לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 24-05-2023, 20:46
  ענקנמן ענקנמן אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 02.08.05
הודעות: 2,561
תולדות החגור בצה"ל

חיפשתי אשכול העוסק בתולדות החגור בצה"ל ולהפתעתי, לא מצאתי. יש דיון על תד"לים שהיו בשימוש עם החגור, אבל לא לחגור עצמו. אז החלטתי לנסות לסגור את הפער. מקור הידע שלי זה דיונים ותמונות ברשת, אי לכך אשמח לתיקונים והערות מאנשים שנגעו בחגור בשירותם, או יודעים על הנושא יותר ממני.
אז כמה מילים על החגור הבריטי והאמריקאי מתקופת מלחמת העולם השניה, שמן הסתם שני הסוגים היו ידועים ונפוצים באזורינו.
בתקופה זאת הצבא הבריטי השתמש בחגור מדגם 1937 . יש הרבה מידע ברשת, כולל תמונות וסירטונים, אז אקצר. החגור כלל ממספר גדול של חלקים נפרדים שהורכבו ביחד בצורות שונות בהתאם לפק"ל ומשימה של החייל. החלקים העיקריים היו החגורה, שתי רצועות כתפיים (נפרדות ושונות במקצת), פאוצ׳ים קידמיים גדולים לתחמושת, שני תד"לים, גדול וקטן(הידועים בצה"ל כתד"ל 24 ותד"ל 48), שתי רצועות L לתליית תד"לים על הגב . בנוסף היה מספר גדול של פאוצ׳ים שונים לכל דבר אפשרי.

בבסיס המערכת עמדה חגורת בד. האבזם היה זהה לזה הצה"לי של היום, לשונית, גם הרוחב היה כמעט זהה. לאורך החגורה בצד העליון והתחתון כל כמה סנטימטרים היו תפורים חריצים קטנים, ששימשו לחיבור הפאוצים ולהתאמת אורך החגורה. בצד האחורי של החגורה היו תפורים שני אבזמים קטנים של אנצ׳ לחיבור רצועות הכתפיים. מקדימה חיברו את רצועות הכתפיים לפאוצ׳ים הקדמים, שחוברו לחגורה. קצוות רצועות הכתפיים היה אפשר לשלשל עד מתחת לחגורה ולהשתמש בהם לחיבור מימיה ותד"ל. כלומר, כל תד"ל היה יכול להתחבר כתיק גב או כתיק צד.
ב-1944 פותחה גירסה חדשה של החגור, שהשוני שלה מבחינת הנראות היה בשני דברים בעיקר - רצועות הכתפיים חוברו לחגורה בשש נקודות, שתיים מקדימה וארבע מאחורה ולא בארבע. והדבר השני זה בצד התחתון האחורי של החגורה הותקנו עיניים, שתאמו לעיניים בחגורה האמריקאית ואיפשרו לחבר פאוצ׳ים של החגור האמריקאי. החגור היה גם יותר קל, יותר עמיד ללחות ובצבע קצת שונה, אבל בזה אי אפשר להבחין בתמונות מהתקופה.

החגור האמריקאי היה קצת שונה. אבזם של החגורת האקדח (M1936 Pistol Belt) היה בצורת כפתור ולאורך החגורה היו שלוש שורות של עיניים. העליונה לחיבור רצועות הכתפיים, האמצעית להתאמת אורך החגורה והתחתונה לחיבור פאוצ׳ים. האופציה השניה של החגורה הייתה חגורת תחמושת (M1923 Cartridge Belt), עם פאוצ׳ים תפורים עבור קליפים של הרובה, ולחגורה שתי שורות עיניים בצד העליון והצד התחתון של הפאוצ׳ים, לחיבור רצועות כתפיים ולחיבור פאוצ׳ים נוספים.
בהתאם, רצועות הכתפיים(M-1936 Suspenders) באו כיחידה אחת, עם שש נקודות חיבור על ידי שאקלים, ארבע מקדימה ושתיים מאחור. התד"ל האמריקאי התחבר ללולאות ברצועות הכתפיים על ידי שאקלים. חלק מהפאוצ׳ים חוברו על ידי קרס יחודי תפור לפאוצ', חלק פשוט כללו לולאה להשחלת החגורה(או גם את זה וגם את זה).
חשוב לציין שגם החגור הבריטי וגם האמריקאי היו מאוד מודולרים, והיה אפשר להשתמש בהם עם או בלי רצועות הכתפיים ובכל שילוב אפשרי של פאוצ׳ים.

