|
18-08-2006, 14:23
|
מיכאל מס. סא"ל (מיל.), אוצר מוזיאון יד לשריון בלטרון. מומחה לרק"ם ובעיקר טנקים
|
|
חבר מתאריך: 26.01.02
הודעות: 1,389
|
|
הפעלת שריון במתאר רווי נ"ט- חשיבות הטנק
אמש נערך מפגש ותיקי המפקדים של השריון עם קצין השריון הראשי תא"ל חלוצי רודוי, ראש מנת"ק תא"ל אמיר ניר , והאלוף יוסי בן חנן. המפגש היה לצורך קבלת הערכת מצב ראשונית על חלקו של השריון במיתאר רווי הנ"ט בדרום לבנון במהלך הלחימה שהחלה בארוע של 12/7, ככלל , ומול ההשמצות במדיה הכתובה.
ההרגשה המשודרת ע"י העיתונות חסרת ההבנה האלמנטרית בחשיבות הטנק במהלך לחימה משולבת בכל מיתאר אפשרי, וההרגשה המוטעית שרווחה בציבור על אובדן גורף של הטנק בשדה הקרב, גרמו לכך שרבים פונים בתמיהה דואגת ושואלים שאלות כמו "זה הטנק הממוגן ביותר בעולם" , או "מה קורה לנו ? לא צריך טנקים כ"כ פגיעים".
בנוסף לכך, תקציבי הענק לחיל האוויר שלא הכריע את המערכה במיתקפה סטירילית מה , על חשבון קיצוץ בתקציבי זרוע היבשה שהיו מיועדים לבניית הכוח המשוריין , הטנק ומערכות המיגון , נגמ"שים כבדים וכד' , אך גרמו לתיסכול בקרב מפקדים בשריון שידעו את יתרונותיו של הטנק בשטחי לחימה בעלי תוואי קשה ורוויים באיומי נ"ט.
מקומו של הטנק בקרב המשולב , הינו מרכזי וחשוב , למרות הנתונים השגויים המועברים ע"י התקשורת החובבנית חסרת ההבנה הבסיסית ואשר אינה יודעת כלל לכמת את האיום ו"השגיו", ולמרות הפייניקה שהצליחה המדיה לזרוע בציבור ולצערי גם בקרב לוחמים.
לפני שאתאר את הנתונים המקורבים (נתונים מדוייקים אינם ניתנים לפירסום) , להלן מספר עובדות יסוד ומסקנות או הנחות המתבססות על העובדות :
-במהלך הלחימה נורו ע"י החיזבללה למעלה מ-1000 טילי נ"ט ובזוקות.(כמות עצומה ובילתי נתפסת)
-חלק קטן מאד הינו רקטות RPG והיתרה הינם טילי נ"ט מאיכות חדירה בינונית או גבוהה.
-היו צוותי טנקים רבים שכלל לא הרגישו שפגע בהם טיל נ"ט וגילו את הפגיעה המסוכלת רק לאחר שיצאו מהטנק ברגיעה.
-יחס השיגור / פגיעה הינו 1 ל-25 , דהיינו רק אחד מ-25 שיגורים , פגע בטנק.
-היו טנקים שנפגעו ע"י יותר מטיל אחד.
-רק כמחצית מהפגיעות חדרו את הטנק.
-לא כל חדירה נסתיימה במותו של אחד או יותר מאנשי הצוות.
רק במחצית מהטנקים שנחדרו היו הרוגים.
-מערכת כיבוי ודיכוי אש מתוצרת ספקטרוניקס" הצילה חיי אדם.
-בממוצע (אם מותר לי) , נהרג איש צוות אחד בכל כלי שנחדר.
-החיזבללה ירה טילי נ"ט מתקדמים על טנקים מתקדמים. כלומר הוא ייעד מלכתחילה את סוג החודרן לדרגות מיגון מתקדמות כביכול . למשל קורנט ומטיס למרכבה 4 , AT-5 ופאגוט למרכבה 3 , וכדו,.
-לא נשאר שום כלי פגוע בלבנון למרות השמועות הזדוניות.
-מספר קטן מאד של נגמ"כים (נגמש"ים כבדים) נפגע , כשב-2/3 מהם היתה חדירה.
30 לוחמי שריו נהרגון , חלקם הגדול מפגיעות נ"ט , ונפצעו 25.
טנקים של חטיבות המילואים והסדיר , ביצעו פעולות רבות של פעולות חילוץ , קידום כוחות, אספקה, ושמשו בעצם כפלטפורמה יחידה שניתן לנוע בה בשדה הקרב רווי האיומים ובמיוחד איומי הנ"ט הכ"כ מגוונים , בתוואי ביתי עבור לוחמי החיזבללה.
במהלך הסקירה , צויין במפורש , שלא ניתן היה לקדם פלטפורמות ממוגנות פחות , כמו טנקים בעלי מיגון קונבנציונלי או בעל פיתרון חלקי , באותה ביטחה יחסית , בה נעו כלי השריון בעימות הנוכחי.
בסימולציה שנעשתה לגבי הפעלת כלי שריון ממוגנים פחות במיתאר הזה , היו נפגעים פי 2 עד פי 2.5 טנקים יותר , וכמות הנפגעים היתה מכפילה עד משלישה את עצמה.
אני בטוח שאשכול זה , בנוסף לאשכול דומה , (http://www.fresh.co.il/vBulletin/sh...ad.php?t=214712) ,מצביע על כך שהצבא , הרמטכ"ל המצדד בחיל האוויר, וכן גורמי אג"ת ומז"י , חייבים להסיק מסקנות חד משמעיות בנושא מקומו של הטנק וחשיבותו כפלטפורמה מרכזית בשדה הקרב המודרני רווי איומי הנ"ט. השב"שים המוצעים ע"י התעש ורפאל הינם טובים כתוסף מגונן , אך בראש וראשונה יש לתת את הדעת לדחיפת ליין המרכבה ופרוייקטים נוספים כמו נגמ"ש כבד מסוג נמר , אשר יוסיפו נדבך חשוב לבניית הכח האיכותי וישמרו את עצמאותינו התעשייתית , טכנולוגית וצבאית ביזימה של הפלטפורמה העיקרית בקרב המשולב.
הכישלון המוצג ע"י העיתונות קלת הקולמוס , והדיעה שרווחה בציבור , אינם עולים בקנה אחד עם העובדות החד משמעיות.
הטנק והשריון חייבים להמשיך ולהוות את הציר המרכזי בביניין הכוח ביבשה , ויש לאמר ללא כחל וסרק , גם על חשבון חצי טייסת של סופה או ברק , כי בנפשינו היא.
שבת שלום
מיכאל מס
-
נערך לאחרונה ע"י gm4450 בתאריך 18-08-2006 בשעה 14:27.
|
|