|
21-12-2005, 00:50
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
|
|
|
מערך האב"כ של חיל ההנדסה כל מה שרצית ולא ידעת את מי לשאול...
קצת עבודת איסוף, ממקורות גלויים בלבד (ובעיקר מהפורום הישן) הניבה את זה:
תג היחידה של מרכז אב"כ
סיכת סוף מסלול (בעבר כונתה "אנקורון", הוחלפה בשנת 2000, אין לי את הסיכה הנוכחית).
במלחמת המפרץ קיבל צה"ל נגמשי פוקס תוצרת גרמניה, שכונו בצה"ל "שועליות", אלו נגמ"שים סגורים ואטומים שיכולים לאסוף דוגמיות חומר משטח נתון ולזהות בתוכן חומרי לחימה כימיים ו/או ביולוגיים תוך שהם נותנים הגנה מלאה לחיילים היושבים בתוכם ללא צורך בחליפות הגנה מיוחדות או מסיכות.
יתרון נוסף של נגמ"שים אלה הינו יכולות הזיהוי מטווח גדול מאד (עד 5 קילומטרים בחומרים מסויימים) ובכך למנוע סיכון מיותר. הנגמ"שים הועברו מגרמניה לישראל ב'השאלה' ללא מועד החזרה.
ובכן, מה קרה לנגמ"שי השועלית?
תוך כדי מלחמת המפרץ (הראשונה) הוקם בצה"ל גדוד ללוחמת אב"כ, בעיקר לגו"ז, ושמו "אנקור". חיילים בודדים מגדוד זה הוכשרו במהירות על השועליות, הכשרה שלדעת הגרמנים לא הייתה מספקת כדי להפעיל את ההכלים. ואכן השועליות לא הופעלו גם כשנפלו טילים על ישראל.
החיילים שהוכשרו להפעיל את השועלית לא עברו ריענונים או השתלמויות, החיילים שעברו את ההכשרה הראשונית השתחררו המצה"ל בגמר שירות החובה שלהם והנגמ"שים עמדו כאבן שאין לה הופכין בצריפין.
בסופו של דבר הם הוחזרו לגרמניה.
לפני המלחמה האחרונה בעירק פורסם בעיתון הגרמני 'אלגמינה צייטונג' כי ישראל מבקשת מגרמניה סוללות פטריוט משופר ונגמשי פוקס (פורסם בשבוע האחרון של נוב' 2003).
במעריב פורסם, ע"י גד שמרון, כי ייתכן שאין לצה"ל מספיק מפעילים לסוללות הפטריוט המבוקשות וכנראה שחיילים גרמנים ישלחו לישראל כדי להפעיל אותן.
ככל הנראה, אם ישראל תקבל נגמ"שי פוקס כמעט בטוח שלא יהיה מי שיפעיל אותם והגרמנים ישלחו חיילים גרמנים להפעלה.
ההכשרה בצבאות שמפעילים את הFOX (האמריקאים מפעילים פוקס משופר בכינוי M93) הינה ארוכה ביותר (חודשים), וספק אם יהיה זמן להכשיר חיילים בצה"ל ברמה שתספק את הגרמנים או בכלל תהיה מספיקה כדי לדעת להפעיל את השועלית במקרה שחלילה יהיה בה צורך.
^שועלית בצביעה צה"לית
סליחה על ריבוי החותמות, זו התמונה היחידה שאני מכיר של הכלי הזה בצה"ל, אחרי שכבר גנבו מפה תמונות ומחקו מהן את החתימות אנחנו נאלצים לשמור על זכויות היוצרים שלנו.
כתבה מתוך עיתון במחנה פברואר 91:
תוך כדי ההכנות למלחמת המפרץ הראשונה תוגבר ושוחזר מרכז אב"כ, מיחידת מילואים לפלוגה סדירה ומעלה. במשך כמה שנים הפעיל המרכז פלוגה סדירה אחת, פלוגת אנקור.
