לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #5  
ישן 15-12-2005, 23:30
צלמית המשתמש של יוסיפון
  יוסיפון מנהל יוסיפון אינו מחובר  
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
 
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
Facebook profile Follow me...
הראש שלנו גדל - ראיון עם צ'יקו תמיר
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי odedy שמתחילה ב "צ'יקו תמיר בספר חדש על שנות ישראל בלבנון"

מקור ראשון

הראש שלנו גדל
הלחימה מול הפלשתינים, סבור ראש מטה פיקוד מרכז תא"ל צ´יקו תמיר, עשתה לצה"ל רק טוב. המפקדים למדו לקחת יוזמה ולדחוף לפעילות, היחידות הלוחמות הפכו למשופשפות יותר, והתלות בתחקירים פחתה. אם רק היינו יודעים לעשות את כל זה כבר בלבנון, הכל היה נראה אחרת

ארז תדמור


לאורך כמעט עשרים שנה העסיקה הלחימה ברצועת הביטחון את הציבור הישראלי, ורבצה כעננה מעל סדר היום הציבורי והתקשורתי. מאז החלטת ממשלת ישראל על התפרסות בדרום לבנון בשנת 1985, ניהל צה"ל לחימה מול ארגון החיזבאללה, שבתחילה היה בלתי מוכר אך בהמשך הפך לאויב מתוחכם ומקיז דם. בחודש מאי 2000 מימש צה"ל את החלטתו של ראש הממשלה אהוד ברק, וסיים בן לילה מלחמת גרילה ארוכת שנים בנסיגה חפוזה אל מעבר לגבול הבינלאומי.
ארבעה חודשים בלבד לאחר אותה בריחה-נסיגה, וייתכן שבעקבות תרומתה המכרעת, פרצה הלחימה עם הפלשתינים במלוא עוזה והשתלטה על התודעה הציבורית. בניגוד למערכה ברצועת הביטחון, שהתנהלה הרחק מעיני הציבור, התאפיינה האינתיפאדה השנייה באינטנסיביות הבלתי פוסקת שלה ובהתנהלותה אל מול המצלמות ועיני הציבור. במצב הדברים הזה נדחק העיסוק בנושא הלבנוני ממרכז העניינים אל שולי התודעה. הטראומה שהותירו שנות שהותו של צה"ל בלבנון והלקחים מאותה מלחמה נאלצו להמתין בשל שטף האירועים, שכפה התמודדות עם בעיות ההווה ולא חיטוט בפצעי העבר, ולו הקרוב.
רק בחודש שעבר, חמש שנים וחצי לאחר אותה נסיגה, יצא לאור ספרו של תת-אלוף משה (צ'יקו) תמיר, 'מלחמה ללא אות', העוסק ב-15 שנות הלחימה ברצועת הביטחון מנקודת מבטו של קצין בשטח, שהתקדם בשרשרת הפיקוד במקביל להתפתחות הלחימה בלבנון. כשהחליטה ממשלת ישראל על הקמת הרצועה היה תמיר קצין צעיר, סגן מפקד פלוגה בגדוד 12 של גולני. בהמשך מילא שורה ארוכה של תפקידים בלחימה מול החיזבאללה ובעת הנסיגה שימש מפקד החטיבה המזרחית בדרום לבנון. כעת משרת תמיר כראש מטה פיקוד המרכז, לאחר שבשנים האחרונות היה ממפקדי השדה המובילים של צה"ל. במהלך האינתיפאדה הסתמן תמיר כאחד הקצינים הדוחפים לנטילת היוזמה במלחמה נגד הטרור, והיה מהתומכים בהשתלטות על מחנות הפליטים והקסבות, בתקופה שהדבר נחשב לצעד קיצוני שעלול לגבות קורבנות רבים.
יהיו שיטענו כי ספר שנכתב בידי קצין בשירות פעיל איננו יכול לספק ביקורת אמיתית, וכל מטרתו היא לשרת את המערכת. כך אכן היה במספר מקרים בעבר, אולם ספרו של תמיר מעניק הזדמנות נדירה להתבוננות על המלחמה מזווית הראייה של מי שהיה ממוביליה, ובמקרים רבים הוא אינו נמנע ממתיחת ביקורת על הקיבעון הצבאי ועל הטעויות שלדעתו תרמו לכישלון הצה"לי בזירה. "הצבא התבגר, וכיום הוא מאוד מעודד ביקורת פנימית ופתוח ללימוד מטעויות, הרבה יותר מארגונים אחרים, ביטחוניים ואזרחיים", אומר תמיר בתשובה לשאלה כיצד הגיבו בצה"ל על ספר שמסביר 'מבפנים' את הסיבות לכישלון הלחימה בלבנון.

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://upload.kipa.co.il/mfirst/mkd11112114.JPG]

העובדה שכאיש כוחות הביטחון מנוע תמיר מלהתייחס לסוגיות המדיניות והפוליטיות הכרוכות בשהות בדרום לבנון, אינה גורעת מהספר; ההתמקדות בהיבטים הצבאיים ובייחוד בנושא לוחמת גרילה, מאפשרת לקוראים שלא חוו את הלחימה בלבנון להבין טוב יותר מה עבר על החיילים והמפקדים בשטח, ומהם הקשיים שבפניהם עמדו במשך 15 שנות התבוססות בבוץ הלבנוני. "הדבר הכי משמעותי, ואני חושב שזה זיכרון שמלווה כל לוחם ומפקד שהשתתפו בלחימה הזו, הוא הרגשת השינוי מרגע שעברת את הגבול ונכנסת ללבנון. אתה נכנס מעולם אחד ויוצא בעולם אחר. זו אולי החוויה הכי זכורה לי והכי מאפיינת את הלחימה ברצועת הביטחון", אומר תמיר בתשובה לשאלה על המשא הרגשי שנשאר עמו מאותה תקופה.
אתה כותב שכשנלחמתם הרגשתם שאתם מנצחים, אבל לא הפנמתם שהמלחמה האמיתית מתנהלת בתודעה הציבורית, ולא בוואדיות של לבנון. אפשר היה לנצח את המלחמה הזו אם הייתם מבינים מוקדם יותר היכן מוכרעת המערכה?
"מי שהשתתף במלחמה לא חשב במונחים של ניצחון, אלא במונחים של השגת מטרה. המשימה היתה להגן על גבול הצפון, ולפי זה מדדנו את הפעולות שלנו. היה לנו שברור לא מדובר במלחמה שנדרשת בה הכרעה או הישג קרקעי, אלא ביטחון ליישובי הצפון. אין מקום לדבר על ניצחון או הפסד, כי מראש לא באנו להכריע אף אחד".

אין לנו פריבילגיה לטעות
תמיר (41), כיום תושב מטולה ואב לארבעה, התגייס לסיירת גולני בשנת 82'. לאחר שסיים קורס קצינים שירת כמפקד צוות בסיירת, ובהמשך מילא שורה של תפקידי פיקוד - סמ"פ, מפקד סיירת גולני, קצין האג"ם של החטיבה המזרחית ברצועת הביטחון, מפקד גדוד 12 של גולני ומפקד יחידת אגוז. כאמור, בעת הנסיגה מדרום לבנון שימש מפקד החטיבה המזרחית. לאחר מכן פיקד תמיר על חטיבת גולני, בין היתר במהלך מבצע חומת מגן, שם הוביל בהצלחה את החטיבה לכיבוש שכם.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
^צ'יקו כמ"פ פלס"ר גולני, בודק את אפוד החובש במסדר לקראת יציאה למארב בלבנון

כקצין שהתקדם בצבא במקביל להתפתחות הלחימה ברצועת הביטחון, היה תמיר חלק מקבוצה קטנה של מפקדים שהובילו במשך שנים את הלחימה בגזרה. בספר הוא מקדיש פרק לחברו תא"ל ארז גרשטיין ז"ל, מפקד כוחות צה"ל בלבנון, שנהרג מפיצוץ מטען ב-28 בפברואר 1999. כשהוא מתאר את הסיבות שהניעו אותו לכתיבת הספר, מספר תמיר כי בדרכו חזרה מטקס לקריאת הדרך העולה למטולה על שמו של תא"ל גרשטיין, חשב לעצמו כי המלחמה בלבנון עלולה להישכח בעוד שנים ספורות. "חשבתי שאי הנוחות שחש הצבא כלפי תוצאות המלחמה והפצעים העמוקים שפערה בחברה הישראלית, האיצו את תהליך ההדחקה המהיר שכבר החל להתרחש", הוא כותב במבוא לספר.
בהתייחסות נדירה לסוגיות מדיניות כתבת כי הגורם העיקרי לתוצאות הלחימה באזור הביטחון קשור בתנאים המדיניים-אסטרטגיים שבהם התנהלה המערכה, ובראשם ניהול מלחמת התשה ללא הכרעה. האם ניתן היה להכריע את החיזבאללה, במידה שצה"ל היה מקבל מספיק חופש פעולה?
"השאלה אם היינו מסוגלים לנצח במידה שהיינו נדרשים, היא שאלה היפותטית. הצבא מבצע מה שהדרג המדיני מורה לו לבצע, ובמקרה הזה גבולות הגזרה היו מאוד ברורים. הטענה שלי היא שמה שבאמת הכתיב את היכולת שלנו להשיג תוצאות במלחמה בלבנון הם התנאים וההחלטה הראשונית שמדובר באזור ביטחון ובלחימה מוגבלת. מצד שני, הצבא צריך לפעול הכי טוב במסגרת התנאים והכללים. הספר הזה עוסק בעיקר במה שקרה מרגע שהכתיבו לצבא את תנאי המלחמה, ובמה שהוא צריך ויכול היה לעשות בתוכם. זה לא נכון שאני, כאיש צבא, אשיב על השאלה האם התנאים היו נכונים או לא ביחס לאילוצים המדיניים".
ובכל זאת, בהנחה ששר הביטחון היה מבקש להציג בפניו תוכנית מבצעית להכרעת החיזבאללה או לפגיעה אנושה בארגון, צה"ל היה מסוגל לבצע זאת?
"שוב, זו שאלה היפותטית. אבל בניתוח מקצועי, אם רוצים להכריע גרילה צריך לשלוט על כל המרחב שהיא נמצאת בו ועל הכניסות למרחב הזה. הדוגמה הכי טובה היא יהודה ושומרון. ברגע שהצבא קיבל הנחיה להפסיק את פעולות הטרור ביו"ש וניתן לו חופש הפעולה לשלוט בכל השטח, הוא השיג את המטרה - באופן כולל ועד כמה שאפשר להכריע טרור. בעזה, שבה לא זו היתה מטרת הלחימה וההנחיות היו שונות, גם הלחימה היתה אחרת ולאורך העימות היא דווקא הלכה והעצימה, ולא פחתה. להשתלטות על כל השטח יש גם הרבה חסרונות, ובהרבה מקרים מהלך כזה עלול להיכשל, אבל בסופו של דבר השליטה בשטח היא תנאי".
בספר אתה מסביר כי צה"ל התקשה להתאים את עצמו ללחימה המשתנה ולסוג האיום שעומד מולו. לעומת זאת החיזבאללה, כארגון קטן, השתנה במהירות והציב בפני צה"ל אתגרים חדשים שעלו בקורבנות רבים. איזה שינויים צריך לדעתך צה"ל לערוך בתוכו כמענה לאיומים השונים העומדים בפני ישראל כיום?
"השינוי ממערך הבנוי להתנגשות קונבנציונלית, למה שאנחנו מכנים לחימה א-סימטרית, עובר על צבאות רבים בעולם ולא רק על צה"ל. צה"ל הוא היום אחד הצבאות המובילים בתחום הזה, אלא שלו אין פריבילגיה של 'זמן טעות', כי המציאות מכריחה אותנו להשתנות. אני חושב שלבנון היא שהעביר את צה"ל תהליך שינוי, מצבא שנבנה לאחר מלחמת יום הכיפורים להיות צבא כבד ולבלום פלישה של צבאות ערביים, לצבא שאמנם בנוי גם לזה אך יודע להתמודד גם גרילה וטרור. בשנים האחרונות הלחימה הזו הפכה להיות סוג העימות השכיח. השינוי שעברנו בלבנון היה לא קל, בחלקו כואב ובחלקו מאוחר מדי. לא עשינו את זה בסדנאות חשיבה כמו צבאות אחרים, אלא בעקבות התמודדות עם אויב. לכן כשטעינו, שילמנו מחיר יקר".
ההיערכות מול הטרור והגרילה גוררת בהכרח פגיעה בהכנות ללחימה מול צבאות כבדים. עד כמה צה"ל מצליח לשמור על מוכנותו לאופציה הזו, בעת שהוא עסוק בלחימה א-סימטרית?
"הרבה תחומים שהתפתחו בלחימה נגד גרילה, יהיו שימושיים גם בלחימה מול צבאות סדירים. דבר בנוסף לכך ישנה סוגיית הניסיון של היחידות: אם פועלים נכון, הניסיון הקרבי בלחימה שאינה קונבנציונלית יחזק את היחידות גם ללחימה מול כוח סדיר. הגדודים היום הם חד-משמעית הרבה יותר חזקים מכפי שהיו כאשר נכנסו לעימות מול הפלשתינים לפני חמש שנים. כמובן הדברים מורכבים וישנן גם נקודות שמחלישות את הצבא, כמו סוגיות של התעצמות, וכאן מדובר בלקיחת סיכונים ושמירה על איזונים".