בתמונות ממלחמת העצמאות והשנים הראשונות לקיום הצבא רואים גם את החגור האמריקאי וגם את הבריטי. בדרך כלל בלי רצועות כתפיים, לפעמים עם הרצועות. קצינים מופיעים עם חגורת האקדח, חיילים עם חגורת התחמושת.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
יצחק שדה, עם חגורה אקדח אמריקאת ונרתיק, כראוי למעמדו. שלוש שורות עיניים ואבזם כפתור.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
טירונים, 1948. שני החיילים הקרובים, כנראה חולית ברן, עם חגור בריטי, שהפאוצ׳ים הקידמים שלו בנויים במיוחד למחסניות של ברן. רצועות הכתפיים מחוברות. שאר החיילים עם חגורת תחמושת אמריקאית או עם תלי (Bandolier) אמריקאי(או הבריטי), שגם נועדה לתחמושת של רובה.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
מצעד יום עצמאות 1949. גולני עם חגורת תחמושת אמריקאית, עם רצועות כתפיים מחוברות.

בתחילת שנות החמישים מתחילים לראות יותר את החגור הבריטי. החגור מדגם 1944 והדגם 1937 משתמשים באותם הפאוצ׳ים וקשה להבחין בהם בתמונות חזית, אבל באותם מקרים שכן רואים את הצד האחורי של החגורה, אפשר לראות ששני הסוגים היו בשימוש, אבל לחי"ר וצנחנים יש את הדגם-1944, עם ארבע נקודות חיבור מאחור ואפשרות לתלות פאוצ׳ים אמריקאים, כמו פאוצ׳ מימיה.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
יחידה 101, חגור בריטי. זהו דגם-1944, על הגב של החייל האחרון רואים ארבע רצועות. החיילים לא הרכיבו פאוצ׳ תחמושת ומקדימה רצועות הכתף מחוברות לחגורה עם מתאם יעודי .
פאוצ׳ מחסניות זה ככל הנראה פאוצ׳ אמריקאי למחסניות ת׳ומפסון. החגורה מושחלת דרך לולאת הפאוצ׳.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
מבצע סיני, גולני בתנועה לרפיח. שוב חגור בריטי מדגם 1944, רצועת כתב מחוברות בארבע נקודות. לחייל במרכז התמונה פאוצ׳ מימיה אמריקאי (או העתק בריטי) ופאוצ׳ קטן נוסף תלויים על החגורה עם הקרסים בשיטה אמריקאית.

בסוף שנות החמישים האמריקאים והבריטים, בתזמון מחשיד, החליטו לשדרג את החגורים שלהם. בריטים הכניסו לשימוש את הדגם 1958 והאמריקאיים את ה-m1956 . משיקולי תאימות לאחור, כנראה, החגורה עצמה לא השתנתה הרבה, אבל כן הוכנסו שינויים ברצועות הכתפיים. במקום צורת ה-X, שתי רצועות מצטלבות על הגב, עברו לצורת ה- H, שתי רצועות שהולכות במקביל ומחוברת באזור השכמות.
אולי בהשפעת השינויים האלה אי שם בתחילת שנות השישים הופיע החגור הישראלי. הוא גם היה מודולרי, ושילב כמה תכונות של האמריקאי והבריטי.
לחגורה היו שתי שורות עיניים שתאמו לעיניים בחגור האמריקאי ואיפשרו שימוש בפאוצ׳ים אמריקאיים. יחד עם זאת, האבזם היה כמו של החגורה הבריטית היו גם חריצים קטנים בצד העליון והתחתון, להתאמת אורך וחיבור פאוצ׳ים בריטים. רצועות הכתפיים התחברו עם שאקלים לשורת העיניים העליונה בשיטה האמריקאיית, וגם המבנה הכללי של רצועות הכתפיים דמה לדגם החדש האמריקאי והבריטי, אבל הן היו פשוטות יותר, בלי לולאות לחיבור רצועות התד"ל. לכן התד"ל על הגב היה למעשה יחידה נפרדת ולא חלק מהמערכת, כמו אצל הבריטים והאמריקאים. גם לא פותח תד"ל יחודי לחגור ישראלי, פשוט המשיכו להשתמש בזה בבריטי.
האם הרעיון של חגורה עם שתי שורות עיניים הוא ישראלי? לא ברור. היה עוד חגור שבטח הכירו באזורינו, החגור הצרפתי tap 1950 שגם הוא התבסס על חגורה עם שתי שורות עיניים, אם כי עם אבזם שונה וללא תאימות לציוד בריטי.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
החגור הישראלי. אי שם בימ"ח ב-2007. לפאוצ׳ מימיה גם קרס בריטי, גם זה האמריקאי וגם לולאה להשחלת החגורה. הפאוצ' מחובר עם הקרס הבריטי. רצועות כתפיים מתחברות עם שאקל, בשיטה האמריקאית. אורך החגורה מותאם בשיטה הבריטית, אפשר לראות את הקרס הבריטי בקצה החגורה.

