09-01-2006, 10:32
|
|
|
חבר מתאריך: 25.12.05
|
|
שאלות על צד"ל והרצועה
מכיוון שהתפתחו כאן כמה אשכולות מעניינים ורווי אינפורציה על דרום לבנון, יש לי כמה שאלות ממוקדות לגבי צד"ל שעקב השהות הקצרה והלא סדירה שלי בדרום לבנון (1992/3) לא יצא לי לברר למרות שמאוד עניינו אותי).
- מה היה הסטטוס של אחזקת נשק בידי אנשי צד"ל או דרום לבנון? למיטב זכרוני חלקם היו מצויידים ברובים שמקורם צה"לי וחלקם בAK47. כמו כן הם החזיקו כלי נשק פרטיים, רובי ציד וכמו שכולם ידעו, הם יכלו כלי נשק נוספים לפי מיטב מסורת לבנון. השאלה היא מה היה הסטטוס החוקי של אחזקת כלי נשק ברצועה והאם לצה"ל היו סמכויות בעניין. בכל פעם שנעצר איזה תושב בחשד לסיוע לחיזבללה, הוא היה מואשם גם באחזקת נשק לא חוקי.
- האם היו תושבי הדרום בכמויות משמעותיות שעבורו צפונה או תושבי צפון שעברו לגור ברצועה? מי שלט על המנגנון האדמיניסטרטיבי של אישורי המעבר? אני מניח שבשלבים הסופיים צה"ל לא יכל לסכן ישראלים בחשיפה מתמשכת במחסומים או נקודות ביקורת.
- כיצד נוצרה "מובלעת ג'זין"? ליטב זכרוני כבר בתחילת שנות ה-90 לצה"ל לא היתה נוכחות שם בכלל. אני מניח שהמשך אחזקת המקום היתה מכיוון שהאוכלוסיה שם היתה נוצרית. האם כוחות של צה"ל היו נכנסים לאזור בנסיבות שונות? האם ההגנה העצמאית של צד"ל על המובלעת היתה יעילה? – זה היה הקו היחיד שצד"ל החזיקו לבדם ללא סיוע מקרוב. האם צה"ל החזיק בג'זין בתחילת ימי רצועת הבטחון ונסוג מאוחר יותר? האם נסיגת צד"ל מג'זין היתה קשורה ישירות לכוונת ישראל לסגת מרצועת הבטחון?
- למיטב זכרוני מקובל היה להניח שחיילי צד"ל ממוצא נוצרי היו "חיליים" יותר מאלה השיעים. היו גם חיילי צד"ל דרוזים מאזור חאסבאייה. האם לחיילי צד"ל הדרוזים היתה זיקה לישראל עקב קשרים עם הדרוזים בישראל או שהם שירתו בצד"ל רק מטעמי כדאיות? האם היחידות הדרוזיות היו ברמת חיילות גבוהה?
הרבה שאלות...