|
19-04-2011, 23:00
|
|
|
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,822
|
|
ארה"ב וקולומביה נגד האלוף (מיל') ישראל זיו - כתבה מהארץ
הממשל האמריקאי פעל בשנים 2008-2010 באינטנסיביות נגד פעילותו של האלוף (מיל') ישראל זיו במדינות אמריקה הלטינית. שגרירויות ארה"ב ביבשת סימנו את זיו והחברה שבראשה הוא עומד כיעד מודיעיני, ואף איימו על ממשלות שונות כי אם ישכרו את שירותיו, תנתק ארה"ב את הקשרים הביטחוניים עמן. בעקבות הלחץ האמריקאי, ניתקה ממשלת פנמה את הקשרים עם החברה של זיו.
זיו, ששימש בתפקידו האחרון בצה"ל ראש אגף המבצעים, עומד בראש חברת גלובל סי-אס-טי, המספקת ייעוץ ביטחוני ואימונים צבאיים לכוחות ביטחון במדינות באמריקה הלטינית ובאפריקה. בתקופה האחרונה מנסה החברה להיכנס גם לתחום הפרויקטים האזרחיים.
ממברקים של מחלקת המדינה האמריקאית, שנחשפו באתר ויקיליקס, עולה כי הממשל האמריקאי עקב מקרוב אחרי הפעילות של זיו וחברת גלובל סי-אס-טי ברחבי אמריקה הלטינית. הדיפלומטים האמריקאים דיווחו על מגעים בין זיו לבין ממשלות קולומביה, פרו ופנמה ואף ניסו לסכל, לעתים בהצלחה, חתימת חוזים עם החברה.
מהמברקים נראה כי לצד אינטרס כלכלי, לפחות חלק מההסתייגות האמריקאית מזיו נבעה מחשש אמריקאי שפעילותו באמריקה הלטינית גורמת נזק ביטחוני לארה"ב.
בשלהי 2009 הפעילו האמריקאים לחץ כבד על ממשלת פנמה לעצור את שיתוף הפעולה עם זיו. ב-25 בנובמבר 2009 נפגשה השגרירה האמריקאית, ברברה סטפנסון, עם נשיא פנמה ריקרדו מרטינלי, עם סגנו ועם השר לענייני נשיאות.
נושא הפגישה היה פעילותה של גלובל סי-אס-טי באמריקה הלטינית. השגרירה האמריקאית הדגישה בפני השלושה כי החברה כבר "יצרה בעיות" בקולומביה ופרו, ואף איימה כי "נוכחות של קבלנים ישראלים במשרדי הממשלה של פנמה תגביל את שיתוף הפעולה וחילופי המידע בין ממשלת ארה"ב לבין פנמה".
השגרירה האמריקאית ייעצה לנשיא פנמה ולשאר הבכירים לפנות בעניין למפקד משטרת קולומביה, הגנרל אוסקר נראנחו, ולקבל את חוות דעתו. לפי המברק, שכתב סגן השגריר האמריקאי בפנמה, הנשיא מרטינלי הופתע והבטיח להתקשר לעמיתו הקולומביאני אלווארו אוריבה כדי לקבל פרטים. "אנחנו לא רוצים להחליף את הידידים שלנו", אמר לשגרירה האמריקאית.
נשיא פנמה וסגנו לא ידעו שיממה קודם לכן נפגש שגריר ארה"ב בבוגוטה עם אותו מפקד משטרה, וביקש ממנו לסייע בקמפיין נגד זיו וחברתו. הגנרל הקולומביאני סיפר לשגריר האמריקאי כי שר ההגנה, גבריאל סילבה, אינו מרוצה מהקשרים של משרדו עם ישראל, והוסיף כי מערכת היחסים בין משטרת קולומביה לבין זיו והחברה שלו היא "נוראה". מפקד משטרת קולומביה אמר לשגריר האמריקאי כי שלטונות פנמה כבר פנו אליו כדי לקבל את חוות דעתו, וכי יהיה מוכן "להזהיר" גם את פרו אם יתבקש.
במברק של השגריר האמריקאי בבוגוטה, ויליאם בראונפילד, עלה מה שנראה כחלק מהרקע להסתייגות האמריקאית מפעילותו של זיו. בראונפילד כתב כי גם בכירים בממשלת קולומביה העלו בפניו בעבר "חששות ביטחוניים" לגבי פעילותה של החברה במדינה.
לפי המברק, ממשלת קולומביה התקשתה לעבוד עם החברה של זיו בעניינים של ביטחון לאומי, כיוון שלא ניתן היה לשתף אותם במידע מודיעיני אמריקאי. מהמברק עולה כי ייתכן שהרקע לחוסר היכולת לשתף את זיו ואנשיו במידע הוא תקרית מביכה שהתרחשה ב-2008.
השגריר האמריקאי כתב כי לפי מקורות במשטרת קולומביה, מתורגמן ישראלי ממוצא ארגנטיני בשם שי קילמן, שהועסק על ידי זיו, צילם מסמכים מסווגים של משרד ההגנה הקולומביאני. "זה היה ניסיון בלתי מוצלח למכור את המסמכים למחתרת FARC הקולומביאנית, באמצעות אנשי קשר בארגנטינה ואקואדור", כתב השגריר האמריקאי. "המסמכים הכילו לכאורה מאגר מידע על מטרות איכותיות. זיו הכחיש את הדברים, אך שלח את קילמן חזרה לישראל".
גורם ישראלי, שעבד באותה תקופה עם זיו, אישר תקרית דומה, אך הכחיש שהיה ניסיון למכור מסמכים מסווגים: "מדובר בבחור שהתנהג בצורה בלתי הולמת. הוא הועף מהחברה מיידית. לא נגרם באותו אירוע שום נזק - לא לקולומביה, לא לארה"ב ולא לישראל".
גורמים המקורבים לקבוצת גלובל סי-אס-טי אמרו כי מדובר באירוע שהתרחש לפני כמה שנים, במהלכו עובד זמני וזוטר נחשד שהתכוון להעביר מסמכים בעלי חשיבות נמוכה בניגוד לכללים. "מדובר בכוונה שלא מומשה, לאחר שהחברה ורשויות קולומביה חשפו את הכוונה ופעלו במשותף למניעתה. העובד פוטר לאלתר".
לדבריהם, הניסיון לקשור בין האירוע בקולומביה לאירוע במדינה אחרת הוא ספקולציה חסרת בסיס. "החברה עוסקת בייעוץ אסטרטגי בנושאי ביטחון לאומי למדינות בדרום אמריקה ואפריקה ופעילה בפיתוח תשתית אזרחיות", נמסר. שי קילמן אמר בתגובה: "מכפישים אותי. לא היו דברים מעולם".
מהמברקים, ששלחה שגרירות ארה"ב בבוגוטה לוושינגטון, עולה כי היה מעקב הדוק אחרי פעילותם של זיו ואנשיו. "אנשי השגרירות שביקרו בשנתיים האחרונות במשרד ההגנה, זיהו נוכחות גוברת של יועצים ישראלים", כתב השגריר בדצמבר 2009. "גלובל סי-אס-טי ביצעה הערכה אסטרטגית למשרד ההגנה, שהתמקדה בתכנית להבסת מחתרת FARC וארגוני טרור ופשיעה אחרים, אך כללה גם הערכת איומים מצד ונצואלה ואקואדור".
השגריר האמריקאי ציין כי גלובל סי-אס-טי החלה לפעול בקולומביה בעקבות קשרים אישיים בין האלוף זיו לשר ההגנה דאז, חואן מנואל סנטוס. "בשלוש השנים האחרונות, הפך זיו לאיש אמונו של שר ההגנה הקודם, באמצעות הבטחותיו לספק גרסה זולה יותר של הסיוע האמריקאי - ללא כל מחויבות", כתב השגריר. "אנחנו וקולומביה גילינו של חברה, אין כל ניסיון קודם באמריקה הלטינית וכי הצעותיו של זיו נועדו יותר לעודד רכישת ציוד ישראלי מאשר לענות על צרכיה של קולומביה".
השגריר כתב עוד: "גלובל סי-אס-טי לא התנהלה מולנו בשקיפות, וניסתה להסתנן לתוך הדיונים המסווגים שלנו עם ממשלת קולומביה. לאור הניסיון של ממשלת קולומביה עם החברה, אין זה מפתיע שמשרד ההגנה מתרחק מהם ומזהיר את המדינות השכנות שהעסקאות אתן אינן כה טובות כמו שמפורסם".
לאחר שבועיים של קמפיין אמריקאי אגרסיבי הושגה התוצאה המצופה. ב-13 בדצמבר 2009 נפגש השר לענייני נשיאות בממשלת פנמה, ג'ימי פאפאדמיטריו, עם השגרירה האמריקאית ועדכן אותה כי הוחלט להשעות את כל הקשרים עם החברה. "הנושא סגור", אמר לשגרירה האמריקאית. "לא נדון בחתימה על חוזה ייעוץ איתם".
