01-10-2024, 23:41
|
|
|
חבר מתאריך: 08.04.22
|
|
מגחים! יותר מדי טנקים ומעט מדי מידע
בתקופה האחרונה החלטתי להתעמק בנושא טנקי המגח, טנקים ששרתו את צה"ל שנים ארוכות וטנקים דומים ממשיכים לשרת אי שם ברחבי העולם, גם כן בוודאי יש חברי פורום שהכירו את הטנקים אישית מאחר ואחרוני המגחים עזבו את צה"ל רק לפני עשור (ויש טנקי טג"ש וחילוץ על בסיס מגח שעדיין משרתים לפי הבנתי!) ולמראת השירות הארוך והמרשים יש מספר דגמים שאני מתקשה למצוא לגביהם מידע ואשמח לעזרת חברי הפורום שאולי יודעים משהו בנושא.
המגח 3 דיגום מזערי כפי שמיכאל מס קורה לו במאמרו על טנקי המגח "המגח שנגח"
היה שדרוג למגח 3 (לתת סוגיו השונים) ויש ברשותי מספר תמונות שלהם (רובם מאחרי השירות)
ההבדלים החיצוניים כוללים בין היתר סל צריח חדש הזהה לדגם שהותקן על מגח 6ב' גל, ושרוול טרמי, אבל כאן בערך נגמר לי המידע על הכלי
תמונה של מגח 3 דיגום מזערי אי שם, צולם על ידי Dima Wa בפייסבוק
אשמח לדעת באיזה גדודים שירת, מתי נכנס ויצא משירות דגם משופר זה והאם השם 'דגם מזערי' שימש את החיילים בזמן השירות או שהוא היה שם ארעי לכלים בזמן השדרוג במש"א
ואם מישהו יודע לענות על השאלה הזאת אז בכלל: למה הועבר לחיל התותחנים מגח 5 לצורכי הסבה לפרא, בזמן שמגח 3 מיושנים (עם מנוע גרוע יותר) המשיכו לשרת בחיל השריון?
המגח 6 בלטן
באותו מאמר (ובלפחות ספר אחד של מיכאל מס) מוזכר המגח 6 בלטן, בן לשושלת טנקי הM60 שעד כה הבנתי אותה כך:
מגח 6, הגרסה המקורית האמריקאית של הM60
מגח 6ר', שדרוג ישראלי עקב מלחמת יום כיפור והגעת טנקי M60A1 RISE (מגח 6ב') והתקנת מנוע רייז
מגח 6ר*, מה שנקרה interim variant גרסה זמנית בייצור לפני הגעת החלקים הסופיים בשביל לחסוך בזמן, במקרה הזה הכנות לבק"ש נחל עוז (שעליו פתחתי שרשור נפרד כאן )
מגח 6מ', התקנת בק"ש נחל עוז
מגח 7א', החלפת המיגון הריאקטיבי בלטן בחליפת מיגון פסיבית ושדרוגים קטנים אחרים
מגח 7ג', שדרוג נוסף לחליפת המיגון ועוד.
אם הבנתי את מה שכתב מיכאל מס נכון זה היה דגם סטנדרדטציה של מספר שדרוגים הנכנסו בצי טנקי המגח עקב מלחמת יום הכיפורים, ובונסף התקנת מיגון בלטן, רק מספר דברים לא בדיוק מובנים לי או לפחות אני לא בטוח שאני בעצמי מבין נכון.
קודם כל איזה שדרוגים עקב מלחמת יום כיפור נכנסו לטנקי מגח 6 ומתי? למשל יש תמונות של טנקי מגח 6 באימונים ב1975 מארכיון דן הדני עם מדף המפקד החדש מתוצרת אורדן, אבל ללא שדרוגים ישראלים אחרים או מתקוני בלטן
אז שדרוגים כאלה ואחרים נכנסו לשירות בזמנים שונים וחלקם לפני כניסת המגח 6 בלטן לשירות אז האם הוא באמת היה סטנדרדציה או שאלו היו פיצ'רים נלווים כרונולוגית עם כניסת הבלטן לשירות
והאם יהיה שינויים ניכרים בין מגח 6 בלטן ו 6ר' חיצונית (אם למישהו יש תמונות של מגח 6 בלטן, יענו מגח 6 עם מיגון בלטן לפני 1977 או טנק שהוא בעצמו הכיר ויודע כי זה לא מגח 6ר' אשמח לתמונות!!!)
התמונה מארכיון דן הדני
בנוסף יש לי שאלה לגבי רכש, ראיתי פה ושם מסמכים מצד צה"ל ומצד ארצות הברית ובכמה ספרים כמויות טנקים ודגמים הנרכשו על ידי צה"ל, אך אני לא מצליח להרכיב תמונה מלאה של רכש טנקי המגח לאורך השנים
ואני מתקשה להצליבם עם מספרי צ', כן הצלחתי לזהות מספר קטן של סדרות מספרי צ' הקשורים לדגמים מסויימים אך יש פה ושם חריגות מן הכלל, סדרות כמו 8323xx ו8324xx משמשים מגח 6ג' למשל בזמן ש8210xx משמש מגח 5
אשמח למספרי צ' של מי שזוכר את הטנק שלו או של חבריו, או כמויות, שנים ודגמים שנרכשו לאורך השנים
ויש לי שאלה גם כן על מערכת הבק"ש של מגח 6ג' בצה"ל, שמתי לב שבחלק מהתמונות נראה כי יש לטנקי מגח 6ג' כוונת תותחן dual-channel בזמן שבחלק אין, ובנוסף זה לא הTTS המצוי על רוב הM60A3s כי אין את הגג העגול
תמונות של מגח 6ג' בצה"ל המראות את שני סוגי כוונת התותחן
אני מתכנן לבקר את ארכיון יד לשריון בקרוב ואולי אשיג תשובות לחלק משאלותיי ואפרסם אותם כאן אבל אשמך גם לדעתכם בנושא, תודה מראש!
|