[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://business.msn.co.il/NR/rdonlyres/294D6760-E61D-490F-8DBB-2817F85D8BD1/132376/postil060321BItem.jpg]
בלי משיכת יתר
איזה בנק הכי טוב? איפה הכי כדאי לפתוח חשבון? נראה כי מספר התשובות לשאלות האלה זהה למספר הבנקים המסחריים בישראל, ובכל מקרה תלוי במקור פרנסתו של המשיב. אבל רגע לפני שאתם נופלים ברשתו של מבצע בנקאי זה או אחר, הנה בנק אחד שקרוב לוודאי שלא לקחתם בחשבון. בנק הדואר.
כן, יש דבר כזה, והנה כמה דברים שספק אם ידעתם עליו:
1. לבנק הדואר יש כיום את רשת הסניפים הגדולה בישראל, השקולה כמעט למספר כל סניפי הבנקים המסחריים גם יחד. 700 יחידות הדואר, בפריסה הגיאוגרפית הרחבה - מגיעים כמעט לכל יישוב ומקום ברחבי ישראל.
2. הוא לא לוקח דמי ניהול חשבון בכלל, לא קבועים ולא משתנים. אין עמלת שורה, סל עמלות חודשי ושאר ירקות.
3. אף על פי כן, בנק הדואר ממש לא מתאים לכל אחד.
מהפכה בשרותים הבנקאיים
המהפכה שעוברת רשות הדואר (שנהפכה באחרונה לחברת דואר ישראל) לא פוסחת גם על השירותים הבנקאיים שמציע הדואר. אם בעבר היה הדואר מקום מומלץ בעיקר לביצוע תשלומים, בגלל שהוא אינו גובה עליהם עמלה (בניגוד לבנקים המסחריים), הרי שאט אט נהפך בנק הדואר לבנק מסחרי לכל דבר ועניין, למעט שני נושאים עיקריים. ראשית, האשראי.
בבנק הדואר אין דבר כזה להיות במינוס. יש לך כסף? מצוין, אתה יכול לקנות - אם זה באמצעות פנקסי צ'קים שהבנק מנפק, כרטיס אשראי, או משיכה רגילה מהפקיד. אין לך כסף? ברגע שבו יעבור החשבון שלך מיתרת זכות ליתרת חובה, הצ'ק יחזור, כרטיס האשראי לא יקבל אישור עסקה מחברת האשראי, ואין סיכוי שתראה שקל מהפקיד.
רבים מאיתנו פשוט לא יכולים לחיות בלי אוברדראפט, שנהפך לחלק הכרחי מחיינו. מדי פעם נפתחות סדנאות כאלה ואחרות שמנסות לחנך את הציבור לחזור למוטב: לחיות ולבזבז רק את הכסף שיש, ולא להסתמך על אשראי המייצג כסף שאין. מהבחינה הזאת לפחות, בנק הדואר הוא מקום אידיאלי לאלה שמנסים להיפטר מההרגל הרע של לחיות במינוס. הוא עשוי להתאים גם לגופים ספציפיים שאינם זקוקים לאשראי ואינם רשאים להיכנס למינוס כגון
ועדי בתים
(מה שכתבת קודם....), ועדי הורים בגנים או בתי ספר או אנשים צעירים שלא מבצעים הרבה פעולות בחשבון ומסוגלים להתאים את הוצאותיהם להכנסותיהם.
כרטיס אשראי עם הלוואה
כרטיסי האשראי שמנפיק בנק הדואר הם כרטיסים של חברת Cal - כרטיסים רגילים לכל דבר ועניין, למעט עניין המינוס. אגב, Cal מאפשרת לכל בעל כרטיס לקבל הלוואה של עד 20 אלף שקל בכל מסניפי בנק הדואר. אבל יש לציין, כי את ההלוואה מעניקה Cal עצמה, בהתאם לתנאים מסוימים, ולא הבנק.
החיסרון השני והיותר משמעותי של הבנק קשור לני"ע והשקעות. בנק הדואר לא מאפשר כיום לבצע פעולות בני"ע או השקעות שונות בפיקדונות למיניהם. הסיבה הזאת לבדה מספיקה כמובן כדי לפסול אותו כבנק מועדף של מרבית הציבור בישראל. עם זאת, כחלק מהמהפכה מתכנן בנק הדואר להיכנס בקרוב לתחום, אם כי עדיין לא ברור מתי ואיך בדיוק. בימים אלה שוקדת ועדה ממשלתית על העניין במטרה להרחיב את מגוון השירותים, כמו גם פיקדונות שקליים ושירותי השקעות פיננסיות.
עמלות נמוכות
בינתיים, יכולים הלקוחות לגלוש באינטרנט, ולבצע מכל מקום את יתר הפעולות שמתיר הבנק, מרביתם, אגב, פעולות במט"ח והעברות כספים. נראה כי שם גם טמון יתרונו הגדול. העמלות שלו זולות בדרך כלל לעומת העמלות של הבנקים המסחריים. כך, למשל, הוא אינו גובה עמלה על המרת מט"ח והפרשי השער שלו נמוכים בכ-2 אגורות מהמקובל בבנקים הרגילים. הוא אינו גובה עמלה על מט"ח המועבר לחשבון, וצ'ק חוזר יעלה לכם רק 7.45 שקלים, לעומת 43-18 שקל שיגבה מכם בנק ממוצע על צ'קים ללא כיסוי (תלוי בסוג הצ'ק). מי שזקוק לצ'ק בנקאי, יידרש לתשלום של 6 שקלים בלבד, פחות ממחצית מעלותו של צ'ק בנקאי מאחד הבנקים המסחריים. כמו כן, בניגוד לבנקים המסחריים הרגילים, מי שפותח חשבון בבנק הדואר הוא לא לקוח של הסניף הספציפי בו מתנהל חשבונו, והוא יכול לבצע את כל הפעולות מכל סניף דואר. כיום מנהל בנק הדואר כ-300 אלף חשבונות שונים, מרביתם של אנשים פרטיים ומיעוטם (כ-20 אלף על פי ההערכה) של חברות ועסקים. "רוב הלקוחות הפרטיים שעוברים אלינו החליטו להיפטר מההרגל הנוראי הזה שנקרא אוברדראפט", אומרים בבנק. ייתכן כי החלטתו של בנק ישראל להילחם בחריגות ממסגרת האשראי, תזרים לבנק לקוחות נוספים.