במקור נכתב על ידי ai22
טוב, בוא נראה על מה אנחנו מסכימים: 1) צבא היבשה כשל בבלימת הצבא הסורי בימים הראשונים למלחמת יומה"כ בגזרת הצפון (וגם הדרום). 2) על מנת לעצור את המפולת חיל האוויר נדרש להשחק במידה כזו ששחקה אותו במידה מסוכנת. כל פאנטום או סקייהוק שנפל לא יכול היה לצאת להגן בהמשך על שמי המדינה או להפציץ בעומק האויב. 3) לאור חשיבות חיל האוויר בכל תרחיש הגיוני ללחימה ותנאי הכרחי לנצחון הוא שמיים נקיים - לשמר את חיל האוויר ולמעט בפעולות בהן 4 מטוסי קרב שעולים 70M$ ליחידה נשלחים להפיץ טנדר עם 6 קני ארטילריה ותחמושת ב- 100$ שמשוגרת לישובי ישראל (אם נתרחק ממלחמת יומה"כ ונחזור קצת למלחמת לבנון 2.
ולכן המסקנה שלי שצבא היבשה חייב ביכולות מגוונות על מנת לבצע את המשימה.
אני טענתי כי חובה כי הארטילריה תוכל לפגוע במטרות בעומק ובדיוק כתחליף לחיל האוויר גם אם הרקטה או הטיל הם חד פעמיים ויקרים יותר לשמוש מאשר מטוס רב פעמי שצורך דלק במידה הדרושה ותחמושת במידה.
משהו פה לא ברור. אם חיל האויר הוא יקר ועסוק מכדי להתמודד מול רקטות ארטילריות,
איך טילים ארוכי טווח ישנו את המשוואה?
אם תיתן לטילים האלו מטרות איכותיות ויקרות - הן לא יועילו נגד הרקטות של האוייב,
ואם תיתן להם מטרות זולות - יצרת שוב בזבוז אדיר.
לכן - המסקנה צריכה להיות שמול ארטילריה של האוייב יש להציב ארטילריה איכותית וזולה.
אני סובר שהפעולה הנכונה היא לא לשלוח מטוס F16i שישהה בשמיים רבע יום על מנת לצוד משגר רקטות שעולה גרוש וחצי ורבבות ממנו קיימים אצל האויב. הפעולה הנכונה היא גם לא לשגר טיל קרקע קרקע יקר שיעשה את העבודה במקום חיל האוויר.
אז אם תשאל, מי יטפל בזה - אז התשובה ההכרחית היא המודיעין שיכול להיות מבוסס על מטוסים ללא טייס, כוחות תצפית בשטח (רגליים), מערכות התפצית בכלי הרק"מ - ועל פי המודיעין הזה לייצר ירי שיכול להיות הפעלת ארטילריה סטטיסטית או כח קרקעי או ירי מקלעים של מסוק קרב או מה שזמין בשמיים או בארץ.
מה שאני מנסה להגיד ולא מובן כנראה שאם אתה משגר כלים בעשרות מיליוני $ שיסתובבו בשמים על מנת לצוד טנדר שיגור של רקטות שעולה 20,000$ לא תוכל לנצח.
השיח נסוב סביב מה שקרה בלבנון 2 - אני מבקש ממך להסתכל מה יכול לקרות במלחמה גדולה מול אויב חמוש עד האוזניים - רקטות מטל"ר זה לא הדאגה היחידה ויש לאויב הזה הרבה מאוד מטרות חלקן בעומק שניתן לפגוע בהן גם באמצעים שאינם חיל אוויר.
__________________________________________________ ______________
אני לא מבין את הטיעון. האשכול הזה התחיל מכותרת שחיל התותחנים הולך לשדרג את יכולותיו ב- 1,000,000,000$. מאחר וזה לא קורה מהיום למחר אלא תהליך של כמה שנים (נניח 5 שנים) אתה חושב שתקציב מדינת ישראל ומשרד הבטחון לא מסוגלים למצוא 200,000,000$ בשנה על מנת להקפיץ במדרגה את חיל התותחנים הישראלי?
...
לאור חשיבותו של חיל האוויר אני מצדד בקניה של נשק זה כי ללא עליונות אווירית יהיה לנו קשה לנצח על היבשה - אבל האם זה אומר שצבאות היבשה לא צריכים להשתדרג? שים לב תותחי ה- 155מ"מ הם משנות ה-60, האשכול מדבר על אולי לעשות שמוש בכלים הללו מהתקופה שהאבות של החיילים שיפעילו אותם עוד לא היו בתכנון כשהם נכנסו לשמוש.
