|
29-10-2004, 07:24
|
|
|
|
חבר מתאריך: 26.10.04
הודעות: 413
|
|
מעצר בק"ום וסרבנות פינוי- כל מה שרציתם לדעת. (סקירה מלאה).
את כל הכתוב פה - לקחתי מפורומים אחרים , וממקורות אחרים .
בגלל שיש הרבה שאלות על מעצר בקו"ם ועל סרבנות פינוי החלטתי להכין אשכול מידע כולל.
הבקו"ם- מבנה, פעילות, סרבנות פינוי, מעצר בקו"ם ועוד.
ענף תגבורת סדיר וענף קליטה ותחזוקה.
הקדמה
עקב ריבוי השאלות שהופנו אליי בקשר לדרך פעולת הבקו"ם, דרך סירוב הפינוי ועוד שאלות נוספות החלטתי לכתוב את המאמר הזה.
יש לזכור שכל מה שכתוב פה זה על בסיס ידע אישי שלי בלבד והוא נועד לעזור למתגייסים להתגייס ליעד הגיוס שהם רצו ולא יווצר מצב שכופים עליהם בניגוד לרצונם!
בהחלט אשמח אם תכתבו הערות, תגובות, שינויים שקרו, תיקונים, בעיקר מאותם אלה שמתשרתים בבקו"ם.
מבנה הבקו"ם- בסיס קליטה ומיון.
מתחם הקליטה בבקו"ם מחולק למספר תחנות.
שרשרת החיול (שר"ח)
מדור קליטה:
-אפסנאות פינויים
-חדר אוכל טירונים
-מעצר
-פלוגות
מדור סדיר:
-ויסות החיילים בבקו"ם
-תיכנון מסדרי בוקר
-פינוי ליעדים
-תפקוד מרכז מידע
פירוט:
פלוגה א':
פלוגה זו אחראית על ביצוע כלל המיונים/מסדרי בוקר לחיילים המוקפאים בבקו"ם
פלוגה ב':
פלוגה זו משמשת כמאגר לחיילים המוקפאים בבקו"ם עד להחלטה בדבר שיבוצם או לחילופין, עד ליום פינוים.
פלוגות קולטות ג'+ד:
קולטות מתגייסים ומעבירות אותם בשרשרת חיול וועדה רפואית, הופעה ולינה עד לפינוי שלמחרת.
פלוגה ה':
מאכלסת את החיילים שאינים כשירים לפינוי בשל המשך טיפול רפואי/ת"ש עד לקביעת כשירות או סיום טיפול
פלוגה ו':
פלוגה זו כוללת חיילים שחזרו מדחיית שירות לטובת גיוס ליחידות שדה או חיילים שנשארו מקורס התנדבות ועוברים מיונים ע"י מדור סדיר לקראת שיבוצם ליחידות שדה.
פלוגת אבטחה:
פלוגה זו מונה X לוחמים אשר תפקידם לאבטח את המתגייסים לאורך כל תקופת הגיוס.
פלוגת פינויים:
אחראית על פינוי כלל החיילים לבסיסי הטירונות השונים.
תהליך החיול והחלוקה לבסיסי הטירונות:
גיוס>סרט>קבלת מס' אישי>פתיחת חשבון בנק>כרטיס טלכרד>צילום המתגייסי בוידאו>טביעת אצבעות>צילום פולארויד>צילום רנטגן>אימות נתונים> קציון מיון בגיוסים מרוכזים> דגימת דנא> חיסונים> קבלת תעודת חייל> הצטיידות> התארגות למחלקות> בדיקת ציוד> התארגנות באוהלים> ערב הווי ובידור> מסדר בוקר> עלייה לאוטובוסים ונסיעה לבסיסי הטירונות
סירוב פינוי:
החלק הקשה ביותר בסירוב פינוי הוא חוסר בוודאות. חיילים שזה עתה עלו על מדים בפעם הראשונה בחיים נאלצים בפעם הראשונה להיווכח עד כמה המע' הצבאית יכולה לעיתים לפעול בניגוד לרצונם. העצה הטובה ביותר בנוגע לסירוב הפינוי, זה פשוט להשתדל כמה שיותר להמנע מהמצב הזה. זאת לעשות ע"י מילוי נכון של המנילה, התנדבות ליחידות לפני הצבא וכו'.
ניתן לחלק מראש את סירוב הפינוי לכמה קבוצות עיקריות.
סרבני הפינוי לקרבי ומבקשים קרבי אחר:
סרבנים אלה מסרבים ליעדי הגיוס הקרביים שקיבלו ומבקשים להתגייס ליעדי גיוס אחרים. הם ברובם המוחלט בעלי מוטבציה גובהה מאוד ליעד, מוכנים להסתבך בכניסה לטרום מעצר-טרטורים, צעקות וביוצא בזה. יש לזכור שצה"ל עפ"י נתוניו מגייס 95% מן המתגייסים לאחת משלושת העדיפויות הראשונות במנילה, ולכן סביר להניח שמדובר בחיילים שקיבלו את העדיפות השנייה או השלישית במנילה שלהם. במקרה של הסרבנים האלה יש את מירב הסיכויים להצלחה. הבקו"ם נוקט במדיניות שאין הוא מכניס חיילים שרוצים להתפנות לקרבי לכלא חוץ מהסתגויות מסוימות (ראה סעיף "כלא למרות רצון בקרבי") לכן, מכיוון שאין בכוונותו וביכולתו לעכב אותם לעד בטרום מעצר ובמעצר הבקו"מ, בסופו של דבר הוא נכנע לרצונות החיילים ונותן להם את רצונותיהם. הקטע הוא שאחרי כל הטירטורים, האיומים וההפחדות שהחיילים עוברים בבקו"מ, רבים מהם כבר נכנעים ומתפנים ליעד המקורי שצה"ל ייעד אותם, ככה שבסופו של דבר נשארים רק מס' קטן של חייל שמוגדרים כ"גרעין הקשה" של הסרבנים, ואלה הם שמקבלים את מבוקשם. צה"ל ממלא את רצונותיהם בשתי שיטות: הראשונה זה לגייס אותם כבר באותו מחזור גיוס. מכיוון שחלק מאותם חיילים התכוונו להתגייס לחי"ר והגיעו לבקו"ם לגיוס יחידות יח"ש (תותחנים/שיריון/נ"מ/הנדסה) שאלה גיוסים מאוחרים יותר בכשבועיים, יש סיכוי שהם יפספסו את גיבוש היחט"יות/יחידות מיוחדות. הדרך השנייה, זה לבצע דחיית שירות (ראה סעיף "דחיית שירות") לאותם מתגייסים לגיוס למחזור הבא ליעד הגיוס המבוקש. במצב כזה הם לא יפספסו את גיבוש היחט"יות/יחידות מיוחדות.
אחת ההנפצות הידועות אומרות שמי שמסרב פינוי זאת נקודה שחורה בתיק האישי והוא לא יוכל להיות קצין או לקבל תפקיד איכותי בחיים- שקר וכזב!
מי שנכנס לכלא זה כבר סיפור אחר..
- כלא למרות רצון להתגייס לקרבי:
כמובן שאני אומר שמי שרוצה להתגייס לקרבי לא יישפט לכלא זה חוץ מכמה יוצאים מן הכלל שהם ברורים:
1. בעל פרופיל לא קרבי (מתחת ל-72) שמתעקש שהוא בריא ומסרב להתפנות לגיוס ג'ובניקים.
2. בעל פרופיל קרבי אבל בעל בעיית ת"ש (בן יחיד, אח שכול) שמחייבת את חתימת ההורים ואין לו אותה.
3. מסרב פינוי ליחידה קרבית לא התנדבותית ומבקש יחידה קרבית התנדבותית שדורשת מיונים (ס.מטכ"ל, חובלים) מבלי שעבר אותם!
4. מסרב פינוי ליחידה קרבית ודורש מג"ב למרות שיש לו עבר פלילי!
5. בעל פרופיל קרבי 72 ומסרב פינוי ליחידות יח"ש (שיריון/תותחנים/נ"מ) ודורש רק חי"ר! למרות שלחי"ר צריך פרופיל 82.
מדיניות הבקו"ם בנושא סירוב הפינוי לקרבי ובקשת קרבי אחר:
הבקו"ם עושה הרבה מאמצים לנסות לגייס כמה שיותר חיילים ליעדי הגיוס המקוריים בהתאם להקצאות שנקבעות מראש, זאת כדי למנוע חוסרים בכוח אדם בהמשך.
מדיניות מבחינת הבקו"ם אומרת ככה: צעק עליהם, תפחיד אותם, מי שייתפנה- הרווחת, מי שלא- תן לו את מה שהוא רוצה, אבל לא בלי עיכוב, שלא יהיה קל וכל השאר ילמדו שזה לא בעיה לסרב פינוי ולקבל בצורה קלה את מה שאתה רוצה.. אגב, לפי דעתי גם חייל שהולך ליעד לא רצוי מפחד של כניסה לכלא/מעצר והצעקות ואיומי שווא של מ"כים למיניהם בבקו"ם, זה דבר שגוי ואסור.. וכאן נובע המשפט: "..הביאו אותי בתחכום וזיינו אותי בעוצמה.." או שהחייל אומר בבסיס הטירונות "אבל המפקד בבקו"ם הבטיח לי...".. הכל היה יכול להמנע אם היו נותנים לכל חייל לפני שהוא בכלל מגיע לבקו"ם לדבר עם קצין מיון, כנראה שלצה"ל אין תקציבים לעשות זאת.
דחיית שירות:
צה"ל נותן דחיית שירות לכ-150 חיילים כל מחזור גיוס. אין מדובר במספרים קטנים בכלל וזאת השיטה הכי טובה להגיע ליעד שרצית להתגייס אליו מבלי פספוס הגיבוש יחט"יות/יחידות מיוחדות.
סרבני ה"מצפון":
סרבני המצפון הם החלק המאיים ביותר על צה"ל ועל החברה הישראלית בכלל. אלה טיפוסים שאומרים שהגיוס לצה"ל וקיומו של צה"ל כיום הוא בכלל לא ליגטימי בסוג של סרבנות סלקטיבית. לכן צה"ל בשנים האחרונות נקט ביד קשה כנגד סרבנים אלה בהכנסתם של יונתן בן ארצי וחבריו לתקופות מעצר ממושכות, כאשר כל חודשיים הם יצאו מכלא וניתנה להם האפשרות להתחייל, וכאשר סירבו בשנית שוב נשפטו לעוד חודשיים בכלא וחוזר חלילה. סה"כ לאחרונה הם השתחררו אחרי שריצו מעצר של כמעט שנתיים.
דיון על סרבני המצפון זה כבר מקום למאמר נוסף שלם..
סרבני הפינוי מטעמי ת"ש, רפואיות:
סרבנים אלה עומדים על שלהם ומסרבים להתפנות עד שייקבלו את גורם X. במקרה של סרבני הפינוי מטעמי ת"ש, אלה מתגייסים שלא קיבלו את מבוקשם מבחינת ת"ש בלשכת הגיוס ומסרבים להתפנות לבסיס הטירונות עד שייקבלו אותם. כנ"ל רפואי למרות שנבדקו בבקו"ם בפעם השנייה. מה שמסבירים לאותם מתגייסים זה שאת הגורמים האלה, פגישה עם רופא ועם מש"קית ת"ש הם מקבלים כחלק מנוהל הקליטה של היחידה הקולטת שלהם בבסיס הטירונות, או בקיצור: "ביחידה יטפלו לך בבעיות, ביי".
סרבני הגיוס לקרבי ומבקשים להיות ג'ובניקים:
הבקו"ם לא נוקט ביד סלחנית כלפי אותם מתגייסים. הדרך שלהם עוברת מטרום מעצר למתחם המעצר בקו"ם ושם הם נשפטים לתקופת מעצר של כ- 65יום בכלא 4 אשר ליד צריפין. יש שאומרים שכאשר יוצאים מהכלא מקבלים את הג'וב המיוחל, אבל לפי המידע שנותנים בבקו"ם, כאשר יוצאים מכלא מקבלים דרישה להתגייס לאותו יעד קרבי מהפעם הקודמת, וגם אם מקבלים ג'וב שיוצאים מן הכלא הרי מדוברים בתפקידים הנחותים ביותר שלצה"ל יש להציע.
סרבנים מסיבות שונות:
בשרשרת החיול מסרבים להסתפר ולהרוס את התספורת שעשו ב-150 ש"ח, להוריד עגילים.. מישהו שהרביץ למפקד או איים על מפקד וכו' וכו'... כל הטיפוסים האלה למעצר בקו"ם.
מסלול סירוב פינוי:
עלייה לאוטובוס> סירוב פינוי> כומתה על הראש וציוד על הגב> מעבר למתחם טרום המעצר> תיזוזים> שיחה נוספת עם קצין מיון> שכנועים מצד הגורמים במתחם טרום המעצר> שהייה במתחם מס' ימים עד לפינוי ליעד המבוקש/דחיית שירות.
טרום מעצר בקו"ם (טרמ"צ):
מתחם שצמוד שנמצא בין מעצר בקו"ם לשק"ם.
המתחם משמש כמקום שמוחזקים הסרבנים עד שכולם מדברים עם קצין המיון. בזמן הזה מושמעים עליהם איומים בתוצאות סירוב הפינוי שלהם ע"י המכ"ים בקו"ם והמכ"ים המסופחים הקרביים. שכנועים בצעקות ושכנועים בדיבורים. השוטר הטוב והשוטר הרע וכל השיטות שאתם יכולים לעלות בראש.. הכל קורה שם. סרבן לקרבי ומעוניין בקרבי אחר יכול להיות מוחזק שם מספר ימים עד לפינוי. שבתות לא עושים שם בדר"כ. התיזוזים שעושים שם זה עמידה בשלשות (באוג' זה קשה בחום), תיזוזים של "30 שניות נגעתם חזרתם" ואין נפילה למצב 2 או "פול קום".
הרבה שסיימו לשהות שם והתפנו בסופו של דבר הבינו שהיה שם "שכונה" לעומת מה שהם עוברים בטירונות.
מעצר בקו"ם:
מתחם סגור בגדר שבתוכו מחזיקים בבקו"ם את העצורים בדר"כ על סירוב פינוי עד למשפטם ופינויים לכלא.
המתחם בנוי מ-4 מבנים עיקריים:
1. מבנה ראשי: מכלאות העצורים שצמוד אליו נמצאים מבנה המקלחות והשירותים.
2. אפסנאות מעצר בקו"ם.
3. ש"ג מעצר בקו"ם.
4. מבנה משני: מכלאות מכ"ים מעצר, חדר אוכל עצורים, משרד מפקד המעצר, רס"פית המעצר.
בעלי תפקידים עיקריים בבקו"ם:
1. מפקד המעצר- קצין בדרגת סגן (לא קרבי).
2. סגן מפקד המעצר- מש"ק בוגר קורס פיקודי בדרגת בדר"כ סמ"ר (לא קרבי).
3. רס"פ המעצר- מש"ק בוגר קורס פיקודי אחראי על נושא המשמעת, הניקיון והסדר.(לא קרבי).
4. עוד כ-5 מש"קי מעצר בוגרי קורס פיקודי נוספים שמשמשים כ"סוהרים".(לא קרבי).
5. בגיוסים מרוכזים (קרביים ותומכ"ל) מצטרפים עוד כ-5 מכ"ים קרביים נוספים מיחידות צה"ל השונות, בדר"כ מגיעים לשם מתותחנים, שיריון, הנדסה וחירמ"כ מסיבות שליעדים האלה יש את מס' הסרבנים הגדול ביותר. אין אישור להכניס נשקים אישיים לתוך המעצר וכלי הנשק מוחזקים בכספת. המכ"ים הקרביים מגלל שהם מגיעים המיחידות הקרביות בצה"ל הם מנסים לשכנע את העצורים ולהסביר להם שהשד לא נורא כל כך, לא פעם מגיעים למעצר בחורים טובים שאומרים דברים בסגנון "אמא שלי לא מאשרת לי להתגייס לקרבי".
6. חיילים מסופחים- חיילים שגוייסו לבקו"ם לתפקידים שונים לפני יעד הגיוס המקורי שלהם כדי לעזור בבקו"ם. במעצר הם יושבים בש"ג ועובדים בעבודות ניירת שונות (יש שם מחשב).
ההגעה למעצר:
דבר ראשון יבצעו על העצור חיפוש לראות שאו לא מסליק סיגריות או דברי משחית אחרים. שלב שני ייקחו לו את החגורה ואת השרוכים מהנעליים. כאשר אין שרוכים בנעליים הרבה יותר קשה לברוח, ושאין חגורה קשה להתאבד (או ככה החליטו במעצר לפחות..).
כל רכושו הפרטי של העצור, קרי פלאפון, סיגריות, ארנק וכו' מוכנסים לתוך שקית נייר חומה ומוחזקים בתוך הכספת.
לאחר זה, לוקחים את העצור לאפסנאות, שם הוא חותם על שמיכות סקביאס, ועל מזרון צוות דק. את ציודו האישי הוא משאיר באפסנאות.
התאים:
בכל תא כ-4 מיטות דו-קומתיות כך שכל תא אפשר להכניס 8 עצורים. יש ונטה בראש התא לחיילים אסטמיים והתאים סגורים בדלת פלדה עם סורגים. אסור לאכול בתאים, אסור כמובן לעשן, אסור למעשה לעשות כלום חוץ מלישון או לא לישון. השינה היא על מדים בלבד, אסור להוריד נעליים או לישון על מצעים מהבית, אלא רק על סקביאס.
שיחת טלפון:
אחת ביום של 30 שניות בהשגחת מש"ק מעצר, ברגע שהשיחה עוברת ל-31 שניות הוא מנתק את השיחה בפרצוף.
מקלחות:
כדי למנוע התאבדויות במקלחות, מש"קי המעצר מפקחים על העצורים. הזמן המוקצב הוא 7 דק' לעצור.
ארוחות:
מכיוון שאין מטבח במעצר, כל פעם נשלח מש"ק מעצר ביחד עם חייל עצור אחר להביא אוכל מהחדר אוכל טירונים בבקו"ם אשר מחוץ למעצר. העצור נוסע עם מריצה ומביא אוכל לכל החיילים השוהים במעצר כולל הסגל. את הארוחות אוכלים בחד"א מעצר כאשר משתמשים רק במזלגות ולא בסכינים (שוב ניחשתם, שלא יתאבדו). זמן הארוחה המוקצב: 20 דק'- כמו בטירונות.
סדר יום:
בין השני הבניינים הראשיים יש 4 פסים של מסדר. רוב מה שעושים מש"קי המעצר זה להעמיד את העצורים במסדרים ולהוציא עליהם את הנשמה על למה הם לא מתפנים! הרבה צעקות. שיש 4 מש"קים שמצטופפים סביב עצור אחד זה ממש לא נעים לאותו עצור.. שאר הזמן מנקים כל דבר שאפשר לנקות במעצר: שירותים, עלים, בדלי סיגריות, וכו' וכו'.. מדי פעם מגיעים קציני מיון ששוב מדברים עם העצורים ושומעים את בקשותיהם, לעיתים מגיעים קציני מיון ומנסים "להשלים גיוסים" ומציעים תפקידים כמו למשל מש"ק חילוץ והצלה וכאלה..
המשפט:
כאשר שופטים את סרבני הפינוי הדין הוא כשל סירוב פקודה. סירוב פקודה לעלות על האוטובוס. צה"ל הבין שכאשר החייל עולה על האוטובוס מבחינה פסיכולוגית הוא משלים עם הגיוס. סרבני הפינוי נשפטים לתקופות מעצר בכלא 4 אשר בצריפין ליד ראשל"צ של כ-40 יום.
דירוג הכמות הסרבנים ליחידות צה"ל (אומדן) :
1. צנחנים, סט"ילים, חובלים, ש'13 וכל יחידות ההתנדבות האחרות- 100% אין סרבנים.
2. גולני- גולני זה שם דבר בבקו"ם, על כל מתפנה לגולני תמצאו עוד 4 שיגידו "לא גולני לא מתפנה" באופן ברור.
3. נח"ל- יעד לא בעייתי מכמה סיבות. אחת מהם היא שהרבה מכוח האדם שם מיועד מראש דרך הגרעינים ופלוגות הגיוסים של בני משקים.
4. גבעתי- יחסית חטיבת החי"ר עם המוטבציה הפחות נמוכה, אבל עדיין עם מוטבציה גבוהה.
5. מוד"ש- יחידה עם כמות מתגייסים קטנה ביותר, כך שכמות הסרבנים קטנה בהתאם.
6. חירמ"כ- מגלל שיש פחות יוקרה מאשר גולני ונח"ל יש גם פחות מוטבציה.
7. שיריון.
8. הנדסה.
9. תותחנים- כמות עצומה של סרבנים, לתותחנים הבקו"ם מנסה לגייס גם כוח אדם של חבר'ה שכלל לא רוצים להתגייס לקרבי או בכלל לא יודעים מה לעשות עם עצמם בצה"ל אז הוא מחליט בשבילם. זה לא הרוב אבל יש מיעוט כזה.
הערות: כל מחזור גיוס זה משתנה והטבלה בהחלט נתונה לשינויים!
|
|