במצעד יום עצמאות של 1964 כבר רואים את החגור הישראלי, גם החגורים ממלחמת ששת הימים הם חגורים ישראלים, אם כי יש תמונות עם החגור הבריטי, אצל המילואימניקים כנראה.

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
ארמון הנציב, ששת הימים. חגור ישראלי עם שתי שורות עיניים, פאוצ'ים תפוסים בשיטה האמריקאית

החגור המשיך לשרת את המולדת אצל הסדירים עד פריצת הדרך - כניסת האפוד הראשון בסוף שנות השבעים, החגורה חולקה לבנות בטירונות עשרות שנים אחרי ושוב החגור חזר לחזית במלחמת לבנון השניה ואולי נמצא בימ"חים עד עצם היום הזה.
_____________________________________
There's more things told than are true, and more things true than are told


נערך לאחרונה ע"י ענקנמן בתאריך 24-05-2023 בשעה 20:56.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #6  
ישן 28-05-2023, 09:09
  משתמש זכר קרן-אור קרן-אור אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 11.09.06
הודעות: 10,353
בתגובה להודעה מספר 5 שנכתבה על ידי ענקנמן שמתחילה ב "זה שהפאוצ'ים יושבים נמוך, זה..."

טירונות 04׳ ב-94׳ עם אפוד אג"מי
מילואים בזמן העתודה 95׳-99׳ עם אפוד חי"ר
אבטחת ישובים במשך שבוע ב-2005 עם חגור.

החגור הכי קל והכי נוח מכולם לנשיאת 4 מחסניות ומימיה. הכיסים נמוכים מהאפוד, ומחוברים לחגורה די צרה- אז הכל זז כשרצים או זוחלים.
מניח (לא ניסיתי) שהוא פחות מפריע כשנושאים משקל בתיק חיצוני (תד"ל).

מניח שזו הסיבה שהחגור הוחלף בעולם כשנכנס הרוס"ר- הוא לא מתאים להסתערות עם הרבה מחסניות.
הוא מתאים להתקפה סדורה בה אתה הולך הרבה ק"מ, משאיר תד"ל עם פצצות מרגמה או שרשירי מקלע בעמדת הרתק, וממשיך להסתערות.

במלחמת העולם כבר היו די הרבה יחידות מיוחדות- קומנדו, צנחנים, ריינג׳ר, שנכנסו לקרב עם ציוד רב. לא מבין איך הן נשארו עם חגור+ תיק גב ולא יצרו אפוד, עם יותר כיסים נוחים.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #8  
ישן 28-05-2023, 13:00
  ninesouls ninesouls אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 21.01.03
הודעות: 2,279
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי קרן-אור שמתחילה ב "טירונות 04׳ ב-94׳..."

כדאי להגיד, אגב, לגבי חגור עם ארבע מחסניות ומימיה: הרבה פעמים אני רואה, בפרט במשימות אבטחה, לוחמים עם עודף ציוד. לוחם מאבטח יישוב או ארוע אזרחי (טקס ממלכתי, למשל) והוא מצוייד כאילו הוא עכשיו יוצא למשימה בלבנון. אפוד/וסט מסורבל, כמות גדולה של תחמושת וכן הלאה, ואתה רואה אותו עומד שעות עם כל המשקל עליו - בלי שום התאמה למשימה ולתרחישים ריאליים של ארוע אמת. במצב של ארוע פח"ע, לזה שהלוחם יהיה יחסית רענן והתנועה שלו תהיה קלה ומהירה יש הרבה יותר חשיבות מאשר לכמות התחמושת שהוא נושא; אף אחד הרי לא רואה סרט שבו לוחם ירוקן יותר משתי מחסניות בסביבה אזרחית צפופה כמו הר הרצל לפני שיהיו כוחות נוספים בשטח. היה עדיף בהרבה אם ללוחם היתה אפשרות להצטייד בצורה שתואמת יותר את המשימה, ולא באיזה one-size-fits-all שמיועד למקרה הקיצוני ביותר.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 11:08

הדף נוצר ב 0.04 שניות עם 11 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר