28-04-2016, 15:43
|
מנהל פורומי "תכנות ובניית אתרים" ו"חומרה ורשתות"
|
|
חבר מתאריך: 25.10.01
הודעות: 42,776
|
|
אין בכתוב בהודעה זו משום יעוץ משפטי, ועלייך להוועץ בעו"ד אם אתה רוצה חוות דעת משפטית ושמישהו יבטיח לך שלא יזכו בתביעה נגדך בעקבות מעשה שאתה הולך לעשות.
למיטב ידיעתי, כעקרון יש כמה מקרים שיש להפריד ביניהם (גם אם בסוף תגיע למסקנה שאי אפשר לתבוע אותך על אף אחד מהם) :
המקרה האחד - שבו הסיבה שיש רק יבואן אחד היא בפשטות - יש אחד כי הוא היחיד שניסה והביא לארץ את המוצרים (שבייבוא מסחרי יש דברים שאתה נדרש לעשות מבחינה חוקית שלא נדרשים ממך לעתים כיבואן לצריכה פרטית - למשל אישורים של מכון התקנים, אישורים של משרד התקשורת, אישורים של משרד התמ"ת או איך שלא קוראים לו היום, משרד הבריאות - וכו') - ואז - אם אתה פותח באותן פרוצדורות ייבוא אתה בעצם לא שונה ממנו בשום צורה.
מקרה אחר - יש יבואן בודד בגלל שהיצרן דאג שיהיה רק יבואן בודד ("בלעדי"). יש מקומות שבהם הביורוקרטיה עוזרת לכשל שוק שכזה (נראה לי. אם למשל מדינת ישראל מרשה ליבואן מסחרי לקנות כלי רכב אך ורק ומהיצרן - והיצרן מוכן למכור רק לסוכנות הרשמית שלו בישראל - אין לך בעצם שום דרך חוקית לייבא את המוצר - וזה בלי שום התערבות של היבואן הבלעדי!!!) - ואז גם אם תרצה לא תוכל לייבא, ומטבע הדברים אף אחד לא יוכל לתבוע אותך...
ישנם מקרים שבהם הביורוקרטיה לא עוזרת ליבואן / יצרן, ואפשר לייבא במה שנקרא "יבוא אפור", "יבוא מקביל"/"יבוא פרללי" - שזה נשמע לי כמו מה שאתה מתאר בערך - ואלה המקרים שבד"כ קורים כאשר יש "כשל שוק" - כלומר - שמוצר נמכר במחיר גבוה יותר מהשווי האמיתי (ריאלי) שלו (כלומר - כולל עלויות הטיפול בייבוא, אישורים ממשלתיים, עלויות שילוח, מכס ומע"מ שלא תמיד משלמים כשמביאים בייבוא פרטי - וכו') - ושהמדינה לא תורמת לכך. במקרה הזה, אדם יכול לייבא מוצרים לבדו (כמובן בכפוף לכל דרישות החוק כמו אישורי רשויות וכו' שהזכרתי קודם) - ואז הוא גם יכול למכור אותם (אם החוק מתיר זאת). כל עוד שאתה מוכר את המוצר המקורי ולא זיוף (למשל, אם אתה מוכר סכיני גילוח תוצרת עזה וכותב על האריזה "ג'ילט", תהיה לך בעייה של שימוש בשם מסחרי של חברה אחרת, והם צריכים להיות פרייארים גדולים לא לתבוע אותך ולזכות...), אז לעניות דעתי (שכאמור אינה יעוץ משפטי!!!, שוב, ממליץ לך להתייעץ עם עו"ד המתמחה בנושא לפני שאתה פותח ביזנס - זה שווה את הכמה מאות שקלים שתוציא על זה!!!) - אין באופן כללי מניעה עבורך לעשות את זה.
אם אתה מאמין באמת ובתמים שיש פה כשל שוק, כלומר, שבהינתן כל עלויות היבוא והחזקת חנויות ו/או משלוחים וכו', אתה יכול להביא את אותם המוצרים במחיר נמוך משמעותית מהיבואן הקיים - כדאי שבכל זאת תבדוק איך זה אפשרי - בייחוד אם לא מדובר במוצר אזוטרי - זה לא סביר שאף אחד לא חשב על העניין לפנייך, וכדאי לך לברר לעומק אם אולי יש עלויות שאינך מודע לגביהן. לחלופין, ייתכן שהיבואן הקיים (שמעניין אם החוק מגדיר כמונופול?) מעיף כל מתחרה חדש באמצעות משאביו הפיננסיים. למה אני מתכוון? נניח שלך יש 100,000 ש"ח להשקיע בעסק, וליבואן יש כבר 10,000,000 ש"ח עודף מזומנים מכל המחירים הגבוהים מאוד שהוא גבה עד עכשיו. אתה בא, מייבא, מציע מחיר נמוך יותר. סביר מאוד להניח שהיבואן הקיים יכול לקנות במחיר נמוך משלך, משום שהוא קונה בכמויות מאוד גדולות. ואז אחרי שאתה קנית סחורה ב 100,000 ש"ח ומציע למכור אותה במחיר נמוך בהרבה ממחיר השוק - אולי אפילו בדיוק במחיר שאתה קנית בו - בלי להרוויח שקל - רק כדי לצבור לקוחות! בא היבואן, שקונה בפחות ממך, רואה שיש לו תחרות ממך ורוצה להעיף אותך מהשוק. מה הוא עושה? מוכר בשקל פחות ממך - ועדיין מרוויח. התוצאה? כולם ממשיכים לקנות ממנו, ולך יש מלאי שקשה לך מאוד להיפטר ממנו, אפילו במחיר שאתה עצמך קנית בו... והתוצאה היא שאתה מפסיד את הכסף ועף מהשוק. כמובן, שאם הכיסים שלך גדולים יותר משל היבואן, אתה תוכל לעשות את זה יותר זמן ממנו ואולי לקחת את כל השוק אלייך באותה השיטה - אבל זה אומר להפסיד כסף על כל מכירה למשך תקופת זמן לא ידועה...
אגב, כל אחד חשוף לתביעה בכל רגע על כל דבר. השאלה הנכונה שאתה צריך לשאול היא אם תצא זכאי בדין אם וכאשר יתבעו אותך. וזה כאמור עו"ד ידע לענות לך, לא אנחנו.
|