פיקוד זה לא ניהול
תמיר מייחס חלק מהכישלון בלבנון לעובדה שנהלים שגובשו 'מלמעלה' דיכאו את היוזמה של המפקדים בשטח, וגרמו לקיבעון שלא מאפשר לנהל לחימת גרילה. "פיקוד צבאי זו משימה מורכבת ועדינה", הוא מסביר. יש נטייה להשוות אותה לניהול, אבל למרות כמה קווי דמיון, זה לא אותו דבר. לב המערכת הצבאית בנוי על כך שמפקד יחידה או מפקד מבצע יהיה בטוח במה שהוא עושה ויוכל לקבל החלטות בזמן אמת, מבלי לחשוש מה ואיך יגידו לו, אבל במסגרת הנחיות ברורות. צריך לנוע על ציר שבו אומרים למפקד מה רוצים שהוא יעשה, אבל משאירים לו את האפשרות לנצל הזדמנויות.
"מה שקרה לנו בלבנון, וקראתי ספר שמתאר תהליך דומה שעברו הרוסים באפגניסטן, הוא שבגלל מרווח הזמן הארוך בין האירועים ניתן היה לעשות פיקוח ובקרה הדוקים על כל משימה, מה שאי אפשר לעשות במלחמה שמתנהלת באופן רציף. עם הזמן, כאשר מתגלות טעויות שזוכות לביקורת ציבורית רבה, הדבר מעמיד את המפקדים בשטח בלחץ, ובתגובה הם מפעילים יותר ויותר ביקורת. כשאתה מטיל פיקוח על האנשים למטה ופחות סומך על שיקול הדעת שלהם, התוצאה היא שהחיילים והמפקדים בשטח עושים רק את מה שציפית מהם לעשות. כך מאבד לפעמים המפקד את הדבר הכי חשוב - היכולת לנצל הזדמנויות, לחוש את השטח, לשנות טקטיקות ולפעול מהר.
"בלבנון חל אצלנו התהליך הזה, ובתקופות מסוימות זה הגיע למצב מאוד קשה. לגבי המצב היום, כבר הרבה זמן שאני לא שומע את המושג 'ראש קטן'. בשנים האחרונות, ובייחוד ביו"ש, אנחנו נמצאים בלחימה רחבה שמי שמנהל אותה הם המפקדים הזוטרים, מפקדי הכיתות והמחלקות, ואין לנו מישהו אחר לסמוך עליו כי הם כולם עובדים במקביל. בלבנון יכולנו לשים מ"פ או מג"ד במקום מפקד מחלקה, וביו"ש פשוט אי אפשר לעשות זאת בגלל היקף הפעילות".
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
^אגוז באימון
מרכיב חשוב נוסף, אומר תמיר, הוא נושא הגיבוי. "צריך לדעת מתי מגבים ומתי לא, וההבחנה הזו היא קשה. לציבור יש קושי בתחום הזה, כי שופטים רק לפי התוצאה הסופית. היכולת לספוג טעויות מאנשי צבא היא לא מובנת מאליה, אבל אין דרך אחרת, גם אם טעות כזו עולה בהכרח בחיי אדם".
אתה היית מהדוחפים להקמת 'אגוז', כיחידה המיועדת למשימה הספציפית של התמודדות עם החיזבאללה, ואף פיקדת עליה. לאור ההצלחה, האם לא היה צורך להקים את אגוז מוקדם יותר, ולהרחיב אותה לסדר גודל של חטיבה?
"ההתאמה של היחידות ללחימה בלבנון, כמו ההתאמה ללחימה ביו"ש היום, היא חלק מתהליך לימוד שהצבא עבר. אני לא חושב שהיה צריך להקים עוד 'אגוז', והיום אנחנו לא מקימים יחידות חדשות ללחימה מול הטרור הפלשתיני, אלא לוקחים את הקיימות ומתאימים אותן לאתגרים הנוכחיים. היה צריך להתאים את היחידות בצורה טובה יותר ללחימה בלבנון, לשנות את האימונים וההכשרות, להאריך את ההכנה ללחימת גרילה. בסופו של דבר זה נעשה, אבל באיחור. לקח לנו זמן להבין שכדי להילחם בגרילה צריך לשנות לא רק את הציוד והפקודות, אלא גם את האימון של האנשים ואת התפיסה שלהם. אגוז באמת הותאמה ללבנון לחלוטין, והתוצאות שהיא הביאה לא היו צריכות להפתיע אף אחד".

סוסים, לא פרים
בספר 'בומרנג' של עפר שלח ורביב דרוקר מתואר תמיר כקצין שדחף לפעילות אינטנסיבית נגד הטרור בערי יהודה ושומרון. כשנכנס לתפקיד בפיקוד המרכז בראשית 2002, כך נכתב, הוא נדהם מחוסר היוזמה לפעילות מול הטרור המשתולל. "בלבנון הדחיפה לפעילות לא היתה שלי, אלא הובלה על ידי הרמטכ"ל ואלוף הפיקוד", הוא אומר בהתייחסו לחוסר הנכונות מצד מפקדים בצה"ל ליטול יוזמה, והסתפקותם במתן מענה לפעולות האויב. "אני מאמין שהתפקיד של קציני השדה זה תמיד לנסות לפעול, לדרוש לפעול, להציג אפשרויות לפעולה - והתפקיד של הדרגים שמעליהם הוא לבלום אותם, ולא להאיץ בהם. לא אני המצאתי את האמירה שעדיף לעצור סוסים דוהרים מלדרבן פרים עצלים. המצב שבו צריך לדרבן קצינים לפעול מעיד על בעיה. ברוב המכריע של המקרים המפקדים בצה"ל אכן דוחפים לפעולה ונותנים פתרונות, למרות שחשוב לזכור שלא תמיד זה הצעד הנכון, ולעתים יש לפעול דווקא במתינות".
לאור הניסיון המר עם אנשי האו"ם בדרום לבנון, עד כמה כוחות בינלאומיים באזור שלנו יכולים לעשות את התפקיד שלשמו נשלחו?
"כוחות כאלה הם בעייתיים בכל העולם. לשמור על ניטרליות ולבצע את המשימה זה דבר מורכב מאוד. אחת הסכנות היא שכוח כזה ייקח צד באירוע, וזה מה שקרה במידה מסוימת לגדוד הנורווגי בלבנון. קשה להגיד שהכוח שהציב שם האו"ם היה אפקטיבי ושהוא באמת מנע פגיעה או טרור".
האם כוח בינלאומי למעשה ישמש רק לכבילת ידיו של צה"ל, כגוף היררכי שעומד בהתחייבויותיו, מול צד שיכול תמיד לטעון כי המתרחש בשטח אינו בשליטתו?
"במקרה של לבנון זה נכון, אבל זה תלוי מאוד בתנאים של האזור. אני לא מנסה לעשות את החשבון ההיסטורי של מדינת ישראל עם כוחות כאלה. בלבנון היה מדובר בכוח מוגבל שבאמת הפריע לנו לפעול ולא עזר לנו נגד חיזבאללה, וזה גם לא היה תפקידו".
אתה טוען שבעקבות ההבנות שהושגו לאחר מבצעי 'דין וחשבון' ו'ענבי זעם', החיזבאללה שמר על יכולתו לפעול ולירות מתוך הכפרים, בעוד ידי צה"ל נכבלו בשל האיסור שקיבל על עצמו לירות לתוך שטח אזרחי. האם יש טעם בהסכמים עם ארגונים כאלה?
"חוכמה שלאחר מעשה היא תמיד הדבר הכי טוב, אבל באמת בדיעבד התברר שההסכמים לא סייעו לנו להגביל את פעילות החיזבאללה, בעוד אנחנו, כמדינה ריבונית, הקפדנו לכבד את מה שחתמנו עליו. לכן נוצר כאן מצב לא סימטרי. לא הייתי מקיש מכאן לכל מקום, וזה לא התחום שאני עוסק בו".
אתה לא חושב שההגעה להסכם עם החיזבאללה העניקה לו לגיטימציה?
"עצם זה שמדינה מתחייבת לשמור על הבנות עם אויב שאינו צבא רשמי, אומר שהיא מכירה בצד השני כגורם לגיטימי, גם אם היא לא אומרת את זה. לדעתי נוצרה כאן בעיה, אבל היא על הגבול האפור שבו איש צבא יכול לעסוק. אני לא בא לשפוט את הדבר, אלא להביא את נקודת המבט של צבא שצריך לבצע את המדיניות הזו".
איך השפיע חוסר המוכנות של החברה הישראלית לספוג אבידות על כושר הפעולה של צה"ל?
"בצה"ל הרגישות לנפגעים היא הגבוהה ביותר בעולם. אין עוד צבא שקיימת בו כזו התחשבות. אני חושב שצריך לא להוסיף למפקדי השדה את הלחץ הזה באופן ישיר, כשהם ממילא מתמודדים עם החלטות קשות. במלחמה מטבע הדברים יש צעדים הכוללים סיכונים, אך הם נחוצים כדי למנוע איומים גדולים יותר. בלחימה אנחנו נוהגים להורות שלא עוצרים לטפל בפצועים עד שלא פותרים את האיום. לאזרח זו אמירה שיכולה להישמע נוראית, אבל אנחנו מבינים שאם לא תטפל באיום יהיו לך יותר נפגעים.
"אי אפשר להגן על מוצב בלי להוציא מארבים, וכשאתה מוציא פעילות אתה ממילא לוקח סיכון. בלחימה אין תעודות ביטוח. אבל הלחץ הציבורי העצום שהיה על המפקדים בלבנון ביחס לנפגעים השפיע מאוד על שיקול הדעת. לפעמים בגללו לא פעלנו במקומות שהיינו צריכים לפעול, למרות שבחשיבה נכונה היינו מבינים שלטווח הארוך חוסר הפעולה עלול להוביל ליותר נפגעים".
בציבור יש הרגשה שהמוטיבציה בקרב הדור הצעיר והנכונות לתרום למדינה ולעם, פחותה לעומת מה שהיה בעבר. מה העמדה שלך בנושא?
"אני חושב שיש בישראל קצת הלקאה עצמית. אין הרבה מדינות בעולם שהצעירים שלהן מוכנים להשקיע למענן שלהם כמו שהדור הצעיר שלנו מוכן.
"הפריבילגיה שלנו, כאנשי צבא ביחידות הלוחמות, היא להיות במגע בלתי אמצעי עם אנשים צעירים, דבר שאנשים בגילי במקומות אחרים לא מגיעים אליו. קרוב לעשרים שנה פיקדתי על חיילים צעירים, ואני חושב שיכולתי לראות את הדברים מקרוב, לראות את האנשים כמו שהם, בלי הג'ל בשיער והעגילים בגבות, בתנאים לא קלים ומול חוויות לא קלות - ולגלות מי באמת נמצא איתך. אני חושב שיש לנו הרבה במה להתגאות. הצעירים שלנו מוכנים לתת ולהשקיע למען החברה שהם חיים בה. ראיתי הרבה אנשים שמוכנים להקריב ולהתמודד עם קשיים שלא היו חייבים לקחת על עצמם".

