20-10-2022, 15:24
|
|
|
חבר מתאריך: 16.07.15
הודעות: 4,053
|
|
לאחרונה עולה לכותרות הנושא של מכירת נשק / סיוע בנשק לאוקראינה בדרכים כאלו ואחרות, בייחוד אל מול איומים חדשים כגון מל"טים, חימוש משוטט, וטילים בליסטיים / רק"ק אירניים, ואני חושב שלנושא הזה יש השפעה משמעותית על ביטחון מדינת ישראל ע"י גורמים עקיפים, ולכן אני רוצה קצת input כדי להבין עד כמה המדיניות שלנו קוהרנטית, אם בכלל.
אתחיל עם יתרונות:
1. גידול ייצוא ביטחוני - זה נכון שמפותחות בישראל מערכות נשק ייחודיות, שבנישות מסוימות עולות על כל מתחרה, ולכן העניין במערכות ישראליות תמיד גדול (לדוגמה הגנה אקטיבית לרק"מ וחימוש משוטט). ומדינה אירופאית בזמן שלום פחות תתעניין באותיות הקטנות, אך עניין הגבלות מכירה חוזרת הפך לנושא מהותי. איסור/הגבלת מכירה חוזרת (לדוג' ישראל מוכרת ספייק לפולין, ופולין מוכרת אותם לאוקראינה) זו בעצם פגיעה בריבונות, ולכן בעת מלחמה יעדיפו מדינות לקנות נשק אפילו נחות אך ללא הגבלות. לישראל יש הגבלות הדומות לשל ארה"ב, אך ארה"ב לא מגבילה מדינות במכירה לאוקראינה, לפחות לא בצורה גורפת. אצל ישראל האיסור גורף.
ביחד עם גידול תקציבי הביטחון באירופה, יכול להיות שמדובר במיליארדים רבים בשנה שילכו למתחרים ולא אלינו, מה שבתורו אומר פחות משאבים בשבילנו כדי להתמודד עם איומים בזירה שלנו.
2. פוקוס המערב על צרכינו - אם נתמוך באוקראינה יותר ונצטייר כחלק מהמאבק, יהיה הרבה יותר טבעי למדינות המערב לראות את צרכינו כצרכים לגיטימיים שדורשים מענה כחלק מאותו מאבק. כרגע רק ארה"ב תומכת בנו נגד אירן בצורה אקטיבית, אך גם זה בצורה מגמגמת שלפעמים פוגעת ביכולת שלנו לפעול עצמאית מולה. הירתמות המערב נגד אירן זה אינטרס ישראלי מובהק, וגם אם זה אומר כרגע רק סנקציות יותר קשוחות נגד אירן ותמיכה פוליטית בנו, זה עדיין רווח.
3. מניעת אסון יח"צ - כרגע עולה לא מעט רטוריקה המטילה בספק את התועלת של ישראל למערב במאבק הכולל נגד מדינות עוינות. אם נתעלם לשניה שהמאבק שלנו מול אירן יותר ממוכיח את נחיצותינו, זה עדיין משהו שנצרב בתודעה וישפיע דרך בחירות בצורה רעה נגדינו. למטרות PR, ניתן לאפשר לאוקראינה לקבל את הסיוע שהיא מקבלת, ובכך לשדרג את מעמדה של ישראל. לא לחינם ישראל משקיעה מאמצים רבים כדי לתת לגיטימציה בינלאומית למבצעים ולמלחמות שלנו.
דווקא עכשיו מתגבשת הדעה במערב של מהו המערב המודרני - פחות לאקשרי, יותר ביטחון, וישראל מחוץ לבלוק התודעתי המתהווה. החלק התמוה הוא שלא מתנהל שום קמפיין הסברתי בנושא הכה מרכזי הזה.
כל אלו היו יתרונות בהסתכלות מאקרו. את החסרונות אסביר יותר במיקרו.
חסרונות:
1. נשק אסטרטגי לאירן - רוסיה משתמשת בחימושים אסטרטגיים כגון Caliber, Iskander וטילי שיוט ישנים. אך לא מעט נכסים אסטרטגיים אחרים נמצאים לא מאחורי הקלעים, אלא ממש מחוץ למלחמה. מטוסים כגון Su-35, מערכות הגנ"א לטווח רחוק כגון S-400, משתתפים בצורה מאוד מינימלית, אם בכלל, במערכה. לכן יש לרוסיה את היכולת או למכור אותם as-is לאירן כתגמול. ישנן אופציות אחרות כגון מכירת טכנולוגיות מפתח להעצמת מערכות אירניות קיימות. בכל מקרה, לרוסיה היכולת להעצים את יכולת ההגנ"א של אירן בצורה משמעותית.
2. טכנולוגיות גרעין לאירן - זה משהו שעלה בפיד שלי ונשמע לי הגיוני. טכנולוגיות וידע על איך ליצור חימוש מחומר גרעיני, ולצמד את זה לפלטפורמה כלשהי. כמובן שגם לצפ"ק יש את הידע, אך אני מאמין שזו גם אופציה אפשרית.
3. רדיפת יהודי רוסיה - רוסיה כבר אסרה את פעילות הסוכנות היהודית ברוסיה, אך יש לה עדיין לאן להסלים, כגון גיוס המוני של יהודי רוסיה, רדיפה כלכלית/משפטית, וכו. ברוסיה יש כ-150,000 יהודים, ומהבנתי יש לנושא חשיבות גבוהה בהקשר של יחסי ישראל-רוסיה ועד כמה ישראל יכולה להסלים מולה בכלל.
4. עימות בסוריה - רוסיה עלולה לסגור את שמי סוריה ולאלץ את ישראל לבחור אם להתעלם מהאיסור ולהסתכן בחילופי אש ובכך להיכנס למאבק מזוין נוסף עם רוסיה, או להיענות לבקשה ולהימנע מלפגוע אקטיבית וקינטית בפעילות אירן בסוריה.
האם לרוסיה יש את היכולת בכלל להגיע לעימות כזה? לא ברור בכלל, ותקדים לחילופי אש קונבנציונליים ללא הסלמה מהותית בין רוסיה למדינות אחרות כבר יש.
אשמח אם מישהו יגיד אם יש, לדעתכם, עוד סיבות למה לא לסייע בנשק.
|