30-12-2016, 05:22
|
|
|
|
חבר מתאריך: 26.05.13
|
|
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי Doron11 שמתחילה ב "חיילי צה"ל ששמרו ליד מחנה 80 הותקפו על ידי בני מיעוטים-וברחו."
אמרתם כאן דברים נכונים וטובים, אבל יש כאן משהו שנוגע מעבר להכשרת חיילים כמו במארינס, משהו מהותי הרבה יותר מרמת תפעול הנשק או אגרסיביות. מדובר ביכולת של החייל לקבל החלטות, להפעיל שיקול דעת ולדעת מה לעשות במקרים שאינם קרב/מלחמה.
חיילים, גם צעירים ולא מאומנים, יודעים להגיב למצבים ברורים, אבל פחות יודעים להגיב למצבים "אפורים".
כלומר, אם יופיע מחבל עם קלצ'ניקוב שיורה וצועק אללה וואכבר - סיכוי טוב יותר שחייל עם נשק יתעשת ויירה בו, גם אם לא בשיא המהירות ושיא המקצועיות. כנ"ל לגבי מחבל שמתחיל לדקור אנשים בתחנת האוטובוס. זה משהו שגם טירוני 02 מסוגלים לעשות.
אבל במצב הרבה פחות ברור, סתם אנשים שרצים כלפיך ללא נשק נראה לעין, או חבר'ה שבאו להתחיל מכות, או זורקים אבנים, או הפגנה אלימה, אין לשומר הבודד כלים להתמודד עם זה, הפקודות שלו לא מכסות את זה, המפקדים שלו לא נותנים לזה דגש ובעצם אין לו מושג מה לעשות. כטירון גם אין לו ממש נסיון או שיקול דעת איך לפתור את המצב, אז יש כאלו שיעברו מ-0 ל-100 ומייד יירו (באוויר, בתוקפים) ויש כאלו שיברחו או יקפאו ויחכו להוראות או להתפתחות.
החיילים במקרה זה עשו את הדבר הנכון מבחינת הנהלים שלהם, ומי שהגדיר להם נהלי שמירה אמורפיים בסגנון "תעמדו בתחנה כמו דחליל ליצירת תחושת בטחון ואם קורה משהו תעשו משהו" הוא זה שצריך לתת את הדין.
בקיצור זה לא נושא של הכשרת החיילים, כמו שזה נושא של ניהול האבטחה / שמירה בצורה מגוחכת ומתוך ראייה של כסת"ח.
נ.ב. זה מזכיר לי מקרה מהשירות שלי - הפעם הראשונה שעמדתי במחסום ארעי באיו"ש, הייתי קורסיסט שצורף למילואימניקים. היינו 4 חבר'ה בג'יפ והקמנו חסם ארעי על איזה ציר, לבידוק מכוניות, בדיקת תעודות ובעיקר הפגנת נוכחות. ההנחיה שקיבלתי היתה לסמן למכוניות לעצור ולאבטח את המילואימניקים שביצעו את הבידוק.
הבעיה הייתה שאף אחד לא אמר לחייל הצעיר סיורניק שיש גם יהודים באיו"ש, ושהם לא סופרים את המחסומים של צה"ל ורואים אותם כהמלצה בלבד. אף אחד גם לא תדרך אותי מה לעשות במצב של פריצת מחסום - הרי עושים מחסום כדי לעשות מחסום, אם מישהו פורץ את המחסום כבר נחשוב על משהו...
כך יצא שאני מסמן לרכב לעצור והוא נותן גז ואפילו לא מסתכל עליי - אוהו, פריצת מחסום!!! אני דורך נשק ומחכה לפקודת המפקד האם לירות.
הבחור נהיה לבן כסיד ומסתכל עלי כאילו אני משוגע שרוצה לרצוח לו מישהו במשמרת. עם הנסיון שלו במחסומים זה נראה לו טריוויאלי שיהודי יעבור בלי לעצור במחסום וינפנף לשלום לחיילים הנחמדים, אבל לטירון / קורסיסט זה מצב שאינו מוכר, לא הוגדר במפורש במשימה ואין לו את נסיון החיים כדי לדעת האם זה מצב חירום אמיתי או מצב נורמלי, להקפיץ כוחות בקשר וכו'
במצב כזה אני דרכתי נשק והתכוננתי לירות כי זה היה הפירוש שלי לביצוע משימת המחסום, מישהו אחר היה יכול לפעול אחרת, הנקודה היא שלא היה ברור מה צריך לעשות במצב ביניים שאינו תקיפה מיידית, ובהיעדר נסיון חיים ושיקול דעת מתאים, אין מה לצפות שהטירון יבצע את הפעולה האידיאלית.
נערך לאחרונה ע"י סיורניק בתאריך 30-12-2016 בשעה 05:43.
|