__________________________________________________ ____
מלחמה ללא מטרה

יהודה וגמן

'מלחמה ללא אות', שנכתב בידי אחד מהקצינים היותר-מוכשרים שקמו לצה"ל בשנים האחרונות, הוא ספר חשוב ביותר. משה (צ'יקו) תמיר, שעשה את מרבית שירותו בחטיבת גולני עד לתפקיד המח"ט, מגלה כישרון כתיבה וכושר ניתוח מעמיק כאשר הוא דן בבעיות המגוונות, בהצלחות ובכישלונות של הלחימה באזור הביטחון בלבנון. בשפה בהירה וקולחת מוצגת בספר התפתחות הלחימה, שראשיתה בפעולות מול הארגונים הפלשתיניים וסופה במערכה כנגד לוחמי החיזבאללה המיומנים, שבעזרת שימוש יעיל בתקשורת הצליחו להביא לנסיגת צה"ל מרצועת הביטחון ולמצב שבו ישראל, לראשונה בתולדותיה, מפנה שטח שכבשה ללא כל תמורה מדינית.
תיאורי הלחימה, שתמיר היה מעורב בה אישית במשך שנים רבות, כתובים בלשון קרה ועניינית, ומנותחים בסכין מקצועית ללא כחל ושרק. בהיעדר מטרה ברורה היתה התוצאה הסופית והבלתי נמנעת של השהייה בלבנון התממשות חוזרת של החטא הקדמון בכל דברי ימי המלחמות - אי ריכוז המאמץ במגמה להכריע את האויב. שנים ארוכות מדי נתפסה על ידי צה"ל הלחימה בזירה הלבנונית כלא יותר מביטחון שוטף. עד שהתעשת הצבא (בתקופת כהונתם של הרמטכ"ל אמנון שחק ואלוף פיקוד הצפון עמירם לוין) והבין שיש לרכז מאמץ ומשאבים כנגד מה שהוגדר מחדש כ"לוחמת גרילה", היה הנזק התדמיתי והציבורי רב מכדי שההצלחות, שהחלו להגיע, יפצו עליו.

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.birds.org.il/items/2390/G4IMG21.gif]

ארז גרשטיין, הי"ד

"צהל נדרש להגן על גבול הצפון בלי שניתן לו חופש הפעולה להכריע את האויב. היחידות המבצעיות נאלצו לשאת על גבן את עול המלחמה ללא הסיוע המערכתי הנדרש. (...) תקופה ארוכה, ארוכה מדי, חלפה עד שהשכלנו להבין את האיום ונערכנו מולו במלוא העוצמה", כותב המחבר באחת האבחנות היותר-חדות של המצב שאליו נקלע צה"ל בלבנון. תמיר מעיד כי בשום שלב של הלחימה לא נידונה האפשרות לבצע מהלך של הכרעה קרקעית בדרום לבנון, ומבצעי 'דין וחשבון' ו'ענבי זעם' רק השיגו תוצאה הפוכה מזו המתוכננת, כשחיזקו את החיזבאללה. הספר עוסק גם בהשפעת התקשורת על הלחימה ועל רוח הלוחמים. מכיוון שצה"ל סגר את עצמו כלפי חוץ, הוא לא זכה לביקורת עניינית ומקצועית על דרכי פעולתו. "צבא במדינה דמוקרטית אינו פועל בחלל ריק - הוא זקוק לביקורת ולחיזוקים כחלק ממנגנון של הכוונה ואיזונים", קובע תמיר.
הלחץ הציבורי בסוגיית ההחזקה של אזור הביטחון נתן את אותותיו גם בתחום הקשה מכל - הנפגעים. מלחמה שהציבור איננו מוכן לספוג בה אבידות מכיוון שהצורך בה אינו מחוור לו, היא מלחמה אבודה מראש, וזה בדיוק מה שקרה לצה"ל בתקופה האחרונה לשהייתו בלבנון. "חוסר נחישות והתמוססות של ערכים נקלטים היטב על ידי האויב (...) המנצל חולשה זאת עד תום", כותב תמיר. בין השאר ניצל חיזבאללה את התקשורת הישראלית, שהתגייסה כולה למסע כנגד החזקת רצועת הביטחון, ובסיועה הנלהב הועברו לאזרחי ישראל מדי ערב צילומי ההתקפות שביצע הארגון על חיילי צה"ל.

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/archive/gallery/305/235.jpg]

האלוף עמירם לוין ורוה"מ אהוד ברק בסיור על גבול לבנון

הערכה עמוקה שזורה בין דפי הספר כלפי אלוף עמירם לוין, וזאת עקב העזתו המבצעית אך בעיקר בזכות המהפך שחולל בפיקוד הצפון בכל מה שקשור לתפיסת הפיקוד והשליטה על היחידות המבצעות את הלחימה. עד בואו של לוין לפיקוד בשנת 1995 שרר בו משטר ריכוזי, כאשר לפי תמיר "כמעט כל פעולה דרשה אישור אישי של האלוף". מ-95' והלאה התרחש מהפך גם בכל מה שקשור לאיסוף המודיעין, מה שאיפשר ליחידות צה"ל, ובייחוד ל'אגוז' שהוקמה באותה התקופה, להכות בחיזבאללה בבסיסי היציאה שלו. אך כל זה נעשה ללא הועיל, הן משום האיחור באבחנה ובהתעשתות, והן בשל היעדרה של מטרה מערכתית ואסטרטגית ברורה. אסון המסוקים ואסון השייטת, שאירעו באותן שנים, האיצו את תחושת ההפסד בקרב הציבור.
בניגוד לפרגון והאהדה שמפגין תמיר כלפי מפקדיו השונים והרבים, ובמיוחד כלפי ארז גרשטיין, הרי שבפרק המציג את פרשת הנסיגה מרצועת הביטחון מופיעה ביקורת גלויה כנגד בני גנץ, אז מפקד כוחות צה"ל בלבנון, על הדרך שבה ניהל את המבצע. הנסיגה ההיסטרית, תוך הפקרת משפחות צד"ל, היתה אחד מהביזיונות הקשים שצה"ל חווה מימיו, אם לא הקשה בהם.

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.idf.il/hebrew/organization/signals/atar/images/prince/gentz1.jpg]

תא"ל בני גנץ, מפקד היק"ל (יחידת הקישור ללבנון)
הספר מסתיים בשאלת הניגוד בין הלחימה המוצלחת ביו"ש, שהביאה להכרעת הטרור בג'נין, בשכם ובטול-כרם, לעומת חוסר הצלחתן של אותן יחידות להכריע את האויב בלבנון. מה השתנה, שואל תמיר, ומשיב: בעיקר התמיכה הציבורית הרחבה שצה"ל זכה לה, בתוספת ההנחיה הצבאית-מדינית, שכל כך היו חסרות בלחימה בלבנון.

יהודה וגמן הוא אל"מ במיל'


8/12/2005
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #6  
ישן 16-12-2005, 14:39
  YGH YGH אינו מחובר  
יגיל הנקין. ד"ר להיסטוריה צבאית, חוקר במחלקת היסטוריה של צה"ל
 
חבר מתאריך: 16.02.04
הודעות: 5,565
והנה הביקורת המלאה של יהודה וגמן,
בתגובה להודעה מספר 5 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "הראש שלנו גדל - ראיון עם צ'יקו תמיר"

בנוסח הלא-מקוצץ, קצת יותר מפורטת ממה שפורסם ב"מקור ראשון":

"מלחמה ללא אות"
ספר חשוב זה, העוסק בלחימת צה"ל ברצועת הבטחון בלבנון, נכתב בידי אחד מהקצינים היותר מוכשרים שקמו לצה"ל בשנים האחרונות. משה תמיר - צ'יקו- שעשה את מרבית שירותו בלבנון ובחטיבת "גולני" עד שהתמנה למפקדה, מגלה כשרון כתיבה וכושר ניתוח מעמיק כאשר הוא דן בבעיות המגוונות, בהצלחות ובכישלונות של הלחימה באיזור הבטחון בלבנון, שהחלה עבורו בעת שהיה קצין צעיר בשנת 1985 והסתיימה בשנת 2000 בעת שכבר היה קצין בכיר ומפקדה של חטיבה מרחבית בגזרה.

בשפה בהירה וקולחת מוצגת בספר התפתחות הלחימה, שראשיתה בפעולות מול הארגונים הפלשתינאים וסופה כנגד לוחמי ה"חיזבאללה" המיומנים, שבעזרת מערכת יעילה של שימוש בתקשורת, הצליחו להביא לנסיגת צה"ל מרצועת הביטחון ולמצב שבו לראשונה בתולדותיו הוא מפנה שטח שנכבש על ידו ללא כל תמורה מדינית.

תיאורי הלחימה, שצ'יקו היה מעורב בהם אישית במשך שנים רבות, כתובים בלשון קרה ועניינית ומנותחים, לטוב ולרע, בסכין מקצועית וללא כחל ושרק. ניתן ללמוד מהם ממקור ראשון ומהימן על הדרך שבה השתקפה הלחימה הקשה והסבוכה, תרתי משמע, דרך עיניהם של החיילים והמפקדים הזוטרים ועל חובת הלמידה וההשתכללות הבלתי פוסקת מול אויב מיומן, יצירתי ונחוש.

