20-01-2013, 15:11
|
|
|
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
|
|
בטוח?
ראה כאן
http://cdn.jta.org/archive_pdfs/1958/1958-09-03_169.pdf
קוריוזים מעניינים באותו הקשר -
1. בפברואר 1958, חצי שנה לפני הרכבת האווירית הבריטית-אמריקנית לירדן (או מבצע FORTITUDE בשמה הרשמי), חדר מטוס קנברה למרחב האווירי של ישראל וסייר בשמי הארץ בטרם המשיך בדרכו מבלי שיורט. לא ברור מה עשה שם - אולי עסק ברענון תצ"אות במסגרת תוכנית המגירה הבריטית להשמדת חה"א הישראלי במקרה הצורך? אגב שנתיים קודם לכן, טרם מבצע קדש, ביקר כתב בטאון חה"א בטייסת קנברה של חה"א המלכותי - מי ידוע אולי המטוס שחדר לישראל הגיע ממנה?
2. בהקשר הכללי יותר, הצורך הבריטי בקבלת אישור מוקדם מישראל למעבר אווירי בטוח מקורו בין היתר מחצי תריסר תקריות שארעו במהלך שנות ה-50, בהן יירטו מטוסי חה"א מטוסים צבאיים או אזרחיים שחדרו בטעות לשמי המדינה ובהם כלי טיס מלבנון, סוריה, ירדן ואפילו בריטניה עצמה! (הסנדרלנד הגמלוני למי שזוכר).
3. אפרופו מבצע NICKEL GRASS במלחמת יוה"כ, מאחר וירדן ולבנון היו בעת ההיא (כמו גם היום) מדינות קטנות, חלשות וחסרות השפעה, סרבו מדינות רבות באירופה ובמזרח התיכון לבקשות האמריקנים והבריטים לזכויות מעבר לרכבות האוויריות אליהן. הסעודים למשל לא רצו להסתבך עם נאצר או עם עבד אל קרים קאסם (בעירק) ולא התירו לאמריקנים להטיס כוחות בריטיים מאזור המפרץ הפרסי ומפרץ עדן לירדן. בטרם הסכימה ישראל למעבר מטוסים בריטים מקפריסין וממלטה עוד שקלו האמריקנים "לפרוץ בכוח" את המרחב האווירי הסעודי או פשוט להתעלם מרצונם (לסעודים לא היה עדיין חה"א של ממש באותם הימים).
4. ההסכמה הישראלית (הזמנית אגב, ראה בהמשך) נתקבלה בעין יפה בממשלת מקמילן ותורגמה חיש מהר לעסקאות נשק - הכוונה לרכש המסיבי של טנקי צנטוריון שהוכרז מיד עם פינוי אחרוני החיילים הבריטים מירדן באוקטובר 1958. אגב הפינוי הנ"ל התבצע אווירית מעל סוריה וימית (דרך עקבה) בגלל שישראל שינתה את דעתה בתחילת אוגוסט ולא התירה עוד לבריטים לטוס במרחב האווירי שלה... למעשה בגין השינוי הנ"ל הגל השני של גייסות הסיוע הבריטים הגיע מעדן דרך נמל עקבה ומשם הוטס במסוקים לעמאן (וכאמור גם חזר באותה הדרך).
5. סוף דבר - ישראל ניסתה לרכב על הסוס הבריטי עד הסוף ואחרי הצנטוריונים ביקשה לרכוש גם דלק נוזלי לטק"ק וסוללות טק"א בלודהאונד להגנת הכור ובסיס חה"א אך נתקלה בסירוב בריטי (ואמריקני, כל עוד אייזנהאואר כיהן) מוחלט בשני הנושאים.
|