|
14-09-2005, 19:53
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
|
|
|
קו הגבול החדש עם רצועת עזה
כתבה מ [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://news.fresh.co.il/icons/ynet.gif]
ציטוט:
קו הגבול החדש: "מחבל לא יעבור כאן"
בצה"ל השקיעו מיליארד שקלים במערכת ההגנה סביב קו הגבול החדש בעזה. הטכנולוגיה שתוצב באזור "תפתיע את הפלסטינים מדי בוקר" ותגן על יישובי עוטף עזה. ועד שתגיע? בצה"ל "יסתמו חורים" עם טנקים ומארבי חי"ר
חנן גרינברג
"זהו קו הגבול הכי טוב שיש למדינת ישראל", אמר ל-ynet קצין בכיר בפיקוד הדרום על ההיערכות החדשה של צה"ל לאורך גבול רצועת עזה. בצה"ל מתגאים מאוד במערך החדש שיחצוץ בין עזה לבין שטחי מדינת ישראל. המערך אמנם קיבל כבר שם - "בני קשת" - אבל חלקים רבים ממנו טרם מוכנים. בינתיים ייסגרו "החורים" באמצעות טנקים, משוריינים ומארבי חי"ר.
מערכת ההגנה שמתכנן צה"ל להפעיל סביב רצועת עזה לאחר היציאה נועדה לגונן על עשרות היישובים הסמוכים לגדר. מדובר בהיערכות חסרת תקדים - הן בתקציבה העומד על מיליארד שקלים, הן באמצעים והן בתעוזה. הקו החדש, פרי מחשבה ותכנון של למעלה משנה, ניסה להביא בחשבון כל פרט ופרט, כל תרחיש ותרחיש.
מערכת ההגנה החדשה, שהוביל ראש מינהלת ההתנתקות בפיקוד הדרום, אלוף-משנה יוסי תורג'מן, מתחילה מ"קו אוסלו" בשטח הפלסטיני בגדר תיל פשוטה. במרחק 20 מטר מגדר התיל נפרסת גדר המערכת "הוברס א'", אותה גדר שהקיפה את האזור גם במהלך השהות הישראלית ברצועה. לאחריה מתחיל המערך החדש, הכולל רמפות, דרכי טשטוש, עמדות פילבוקס רבות, גדר נוספת ("הוברס ב'"), ומגדלי תצפית. לכל אלה מצטרפת טכנולוגיה במלוא הדרה: טכנולוגיה כזו שתהיה מסוגלת לזהות דמות, לערוך "תחקיר" בזמן אמת על כוונותיה, לבצע ירי אזהרה הנשלט מרחוק, לשלוח רכב לא-מאוייש לגזרה המאויימת וגם ולבצע ירי על מנת לפגוע. כל זאת, מבלי לסכן אף חייל.
בצה"ל מתכננים לא מעט הפתעות בקו הגבול החדש. "יכול להיות שהפלסטינים יראו יום אחד מול העיניים תמונה אחת, ולמחרת תמונה אחרת", רמז קצין בכיר באוגדת עזה על הרעיון המבצעי.
אבל בפועל עדיין רחוק המערך מלפעול באופן מלא. גדר "הוברס א'" הושלמה גם במקומות בהם לא הייתה כלל - בין נתיב העשרה למה שהיו פעם יישובי התוחמת הצפונית. מול נתיב העשרה הורכבה גם חומה באורך שלושה קילומטרים וחומה נוספת תיבנה באזור בתוך כמה שבועות.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.ynet.co.il/PicServer2/01082004/629842/gaza_map_hh.jpg]
עמדות הפילבוקס שהוצאו מהרצועה אמורות היו כבר להגיע לקו הגבול החדש, אולם רק חלקן כבר הונחו במקום. היתר טרם הורכבו ו"ייכנסו" לשטח החדש בשבועות הקרובים. בניית גדר "הוברס ב'" טרם הושלמה. בנייתה התעכבה בגלל מחלוקת מול יישובי עוטף עזה על הפיצוי בגין הפקעת שטחי החקלאות. הבנייה אמורה להסתיים בפברואר–מרס 2006. גם מערכות "הרואה-יורה" הטכנולוגיות יגיעו רק בשנה הבאה.
ולמרות הכל בפיקוד הדרום אופטימים. מערכות האיסוף והתקשוב, הם מזכירים, כבר מבצעיות. "היו עיכובים, הייתה הרבה מחשבה וריכזנו מאמץ במקומות נדרשים", מסביר קצין בכיר בפיקוד דרום. "בינתיים נשלים את הפערים באמצעות הצבת טנקים, משוריינים אחרים וכוחות".