להפך. השדרוג המדובר הוא די מינימלי, המינימום הדרוש כדי להוזיל עלויות, לצמצם כוח אדם ולשמר יכולות.
.ההצעה שלך לעומת זאת - לא ברורה.
טילים ארוכי טווח הם יקרים. אז או שתקנה מעט מהם, והם לא ישפיעו על המערכה , או שתקנה הרבה מהם - והם יקחו תקציב מאמצעים חשובים - לא רק שדרוג התותחים, אלא גם רכש מטוסים.
אז מה שאתה אומר: את כל תקציב הרכש נשים על חיל האוויר ואם נמצא את עצמינו עם חיל אוויר שיומיים לא יכול לתת מענה אין לך גבוי?
אם כל הכבוד ויש, לא שמים את כל הביצים בסל אחד.
__________________________________________________ ____________
במתאר שראינו ביום כיפור נשק ארטילרי כזה לא היה עוזר - הייתה שם קריסה מאוד מהירה של כלל המערך.
פיתרונות לכך - היו ידועים מראש.
אבל בפועל, כולם לא תוקצבו ואויישו באופן שמאפשר אותם.
כעת תאר לך שמול ה- SA6 היה מערך של טילים שנורה מסוללות מהקרקע כך שאותם טילים היו מכילים קולטי קרינה אלקטרומגנטית באורך גל מתאים והארטילריה היתה מאפשרת לצוד את המכ"מים של מערכות ההגנה האווירית המצרית והסורית
...
אני טוען שחבל שלא חשבו כיצד לנצח את הטכנולוגיה הסובייטית שהיתה ידוע.
אני לא מבין איך אתה מפספס את הבעייתיות של הטיעון.
הרי אם היו ב73 טילים יעילים נגד קרינה, היו מטילים אותם מהמטוסים - והבעיה הייתה נפתרת ללא צורך במערך טילים יקר במיוחד.
בפועל - האמצעים נגד קרינה אז לא היו יעילים - וטיל קרקע אוירי (שניסו לעשות בהם שימוש) פיספסו את המטרות במעל קילומטר.
גם היכולת של חמ"מ מדוייק לא הייתה אז. לא במטוסים ולא מטק"ק.
זה נחמד לפנטז על פיתוח ושימוש בF35 במלחמת העולם השנייה (איך באמת לא פיתחו אותו אז...) - אבל זה לא ריאלי.
פיתרונות ותו"ל שהיה ניתן ליישם אז, דווקא כן פותחו, והשימוש שנעשה בהם ניצח את המלחמה כבר אז.
כשאתה מפעיל נשק ממטוס כנגד סוללת טק"א אתה מסתכן כי המטוס יפגע בדרך ליעד מסוללות נוספות, ו \ או שחלילה תכנס לטווח היעיל של הסוללה.
כשאתה תוקף סוללת טק"א באמצעים יבשתיים או ימיים אתה לא מסכן כלי יקר כמו מטוס קרב לבצע את עבודה. גם אם היתה החטאה אחת או יותר של נשק נגד סוללות אויב - יש ביעולתך לירות שוב ושוב ושוב.
__________________________________________________ ______________
אז חוזרים שוב לנקודה הראשונית:
שעדיף שחיל היבשה יתוקצב ויאומן כדי לבצע את המשימות שלו, שהוא מסוגל לבצע ביעילות
במקום להשקיע את אותו הכסף בתחליף יקר ולא יעיל לחיל האויר.
ובוודאות חיל האוויר יוכל לתת מענה, ומה אם לא? אתה חושב שהאוייב טיפש? אני לא.
לחלוטין לא ברור.
האוייב יודע בדיוק את נקודות התורפה שלנו.
האוייב ממש לא טיפש,
לכן - הוא משקיע באמצעים שמנטרלים את החוזק הזה.
בטילים יקרים וחד פעמיים, כי הרי אמצעי השיגור יהרס דקות לאחר מכן.
גם הצבא האמריקאי משקיע והשקיע בעבר בנשק קרקעי - האם אתה מנסה לרמוז שהדוד סם לא יודע שיש לו יתרון באוויר בכל זירה - ובכל זאת, גם על זה שמו כסף.
