במקור נכתב על ידי Jaguar890
הכתבה במלואה
במערכת הביטחון ובמערכת הפוליטית גוברת הדריכות לקראת פרסום דו"ח מבקר המדינה על מבצע "צוק איתן". אחרי חול המועד צפוי משרד המבקר להפיץ למבוקרים טיוטה "כמעט סופית" של הדו"ח, ועל פי לוח הזמנים המתוכנן, אמור הדו"ח הסופי בהחלט של המבקר להתפרסם במחצית השנייה של נובמבר הקרוב.
הטיוטה הראשונית של הדו"ח, שהופצה בשלבים מהאביב האחרון, כללה ביקורת קשה על הכנות צה"ל להתמודדות עם מנהרות חמאס ברצועה. המבקר מתח ביקורת גם על אי־שיתוף הקבינט במידע ובהערכות המלאות בדבר איום המנהרות. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שספג בטיוטה ביקורת אישית קלושה, הקדיש בכל זאת חלק ניכר מסבב הפגישות שערך בקיץ עם עיתונאים להשגותיו על מסקנות המבקר.
לא ברור למה טויטת דו"ח שממוענת לאנשים מסוימים וגופים מסוים בכדי לקבל את תגובתם ואולי עוד חומר בנושאים ספציפיים שהם שנויים במחלוקת, מתפרסמת פעם אחרי פעם והמדליפים לא נענשים.
ראש הממשלה דוחה את מסקנת המבקר כי הקבינט לא שותף בפרטי האיום וכי המענה המבצעי שהוכן למנהרות, בידיעת נתניהו ושר הביטחון הקודם משה יעלון, היה לקוי וחסר. הוא גם ניהל ויכוח פומבי בעניין עם יריביו הפוליטיים, השר נפתלי בנט וחבר הקבינט בזמן המלחמה יאיר לפיד.
"בד בבד, שיגר צה"ל מסמך תשובה בן מאות עמודים לטיוטה הראשונה של המבקר" כלומר בהחלט היו יותר מכמה נקודות מחלוקת פעוטות, "יוסף שפירא. המבקר וראש החטיבה הביטחונית במשרדו, תת־אלוף במילואים יוסי ביינהורן, קיימו סדרת שימועים — שכמה מהם תוארו כ"דרמטיים" — עם המבוקרים ועורכי דינם" [I]לאן הגענו שקציני צהל צריכים להגיע לבירור סביר להניח שעובדתי עם עורך דין? זה רק אני או שהמשפיזציה הורידה את המדינה מהפסים?. מפגש כזה התקיים גם עם ראש הממשלה ואנשיו. ייתכן עדיין סבב שימועים נוסף, בתחילת החודש הבא, לבקשת אחדים מן המבוקרים, שסביר שיהיה להם עניין לדחות את פרסום הדו"ח ככל האפשר, בטיעונים שונים.
מעיון בטיוטת הדו"ח נראה כי שני הקצינים הבכירים שצפויים לספוג את מרב הביקורת על תפקוד הצבא הם הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ וראש אמ"ן בזמן המלחמה, האלוף אביב כוכבי. גנץ הוא אחראי מרכזי להכנה החלקית של הצבא לאתגר המנהרות. על אמ"ן נמתחה ביקורת שדנה גם בפערים בהבנת איום המנהרות וגם בתחזיות השגויות שלו בדבר כוונות חמאס תוך כדי הלחימה. בחלק מהמקרים נראה שהמבקר קיבל את עמדת שב"כ, שהיו לו מחלוקות חריפות עם אמ"ן בזמן המלחמה.
חילוקי דעות על עיבוד התמונה המודיעינית היא חיזיון נפוץ ואחת הסיבות שיש כמה גופי מודיעין, ואם יש חילוקי דעות בדיעבד יהיה טבעי שאחד צודק יותר מהשני או שאנחנו במחלקת הסימולציות של מה אם..
גנץ, שסיים את כהונתו בפברואר 2015 ומוזכר מדי פעם כמי שעשוי להיכנס לפוליטיקה בעתיד, הוא מטרה נוחה מבחינת הדרג המדיני. הסטת האש אליו תאפשר לראש הממשלה ולשרים להשתחרר מחלק מהאחריות — ותקשה על הצטרפותו לזירה המפלגתית בהמשך.
עבור כוכבי, כיום אלוף פיקוד הצפון, ייצא הדו"ח הסופי בעיתוי בעייתי במיוחד. בתקופה הקרובה אמורה להתקבל החלטה על מינוי סגן הרמטכ"ל, תחנה הכרחית בדרך לבחירה ברמטכ"ל הבא, שאמור לרשת את מקומו של גדי איזנקוט ב–2019. כל עוד היה יעלון בתפקיד שר הביטחון, נחשב כוכבי המועמד המוביל לשני התפקידים (בייחוד לאחר שסגן הרמטכ"ל הנוכחי, האלוף יאיר גולן, לחץ על מנגנון ההשמדה העצמית שלו בנאומו ביום השואה האחרון). אבל עמדתו בסוגיה של השר הנוכחי, אביגדור ליברמן, היא עדיין תעלומה.