הלקחים שניתן ללמוד מהספר הם רבים. החל מגיבוש היחידה הטקטית, יצירת רוח הלחימה והטכניקות הקרביות הייחודיות וכלה בלקחים מערכתיים ואסטרטגיים, כמו למשל החשיבות העליונה של ההסכמה הלאומית על מטרות המלחמה. בהעדר מטרה ברורה, שאותה אמורה הייתה לשרת הלחימה בלבנון, הייתה התוצאה הסופית והבלתי נמנעת התממשות חוזרת של החטא הקדמון בכל דברי ימי המלחמות - אי ריכוז המאמץ במגמה להכריע את האויב.

שנים ארוכות מדי נתפסה הלחימה בזירת לבנון ע"י צה"ל כלא יותר מביטחון שוטף. עד שהתעשת הארגון, בתקופת כהונתם של הרמטכ"ל שחק והאלוף לווין, והבין שיש לרכז מאמץ ומשאבים כנגד מה שהוגדר מחדש כ"לוחמת גרילה", היה הנזק התדמיתי והציבורי רב מכדי שההצלחות, שהחלו להגיע, יפצו עליו. "צהל נדרש להגן על גבול הצפון בלי שניתן לו חופש הפעולה להכריע את האויב. . . היחידות המבצעיות נאלצו לשאת על גבן את עול המלחמה ללא הסיוע המערכתי הנדרש. . .תקופה ארוכה, ארוכה מדי, חלפה עד שהשכלנו להבין את האיום ונערכנו מולו במלוא העוצמה", כותב המחבר באחת האבחנות היותר חדות של המצב שאליו נקלע צה"ל בלבנון.

צ'יקו, שחי שנים רבות בלב העשייה וקבלת ההחלטות ברצועת הביטחון מעיד כי בשום שלב של הלחימה שהחלה בשנת 1985 , לא נידונה האפשרות לבצע מהלך של הכרעה קרקעית בדרום לבנון. מכיוון שכך, פרח שם ארגון החיזבאללה בנחת וללא הפרעה כמעט. גם צה"ל תרם להיאחזותו של הארגון בדרום בעת שבשני מבצעי האש הכושלים "דין וחשבון"[1993] ו"ענבי זעם" [1996] סייע רבות לפופולאריות שלו בקרב האוכלוסייה. מבצעי האש מנגד, שנועדו לפגוע באויב מבלי לסכן חיילים במגע ישיר איתו, נולדו מאי הבנת טבעו של ארגון הגרילה והדרכים שיש להלחם בו ובכך הביאו לתוצאה הפוכה מזו שהתכוונו אליה המתכננים. הרג מאות האזרחים החפים מפשע הביא לזעם רב כלפי ישראל ולהצטרפות המונית לארגון הגרילה, אם כלוחמים ואם בתמיכה אידיאולוגית וכספית.

הספר עוסק גם בהשפעת התקשורת על הלחימה ועל רוח הלוחמים. גם כאן לא השכיל צה"ל להבין את טבעה של לוחמת הגרילה, המוכרעת בתודעת הציבור האזרחי הרבה יותר מאשר בשדה הקרב. "בניגוד בולט לאויב שעמו התמודדנו לא השכלנו להבין שהמערכה הקובעת מתנהלת בתודעה הציבורית ולא בוואדיות של איזור הבטחון". מכיוון שצה"ל סגר את עצמו כלפי חוץ, הוא לא זכה לביקורת עניינית ומקצועית על דרכי פעולתו, מה שיכול היה לקצר את משך הזמן שנדרש לו להבין וללמוד טוב יותר את הבעיה שמולה הוא התמודד. צ'יקו משכנע מאד כאשר הוא מסביר את קביעתו כי "צבא במדינה דמוקרטית אינו פועל בחלל ריק - הוא זקוק לביקורת ולחיזוקים כחלק ממנגנון של הכוונה ואיזונים".

הלחץ הציבורי בסוגיית ההחזקה של איזור הביטחון נתן את אותותיו גם בתחום הקשה מכל - הנפגעים. מלחמה שהציבור איננו מוכן לקבל בה נפגעים מכיוון שהצורך בה אינו מחוור לו היא מלחמה אבודה מראש, וזה בדיוק מה שקרה לצה"ל בתקופה האחרונה לשהייתו בלבנון. "חוסר נחישות והתמוססות של ערכים נקלטים היטב ע"י האויב. . . המנצל חולשה זאת עד תום" וכך אכן פעל החיזבאללה, שקלט את הלכי הרוח הציבוריים בישראל וניצל אותם היטב לטובתו. בין השאר הוא ניצל את התקשורת הישראלית, שהתגייסה כולה למסע כנגד החזקת רצועת הביטחון, ובסיועה הנלהב הועברו לאזרחי ישראל מדי ערב צילומי ההתקפות שביצע הארגון על חיילי צה"ל. בתודעת הציבור הלך איזור הביטחון והפך לשטח כיבוש קולוניאלי, כמו וויטנאם לארה"ב או ארץ ישראל לאנגליה.

הערכה עמוקה שזורה בין דפי הספר לאלוף עמירם לווין וזאת עקב העזתו המבצעית אך בעיקר בזכות המהפך שערך בפיקוד הצפון בכל מה שקשור לתפישת הפיקוד והשליטה על היחידות המבצעות את הלחימה. עד בואו של לווין לפיקוד בשנת 1995 שרר בו משטר ריכוזי שבו ע"פ תמיר "כמעט כל פעולה דרשה אישור אישי של האלוף". במצב זה בלתי ניתן היה לצפות ממפקדים להפגין יוזמה כלשהי, מה שבפועל שיחק לידי האויב. לווין הביא איתו רוח רעננה של יצירתיות, תוקפנות, פתיחות וחשוב מכל - האצלת סמכויות ללא פשרות לדרגים נמוכים ואפילו זוטרים, אלה היודעים טוב מכולם את תמונת המצב בשטח. בתקופתו של לווין התרחש מהפך גם בכל מה שקשור לאיסוף המודיעיני, מה שאיפשר ליחידות צה"ל ובייחוד ליחידת "אגוז" שהוקמה באותה התקופה, להכות בחיזבאללה בבסיסי היציאה שלו. אך, כאמור, כל זה היה ללא הועיל הן כתוצאה מהאבחנה וההתעשתות המאוחרות והן מהעדרה של מטרה מערכתית ואסטרטגית ברורה.

שני אסונות כבדים האיצו את תחושת ההפסד במלחמה בקרב הציבור, שחילחלה גם לתוך הצבא. בראשון שבהם, בפברואר 1997, נהרגו 73 לוחמים בלילה אחד כתוצאה מהתנגשות מסוקים שהיו בדרכם לבופור ובשני בספטמבר אותה השנה זה שבו נהרגו 12 לוחמי השייטת בפעולה באנצריה בעומק לבנון.

בניגוד לפרגון והאהדה שמפגין תמיר כלפי מפקדיו השונים והרבים ובמיוחד לארז גרשטיין הנערץ, ובדין, הרי שבפרק המציג את פרשת הנסיגה מרצועת הביטחון מופיעה ביקורת גלויה כנגד מפקד גזרת יק"ל בלבנון, אז תא"ל, בני גנץ על הדרך שבה ניהל את המבצע. למרות הזמן הרב יחסית שעמד לרשותו של גנץ ומפקדתו לצורך תכנון הנסיגה, היא לא התבצעה כמתבקש. "ידענו על הנסיגה זמן רב ועל אף ההפתעה של התמוטטות אזור הביטחון, לא הייתה סיבה אמיתית לאופן שבו התנהלו הדברים" כותב תמיר. בגזרה המזרחית עבר ציוד רב של צה"ל לרשות החיזבאללה ומראה המשאיות הנבזזות באין מפריע תחת עיני התקשורת ביחד עם המוני אנשי צד"ל ומשפחותיהם העומדות מבוהלות בשער פטמה תחת לחץ הנסיגה ההיסטרית, היה אחד מהביזיונות הקשים שצה"ל חווה מימיו, אם לא הקשה בהם.

הספר מסתיים בשאלה על הלחימה המוצלחת, שהביאה להכרעת הטרור בג'נין, שכם וטול כרם, של אותן היחידות שלחמו בלבנון ולא הצליחו שם להכריע את האויב. מה, אם כך, השתנה שואל צ'יקו ועונה - בעיקר התמיכה הציבורית הרחבה שצה"ל זכה לה בתוספת ההנחיה הצבאית / מדינית, שכל כך היו חסרות בלחימה בלבנון. הלקח מכך לעתיד עבור צה"ל וממשלות ישראל ברור.



יהודה וגמן
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #8  
ישן 29-05-2006, 00:49
צלמית המשתמש של יוסיפון
  יוסיפון מנהל יוסיפון אינו מחובר  
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
 
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
Facebook profile Follow me...
כתבה "געגועיי לאלה שנותרו מאחור – לא ללחימה" - ראיון של NRG עם צ'יקו
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי odedy שמתחילה ב "צ'יקו תמיר בספר חדש על שנות ישראל בלבנון"

"געגועיי לאלה שנותרו מאחור – לא ללחימה"
מפקד חטיבת גולני לשעבר תא"ל צ'יקו תמיר מספר בראיון ל-NRG מעריב על הלחימה והצלקות שעדיין לא הגלידו. שש שנים לנסיגה, כתבה שנייה בסדרה

אמיר בוחבוט, צילום וידאו: רועי קסטרו
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://news.fresh.co.il/icons/maariv.gif]
24/5/2006 13:20
שש שנים אחרי נסיגת כוחות צה"ל מרצועת הביטחון, מספר תת-אלוף צ'יקו תמיר, שכיהן במהלכה כמפקד חטיבת גולני, על המציאות הלבנונית, הקשיים בלחימה היום-יומית והדילמות המוסריות והפיקודיות. בראיון מיוחד שהעניק תמיר ל-NRG מעריב, הוא נדרש גם לביקורת, הנוקבת והישירה, העולה בספרו "מלחמה ללא אות", ומעמידה באור מפוכח וחסר פניות את הנסיגה והמראות שליוו אותה. זהו סיפורו של קצין אמיץ – בשדה הקרב ומחוצה לו – גולנצ'יק ברמ"ח איבריו, שהפעילות בלבנון שזורה כחוט השני בקריירה הצבאית שלו.

