04-12-2022, 16:50
|
|
|
חבר מתאריך: 22.03.09
|
|
יש פה קצת סלט אצלך, אז ברשותך אסדר אותו מעט שיהיה לי נוח:
1. פסקת הפתיחה: אני מבין שיש לך כאן השגות על דרך קבלת ההחלטות של המובילים השונים, ובעיקר - אם אני מבין נכון - על השיטה, דהיינו, שהמוביל מבקש ולא מונחה ע"י הפיקוד. אז תנוח דעתך, לא פעם מוביל גם מונחה בלי שצריך לבקש. אם הבקר היה מספר את הסיפור אולי זה היה נשמע הפוך...
2. מעבר לכך, ברור שהבאת את הציטוט המלא בסוגריים גם כדי להביע זעם כלשהו (או משהו כזה) על 69. כאן, כדאי להזכיר: א. מדובר היה ברביעייה כמדומני ולא שמינייה (נדמה לי שרביעייה נוספת הוקצתה מ 201 ותקפה תחנת כוח באיזור דמשק). ב. ספקטור עצמו ציין בדיעבד כי טעה וכי "השלכת הפצצות והדלק שנשמעה ברדיו הייתה של בריסק, וזאת בגלל תקלה הידרולית..." (ר' באשכול האחר שיערי הביא את מכתב ההתנצלות של ספקטור). יערי מציין כאן כי הם כן קיבלו בכל מקרה משימה חלופית, כך שייתכן שרק מטוס אחד חזר לנחיתה, אבל אין לי פרטים נוספים.
3. רוב התגובה שלך בעצם לא עוסקת בנושא האשכול (ההבדלים בין הטייסות) אלא תוהה לגבי עצם קבלת ההחלטה לתקוף. כאן אעיר מספר הערות קצרות, ולא לפי סדר חשיבות:
א. ב 8.10 בערב התחושה בפיקוד ובממשלה היתה שדווקא בגזרה הצפונית המצב בשליטה יחסית, המתקפה הסורית ברובה נבלמה, ולמעשה כבר נמצאים בשלב של מתקפת נגד ולא רק הגנה. הבעייה הגדולה ביותר מבחינתם היא המצרים.
ב. על כן, בדיוני הממשלה והפיקוד באותו ערב/לילה, העניין שעולה הוא איך להוריד גזרה אחת לגמרי מהפרק, כלומר, איך להוריד מהפרק את החזית הסורית, או לפחות להקטין אותה דרמטית. [אגב, הסורים מתחילת המלחמה, בדיונים מול הרוסים למשל, דיברו על הגעה מהירה להפסקת אש, לא על מלחמה ארוכה, והם גם היו פחות ערוכים מהמצרים לכך] ההתקפה על אתרים אסטרטגיים בעומק סוריה (לא רק המטכ"ל), על כן, נתפסה כ GAME CHANGER, משום התקווה הזו. ההישג המצופה היה הישג אסטרטגי משמעותי אל מול הישג טקטי חשוב ככל שיהיה. אתה מדבר על אפקט פסיכולוגי, אכן, אפקט פסיכולוגי של תקיפת עיר הבירה אמור היה להיות חשוב. וגם היה.
ב. אתה כותב שהאפקט "יכול היה להגיע לידי ביטוי רק כעבור מספר ימים". עובדתית, נראה שהאפקט היה די מהיר. מעבר לעניין הפרוגים (שהפסיק), לפי טענות שונות הסורים החליטו כתוצאה מכך לשנות את פריסת מערך ההגנ"א שלהם ולהעביר סוללות לעומק. האם חוסיין לא נכנס למלחמה כתוצאה מכך? אני פחות בטוח אבל גם זו אופציה.
ג. אתה מעלה שאלה לגבי איבוד 6 מטוסים לטובת בלימת ההתקפה בעמק הבכא. אינני יודע מן הסתם, אבל 6 מטוסים זה לא מעט מבחינת כמות התקיפות האיכותיות בפוטנציה שאתה מאבד לכל יתר ימי הלחימה, וזה בנוסף למטוסים רבים אחרים שנפלו ממילא.
|