נכון, אנחנו קצת פחות עשירים מהדוד סם אבל אנחנו גם לא עניים מרודים וגבוי לדעתי דרוש שיהיה.
__________________________________________________ _____________
ראינו את תוצאות ה"סמוך" הזה במלחמת לבנון לפני כמעט עשור. לא צריך להרחיק עד למלחמת יום כיפור.
אני חושב שהמסקנה שלך לא נכונה. טרם מלחמת לבנון 2 הקונספציה היתה שתם עידן המלחמות הגדולות (או שהסבירות להן אפסית), אין צורך לאמן חטיבות של שיריון לבצע תמרונים של שיריון. ומתחילת המלחמה ביו"ש ועזה סביב 2000 ודרומה חיל השיריון והתותחנים התחילו לבצע משימות של מג"ב. לצה"ל היה מספיק שכל להבין כי טייס מסוק ראוי שיתעסק ולהתאמן בלהטיס מסוק ולא להפוך לשוטר גרוע ויקר מאוד. תחת הנחה שטנק מודרני עולה 5,000,000$, שעות המנוע שלו יקרות, התחמושת שלו יקרה - זה מאוד מטומטם להפוך טנקיסט לשוטר מג"ב ביו"ש.
ולכן במקום לשמר יכולת של צבא היבשה נעשה מישמש בין התותחנים \ שיריון לפעילות בט"ש.
ואת התוצאה ראינו במלחמת לבנון 2 - שלמזלינו היתה מול ארגון טרור גדול ומול מול מדינה.
לך צעד אחד אחורה.
למה צה"ל הפסיק להשקיע בצבא היבשה.
לא בגלל שאין מלחמות גדולות - שהרי גם במלחמות קטנות יש צורך בצבא,
אלא בגלל "תרבות הסמוך. כל האימונים וההצטיידות בצבא היבשה הייתה בשיטת ה"סמוך" - בסוף תגיע רכבת אוירית שתמלא את המחסנים הריקים,ובסוף יגיע חיל האויר ויבצע את המשימה שמראש לא התאמנו עליה.
בדיוק אותו "סמוך" שהיה עם "אור יקרות" במלחמת יום כיפור.
אם אין תקציב, צריך לצמצם את כמות האמצעים.
אבל צריך לוודא שמה שיש הוא בר-שימוש.
לא לסמוך על חיל אויר (או חיל טילים) שיבצע משימה של צבא היבשה.
במצב כזה - אין כסף לבזבז על גיבויים מיותרים לחיל האויר.
אני חושב שהניתוח שלך שגוי.
המשבר לטעמי החל בהתפוצצות בועת ההיטק בשנת 2000 שלאחריה נוצר בור גדול בתקציב. לאחר הבריחה מלבנון וירא כי טוב ערפת חשב שיגרש אותנו מיו"ש באותה הדרך והגענו למאות הרוגים ופצועים קשה בחודש. אגרות החוב של ממשלת ישראל נתנו תשואות של יוון לאחרונה.
קצצו כל מה שזז, והכי קל לקצץ את ההצטידות והאימונים.
הצבא שלח את כוחותיו למלחמה בערי השומרון, חיילים מכל החיילות נשלחו לבצע עבודות שטור.
ולדעתי נעשה מהלך של סכון מחושב של הקטנת אמוני צבא היבשה הקלאסיים דבר שגרר שדור החיילים בשנות ה- 2000 לרבות אלו שהגיעו למילואים אומנו פחות מהנדרש וכן כי המחסנים לא הכילו את מה שהיה ראוי שיהיה.
לטעמי הבעיה היתה מחשבה כי בעת הנוכחית צה"ל דרוש לחיל האוויר + יחידות עלית קרקעיות + מג"ב במדי צה"ל שלטעמי זו טעות.
זה הקונספט שאם אני מבין נכון אליו הוכן צה"ל בידי חלוץ.
הכל פתיר מהאוויר, אין צורך לבצע מהלכי הבקעה של שיריון והאימונים לא היו מספקים.
אם אני צריך לשים את האצבע על הטעות אזי: כמו שטייס מסוק תובלה נשאר טייס מסוק תובלה והתאמן לפעולתו שליחה של פלוגת שיריון שכליה עולים מיליוני $ ליחידה ושעת המנוע שלהם יקרה - זו טעות להופכם למג"ב ב.