תא"ל תמיר התגייס לחטיבת "גולני", והתקדם לאורך השנים בשדרת הפיקוד החטיבתית. בין היתר, פיקד גם על הסיירת ועל יחידת "אגוז", שהתמחתה בלחימה בגזרה הלבנונית. תמיר, שמילא את תפקידיו בהצטיינות, הגיע לקצה הפירמידה הפיקודית ב"גולני", וכיהן כמפקד החטיבה. כיום הוא ראש המטה בפיקוד מרכז, ובחודשים הקרובים ימונה למפקד אוגדת עזה.
נפגשנו בלשכתו שבקריה בת"א. מעל ראשו נתלו תמונות של לוחמי "גולני" שפעלו במהלך מבצע "חומת מגן". התמונות הללו מאפיינות את צ'יקו, שסייע לשבירת מחסומים פסיכולוגיים בלחימה בלבנון, כמו גם בקיני הטרור של יהודה ושומרון. תחת פיקודו כמח"ט "גולני" נכנעו אנשי מיליציות פלשתיניות חמושות בטול כרם, ומסרו את נשקם לידי חיילי צה"ל אל מול מצלמות הטלוויזיה.
ספרו של תמיר, "מלחמה ללא אות", הוא חריג בנוף החיבורים פרי עטם של קצינים בכירים. "הדחף היה פשוט", מסביר צ'יקו את הרעיון שעמד מאחורי כתיבתו. "היינו אחרי הנסיגה, העימות עם הפלשתינים החל לצוף, והיתה לי הרגשה שתוך זמן קצר, כל מה שנעשה בלבנון ייעלם מהזיכרון. מדובר בקרוב ל-1000 הרוגים, אנשים שאתה מכיר. אירועים שלטוב ולרע אפשר ללמוד מהם. מהזיכרון של האנשים, מהמעשים. ראיתי חשיבות רבה בתיעוד".

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]


[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/archive/322x242/521/488.jpg]

לא חוסך ביקורת מעצמו, וממפקדיו

במסמך יוצא הדופן בישירותו, לא חסך תמיר ביקורת מעצמו, ממפקדים שהקיפו אותו, וגם מכאלה שהיו מפקדיו הבכירים. "הצבא התבגר", מציין תמיר כשנשאל על התנאים שהכשירו את פרסום ספרו, "אבל במיוחד התבגר הדור שלחם בלבנון. חבורת המפקדים שהובילה את הלחימה בלבנון עברה אירועים קשים. נפגעים רבים, סדר עדיפויות ותפיסה משתנות. בין הגאווה והרצון להתבלט לבין העלייה במדרגות למשפחה ששכלה את בנה, יש מרחק גדול. מול הקשר עם המשפחות השכולות, והנטל הזה שיושב לך על הכתפיים, אתה מבין ששאר הדברים מתגמדים".
תמיר מציין כי "כמו הרבה מפקדים אחרים, הבנתי בלחימה הזו די מהר שאם לא נכריח את עצמנו להיות אמיתיים ונבחן את עצמנו לעומק, נשלם מחיר יקר. המחיר הזה הוא הרבה יותר יקר מהאגו האישי של מי שנושא באחריות באמת. במקרה שלי, זה מאוד השפיע. הספר הוא תוצאה של דור שלמד לחשוב אחרת".
אין כל ספק, שהלחימה בדרום לבנון חייבה את המפקדים לחשיבה שונה מזו הרווחת היום בשטחי יהודה ושומרון וברצועת עזה. צה"ל, שנבנה למלחמות מול צבאות סדירים, מצא את עצמו נלחם מול ארגון טרור שבחר בדרך הגרילה כקלף התמודדות מול עוצמתו העדיפה ויתרונותיו הבולטים של הצבא הישראלי. ההכנות להתפרצות בזירה הפלשתינית חייבו הלך מחשבה שונה. "לקראת סוף תקופת הלחימה בלבנון", מספר תמיר, "הצבא התחיל להפנים שהשינוי, שהלחימה בטרור, הופכת להיות נושא מרכזי".

אסון המסוקים - קו פרשת המים
בספר מתאר תא"ל תמיר כיצד קיבל את ההחלטה לפקוד על לוחמיו לשאת שתי גופות מחבלים על אלונקה בשטח שורץ מחבלים, תחת אש כבדה של אויב רצחני, כשהוא עדיין לא יודע שמדובר בבנו של מנהיג החיזבאללה, חסן נסראללה. ההחלטה הזו סייעה, בשלב מאוחר יותר, בניהול המו"מ להחזרת חלקי גופותיהם של חיילי שייטת 13, שנהרגו באסון באנצריה.
יותר מכל, נשאלת השאלה כיצד מקבלים החלטה שכזו, תוך סיכון ממשי של הלוחמים. "שאלה לא קלה", מודה צ'יקו. "ההחלטה באה, קודם כל, מתוך המחויבות הזו כלפי הלוחמים משייטת 13. את יוסי קורקין, מפקד הכוח שנפגע, הכרתי אישית. התחושה הזו התגברה על רקע ההיסטוריה המשפחתית שלי. אמי שכלה את אביה, והוא נעדר חמישים שנה. יש מעט אנשים שמבינים את המשמעות של נעדר למשפחה. שני הגורמים הללו יחד הביאו אותי לקבל את ההחלטה".
"הדבר החשוב ביותר", מבהיר תא"ל תמיר, "הוא על מי אתה סומך כשאתה מקבל את ההחלטה. כשנתתי את הפקודה הזו, לא הייתי צריך להסביר אותה יותר מחצי פעם. כוונתי הובהרה, והלוחמים הבינו שהפעולה נעשית לצרכי מיקוח על הגופות". לדבריו, "קיים גם מימד פנים יחידתי וערכי, שהוא מאוד חשוב. כל חייל רוצה לדעת שמפקדיו, השולחים אותו לזירות המסוכנות ביותר, יעשו הכל כדי להחזירו משם. התחייבתי תמיד בפני החיילים שלי, שלאן שלא אשלח אותם, הם יידעו שאעשה הכל כדי להשיב אותם בחזרה".
אסון המסוקים עדיין מצטייר כטרגדיה לאומית, ואולי כאחד הפצעים הגדולים שהותירה הלחימה בדרום לבנון. לראייתו של צ'יקו, מדובר באירוע שגלגל את כדור השלג ליציאה מלבנון. " אסון המסוקים היה בסדרי גודל בלתי נתפסים", הוא אומר.
"73 חללים זה לא מספר שאפשר לתפוס בכלל. אני רואה באירוע הזה את קו פרשת המים, שבו החברה הישראלית גיבשה את ההבנה שבלבנון צריך להתרחש שינוי. המשוואה שהתקיימה עד אז, לפיה צה"ל ספג בכאב מספר הרוגים בשנה כדי להבטיח את ביטחונם של יישובי הצפון, איבדה מתוקפה. הרגשתי את השינוי הזה. זה שינוי שהביא מיעוט קולני של ארבע אמהות, שסביבו התגבשה קבוצה רחבה יותר. בתחילה זו נראתה קבוצה הזויה, אבל לאט לאט היא הפכה להיות במרכז הקונצנזוס, והשינוי האמיתי חל בתחום האזרחי".

הטרגדיה של צד"ל
צ'יקו לא נסוג מהישירות והאמינות המאפיינים אותו, גם כשמלבנים איתו את סוגיית הלחץ שהונח על כתפיהם של המפקדים באותם ימי לחימה בלבנון. "אחד הלקחים הגדולים מלבנון",הוא מדגיש, "הוא ששיקולים זרים של מתן לגיטימציה, תמיכה מסוג זה או אחר ושיקולים פוליטיים, יכולים להתערב בשיקולים צבאיים".
לדבריו, "לפעמים לחץ של המערכת הציבורית יושב על כתפי המפקדים. אחד הדברים החשובים הוא לדעת לעשות את ההבחנה הזו, ולאפשר חופש לדרגים המבצעיים". עם זאת, מדגיש תמיר לאורך כל הספר כי אחת הבעיות שהובילו לנתק בין העורף ללוחמי צה"ל בלב השטח הלבנוני היו הקצרים בתקשורת. "לא היתה מודעות ציבורית למה שהתרחש בלבנון. אני מאוד ער לביקורת על לחימה שניתנה בזמן אמיתי, אבל הביקורת יצא מפרופורציה השמורה לביקורת עניינית. הבעיה לא נבעה דווקא מהתחום המבצעי בלחימה בלבנון, אם כי גם בתחום הזה עשינו לא מעט שטויות, אלא ממקורות אחרים".
"התובנה הכי עמוקה שלי בנושא התקשורת, נרשמה כשיצאתי מלבנון", מספר צ'יקו. "הבנתי שמערכה נגד טרור מוכרעת על מרקעי הטלוויזיה, ולא בוואדיות". למרות זאת, מבהיר תמיר כי "יש, כמובן, חשיבות עצומה ליכולת הלחימה. בלי שמירה על העליונות המבצעית, אי אפשר לנצח, וברור שצה"ל שמר על עליונות מבצעית לאורך כל השנים בלחימה מול החיזבאללה. הם ספגו מאתנו הרבה יותר נפגעים". לדבריו, "החיזבאללה מעולם לא ניצח אותנו בשום קרב, למרות נסיונותיו. הוא עבר לשיטה של גרילה קלאסית, הנסמכת על שיטות פגע וברח, ונמנע מהתמודדות אמיתית. עקב כך, המאבק עבר ממאבק צבאי למאבק תודעתי".
הלחימה בלבנון הביאה את צ'יקו, כמו גם את דור המפקדים שהוא משתייך אליו, לעיסוק בסוגיות אליהן לא נדרשו מעולם, דוגמת הטיפול בלוחמי צד"ל, שהתדפקו בהמוניהם על שערי ישראל מחשש לנקמתם של אנשי החיזבאללה. תמיר נמנה על אותם המפקדים שלא שוכחים את חבריהם לנשק, והוא שומר, עד היום, על קשר עם חלק מהם.
"הסיפור של לוחמי צד"ל הוא סיפור לא פשוט, ובעל סממנים טראגיים", הוא אומר. "הטרגדיה היא שהאנשים הללו נאלצו להיקרע מסביבתם הטבעית וממשפחותיהם. הם בני ברית של מדינת ישראל. חלקם לחמו אתנו כתף אל כתף, ולא קל לראות את הבעיות שעוברות עליהם. מצד שני, המצוקות מתקהות מעט בחלוף השנים. חלקם חזרו ללבנון, ומצבם של חלק מהם השתפר. למרות זאת, התחושה היא של אי נוחות. בשנים הראשונות לקליטתם בארץ המצב היה קשה מאוד והכביד על מי שנלחם איתם".

"מתגעגע לאנשים"

אחת השאלות הבוערות בעיניי, היא האם תמיר עושה לעצמו, מפעם לפעם, חשבון נפש, ותוהה האם כל זה היה שווה. "היום, במבט לאחור, אתה שואל את עצמך הרבה שאלות", הוא משיב בכנות. "נמנעתי מלעסוק בשאלת הנסיגה. נכון או לא נכון - זו שאלה מדינית-פוליטית במהותה, ומכיוון שאני קצין במדים, לא היה נכון שאעסוק בכך.
צ'יקו, ששמו נכרך לאורך דרכו הצבאית בסיפורים עמוסי תהילה שכללו הפגנות אומץ בלתי רגיל, נושא באופן תמידי, כמו רבים מלוחמי "דור לבנון", צלקות מהמלחמה הזאת, שלדבריו מלוות אותו בכל מקום. "החלק הכי קשה בלחימה", הוא אומר בכאב, "הוא האובדן. לבנון, כמו כל מלחמה, גבתה מחיר כבד, והצלקת הזו הלכה וגדלה. בעימות הזה נהרגו גם הרבה מאוד מפקדים, בעיקר מפקדים בכירים שהיו חברים לדרך הרבה מאוד שנים. את 24 הלוחמים שנהרגו תחת פיקודי אני נושא בכל אשר אלך. את הקשר עם המשפחות. את הזיכרון. אני רואה בשמירת הקשר עם המשפחות חובה ראשונה במעלה למפקדים".
צ'יקו בהחלט לא מתגעגע לרגע ללחימה בלבנון, אבל כשהוא יושב ומהרהר ברגעים שבהם לחם מעבר לגדר המערכת, הוא נזכר בעיקר באנשים. "כשאני מסתכל לאחור, אני מתגעגע, קודם כל, לאנשים. במיוחד לאלו שלא חזרו אתנו משם. מדובר בגעגועים פיסיים מאוד קשים. חלקם היו חברים מאוד קרובים. ללחימה אתה לא ממש מתגעגע, אבל יש געגוע לאתגר המקצועי. בסופו של דבר, אני איש צבא".

