"Krótko przed wybuchem drugiej wojny światowej nauczyciel w niemieckiej szkole pyta dzieci o pierwszą wojnę światową:
- Hans, dlaczego Niemcy przegrali wojnę?
- Bo w niemieckim kwatermistrzostwie byli Żydzi. I ci Żydzi sabotowali dostawy. I niemieccy żołnierze nie mieli co jeść i nie mieli amunicji. Dlatego Niemcy przegrały wojnę!
- Bardzo dobrze, Hans. A twoim zdaniem, Helmut?
- Bo w lazaretach byli żydowscy lekarze. I oni mordowali na stołach operacyjnych niemieckich żołnierzy. Dlatego Niemcy przegrały wojnę!
- Bardzo dobrze, Helmut. A teraz ty Icchak. Nooo, powiedz mi, Żydku, dlaczego Niemcy przegrały wojnę?
- Bo w sztabie generalnym byli Żydzi...
- Milcz, parchu! - przerywa nauczyciel - W niemieckim sztabie generalnym nigdy nie było Żydów!
- A czy ja to powiedziałem? Ja mówię, że we francuskim sztabie generalnym byli Żydzi. I dlatego Niemcy przegrały wojnę..."
להלן תרגום חופשי משלי:
זמן קצר לפני מלחמת עולם 2 בגרמניה שואל המורה את התלמידים:" למה לדעתם גרמניה הפסידה במלחמת עולם 1".?
האנס ענה: כי היהודים היו בחיל האספקה וחיבלו במזון ותחמושת וחיילים גרמנים רעבו ללחם ולא קבלו נשק..
המורה: "טוב מאוד האנס, ומה דעתך הלמוט מדוע גרמניה הפסידה במלחמה?"
הלמוט: "מפני שבבתי החולים היו רופאים יהודיים והם רצחו את החיילים על שולחן הניתוחים"
המורה: "יפה מאוד הלמוט, אמרת נכון !!!
המורה: "ועכשיו נשאל את היהודון יצחק, למה הגרמנים הפסידו במלחמה...??"
יצחק היהודי ענה: "מפני שבמטה הכללי היו יהודים" ....
המורה מפסיק אותו בכעס וצועק: "שתוק יהודון נבזה , יהודים אף פעם לא היו במטה הכללי הגרמני...!!!"
יצחק היהודי: "האם אני אמרתי שבמטה הכללי הגרמני היו יהודים?? היהודים היו במטכ"ל צרפתי, בריטי ואמריקאי. זאת הסיבה שבגללה הגרמנים הפסידו במלחמה..."