24-11-2017, 11:39
|
יגיל הנקין. ד"ר להיסטוריה צבאית, חוקר במחלקת היסטוריה של צה"ל
|
|
חבר מתאריך: 16.02.04
הודעות: 5,565
|
|
לא התייחסתי, למעט בהערות שוליים, לכלל הסד"כ. למצרים גם כך יש יותר,
אלא לפעיל.
פורסם בגלוי שצה"ל קיצץ את סד"כ השריון שלו בעשרות אחוזים בתקופת גנץ; פורסם בגלוי שבמבנה החדש של גדודי שריון, אחת מפלוגות השריון הלכה למילואים (ולפחות בחלק מהגדודים בסדיר יש שתי פלוגות שריון).
מעבר לכך, גם למצרים יש טנקים באיחסון. אין הגיון לקחת הערכה שמבוססת על שיטת ספירה א' ולהשוות אותה לשיטת ספירה ב': עם כל ההנחה שיש אי-דיוקים מובנים במקורות גלויים, אין ברירה אלא להשוות שיטה א' לשיטה ב'. IISS או ג'יינס הם מקורות טובים כי יש להם מתודה אחת; אז כשהם טועים, הם כנראה טועים באותה צורה לגבי כולם. אם אתה רוצה להעריך כמה יש לישראל בנפרד, תפדאל (עד שהמנהלים יבואו וימחקו דיוני סד"כ); אבל אלא אם יש לך יכולת דומה לעשות את זה למצריים, אזי אתה משווה תפוזים לתפוחים. אז נוח, לצורך הדיון, להשוות טנקי קו-ראשון, ולא כל טנק שנמצא באיזה ימ"ח - שלמצרים יש הרבה יותר מהם. אתה לא יכול להניח שלנו יש 1500 טנקים פעילים בהסתמך על שיטת ספירה מסויימת, ואז להסתמך על שיטת הספירה של ה-IISS ולהניח שלמצרים יש פחות (ספור דיביזיות ומחסנים ותקבל תוצאה הפוכה). האם זה בעייתי? בוודאי, ולכן ציינתי את הבעיות בהערת שוליים מפורטת. האם יש שיטה טובה יותר? אני בספק.
וצריך להדגיש: אין ספק שאחרי קניית ה-T-90 יהיו למצריים יותר טנקים קו ראשון מאשר, לפי ההערכה הגבוהה, יש לישראל סימני 3 ו-4, וזה אפילו בהנחה שהם לא בונים אברמס אחד, ובהתעלמות מאפשרות עיסקת M1A2; אין גם ספק שיש להם דיביזיות קו שני פעילות, עם מיושנים יותר - שדרוגים של כל מיני טי והשד יודע מה עוד. על אלה בכלל לא דיברתי.
הנה הערת השוליים הרלוונטית:
"ההערכות אינן בהכרח מדויקות. כך למשל, ב-2010 טען הדו"ח שלישראל 3,501 טנקים, ואילו ב-2016 העריך כי לישראל יש כ-500 טנקים (ועוד כאלף באחסון); כיוון שלא נראה שישראל פירקה בשש שנים כ-10 אוגדות שריון פעילות, סדירות או מילואים (בממוצע היסטורי, לאוגדת שריון מערבית היו 200-350 טנקים), אפשר להניח שחלק ניכר מהטנקים בדו"ח של 2010 היו כאלה שהוצאו משירות פעיל לפני שנים. כך למשל כלל הדו"ח של 2010 לא פחות מ-387 טנקים מתוצרת סובייטית או שיפור שלהם, הגם שהעובדה שטנקים אלו הוצאו משירות דור קודם לכן לא הייתה מסווגת כלל. סביר להניח שתהליך דומה נכון גם לגבי צבא מצרים.
ייאמר כי בדו"ח של 2016 נכתב בטעות כי המספר הכולל ירד ל-2,710 (לעומת 3,723 ב-2010) אולם חישוב נפרד של מספרי הטנקים (בניכוי 200 טנקי טי-62 שנספרו פעמיים) מראה שמדובר בשגיאה. לאור העובדה כי סביב המחנות המצריים נצפו בתצלומי Google Earth בתאריכים שונים מסדרים של ארבע דיביזיות שונות ועוד כחמש חטיבות עצמאיות, סביר שהמספר עוד גדול מכך, לאור העובדה כי ישנם גם טנקים באחסון וטנקי אימונים של ההכשרות הצבאיות. תודתי לאלי דקל שהציג בפני את מיקומי המסדרים."
_____________________________________
"במידה רבה, הודות למאמרי הארץ הוקמה ממשלת הליכוד הלאומי ונתמנה משה דיין כשר הבטחון. הארץ דרש תגובה צבאית על האיום המצרי שבועיים לפני המלחמה, ואף דרש את תפיסת הרמה הסורית ימים אחדים לפני הפעולה".
(הארץ מפרסם את עצמו, 22 ביוני 1967)
המדריך לשביל ישראל, מאת יגיל הנקין ויעקב סער. מהדורה רביעית, 2020
גלריית התמונות שלי
נערך לאחרונה ע"י YGH בתאריך 24-11-2017 בשעה 11:58.
|