לצפייה בראיון וידאו עם צ'יקו תמיר
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #9  
ישן 29-05-2006, 06:42
צלמית המשתמש של gal perel
  gal perel gal perel אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 15.02.06
הודעות: 142
לא רק גולני היו שם
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי odedy שמתחילה ב "צ'יקו תמיר בספר חדש על שנות ישראל בלבנון"

בספר של אל"מ משה צ'יקו תמיר מלחמה ללא אות על לבנון מופיעות פעולות רבות של חטיבת גולני בלבנון. רובן יפות מבוצעות כהלכה באומץ נחישות והקרבה כראוי ללוחמיה של אחת היחידות היותר מכובדות בצה"ל ומקובעות נורמות הלחימה העיקריות בו. אבל מה אם שאר היחידות. דיראני ועובייד שנחטפו על ידי היחידה. מבצע שומרי יער של סיירת צנחנים מ1989 ופנתר ורוד וסחרור מסוכן של עורב צנחנים. כמו כן גדוד 101 של החטיבה חיסל 6 מחבלים בארבעה חודשים ב97 ללא נפגעים והדבר אינו מופיע. ובכלל הנח"ל צנחנים וגבעתי פעלו רבות בלבנון ועבדו יפה גם הם. חבורת לבנון המיתולוגית לא כללה רק את יוסי בכר כנציגות הזרה היחידה שלא באה מגולני. היו שם רבים וטובים שלא חבשו כומתה חומה מעולם וראוי היה אם לא להזכירם אזי לפחות את מעשיהם כנגד החיזבאללה.
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
_____________________________________
לא חוזרים עד שמבצעים

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #14  
ישן 21-07-2006, 11:06
צלמית המשתמש של סירפד
  סירפד מנהל סירפד אינו מחובר  
מנהל פורום צבא ובטחון
 
חבר מתאריך: 04.05.02
הודעות: 22,952
המלצה ספר מומלץ לקרוא בסופ"ש - רלוונטי ללחימה הנוכחית
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי odedy שמתחילה ב "צ'יקו תמיר בספר חדש על שנות ישראל בלבנון"

על הספר "מלחמה ללא אות" של תא"ל משה תמיר (המכונה "צ'יקו") כבר שוחחנו בעבר. אתמול סיימתי לקרוא את הספר ולדעתי הוא רלוונטי מאין כמוהו ללחימה הנוכחית, ובמיוחד כדי להסביר "איך הכל התחיל" - הקמת החיזבאללה, ההתקלויות הראשונות, התגברות העימות ברצועת הביטחון והלחימה שם עד הנסיגה.

ככלל אני די סולד מספרים שנכתבו ע"י גנרלים לשעבר, אך ספר זה בולט לטובה מסיבה אחת בולטת - צ'יקו לא עושה חשבון לאף אחד ובמיוחד לא לעצמו. הוא מודה בטעויות של גדולים וקטנים כאחד, ומאפשר לנו לקבל נקודת מבט מעט יותר אמינה מרוב הספרות הקיימת (בקושי) על הלחימה בלבנון.

בסוף השבוע יש לרוב זמן פנוי - הנה המלצה למשהו טוב להשקיע בו!
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
גם כשלא היה הרבה, היה לנו הכל

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #17  
ישן 21-07-2006, 16:29
  _el _el אינו מחובר  
היסטוריה צבאית, בדגש על ישראלית
 
חבר מתאריך: 30.03.04
הודעות: 416
באמת ספר מוצלח
בתגובה להודעה מספר 14 שנכתבה על ידי סירפד שמתחילה ב "ספר מומלץ לקרוא בסופ"ש - רלוונטי ללחימה הנוכחית"

כתוב היטב, אמין ומשכנע. כולל הבחנות יפות מאוד החל מהרמה הטכנו-טקטית ועד לשאלות של צבא-וחברה ופוליטיקה גבוהה. בחלק מהמקרים מעורר זכרונות, נעימים יותר ונעימים פחות.

כמה דברים קצת הרגיזו אותי. למשל, הוא טוען שעוד בראשית שנות ה- 90, כשלמד בפו"מ, הוא הבין שמארב הכוכב לא יעיל, שהולכים עם משקל גדול מדי, ושהפעילות חוזרת על עצמה.

אז למה חמש שנים אחר כך, כשהוא היה המג"ד שלי בעיישיה, יצאנו למארבי כוכב, כשאנחנו סוחבים 35 - 40 קילו, ועוברים (כמעט תמיד) באותו מסלול?

למרות זאת, ספר מצוין ומומלץ של מפקד שדה מעולה שמראה כאן שהוא יודע לא רק לרוץ ולירות אלא גם לחשוב ולכתוב.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #19  
ישן 23-07-2006, 22:46
  _el _el אינו מחובר  
היסטוריה צבאית, בדגש על ישראלית
 
חבר מתאריך: 30.03.04
הודעות: 416
אני בטוח שאתה צודק
בתגובה להודעה מספר 18 שנכתבה על ידי יובל. שמתחילה ב "תגובה ל el"

לגבי הרבה דברים. למשל, אני מניח שמג"ד לא היה יכול להוציא מארב של ארבעה לוחמים טובים, במקום של צוות "אשל הנשיא" מלא ומגושם, למרות שהסיכויים להפתיע ולמלא את המשימה טובים הרבה יותר במקרה של צוות קטן ושקט. מניח שמה שגרם ליציאה בצוותים ענקיים זו העדפה לספוג כמה נפגעים ובלבד שלא יעלם בלא עקבות צוות קטן יותר.

אולי גם לא היתה אפשרות לשנות את הרכב הציוד שכלול בפק"ל של "אשל הנשיא", שגדל, התרחב והתנפח בעקבות ה"לקחים" של תקריות קודמות, עד שיצאו למארבים עם כל דבר (חוץ מאשר של הדברים שצריך באמת). דוגמא: למ"ק 91 שלי הייתי צריך לסחוב ערכה כפולה מלאה, אבל לא קיבלתי עוד מתאם תפוח - וזה כמובן החלק הכי שביר במכשיר. אז השגתי אחד וסחבתי אותו למרות שלא הייתי צריך. אחד הדברים הכי מיותרים שסחבנו איתנו היה מרגמה 52 עם שלוש פצצות עשן ושלוש נפיץ. ביחד עם המנשא (הלא-ממש נוח) זה יוצא איזה 13 ק"ג - מספיק בשביל למנוע מהרגם להסתער, אבל לא מספיק בשביל למסך עם העשן או בשביל להשיג מטרה עם הנפיץ.

לעומת זאת, אני מניח שמג"ד כן היה יכול לקבוע את ציר התנועה של המארב ולדאוג שלא נעבור תמיד את הנחל על אותן אבנים (גם אם זה אומר להרטיב טיפה את הרגלים). כשאמרתי את זה בתדריך לפני מארב (שנוהל על ידי תמיר - אז הסמג"ד והיום המח"ט), זה לא ממש עזר.

בקשר לצולבת, אני דווקא העדפתי ללכת עם צולבת למקוצר בזמן האינתיפדה הראשונה, בסיורים רגליים בשטחים, כשהייתי בלי אפוד. כשיש אפוד (או עם A3 כמו שיש לי עכשיו במילואים), ברור שעדיף בלי צולבת.

הנזק לתפס המחסנית זה רק בגלל המשקל הנוסף? האם מחסניות כבדות יותר, כמו ה- C-MAG, מזיקות באותה מידה?

אם הייתי צריך לכתוב תו"ל, אז אחד העקרונות שלו היו שאין תו"ל מחייב, המפקד בשטח יכול לאלתר ולשנות, וביחס לנושאים של נוחות משאירים את הבחירה בידי הלוחם.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #20  
ישן 23-07-2006, 23:05
צלמית המשתמש של avishon
  avishon avishon אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 14.08.05
הודעות: 2,278
בתגובה להודעה מספר 14 שנכתבה על ידי סירפד שמתחילה ב "ספר מומלץ לקרוא בסופ"ש - רלוונטי ללחימה הנוכחית"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי סירפד
על הספר "מלחמה ללא אות" של תא"ל משה תמיר (המכונה "צ'יקו") כבר שוחחנו בעבר. אתמול סיימתי לקרוא את הספר ולדעתי הוא רלוונטי מאין כמוהו ללחימה הנוכחית, ובמיוחד כדי להסביר "איך הכל התחיל" - הקמת החיזבאללה, ההתקלויות הראשונות, התגברות העימות ברצועת הביטחון והלחימה שם עד הנסיגה.

ככלל אני די סולד מספרים שנכתבו ע"י גנרלים לשעבר, אך ספר זה בולט לטובה מסיבה אחת בולטת - צ'יקו לא עושה חשבון לאף אחד ובמיוחד לא לעצמו. הוא מודה בטעויות של גדולים וקטנים כאחד, ומאפשר לנו לקבל נקודת מבט מעט יותר אמינה מרוב הספרות הקיימת (בקושי) על הלחימה בלבנון.

בסוף השבוע יש לרוב זמן פנוי - הנה המלצה למשהו טוב להשקיע בו!


מצטרף להמלצה

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
_____________________________________
A friend in need - is a friend indeed

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #26  
ישן 17-03-2007, 23:01
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
כתבה לא יושב על הגדר - כתבה מ NRG על תא"ל צ'יקו תמיר
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי odedy שמתחילה ב "צ'יקו תמיר בספר חדש על שנות ישראל בלבנון"

לא יושב על הגדראת רוב שירותו הקדיש מפקד אוגדת עזה, תא"ל משה (צ'יקו) תמיר, ללבנון. כעת הוא מנסה לדחוף לפעולה בעומק הרשות. האוגדונר של המלחמה הבאה - דיוקן


מקור

אמיר בוחבוט
17/3/2007 12:37
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]



בסוף שנת 2001, בעיצומו של גל פיגועי ההתאבדות, דרש מפקד חטיבת גולני שייתנו לו להיכנס למחנה הפליטים בג'נין. כיתור המחנה מבחוץ נראה בעיניו חסר תועלת. קצינים שהיו שם מספרים שקצין האג"ם של פיקוד המרכז דאז, אלוף-משנה גל הירש, הביט בו בתמיהה. "על מה אתה מדבר? כאן זה לא לבנון", אמר. אבל מח"ט גולני, אלוף-משנה משה (צ'יקו) תמיר התעקש. הוא התווכח, אפילו צעק, עד שקיבל אור ירוק. נגמ"שי האכזרית של חטיבת גולני חדרו אל לב קן הצרעות שממנו יצאו אז רוב הפיגועים. הם דרסו את המכוניות שנגנבו מישראל והפכו אותן לקוביות מתכת. זה היה סימן ההיכר לביקור של הגולנצ'יקים בערי יהודה ושומרון.