חברת גלובל סי-אס-טי | ייעוץ ביטחוני במיליונים, אימון יחידות ואספקת נשק
בשנת 2006, שנה אחרי שסיים את תפקידו כראש אגף המבצעים ופרש מצה"ל, הקים האלוף (מיל') ישראל זיו את חברת גלובל סי-אס-טי, שמעניקה ייעוץ ביטחוני לממשלות שונות בעולם. מאז נקשרו שמו של זיו ושמה של החברה בשורה של פרשיות ביטחוניות בגיאורגיה, אפריקה ואמריקה הלטינית.
בשנים האחרונות גייס זיו לחברה שורה של בכירים לשעבר במערכת הביטחון, בהם ראש חטיבת המחקר באמ"ן לשעבר תת-אלוף יוסי קופרווסר וניצב בדימוס דוד צור, שהיה מפקד מחוז תל אביב במשטרה. זיו אף משתף פעולה עם פוליטיקאים בכירים לשעבר, כמו שר החוץ לשעבר שלמה בן עמי וסגן שר הביטחון לשעבר אפרים סנה.
אחד היעדים המרכזיים לפעילותו של זיו היה שיתוף פעולה עם קולומביה. זיו חתם על חוזה עם הממשלה המקומית לגיבוש אסטרטגיה נגד מחתרת FARC, והחל לאמן במקביל יחידות צבא ולייעץ לסוכנויות המודיעין של קולומביה.
ביולי 2008 עלה שמו של זיו לכותרות לאחר מבצע השחרור של המועמדת לנשיאות קולומביה, אינגריד בטנקור, שהוחזקה בשבי המורדים. לאחר המבצע, פורסם ב"הארץ" כי יועצים ישראלים השתתפו בתכנון מבצע השחרור. בטנקור עצמה אמרה אז כי "אולי רק פעולות שעשה הקומנדו הישראלי דומות למה שהתחולל כאן". זיו לא הודה בכך מעולם, אולם תכנון המבצע יוחס לו וליועצים שהוא מפעיל בקולומביה.
לאחר הפעילות בקולומביה, ניסה זיו להתרחב למדינות אחרות באמריקה הלטינית. גלובל סי-אס-טי חתמה על חוזה ייעוץ בסך תשעה מיליון דולרים עם פרו, וניסתה לחתום על חוזה דומה עם פנמה. לפי דיווחים שונים, פעלה החברה של זיו גם באקואדור.
זיו ואנשיו היו פעילים בזירת לחימה אחרת, כאשר אימנו את כוחות צבא גיאורגיה בשנים שלפני המלחמה עם רוסיה. בגיאורגיה שיתף זיו פעולה עם יוצא אחר של מערכת הביטחון - מפקד אוגדת הגליל לשעבר תת-אלוף (מיל') גל הירש. באוגוסט 2008, עם פרוץ הלחימה, החליטו משרד החוץ ומשרד הביטחון להקפיא חלק מהסיוע הביטחוני לגיאורגיה ופעילותו של זיו במדינה הופסקה.
יעד נוסף של זיו הוא אפריקה. גלובל סי-אס-טי חתמה על שורה של חוזים לאימון יחידות לוחמה בטרור ויחידות מיוחדות וייעוץ ביטחוני אחר בטוגו, גיניאה, גבון וניגריה.
פעילותו באפריקה אף סיבכה את זיו ואת החברה שלו עם משרד הביטחון ומשרד החוץ. זיו זכה בחוזה בסך עשרה מיליון דולרים להקמת משמר מיוחד בשביל סרן מוסה "דדיס" קאמרה, קצין צבא שתפס את השלטון בגינאה ומינה עצמו לנשיא. החוזה כלל גם אספקה של נשק למשמר החדש.
משרד הביטחון, שמפקח על הייצוא הביטחוני, אסר על זיו לספק נשק לאנשיו של קאמרה או לחתום על החוזה, אך זיו חתם בכל זאת. עקב כך נפתחה חקירה של משרד הביטחון, שבסיומה נקנס זיו בסכום של 90 אלף שקל ובאזהרה חמורה לפעולות עתידיות של החברה באפריקה.
http://www.haaretz.co.il/hasite/spa...835.html?more=1
|
|