ההערכה היא כי מערך "בני קשת" יחל לפעול במלואו עם השלמת המחנות של הכוחות בספטמבר-אוקטובר 2006. "מחבל לא יוכל לעבור את המערך הזה", אומר הקצין. אגב, בצה"ל גם העתיקו חלק מהאמצעים לאיתור מנהרות בציר פילדלפי לאזור הגבול החדש בקרבת היישובים הסמוכים לגדר. גם מערכת התרעה בפני ירי פצצות מרמה ורקטות קסאם הוצבה בכל היישובים, עם זאת פתרון לעצירת הטילים קצרי הטווח טרם נמצא בצה"ל.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://stage.co.il/images/idoflax448033.jpg]
^ עמדת פילבוקס (צילום של עידו פלקס מתוך אתר במה חדשה)
מועד המפתח: הבחירות הפלסטיניות
וכיצד רואים באגף המודיעין בצה"ל את התקופה הקרובה? "צריך לחלק את התקופה הקצרה לכמה פרקי זמן, כשהמועד הקריטי הוא הבחירות ברשות הפלסטינית המתכוננות לינואר 2006", אמר ל-ynet קצין בכיר באמ"ן. להערכתו, "עד הבחירות יישמר השקט, לא צפויים אירועים מיוחדים, והפלסטינים יהיו עסוקים בענייניהם הפנימיים. כרגע הדיון הפנימי אצלם הוא מי יצליח למנף את ההתנתקות בצורה שתשרת טוב יותר את אינטרס הציבור".
לדברי הקצין הבכיר, הערכת אגף המודיעין של צה"ל מאז מות יאסר ערפאת היא כי לציפיות של הציבור הפלסטיני השפעה רבה על מה שמתרחש סביב. "הציבור רצה שקט ובגלל זה קיבלנו התנתקות שקטה", אומר הקצין. עוד הוא מספר כי החמאס ממשיך לצבור כוח גם בתקופה זו ומבקש כל העת להקים מעין "רשות פלסטינית שנייה". הוא אינו מוותר על "הזהות הג'יהאדית" שלו, בהמתנה למשבר בקרב הציבור הפלסטיני שיחזיר לקונצנזוס את המאבק המזויין, מאבק שלא נחשב לפופולרי בעת הזו.
באמ"ן מחזיקים בתסריטים שונים אודות התקופה הקרובה. התרחיש האופטימי ביותר מדבר על כך שישראל תספק לפלסטינים סיוע, אבו מאזן יטפל בצורה משמעותית יותר בטרור ושני הדברים יחדיו יביאו לידי כך שישראל תוכל לאפשר חופש תנועה מוגבר לפלסטינים. כמו כן תוכל להעביר את האחריות ביתר הערים הפלסטיניות לידי הרשויות. יחד עם הסיוע הבינלאומי יורגש שיפור ניכר בחיי התושבים הפלסטינים שיוכיח כי מתווה אבו מאזן הוא הנכון וידחק את החמאס מלהפעיל כוח בדמות טרור.
הקצין הבכיר לא משוכנע שהתרחיש שלעיל אכן יתממש. "לא בטוח שניתן יהיה להגיע באמת למצב הזה ולכן עשוי בהחלט להתעורר אותו משבר ציפיות שיוביל לחידוש הטרור", הוא אומר. באמ"ן ישנן גם הערכות לגבי מה שעשוי להתרחש לאחר הבחירות, אולם פה מדובר בשורה ארוכה של תסריטים שעשויים להיגזר מתוצאות הבחירות. "צריך לזכור גם שהמערכת הפלסטינית פוזלת לכיוון מערכת הבחירות בישראל, שצפויה ב-2006, וזו עשוייה להשפיע על המצב כולו".
לגבי ציר פילדלפי אומר הקצין כי בתקופה האחרונה לא עברו תחת המנהרות התת-קרקעיות אמצעי לחימה חדשים, או כאלה שמאיימים לשבור את האיזון. "ההערכה היא שהמצרים יידעו לעשות שם את העבודה ולעצור את ההברחות", הוא אומר.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www1.idf.il/SIP_STORAGE/DOVER/files///9//35029.jpg]
^בידוק במחסום ארז, צילום: ארכיון במחנה
|
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il
|
|