בימים הראשונים של האינתיפאדה נשמעה האפשרות שצה"ל ייכנס ללב מחנות הפליטים דמיונית כמעט. שש שנים אחרי, כמפקד אוגדת עזה, הדילמה הזו שוב ניצבת לפתחו של תת-אלוף צ'יקו תמיר. הוא רואה מולו את האיום שהולך ומתעצם באין מפריע ודורש לפתוח במבצע רחב היקף שינחית מכה אנושה על ארגוני הטרור.

"בסוף החרב תונף", הוא אומר בפורומים סגורים. "ועלינו לעבוד קשה ולהיות מוכנים להכל. אין לנו זמן". ספק אם במטה הכללי, שנגוע בכישלון המלחמה בלבנון, ובדרג המדיני, שמנהל מאבק הישרדות, רוצים עכשיו מבצע גדול שיכניס את המערכת לסחרור. אבל אף אחד לא יתפלא אם גם הפעם כושר השכנוע של צ'יקו יכריע את הכף.



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
כולם מחכים לגוליבר

תת-אלוף צ'יקו תמיר, בן ‭,42‬ מתגורר במטולה. הוא נשוי לאפרת, מנהלת השיווק של פארק קנדה במטולה, ואב לארבעה ילדים. בנו ישי משרת בגדוד 12 של גולני. "כשצ'יקו הולך לבקר את בנו הוא לובש בגדים אזרחיים, שחלילה לא יעורר מראית עין של השפעה או ימשוך תשומת לב. כך גם היה בטקס ההשבעה של ישי", מספר מכר.

חברים של צ'יקו מספרים כי מאחורי תדמית המאצ'ו, מסתתר אבא שמקפיד להכין כריכים לילדים ולפזר אותם בבתי הספר. לוחמים מיחידת אגוז לא שוכחים לו איך השאיר אותם בשטח, במארב בעומק לבנון, עד שעת לילה מאוחרת, כי כלב התקיפה "גוליבר" הלך לאיבוד. "חיכינו הרבה שעות עד שהכלב יחזור כי צ'יקו אמר שהוא מתייחס אליו כמו אל לוחם".

אלי, אביו של צ'יקו, החל את דרכו בקומנדו הימי, פרש מצה"ל בדרגת סגן-אלוף ושירת במוסד. משה דובדבני ז"ל, סבו של צ'יקו, נפל במלחמת השחרור. תת-אלוף במיל' יהודה דובדבני, דודו, היה סגנו של איציק מרדכי בקרב החווה הסינית במלחמת יום כיפור וקיבל את עיטור המופת. לצ'יקו שתי אחיות: סנאית, בת ‭,44‬ פרופסור לכימיה ולתזונה בעלת שם עולמי בתחום, ולילך, עורכת דין בפרקליטות בחיפה.

הוא בוגר הפנימייה הצבאית בחיפה, התגייס בשנת 1982 לסיירת גולני ומילא שורה של תפקידים בחטיבה ומחוצה לה, בהם מפקד סיירת גולני, מפקד גדוד ‭,12‬ קצין המבצעים של פיקוד הצפון, מפקד יחידת אגוז, מפקד עוצבת חירם בגבול הצפון ומפקד חטיבת גולני.



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]




[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/archive/408x322/727/294.jpg]





צ'יקו תמיר, בעת שהיה מח''ט גולני.



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
"יש לו ביצים, כך הוא מצליח לשנות דברים"



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
כמפקד אגוז דרש צ'יקו מלוחמיו לשאת על גבם גופה של מחבל חיזבאללה שנהרג בחילופי אש כבדים בדרום לבנון. מאוחר יותר התברר כי מדובר בבנו של מזכ"ל הארגון, חסן נסראללה, והגופה הפכה קלף מיקוח שזירז את המשא ומתן להשבת גופתו של לוחם השייטת איתמר אליה ז"ל, שנהרג באסון השייטת.

בתקופתו כמח"ט זכתה אגוז בצל"ש הרמטכ"ל. צ'יקו וחייליו נלחמו במחנות הפליטים בגדה, ועדיין זכורה התמונה של מחבלים מרימים ידיים ומוסרים את נשקם לידי חיילי גולני במחנה הפליטים בטול-כרם. במבצע חומת מגן, בשנת ‭,2002‬ לחמה החטיבה בפיקודו בשכם וחברון. צ'יקו הוא בוגר המכללה למלחמה של זרוע היבשה בקרלייל בראקס שבפנסילבניה, ארצות-הברית. בהרצאה שנתן לקציני היבשה של הצבא האמריקני סיפר על לחימת החטיבה בפיקודו במהלך המבצע.

צ'יקו הוא אחד הקצינים המזוהים ביותר עם הלחימה מול החיזבאללה לפני נסיגת צה"ל מלבנון - קבוצה מצומצמת שכוללת את הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, סגן הרמטכ"ל, אלוף משה קפלינסקי, תת-אלוף במיל' שמואל זכאי ותת-אלוף ארז גרשטיין ז"ל, שנהרג מפיצוץ מטען צד בהיותו מפקד יחידת הקישור ללבנון (יק"ל). את שנותיו בלבנון, מחייל ועד מח"ט, תיאר צ'יקו בספרו "מלחמה ללא אות".

בשעה שעמיתיו ללחימה בחומת מגן - מח"ט הנח"ל יאיר גולן ומח"ט הצנחנים אביב כוכבי - קודמו למפקדי אוגדות, צ'יקו מונה על ידי הרמטכ"ל לשעבר, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון לראש מטה (רמ"ט) פיקוד המרכז. "היה לו קשה להתנתק מהתחום המבצעי", מספר קצין בכיר שעבד מולו באותה תקופה. "אבל התפקיד הזה, כראש המטה של יאיר נווה, הכניס אותו לפרופורציה וגרם לו להבין שיש גם תחומים אחרים מעבר לכיבוש ערים בגדה. הוא איש מבצעי מהמעלה הראשונה. ניסיון העבר מוכיח זאת. יש לו ביצים, וזה מה שנתן לו כוח לשנות דברים בפיקוד".

כרמ"ט קידם צ'יקו את פרויקט קו התפר, הכולל בין השאר את גדר ההפרדה ואת מעברי הבידוק לפלשתינים. "כולם רצו מעברים גדולים ומבוצרים כמו בונקרים, שבנייתם היתה נמשכת זמן רב בהשקעה כספית אדירה, והוא העדיף מעברים קטנים עם חליפת מיגון לחיילים", אומר הקצין הבכיר. "הביטחון העצמי שלו והראייה הביטחונית סייעו לו בלקיחת הכאילו-סיכון".



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
"לא מפחד להתלכלך"



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
בנובמבר 2006 מונה צ'יקו למפקד אוגדת עזה במקום תת-אלוף אביב כוכבי, שבתקופתו נחטף גלעד שליט. במחנה שליד צומת אורים הבינו מהר מאוד כי צ'יקו רוצה אוגדה לוחמת, לא כזו שהדרג המדיני כופה עליה קיפאון. הוא הגיע עם תיאבון גדול ללמוד כמה שיותר; מיהר להיפגש עם ראשי היישובים, ומאז שומר איתם על קשר חם והדוק. הוא אף הקים ועדה משותפת כדי להיות קשוב לצרכים.

ראש עיריית שדרות אלי מויאל מרעיף עליו שבחים. "הוא נוגע בהכל, לא מפחד להתלכלך", מספר קצין מטה בפיקוד הדרום. "הוא לא מאלה שדואגים מראש שאם יקרה משהו אפשר יהיה להגיד: הוא לא ידע אז הוא לא אשם".

קצינים בכירים, כך נוהגים לומר בצה"ל, מתגעגעים לשני תפקידים: מפקד פלוגה ומפקד גדוד. צ'יקו, אומרים פקודיו, יורד לרזולוציה של מ"פ גם ממרומי כס מפקד אוגדה. יש שרואים בכך חניכה של מפקדים זוטרים, אחרים רואים בזה הבעת חוסר אמון בפקודים. הדבר מתבטא בסיורים התכופים שלו בשטח ובמעורבות הרבה שלו בנושאים שבעבר היו נסגרים ברמת מפקד החטיבה המרחבית.

שבוע לאחר כניסתו לתפקיד החל צ'יקו לגבש תפיסת הפעלה מנוגדת לזו של תת-אלוף כוכבי. הוא התעקש לקבל אישורים לחציית גדר המערכת בעקבות כל ירי או הפעלת מטען לעבר כוחות צה"ל. "תעלו על הגדר ותרדפו אחרי המחבלים עד שתפגעו בהם", אמר צ'יקו בנחישות. "נגמרו הימים של השבת אש לעבר מקור הירי".






[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/archive/408x322/727/293.jpg]






טקס חילופי מפקדי אוגדת עזה.


[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
הלהט שמעיר את כולם



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
גם התגובה לירי הקסאמים השתנתה. "צ'יקו", מספרים באוגדה, "נזכר בימים שבהם ביקר כמח"ט בשכונת גילה בירושלים וראה איך אזרחים מציבים שקי חול בחלונות כמו במלחמת השחרור כדי לבלום את הכדורים שנורו עליהם בלי שצה"ל הגיב בנחרצות".

ואמנם אושרו לו מספר מבצעים נקודתיים ויצירתיים בלב השטח הפלשתיני אחרי שהצליח לגייס למשימה יחידות מובחרות ואפילו את חבריו מהימ"ם, שלקחו פסק זמן מהפעילות ביהודה ושומרון. מפקד גדוד מילואים שהגיע לגזרה מיד עם כניסתו של צ'יקו לתפקיד דחף לבצע עם חייליו פעילות בתוך השטח הפלשתיני. רעיונותיהם התקבלו אצלו בברכה.

בנוגע לחומות ולפילבוקסים שהוצבו לאורך גדר המערכת יש לצ'יקו עמדה ברורה. "הוא פשוט אנטי הגישה של הפילבוקסים והחומות, כמו אלה שהוצבו בנתיב-העשרה", אומר קצין מטה בפיקוד הדרום. "הוא בעד להוריד את החומות הכפולות של היישוב, בטענה שצה"ל מסתתר מאחורי קירות עם מצלמות. הוא תמיד אומר: 'ירו עלינו? נפעל נגדם במלוא הכוח'. אני אוהב את הלהט שלו. הוא מעיר פה את כולם".

צ'יקו יודע למשוך אש. ותיקי האוגדה אומרים שלא נכון להשוות בין צנחן לגולנצ'יק, אז הם מעדיפים להשוות בינו לבין גולנצ'יק אחר - מפקד האוגדה שקדם לאביב כוכבי, תת-אלוף במיל' שמואל זכאי. "כולם זוכרים איך זכאי נכנס בצרחות בפינקי זוארץ, מח"ט דרומית, איך שהגיע לתפקיד. הוא פשוט קרע אותו. אחר כך הם הפכו לחברים הכי טובים, וזכאי היה מתייעץ איתו הרבה ומקבל ממנו רעיונות. בסוף כולם ידעו שזכאי יודע להקשיב לפקודים שלו ולצפצף על מי שמעליו.