מרכז האב"כ (צריפין) – בית הספר להכשרת כל גורמי האב"כ בישראל כולל כל הצבא הסדיר והמילואים, המשטרה, מדריכים לצה"ל (מש"קי אב"כ), גילוי וזיהוי, טיהור, מכבי אש ועוד (סדר גודל של -צונזר- בפיקוד אל"מ אליעזר ביטנסקי). למרכז אב"כ בי"ס משלו. בית הספר מכשיר את לוחמי הגדוד, את יחידות ההצלה האזרחיות ואת יחידות צה"ל השונות בלחימה תחת תנאי אב"כ, טיהור, גו"ז (גילוי וזיהוי) וכו'.
- "אנקור" פלוגת האב"כ הסדירה הראשונה בצה"ל, הוקמה בחיל ההנדסה בשנת 1993 כלקח ממלחמת המפרץ, בתחילה הוקמה הפלוגה כגדוד, לאחר מכן הופרדה הכשרת האב"כ והפלוגה המבצעית. עד להקמת אנקור היה תחום הטיפול באב"כ נתון בידי יחידות מילואים בלבד.
- "ברקן" - פלוגת האב"כ הסדירה השניה בצה"ל הוקמה בשנת 1998. הפלוגה מוצבת בחירום למחוז דן של פיקוד העורף.
- "גרניט"- הפלוגה הנפרדת, לבנים בלבד, הוכרזה מבצעית רק בתחילת 2003.
- "דיה" - פלוגת מסלול שמכשירה את אנשי הפלוגות המבצעיות.
כל אחת מהפלוגות הנ"ל מחולקת לארבע עד שש פלגות (כל הפלוגות מעורבות, לוחמים עם לוחמות, למעט פלוגה ג' בה משרתים בנים בלבד ובינהם חיילי מסלול בני"ש).
היום (2005) הוחלט סוף סוף לאחד את פלוגות האב"כ לגדוד, "ינשוף" בפיקוד סא"ל מרט מעיין.
^פלוגת ברקן באימון, ליחצו על התמונה להגדלה
בכוננות להתקפת טילים על העורף מחולקות פלוגות האב"כ השונות למחוזות פיקוד העורף, לכל פיקוד פלוגה משלו. צוותים קטנים מהפלוגות, המכונים פלגות, מתפזרים בתחנות המשטרה שבמחוז ומיועדים לאיתור וגו"ז, צוות גדול יותר נמצא בכוננות במפקדות של מחוזות פיקוד העורף ומיועד לטיהור ופינוי.
במלחמה שבה נפתחת חזית יבשתית יופנו פלוגות האב"כ אל החזית בעיקר.
תפקידי מערך האב"כ:
- איכון, גילוי וזיהוי (גו"ז) – איתור נקודת הנפילה, גילוי האם מדובר בראש נפץ קונבנציונאלי (האחריות עוברת לס"פ) או לא קונבנציונאלי וזיהוי סוג החומר.
- טיהור, רק"מ ושטח, ופינוי של האוכלוסייה/נפגעים מהאזור הנגוע.
- ·מיגון בפני אב"כ.
- · בשגרה מבצעות יחידות האב"כ תעסוקה מבצעית לאורך הגבולות ובשטחים ככוחות חי"ר.
אמל"ח ייחודי למרכז אב"כ:
סיג"ל (סיור וגילוי?) האמר או גפ"ס נושא ציוד גו"ז.
^הסיג"ל (תמונה שהתפרסמה בעיתונות ובבמחנה. בעיתון נכתב השם סיגל ללא גרשיים)
מנו"ר (מטהר נתיבים ורק"ם) ריאו נושא אמצעי וטיהור (ריאו כיבוי אש שהוסב לריאו טיהור).
המנו"ר הזה לא מסווג בכלל, הוא מסתובב חופשי בתרגילים ברחובות באר שבע , שם הגדוד מבצע את תרגיליו.
בנוסף נחשף הריאו בתרגיל הגדול שנערך בבורסה ברמ"ג לאחרונה.
מנו"ר - רכב טיהור אב"כ, מורכב על משאית ריאו 6X6
עוד מנו"ר, מאתר היוהל"ן. החיילת עוטה מסיכת שעון זהב
ליחצו על התמונה להגדלה
הרנוג - בדומה לערכות הגו"ז הישנות, בערכה חומרים שכשהם באים במגע עם חל"כ (חומר לוחמה כימי) הם משנים את צבעם. ערכה זו נמצאת גם אצל הכוחות הלוחמים בצבא היבשה. להפעלת הערכה יש לנפץ אמפולה שבתוכה נמצא החומר הרגיש ולהזרים את החומר לתוך ההרנוג ולהמתין מספר שניות. חסרון: הערכה לא מסוגלת לזהות חומרי לחימה ביולוגיים.
^הרנוג
קדאט AP2C - גלאי דיגיטאלי המופעל ע"י חייל אחד בלבד. הגלאי פועל במהירות ויכול להבחין תוך דקה (תלוי במרחק) אם יש במקום חומר לחימה ביולוגי או כימי. המכשיר גם מתקשר עם חמ"ל הבקרה ומדווח על הממצאים. פועל על עיקרון הפוטומטר להבה: דגימת חומר מהסביבה, שריפתו וניתוח ספקטרום האור הנפלט. הבעירה ע"י הצתת גז מימן שנמצא במחסנית שצמודה לקאדט.
לכל רכיב כימי יש השפעה אפיינית על צבע הלהבה , כך שהמערכת משווה את הספקטרום המתקבל לספקטרומים אפייניים לבעירת חל"כ , במידה ויש התאמה מסויימת מתקבלת התראה ומוצג סוג החל"כ.
המערכת מופעלת ע"י סוללה ומחסנית מימן שמספקת חומר בערה.
עלות יחידה 15,500 דולר.
מערכת ה AP2C.
הערכה הכוללת - הבלוניות הכסופות הן מחסניות המימן , בנייר הכסף יש דוגמיות לבדיקה ותרגול של המכשיר.
בצד התחתון ניתן לראות דוגם ידני המאפשר דגימת משטח והבאתו לניתוח במערכת עצמה. אתר החברה:
http://www.geodatasys.com/ap2c.htm
חלמית - בעיתון במחנה נכתב כי המרכז מפעיל רק"ם יעודי בשם זה. מקורות שונים טוענים שהחלמית היא הפוקס. מקורות אחרים מדברים על גירסא שונה של המנור.
אם זה הפוקס אז הוא שופר מאד יחסית לדגם המקורי. שיפורים דומים למה שביצעו האמריקאים: שידרוג המנוע, הוספת תורן טלסקופי לגו"ז שמאפשר גילוי מטווח רחוק יותר ועוד שיפורים וספים.
יחידות האב"כ מוכשרות לפתוח שבילים מטוהרים בשטח נגוע במהירות, זאת באמצעות פיתוח יחודי של אלביט. גם במצב של קוקטייל חל"כ.
אין בשימוש קצף מנטרל. הטענה היא שאין היום קצף מתאים. כמו כן אין אוהלי בידוד. בנוסף לא נעשה שימוש בטיהור מהאוויר.
עדיין, היכולות במקרה של פגיעה ביולוגית הן פחותות.
^מאהל הכשרות פלוגת אנקור
^תרגיל אב"כ ברמת הגולן. צילום: דו"ץ.
אגב, בתפקיד מש"ק אב"כ, שהיה באופן מסורתי מאויש ע"י חיילות, משרתים היום גם חיילים בנים בעלי פרופיל 64-65. מש"ק האב"כ נמצא בכל יחידה מבצעית בכוחות היבשה (גדוד) ובמפקדות זרועות האוויר והים. אחריות המש"ק היא על הדרכות בנושא האב"כ: התמגנות ולחימה תחת תנאי אב"כ. וכן על מוכנות ציוד יחידתו (עבודה מול חיל הלוגיסטיקה).
כאמור, כל המידע הנ"ל נפוץ ברשת ובעיתונות. בעברית. כל מה שהיה צריך כדי להשיג אותו זה לחבר את חלקי הפאזל. אני מניח שמי שיתאמץ לחפש ימצא עוד חומר רב!
ובשביל להשכיל יותר בנושא התגוננות מחל"כ, חל"ב, הייתי שולח לקרוא את הקישורים שעלו באשכול הזה (באדיבות כנסת ישראל)
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il
נערך לאחרונה ע"י יוסיפון בתאריך 21-12-2005 בשעה 09:06.
|
|