|
04-05-2015, 22:04
|
|
|
|
חבר מתאריך: 07.08.05
|
|
תגובה קצרה לדו"ח ארגון שוברים שתיקה
מצורפת תגובה שרשמתי כפוסט בפייסבוק. אני עובד על תגובה מפורטת יותר, שתפורסם כאן בהמשך.
אשמח לשמוע מה דעתכם.
משהו קצר על דו"ח של שוברים שתיקה (ניתן לקרוא ולהוריד באתר הארגון):
למי שלא יודע, ארגון "שוברים שתיקה" פרסם דו"ח המתאר (ומבקר) את התנהגות צה"ל בלחימה בעזה, במהלך צוק איתן.
רבות מהטענות בדו"ח מתייחסות לגורמי הפעלת האש, ולירי טנקים.
אתייחס לכמה נק' קצרות, עליהן אני מרגיש שאני יכול להביע דעה עקב מקצועי הצבאי ושיוכי הגדודי. את ההתייחסות המלאה אפרסם בפורום "צבא ובטחון" של פורום fresh ואקווה שיפרסמו גם בטור דעה בוואלה!
להלן שני הסנט שלי:
ראשית, יש לי בעיה עם הנחת היסוד של הארגון:
"העקרון שהנחה את המדיניות הצבאית – מינימום סיכון לכוחותינו, גם במחיר פגיעה בחפים מפשע – לצד הניסיון להטיל אימה על הפלסטינים ולהרתיע אותם, הובילו לפגיעה אדירה וחסרת תקדים באוכלוסיה ובתשתיות ברצועת עזה". (הקדמה, עמוד 17)
השאלה על היחס בין סיכון כוחותינו מול פגיעה בחפים מפשע היא שאלה אתית קשה, שאין לה תשובה ברורה. "שוברים שתיקה" החליט שיש רק תשובה אחת, ולאורה כל עדות שמראה שביצעו ירי על מנת למנוע סכנה מכוחותינו גם במחיר של פגיעה אפשרית באזרחים הוא פשע.
בנוסף, בלא מעט מהעדויות מופיעות אמירות כגון:
"אני לא יודע מה בדיוק הייתה הפקודה, אבל נראה שכל בית נתפס בתור איום ולכן בכל בית צריך לירות לפחות פגז, שאין שם אף אחד. השריון ירו די הרבה" (עדות מפי סמ"ר, עמוד 41)
"נראה", "אני לא יודע"... כנראה של"שוברים שתיקה" מספיקה עדות של סמ"ר מושתן בצה"ל שחושב שהוא יודע את מדיניות הפעלת הטנקים כדי להראות שימוש לא פרופורצינלי באש. המטרה מקדשת את האמצעים, לא רק בלחימה בחמא"ס כנראה...
והנושא שהכעיס אותי במידה הרבה ביותר הוא נושא הפעלת האש ושיקול הדעת בהפעלתו. בעדויות רבות (עדות 19, 23, ובעיקר 16) נטען בזעזוע שהופעלו אמצעי אש לפי שיקול הדעת של קצינים זוטרים בשטח, גם אם לא היה ברור להם במובהק שלא היו אזרחים בסביבה, ושההגדרות להפעלת האש היו מתירניות מאוד.
אז בואו שמעו עדות מכלי ראשון, ולא מאדם שמסתתר מאחורי ראשי תיבות, או אדם שמעדיף לפנות לשוברים שתיקה ולא לצבא כדי לתחקר:
הוראות הפתיחה באש בשלב הראשון של הלחימה היו מחמירות ברמה כזו שפסלו לי עשרות מטרות (לחיל האוויר, לתותחים, למרגמות ולאמצעים מונחי דייק) שתכננתי על המילימטר שחרג מטווח הבטיחות ממטרה אזרחית כלשהי (בתי ספר, מרפאות, מסגדים ואפילו מגדלי מים). ככל שהתקדמה הלחימה, הוראות הפתיחה באש הוקלו הן מכיוון שהניחו שאזורי הלחימה ריקים יחסית מאזרחים (מדובר על אזורים שהופצו בהם כרוזים וספגו הפגזות ארטילריות) והן מכיוון שהכוחות היו בלחימה אינטנסיבית מבית לבית.
אדם שכל לחימה כלשהי בעזה היא אקט לא מוסרי בעיניו יראה פגיעה באזרח, בכל סיטואציה שהיא, כאקט של עוול מוסרי. אדם אחר, שאולי מוכן להסתכל על הדברים מזווית הסתכלות רחבה מעט יותר, יראה שהצבא עושה מאמצים מעל ומעבר לכל צבא אחר בעולם בסיטואציה דומה כדי למנוע פגיעה באזרחים ולאפשר את פינויים באזורי הלחימה, אולם (מה לעשות) עליו לנהל לחימה ולנצח במלחמה. במקרה כזה, אם משום מה נשארו אזרחים באזורי הלחימה למרות כל האזהרות, הם עלולים להיפגע. במקרה כזה, יאשרו גם הפעלת אש ארטילרית כדי לנטרל איומים, מתוך ההנחה (ההגיונית למדי, כאמור, אם אתה לא מניח שעצם הלחימה בעזה היא פשע, ולא משנה מה תעשה בה) שאין שם אזרחים.
והנקודה לגבי הפעלת האש שכנראה אנשי שוברים שתיקה לא טורחים להבין: הפעלת אש בשטח בנוי היא מסובכת. כל כך מסובכת, שסומכים בהפעלת האש הרבה יותר על הקצין הזוטר שרואה את המטרות בשטח, מאשר על אישור של איזה פלאפל בחפ"ק החטיבתי. זה לא אקט של התרת הרסן - ההפך הגמור! זו ההנחה שהאדם שסביר ביותר שיפעיל אש מידתית ועל אזור ללא אזרחים הוא האדם שנמצא בשטח. לכן סביר מאוד והגיוני מאוד שדווקא קצין זוטר יפעיל אש בשטח, וזכותו המלאה להפעיל אם הוא מרגיש מאויים באזור שכנראה ריק מאזרחים (ושוברים שתיקה, בכל העדויות שלהם, פרסמו עד כמה כמעט אף אחד לא ראה אזרחים באזורי הלחימה. אופס, כנראה צה"ל יודע מה הוא עושה. בואו נתלונן על הרס לא מידתי של בתים ריקים).
לסיכום, אני מרגיש שהרוח של הדו"ח נושבת בעיקר מההנחות של כותביו - שלחימה בעזה אינה מוסרית, ותמיד עדיף לסכן את כוחותינו ולא חלילה אולי לפגוע באיזה אזרח בטעות, והרבה פחות מטענות רציניות העולות מהעדויות.
תודה לאל שקברניטי הצבא מסוגלים להסתכלות אחרת.
אין בכל האמור לעיל כדי לציין שאני חושב שלא נעשו מעשים שראויים להיחקר, או שאין מקום לביקורת חוץ צבאית על הלחימה. אני פשוט חושב שראוי שהארגון שעושה זאת הוא ארגון נייטרלי, ולא ארגון שיש לו אינטרס להציג את הצבא כלא מוסרי לא פחות משלצה"ל יש אינטרס להציג את עצמו כמוסרי.
ישי נחליאל, סגן במיל', קש"א בחטיבה 460. לחמתי במשך 17 יום רצופים בחאן יונס במבצע צוק איתן.