היחידות הכבדות (שיריון, ארטילריה, הנדסה,....) ראוי שיאומנו לבצע את מלאכתם וניתן כהימור להקטין את כמותם בשם מצב כספי וצורך בכוחות חי"ר על הקרקע ביו"ש באותו הזמן.
__________________________________________________ _____________
טוב, הקונספציה שלך היא שלאור מה שאתה רואה לא סביר כי נדרש לשלוח גייס משוריין עם יחידות של תותחנים, הנדסה וחי"ר לעומק שטחי האוייב - היש מצב שהקונספציה שלך תקרוס ובהסתברות שאינה שולית?
להפך. כוח שריון תותחנים וחיר מאוד נדרשים,
כי למרות שהאוייבים נחלשו, הם ממש לא חוסלו.
וכפי שאמרתי - לעומת "מלחמת בזק", מלחמה קצת יותר ארוכה מחייבת כוחות בשטח. אחרת אתה שורף כסף בלי להגיע להישגים.
אז אמנם ניתן לצמצם היקפים, אבל צריך לדאוג שאותם כוחות יבשה שישנם לא יהיו "כוחות דמה" שמיועדים להפחדת האוייב (שלא מתרשם מטנק מג"ח פגיע), אלא ישודרגו.
כיום יש את מערכת צי"ד - שנותנת לצבא היבשה יכולות שהיו בעבר רק לחיל האויר:
יכולת רכישת מטרות במהירות, גישה למודיעין, תצ"א, וקואורדינטות בזמן אמת.
פשוט מדהים.
עד למלחמת לבנון 2 וכולל - לאף אחד לא היה מושג איך ליישם אותן. היום יודעים ומתאמנים איתן באופן שוטף.
צריך לדאוג שלצבא היבשה יהיו גם את הכלים (טנקים, תותחים, נגמ"שים) שיאפשרו להשתמש באותן יכולות.
מסכים.
__________________________________________________ _______________
כלומר המשוואה שלך היא שיכולת ארטילרית מדוייקת שוות ערך באנלוגיה של טנק מול פרש.
אני לא מקבל את הקונספט, הפרש במספרים גדולים איבד את האפקטיביות שלו במלחמת העולם הראשונה ואולי אף לפני כן עם המצאות מכונות ירייה בקצב גבוהה.
פרש הוא מטרה גדולה, בולטת ורועשת ושאינה ממוגנת כלל.
בניגוד לכך, כלי ארטילרי הוא קטן יחסית, בעומק שטחך, הוא ממוגן בצורה כזו או אחרת, יש לו טווח ארוך, יש לו מגוון תחמושות, בניגוד למטוס לא כל תקלה שמשביתה את מערכת ההינע או ההגוי משמעותה אובדן הכלי כי מה שעל הקרקע ניתן לתקן......
יכולת ארטילרית מדוייקת וזולה - היא מאוד חשובה.
יכולת טילאית ארוכת טווח יקרה, חד פעמית - ומיותרת לחלוטין.
סובר אחרת.
הפרש הוא כלי לא אפקטיבי, כי הטנק והנגמש עושים את אותה פעולה (התקדמות מהירה לעומק שטח האוייב) - באפקטיביות.
לכן, צבא שיש בו טנקים ונגמשים, פשוט לא צריך פרשים.
פרשים בצבא כזה הם קישוט מגוחך.
באותה מידה - צבא שיש בו מטוסים, ויש לו יכולת להשיג עליונות אוירית, ולהתמודד באפקטיביות מול נ"מ,
לא צריך מאסות של טילים ארוכי טווח.
שהם אגב - פגיעם מאוד. הובלה של טיל כזה לא ניתן להסתיר, וכדי למגן אותו צריך לבנות לו בונקר מאוד יקר.
מצד שני ניתן לירות אותם בזמן קצר מעומק שטחך ואולי מתוך בסיסים מוגנים דבר שמונע את הצורך לשנע ולהופכם למטרות.
נכון זה יקר, אבל, מה אתה עושה אם יש לך מטרה איכותית ואין לך מטוסים בשמים זמינים באותו הרגע?
גם שימוש חיל הפרשים, וגם יצירת חיל טילים - הם נטל.
מי שמשקיע בהם - לא יכול להשקיע באמצעים אפקטיבים.
|