04-09-2013, 15:17
|
|
|
חבר מתאריך: 08.12.12
הודעות: 74
|
|
מי היה סרג'נט פלאור?
לצד גורמים בריטים שאהדו את הרעיון הציוני, רבות גם נכתב על העוינות הבריטית כלפי הישוב בתקופת המאבק, הספר הלבן, ועל אפליה שננקטה מקרב שלטון המנדט וצבאו כלפי היהודים במאורעות תש"ח.
שמותיהם של כמה בריטים "שהצטיינו" בכך במיוחד נחרטו בדפי ההסטוריה. כך ניתן למנות את רוי פאראן
ברנרד פרגוסון
ג'פרי מורטון
תומאס ג'יימס וילקינס
וראלף קרנס.
חלק מאנשים אלו סומנו על ידי המחתרות שהצליחו לבסוף לבוא איתם חשבון נקם. אחרים חמקו והמשיכו לחיים אזרחיים שלווים כסופרים, מושלים ואנשי אקדמיה בארצות מערביות נחמדות עד שמתו בשיבה טובה בשנים האחרונות.
אחד נוסף שבלט לרעה כרוצח של מספר לוחמים יהודים ולא מצאתי כל אזכור נוסף לקורותיו היה חייל בריטי שבתיאורי התקופה מכונה סרג'נט פלאור.
להלן קטע בו תיאור אופייני של פלאור, מתוך סיפורי הקרבות על מוצב בית הקרן הקיימת שהיה ליד צומת בית דגן:
(אברהם איילון/"חטיבת גבעתי במלחמת הקוממיות")
על פועלו של הסרג'נט נתחיל לספר ממרץ 46, ב"ליל וינגייט", בו תוכנן ע"י המחתרת מבצע רחב היקף להברחת מעפילים ארצה באמצעות ספינה שתגיע לחוף תל אביב. בעיר נפרסו חוליות שנועדו להבטיח את נחיתת האונייה, עליית המעפילים והסוואתם תוך חסימת הבריטים שיגיעו למקום. במהלך המבצע משוריין בריטי שהוזעק נתקל בחסימה ליד רח' מרמורק, והחל להחליף אש עם אנשי ההגנה. לאחר שהציעו את כניעתם לפני הבריטים, ניתנה פקודה להפסקת אש אבל המקלען במשוריין ירה צרור נוסף ופגע בברכה פולד ז"ל. "הבריטים טענו כי ניסתה לטעון את התת-מקלע שלה, אך אין ספק כי זה היה רצח בדם קר" (מתוך אליהו הראל/"לוחמי הכרך"). פולד נפצעה קשה ודיממה, אך במקום לשלוח אותה לבית חולים שיטפל בפצעיה, נלקחה לחקירה ולאחר זמן קצר נפטרה. המקלען שירה בברכה פולד היה סרג'נט פלאור.
(התמונה מויקיפדיה)
כעבור שנה וחצי, דצמבר 47, העת היא ה"מאורעות" לאחר ההכרזה על תום תקופת המנדט, וברחבי הארץ מתנהלים הקרבות בין יהודים וערבים. ליד הכפר סלמה חוליית מקלע יהודית נשלחה לחלץ את גופת חברם שנהרג ממארב.
"החוליה תפסה עמדות והחלה מרתקת את האויב. אולם אותו זמן עצמו הופיע בעורפה משורין-משטרה בריטי וללא התראה כלשהי פתח באש עליה ועל אנשי הפטרול הנסוגים. באש זו נהרג מיכה פישר ושלושה אחרים נפצעו. השוטרים לא הסתפקו בכך ולאחר מכת-האש הסתערו על אנשי-המגן, פירקו את נשק ההרוגים והפצועים ואסרו את הבחורים. שלושה שנפצעו נדונו ל-5 שנות מאסר בעוון יריות על... המשטרה וכפר סלמה"
היורה בפישר היה סרג'נט פלאור.
למחרת היכה שוב.
באיזור שכונת התקווה יעקב שיף וכמה מחבריו היו בדרכם לאחת העמדות,
"כשלפתע הופיע לקראתם משורין-משטרה בריטי. המשורין פתח עליהם באש הגם שלא נשאו עליהם נשק. עם פתיחת האש החלו הבחורים בורחים, כשבעקבותיהם ארבעה שוטרים מזוינים בתת-מקלעים. חלק מהבורחים נקלע לתוך חצר שמבואותיה אטומים ונתפס שם. אלה הובאו למשורין בו ישב סרג'נט פלאור, רוצחה של ברכה פולד, שהחל לחרפם ולגדפם. מיד אחריהם הובא למשורין בנפרד אף יעקב שיף. סרג'נט פלאור פקד עליו שיתקדם במהירות לעבר קבוצת הנאסרים הראשונה ובו ברגע שלף את אקדחו וירה בו מטוח-קצר. חבריו של שיף ניסו להגיש לו עזרה אך הסרג'נט-הרוצח מנע בעדם באיימו עליהם בנשקו.
רצח יעקב שיף ומאסר חבריו הסעירו את הרוחות בשכונת-התקוה. מאות מתושבי השכונה הקיפו את המשורין הבריטי, ידו בו אבנים ואף חסמו את דרכו בשברי עצים ואבנים. אנשי המשורין סגרו עצמם בתוכו ופתחו באש מקלע מעל לראשי המפגינים. הללו לא נרתעו ומנעו מן המשורין מעבר, בדרשם את שחרור העצירים. בינתיים נודע הדבר למפקד משטרת תל-אביב, רוזנשטיין, ואף למפקד המשטרה במחוז-יפו, האנגלי פלאנינגהאם. לאחר שהאחרון הבטיח לשחרר את העצירים עם תום חקירה קצרה, להעמיד את הסרג'נט לדין ולאסור מכאן ואילך כניסתם של שוטרים בריטים לשכונת-התקוה - פונו המחסומים והמפגינים אפשרו את יציאת המשורין מגבולות השכונה. בהמשך הזמן התברר שסרג'נט פלאור הועמד אמנם לדין אך שוחרר מ"חוסר הוכחות מספיקות" ואילו אנשי-ההגנה העצורים, ש"אשמתם בולטת היתה לעין", נידונו לחמש שנות מאסר. "
קישור לציטוטים:
http://www.givati.org.il/Info/hi_sh...velId=61535&t=3
שלושה בני אדם הרג בדם קר החייל פלאור, סרג'נט בריטי. הוא חמק ללא כל עונש מעצם היותו בעל הכוח והסמכות מטעם מנדט קולוניאליסטי זר. באחד הזיכרונות בספר החי"ש של תל אביב צוין שההגנה ניסתה לסגור עמו חשבון, אך הוא הועבר לעבר הירדן. מעבר לזה לא מצאתי שום אזכור נוסף לאיש, גם לא תעתיק אמין של השם שלו באנגלית.
האם מישהו ניסה לתור ולדעת יותר על קורותיו? האם מתישהו פורסמה כתבה על העניין, אולי בגליון סופשבוע כלשהו?
ומי יודע, אולי היום בעיירה שקטה באנגליה, חי עדיין קשיש אנגלי נחמד את חייו השלווים כשהוא נושא עמו סוד מהעבר הרחוק.
|