"צ'יקו לא סופר את מי שמעליו ואת מי שמתחתיו. מבחינתו יש רק אמת אחת: האמת שלו. זה מפתח עוינות אצל אנשים שלא מבינים מאיפה זה בא. אני נגד זה, אבל עד עכשיו התוצאות שהוא מביא מדברות בעד עצמן. את זה אף אחד לא ייקח ממנו. הוא מחזיק את האנשים קצר, אבל האוגדה דרוכה כמו קפיץ".



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
איפה צ'יקו?



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
מתן גיבוי לכפופים, מעידים פקודיו של צ'יקו, הוא אצלו מעל הכל. הם מספרים על חקירת מצ"ח שנפתחה נגד מספר לוחמים שפתחו באש לעבר פלשתינים על הגדר. אחרי שהתיק נסגר נזכר מישהו לפתוח מחדש את החקירה נגד אותם החיילים. "הוא נאבק כמו אריה על כבודם, כדי שמחר חיילים לא יצטרכו להסתובב עם עורך דין על גדר המערכת", נזכר קצין מהחטיבה הדרומית. "זה בדיוק מה שצריך כל הצבא: לדעת שיש מישהו שנותן לו גיבוי ולא זורק עליו את כל הטעויות".

כמח"ט גולני התמודד צ'יקו עם תופעת "הצעירים והוותיקים". הוא פירק את הפלוגה הרובאית של גדוד 13, שזכתה לכינוי "שליחי השטן", לאחר שנחשפו מקרי התעללות בחיילים צעירים, ושלח לוחמים לכלא. הוא אפילו כתב "אוגדן משמעת" שמפרט מה מותר ומה אסור. חודש אחרי סיום תפקידו כמח"ט הודיעה המשטרה הצבאית כי גולני היא החטיבה הכי ממושמעת בצה"ל.

בחודשים האחרונים מתנזר צ'יקו מהתקשורת. הוא עסוק בעיקר בהכנת האוגדה לכל תרחיש אפשרי. לתפיסתו, ראיונות ושיחות עם עיתונאים רק מייצרים מתחים. גם לכתבה הזו סירב בתוקף להתראיין או להשיב לשאלות בכתב. כשיש מצלמות בסביבה, הוא נעלם.

"איפה צ'יקו?", צעק שר הביטחון עמיר פרץ כשביקר באוגדה. "אני לא מתחיל את הריאיון עד שהוא לא מגיע". ואז בפנים חתומות הגיע צ'יקו, גולנצ'יק אמיתי עם שרוולים מקופלים למרות הקור העז, ונעמד כמו תפאורה לצדו של השר. בין השניים לא שוררת אהבה גדולה. צ'יקו דורש לתקוף, לפגוע, לא לשבת במגננה, להגיב בחומרה לאירועי הירי ולהנחת המטענים על הגדר. פרץ דוחק בו לרדת מהעץ.



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
הקליקות של גולני



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
למרות המוטיבציה הגבוהה שלו ומוחו הקודח, שמייצר אינספור רעיונות לבלימת הטרור הפלשתיני, צ'יקו יודע היטב שזוהי ראשיתו של עידן חדש בצה"ל. עידן אשכנזי. "בחטיבת גולני יש שתי קליקות: של קפלן ושל אשכנזי", מסביר אחד מיוצאי גולני. "שמואל זכאי, שפרש בסערה מצה"ל, נחשב לבן טיפוחיו של אשכנזי, ואילו צ'יקו תמיר נחשב לבן טיפוחיו של קפלינסקי. צ'יקו הכיר את אשתו אפרת כשבא לביקורים בביתו של קפלן בקיבוץ כשהיה מפקד סיירת גולני. עד כדי כך הקשר ביניהם עמוק. טבעי שצ'יקו רצה שקפלן יהיה הרמטכ"ל, ואשכנזי מספיק חכם כדי להבין את זה. טבעי גם שצ'יקו היה מאוד מאוכזב מהתוצאות".

למרות זאת, הקשר בין הרמטכ"ל לבין תמיר הוא רצוף, וישנם מי שמוצאים דמיון בין השניים בהתנהגות בדיונים, במזג החם ובירידה לפרטים.

"מבחינה אנתרופולוגית", מפרש יוצא גולני את החלוקה למחנות בחטיבה, "מדובר באותה תרבות, אבל כשעומדים לבחור מח"ט חדש השדים מתעוררים". מח"ט גולני הנוכחי, אלוף-משנה תמיר ידעי, אמור לסיים בעוד כשנה את תפקידו. צ'יקו מריץ כבר תקופה ארוכה לתפקיד המח"ט הבא את אלוף- משנה אורן אבמן, הזוכה גם לתמיכתו של קפלן. מתמודד נוסף הזוכה לתמיכת קפלן הוא אלוף-משנה דן חפץ, סגן מפקד אוגדה 36.

מהחזית הלא רשמית של אשכנזי מתמודדים אלוף-משנה אבי פלד, לשעבר מפקד גדוד 51 וכיום סגן מפקד אוגדה 91, ואלוף-משנה רביב ניר, מפקד חטיבה 769. זקני חטיבת גולני מעריכים כי אשכנזי כבר החליט, לאור העובדה שאחד מצעדיו הראשונים היה להפקיע את הסמכות למינוי מח"טים מידי מפקד זרוע היבשה אלוף בני גנץ וליטול אותן לידיו.



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
מודל לבנון



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.nrg.co.il/images/nrg/gifs/t.gif]
אבל המירוץ לתפקיד מח"ט גולני נדחק עכשיו הצדה, לנוכח ההכנות לאפשרות של התלקחות בעזה. "מבחינת צ'יקו", אומר קצין בפיקוד הדרום, "מה שקרה בלבנון זה דגם מצוין למתרחש מתחת לפני השטח בעזה, והוא מסביר את זה בפשטות ולא במילים גבוהות. האיש משוכנע במה שהוא אומר. אלוף הפיקוד יואב גלנט העביר את המסרים האלה עוד לפני בואו של צ'יקו, אבל מפקד האוגדה הרבה יותר נחרץ. הוא אגרסיבי בעניין הזה.

"ללא ספק, צ'יקו רוצה מבצע גדול שיפגע באופן קשה ביכולות שנצברו בתוך הרצועה מאז ההתנתקות. הרעיונות שלו אינם פופולריים, כי בדרך שלו הוא מכריח את הדרג המדיני לקבל החלטות. הוא מרגיש שהוא חייב לצלצל בכל הפעמונים. גם אם הם לא רוצים לשמוע, הוא חייב להציג את הכל. הוא באמת מאמין בזה, ולא רואה בזה רק גלגול אחריות למעלה".

צ'יקו, כך עולה מהרוחות המנשבות מלשכתו, רוצה לגרום לארגוני הטרור להבין שצה"ל נחוש למחוץ אותם, כמו שהבינו זאת החמושים שנכנעו בפני חייליו בטול-כרם. השאלה היא אם הוא ימצא את הפרטנרים המתאימים בקריית הממשלה בירושלים ובמגדל הקריה בתל-אביב.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #27  
ישן 17-03-2007, 23:37
  hge hge אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 11.02.07
הודעות: 437
בתגובה להודעה מספר 26 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "לא יושב על הגדר - כתבה מ NRG על תא"ל צ'יקו תמיר"

יש לי רק הערכה לאיש. ספרו על מלחמת לבנון מרתק ובעל הרבה תובנות והתרשמתי ממנו שמדובר באיש נבון ולא בבלון של יחסי ציבור. שרתתי ב769 כשהיה מחט והוא היה מאוד אהוד על החיילים במוצבים.
יחד אם זאת יש לי בעיה אם כול הכתבות "פולחן אישיות" הללו שכול כך אהובות על עורכי העיתונים והכתבים הצבאיים. כול שני וחמישי יש כתבות כאלו על פועלו העשיר של מפקד פלוני. הרבה פעמים(גם אם זאת לא אחת מהם) מדובר על סוג של סחר מכר של הכתב אם המפקד. אני יפרגן לך כתבת פרופיל ואתה תהיה מקור שלי ותספק לי מידע. יש כתבים כמו אמיר אורן מה"ארץ" שידועים כמבקרים את תפקודם של קודקודים אל פי כמות המידע שהם מספקים להם. אותי זה מחלי. אני חושב שהכתב צריך לעסוק בנושאים צבאיים רחבים ולא באינדיבידואלים ובפוליטיקה של מסדרונות המטכל. זה לא שהנושא לא מעניין אלא שיש דברים יותר חשובים שלא זוכים כמעט לסיקור.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #30  
ישן 03-03-2024, 10:32
צלמית המשתמש של marloweperelab89035
  marloweperelab89035 marloweperelab89035 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 06.02.07
הודעות: 2,332
נוכח המצב הספר חזר והפך רלוונטי (למעשה, תמיד היה)
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי odedy שמתחילה ב "צ'יקו תמיר בספר חדש על שנות ישראל בלבנון"

_____________________________________
"לא חוזרים עד שמבצעים"(המוטו של גדוד 890 של הצנחנים, כפי שניסח אותו מפקדו אריק שרון)
"איפה האופניים שלך עכשיו? תאר לעצמך, שאתה יורד עכשיו למטה, למקום הרגיל, אבל האופניים לא שם. עצור את עצמך ברגע הזה, בשנייה שאתה מגלה שהאופניים לא שם, ותכפיל את הרגע הזה פי אלף. זאת המלחמה." (מתוך הספר "גוף שני", מאת עפר שלח, "זמורה ביתן", 1989, עמוד 92)
"סבלנות התמדה ולעיתים כדור בין העיניים" (סיסמת המארינס לללוחמה בטרור, אותה אימץ בשעתו מפקד גדוד 890 של הצנחנים, אמיר ברעם, כמוטו גדודי)
"המבחן שלנו כצבא הוא מבחן היכולת ולא מבחן הכוונה." (מתוך ההרצאה שנשא האלוף גדי איזנקוט "מאפייניו של עימות אפשרי בזירה הצפונית ובעורף" בסמינר לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה שנערך באוניברסיטת חיפה ב־30 בנובמבר 2010)
"אני חושב שצנחנים מחזיקים מעצמם כמחויבים למשהו שכולם מחויבים אליו, אבל הם רוצים קצת יותר. זה לא שאנחנו פועלים מאחורי קווי האויב - אנחנו לכאורה כמו כולם. אז מה בעצם ההבדל? זה שצנחן עושה הכול וקצת יותר. זה מחייב אותך ביוזמה, בהובלה, בדוגמה אישית בקרב - וגם בקימה בפני שיבה באוטובוס." (הרמטכ"ל בני גנץ על השירות בצנחנים. מתוך הכתבה "מסיבת גנץ" מאת יוני שנפלד ונועה הורוויץ, "במחנה", 6 בינואר 2011)

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 02:10

הדף נוצר ב 0.08 שניות עם 11 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר