|
13-02-2006, 20:57
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
|
|
|
השירות הסדיר לבנים יקוצר ב-4 חודשים
יום שני, 13 בפברואר 2006, 18:03 מאת: מערכת וואלה!
שר הביטחון קיבל את מסקנות ועדת בן בסט, לפיהן יקוצר שירות החובה ל-32 חודשים החל ממחזור הגיוס של יולי 2006. מדובר בתהליך הדרגתי בו ישרתו הבנים בסופו של דבר במשך שנתיים בלבד
שירות החובה הסדיר בצה"ל לבנים יקוצר בארבעה חודשים ל-32 חודשים, החל ממחזור הגיוס של יולי 2006. זאת, בהתאם להמלצת ועדת בן בסט אשר הוקמה ביולי 2005. במסגרת התכנית, יקוצץ בהדרגה משך שירות החובה של בנים בצה"ל כך שיושווה לזה של הבנות ויעמוד על שנתיים.
השינוי יהיה תקף גם לחיילים שהתגייסו מאוגוסט 2004, למעט חיילים קרביים ומקצועות חיוניים, שייהנו ממשכורת מוגדלת עד לשיחרורם.
הרפורמה תורכב מכמה שלבים, כאשר בשלב השני יקוצצו ארבעה חודשים נוספים בשנת 2010. זאת, תוך הבאת התוכנית לאישור הממשלה ובכפוף למצב הביטחוני שישרור באותו זמן בארץ.
שר הביטחון, שאול מופז, אשר בירך על הקיצוץ, הסביר במסיבת עיתונאים בה הוכרז על התכנית, כי מדובר ברפורמה לאומית לקיצור שירות החובה בצה"ל, כצעד לשינוי תפיסת השירות בצה"ל לקראת הפיכת החברה לשיוויוניות. לדבריו, רק כך הנטל יתחלק בצורה הוגנת בין כל המתגייסים, בנים, בנות ומסגרות שירות נוספות.
מופז אמר, כי הוא הציג היום את מסקנות הוועדה בפני מ"מ ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ובקרוב הוא יוצג גם בפני הממשלה. לדבריו, הוא מקווה שהרפורמה תעניק "ביטחון מירבי לתושבי ישראל ובד בבד תשמור על אתוס העם, תייעל את מערכת הביטחון וצה"ל ותקדם את רווחתם של הצעירים והצעירות בישראל".
הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ, אמר במסיבת העיתונאים, כי קיצוץ השירות הוא דבר שעמד על סדר היום יותר מפעם אחת. לדבריו, כוח של אנשי קבע, אשר יצטרפו למסלולי קידום, יכסה על מצבת כוח האדם שתפחת בעקבות קיצור השירות. לדבריו, צה"ל מתחייב ש"המענה המבצעי לא ייפגע כהוא זה בשל השינויים".
יו"ר הועדה, פרופ' אבי בן בסט, אמר כי "באמצעות הדו"ח רצינו לצמצם את הנטל הכלכלי הכבד על שירות החובה, תוך כדי שמירה על ביטחון המדינה ואתוס צבא העם". בן בסט אמר, כי "ככל שהשירות הצבאי ארוך יותר, החיילים יוצאים לחברה מאוחר יותר, עובדים פחות ותורמים מעט לתוצר הלאומי". לדבריו, "המהלך יתרום לשיפור רווחת הצעירים ויגדיל את הצמיחה במשק".
המלצה נוספת שגיבשה הוועדה היא להימנע מגיוס חיילים בשירות חובה לשירותים אזרחיים כגון משטרה או חינוך. לדברי בן בסט, "אין הגיון לגייס אנשים לשירות חובה לנוכח משימות ביטחונית שניצבות בפנינו ואחר כך להשתמש בהם למטרות אחרות."
לוחמים יוכלו להתנדב ל"קבע קצר" של 4 חודשים
כתבי הארץ, מוטי בסוק ויהונתן ליס, מוסרים:
במקביל לקיצור השירות יוקמו בצה"ל פלוגות לשירות קבע קצר. לוחמים שיסיימו את שירותם הסדיר ויתנדבו לפלוגות אלו יקבלו פיצוי כספי הולם, עד 4,000 שקל בחודש. הוועדה קבעה, כי אם יהיה שינוי במצב הביטחוני, שיחייב את הארכת השירות הסדיר, יובא הנושא לדיון בפורומים המתאימים.
באוצר הדגישו כי ההחלטה היא מהלך דרמטי למשק, שכן בבת אחת יצטרפו לשוק העבודה אלפים רבים של צעירים, גם אם חלקם יסעו לחו"ל. באוצר הדגישו, כי צעירים בגיל השחרור מצה"ל הם מבוקשים מאוד בשוק העבודה, ואינם צפויים להיתקל באבטלה.
בוועדת בן-בסט השתתפו החשב הכללי לשעבר, ניר גלעד, סגן ראש אגף תקציבים לנושא בטחון, הראל בלינדה, סגן הרמטכ"ל, משה קפלינסקי, הפרופסורים דן צידון וצבי אקשטיין, היועצת המשפטית לשר הביטחון, צביה גרוס, היועצת הכלכלית לשר הביטחון, חמדה מרק ואחרים.
בעבר התנגד מופז לקיצור השירות
היוזמה לקיצור השירות הצבאי עלתה לראשונה בתקופת כהונתו כרמטכ"ל של אמנון ליפקין-שחק (1995-1998), ואולם בעקבות פרוץ האינתיפאדה בספטמבר 2000 ירדה ההצעה מעל הפרק. ב-2004 התנגד שר הביטחון, שאול מופז, לקיצור השירות. דווקא הרמטכ"ל הנוכחי, דן חלוץ, תמך בקיצור השירות עוד מהשלב הראשון לדיונים.
כדי להבטיח את יישום התוכנית לקיצוץ השירות יינתנו לצה"ל תמריצים כספיים ויוטלו עליו קנסות. לדעת האוצר, גם אחרי קיצוץ השרות הצבאי יהיה מקום למהלכי התייעלות נוספים בצה"ל, בתחומי הרכש, מיקור-החוץ (אאוט-סורסינג), המעבר לבסיסים גדולים והתאמת מבנה השכר במשרד הביטחון למקובל בשאר משרדי הממשלה.
בשנים האחרונות נעשו שורה של הסדרים עם צה"ל, כדי להקטין את תקציב הביטחון. כך בעקבות תוכנית קל"ע (2006-2003) פחת מספר המשרתים בקבע ב-6,000 איש. בינואר 2004 עברה מערכת הביטחון (כולל השירותים החשאיים, המשטרה ושב"ס) מפנסיה תקציבית לפנסיה צוברת. ב-2005 התקבל "חוק המילואים", ולפיו אנשי מילואים יזומנו רק לאימונים ולא לתעסוקה מבצעית. לא מכבר עבר הצבא למודל של קבע קצר, עד גיל 28, וקבע מובהק, כאשר הקבע הארוך הוא היקר יותר לקופת המדינה.
בימים אלו מתנהל מו"מ על פיטורי כאלף אנשי קבע נוספים. האוצר מתכוון להמשיך וללחוץ להקטנה נוספת במספר משרתי הקבע. בחודש הקרוב גם צפויים להסתיים המגעים על גיל הפרישה מקבע. לפי הסדר המסתמן יועלה בשיעור ניכר גיל הפרישה לקצינים ונגדים עורפיים, ל-57. קצינים ונגדים לוחמים יפרשו בגיל 45. לכמה קבוצות ייחודיות ייקבע גיל פרישה מיוחד, שינוע בין 45 ל-57.
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il
|
|