|
15-08-2008, 16:34
|
|
|
חבר מתאריך: 18.12.03
הודעות: 97
|
|
גם השנה ינצח הצבא - מאמר מהארץ (ראובן פדהצור)
גם השנה ינצח הצבא
מאת ראובן פדהצור
"אין לנו את הלוקסוס לקצץ בתקציב הביטחון", הזהיר השבוע שר הביטחון, אהוד ברק, איננו "יכולים להרשות זאת לעצמנו כמדינה וכעם". אל אזהרתו של ברק נוספו גם דבריהם של קצינים בכירים, שהתריעו מפני ההשלכות החמורות של קיצוץ בתקציב הביטחון "בזמן שהאיומים על המדינה עולים והצורך הביטחוני גובר".
כבכל שנה גם הפעם מתקיים הריטואל הקבוע, שבו מוחים בכירי מערכת הביטחון על הקיצוצים בתקציבי הצבא ומהלכים אימים על שרים וחברי הכנסת, כדי שאיש לא יעז להעלות בדעתו אפשרות של קיצוץ בתקציב הביטחון.
אולם, הדיון שעניינו תקציב הביטחון מבוסס כולו על הטעיה והולכת שולל. הנתונים שמציג הצבא לפני קובעי המדיניות הם במקרה הטוב "מניפולטיוויים" כהגדרת חברי ועדת ברודט. המדהים בתהליך הזה הוא העובדה שהנתונים גלויים וידועים (בספרי התקציב של משרד האוצר), וששיטות הפעולה הפסולות של צה"ל מול קובעי המדיניות נחשפו ברבים (בדו"חות מבקר המדינה ובדו"ח ועדת ברודט) - ובכל זאת איש אינו חושף את קלונו של הצבא ברבים ואינו דורש ממנו דין וחשבון.
לאחר מלחמת לבנון השנייה, וכחלק מהניסיון להצדיק את כישלונם, טענו בכירי הצבא, כי לפחות חלקו נובע מהקיצוצים הגדולים בתקציב הביטחון בשנים שקדמו למלחמה. בשקף שהוכן בצה"ל, והוצג לשרי הממשלה, קובע הצבא, כי היתה "ירידה מצטברת, בשנים 2003-2007, לעומת 2002, בסך של 18.4 מיליארד שקלים". אכן, קיצוץ אכזרי. הבעיה היא, שהוא לא היה ולא נברא. בשנים המדוברות לא רק שלא קוצץ שקל אחד מתקציבו של צה"ל, אלא שהוא גדל במידה ניכרת בכל אחת מאותן השנים (למעט 2005, שבה גודל התקציב היה דומה לזה של 2002). הנתונים האלה גלויים ומפורסמים בספר התקציב של משרד האוצר.
על מנת להמחיש את השימוש של צה"ל במניפולציה וב"מידע סלקטיווי", כתבו חברי ועדת ברודט, כי "מסגרת תקציב הביטחון על פי השפה הצבאית עומדת בשנת 2007 על כ-35 מיליארד שקל, ואילו על פי חוק התקציב - התקציב מסתכם בכ-51.6 מיליארד שקל. דהיינו, יש פער של כ-17 מיליארד שקל בין שתי 'השפות'... הפער הזה מעלה תמיהה אחת גדולה", סיכמו.
גם בדיון המתקיים בימים אלה נעשה שימוש מניפולטיווי בנתונים. בעוד אהוד ברק ובכירי הצבא מדברים על הקיצוץ המכאיב והמסוכן, בפועל מתכוון האוצר להפחתה בתוספת הצפויה לתקציב הביטחון ולא לקיצוץ בו לעומת שנת 2008. ההוצאה בסעיף הביטחון מתוכננת לגדול בכ-3.1 מיליארד שקלים. עיקר הגידול נובע מהמלצות ועדת ברודט, שעל פיהן יגדל תקציב הביטחון בעשור הקרוב בכ-90 מיליארד שקלים. כוונת האוצר היא להסתפק בתוספת לתקציב הביטחון שתהיה קטנה בשני מיליארד מהמתוכנן, תוך הבטחה שהצבא יקבל את התוספת הזאת בשנת 2010. כלומר, קיצוץ רק בתוספת.
לפני כשלוש שנים קבע האלוף (מיל') עוזי דיין, כי ניתן, וצריך, לקצץ כ-10% מתקציב הביטחון, והדבר לא יפגע כלל בביטחון המדינה. דיין, יש לציין, היה סגן הרמטכ"ל, מי שאחראי בצה"ל על גיבוש תקציבו של הצבא. בוויכוח המתנהל היום בין האוצר למערכת הביטחון מדובר על פער המהווה רק כ-2% עד 3% מתקציב ביטחון הגדול בכעשרה מיליארד שקל מזה שעליו דיבר עוזי דיין.
דיין גם הצביע על חלקים מהפעילות וההצטיידות של צה"ל שאפשר לוותר עליהם, ובכך לחסוך כסף רב. "אפשר היה להסתפק בשלושת הדגמים של הטנקים המודרניים שפיתחנו ולא להצטייד במרכבה 4 בעלות של 20 מיליארד שקל בקירוב", קבע. "אפשר היה להסתפק במסוקי התקיפה (הקיימים) ולא להשקיע עוד כשלושה מיליארד שקל במסוקי 'שרף'".
אחת מהמלצותיו החשובות היתה "לבחון בעין ביקורתית את כל הפרויקטים שבתוכניות העבודה". ואכן, בהעדר כל פיקוח ובקרה חיצוניים על תוכניות הפיתוח וההצטיידות שלו, מפתח הצבא מערכות לחימה מתקדמות, עתירות טכנולוגיה ויקרות להפליא, שבעייתן המרכזית היא, שחלקן מיותר (מבקר המדינה הצביע על כך בלשון מרומזת). כך, למשל, איש אינו דורש מצה"ל להסביר מדוע בנוסף למערכות ההגנה נגד טילים ורקטות, ה"חץ", ה"פטריוט" ו"כיפת ברזל", שבפיתוחן וברכישתן מושקעים מיליארדים רבים, יש צורך בפיתוח מערכת נוספת, "קלע דוד", שאין ביכולת היירוט המתוכננת שלה שום תוספת לאלו של שלוש המערכות שאותן כבר החליט הצבא לרכוש.
כמו בכל שנה, גם הפעם ינצח הצבא. שרי הממשלה וחברי הכנסת לא יעזו לשלוח ידם אל תקציב הביטחון, וחמור מכך - גם לא ידרשו מצה"ל להסביר ולדווח מה בדיוק הוא עושה עם עשרות המיליארדים שהוא מקבל כל שנה.
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1011940.html
|
|