ביקורת חריפה על אמ"ן בדו"ח הסופי עשויה לפגוע בסיכויי כוכבי, ומטבע הדברים מתנהל כעת קרב חפירות עיקש עם המבקר על ניסוחים שייכללו בגרסה המחייבת. מי שיוצא נקי יחסית מהדו"ח הוא אלוף פיקוד הדרום בזמן המבצע, סמי תורג'מן. אנשי המבקר התרשמו שהפיקוד זיהה את איום המנהרות מוקדם יותר והקדיש לו יותר משאבים ועיסוק מזרועות אחרות בצבא. גם תורג'מן, הנמצא כעת בחופשת לימודים, מתמודד על תפקיד סגן הרמטכ"ל. מועמד נוסף הוא מפקד חיל האוויר, האלוף אמיר אשל, אם כי ליברמן מרבה להביע באחרונה התפעלות גם מאלוף צעיר יותר, אלוף פיקוד הדרום הנוכחי אייל זמיר.
לקחים מהירים
בזמן שהצבא שקוע במגננה מול המבקר, גובר החשש במטה הכללי כי הדו"ח הסופי ירכך את הביקורת על הדרג המדיני וימקד את העיסוק בצה"ל. אבל אפילו אם כך יקרה, ספק אם קו ההגנה שהציג נתניהו בתדרוכים העיתונאיים משכנע. ראש הממשלה מסתמך על שורת ישיבות בקבינט שהוזכר בהן איום המנהרות ומציג ציטוטים שלו מסיורים שערך בצבא, שבהם ביקש לזרז את הטיפול בבעיית המנהרות. מנגד טוענים יריביו בין השרים כי הדיונים בקבינט היו שטחיים והמנהרות הוזכרו בהם רק באופן שולי. בנוסף, בהנחה שהמבקר צודק והצבא נערך באופן לקוי, השאלה היא איפה היה הדרג המדיני כשנדרש פיקוח ומעקב אחר הכנות צה"ל.
בדיון הזה משתלב הדיווח של הכתב הצבאי של גלי צה"ל, טל לב־רם, שפרסם אתמול לראשונה את מסקנותיו של צוות תחקיר צבאי בראשות האלוף יוסי בכר, שבחן את סוגיית המנהרות לאחר המלחמה. העבודה הנרחבת של האלוף בכר דומה במסקנותיה לממצאי תחקיר "הארץ" בפרשת המנהרות, שפורסמו באוקטובר 2014. לפי בכר, ערב היציאה למבצע היו המנהרות ההתקפיות "בחזקת נעלם" למרבית מפקדי הכוחות המתמרנים; צה"ל בנה באופן לקוי את מוכנות הכוחות למנהרות וכך פגע בתפקודם בלחימה והאריך את המבצע ל–50 יום; ואילו החטיבות המתמרנות יצאו למשימה זרה להן, שחרגה בצורה ניכרת מהתוכניות המבצעיות שעמדו לרשותן.
לדעתי אין קשר בין המנהרות להתמשכות הלחימה. הססנות וחוסר חתירה להכרעה וניצחון בהחלט כן לדעתי בעיקר מצד הדרג המדיני אבל לא יודע מה קרה מאחורי דלתיים סגורות.
מסקנות התחקיר מלמדות שבהשוואה לדרג המדיני, צה"ל מיהר להפיק את הלקחים הדרושים מהמלחמה ולפעול לתיקון הליקויים. העבודה שנעשתה מאז — הגדלת יחידת יהל"ם של חיל ההנדסה, בניית מתקני אימונים, רכישת אמצעים לטיפול במנהרות ועדכון התוכניות המבצעיות — אמורה להשלים את רוב הפערים שהתגלו במלחמה. אבל בה בעת, היא גם מעמידה בספק את טענת נתניהו, שההיערכות לאיום המנהרות היתה טובה וכי הצבא דאג להכין את הכוחות כראוי למשימה, בהתאם להנחיות ראש הממשלה.
בתוך כך דיווח אתמול "ידיעות אחרונות" שהממשלה, באמצעות הרוב הקואליציוני בוועדת הכנסת לביקורת המדינה, עשויה לנסות ולהטיל איפול צנזוריאלי על פרסום הדו"ח. זהו רעיון שמדאיג את משרד המבקר, אך צפוי להיתקל גם בביקורת מהותית מכיוונים אחרים. יותר משנתיים לאחר הקיץ העגום של "צוק איתן", סביר שרוב הציבור כבר שקוע בעניינים אחרים. ובכל זאת, במערכה צבאית שבה נהרגו 67 חיילים ושישה אזרחים בצד הישראלי, ושהיתה רחוקה מלהסתיים בהכרעה לטובת ישראל — נדמה שהאינטרס הציבורי מחייב פרסום רחב ככל האפשר של מסקנות המבקר.
|