21-08-2012, 19:34
|
|
|
חבר מתאריך: 05.09.04
|
|
מדוע עצרו הסורים על קו המצוקים?
שלום לחברי הפורום,
אני מסיים כעת לכתוב עבודת מחקר קטנה (36 עמודים) המנסה לענות על השאלה: מדוע עצרו הסורים על קו המצוקים?
(המבוא לעבודה מצורף למטה).
כיוון שיש בפורום אנשים עם מידע רב על מלחמת יום כיפור בגולן, האם מי מהם יסכים לקרוא אותה, לתקן שגיאות ולהעיר הערות בונות?
(אם כן, נא שלחו לי כיצד תרצו לקבל העבודה, ובאיזה פורמט).
תודה,
רון.
ציטוט:
מבוא
עבודה זו מנסה לענות על שאלה שעניינה אותי זמן רב: מדוע עצרו הסורים על קו המצוקים בדרום רמת הגולן ביום השני למלחמת יום כיפור?
שאלה זו מורכבת. ראשית, האם בכלל הייתה עצירה שכזו, או שזוהי עוד אחת מהאגדות שכל מלחמה יוצרת? שנית, אם אכן הייתה עצירה שכזו, האם היא הייתה בלחץ הנסיבות, קרי – הסורים רצו להמשיך בחתירתם מערבה, אך היו נסיבות ששיכנעו או שהכריחו אותם לעצור את מתקפתם? או מאידך, האם הייתה זו החלטה מושכלת ומתוכננת, קרי הסורים תכננו מראש שלא לעבור את קו המצוקים.
כאשר ניגשתי לאסוף מקורות, נוכחתי שיתכן ועבודה זו נכתבת מוקדם מדי בזמן: מקורות ישראליים ומערביים למלחמת יום כיפור יש למכביר. גם מקורות מצריים וסובייטים יש לא מעט, אולם – ניסיונותי להגיע למקורות שינסו לענות על שאלת המחקר מנקודת המבט של הצד הסורי נתקלו בהצלחה דלה למדי. הסורים שומרים על שתיקה כמעט מוחלטת בנוגע לתהליך קבלת ההחלטות שלהם בימי התכנון שלפני מלחמת יום כיפור ובזמן המלחמה. למעשה, רק דרך אתר העוסק במלחמות ברשת הגעתי לאיש צבא פקיסטני שעמיתים סוריים שלו בעבר איפשרו לו לתת לי קצה חוט לחשיבה הסורית.
ייתכן ועם הארועים הקורים בעת כתיבת עבודה זו בסוריה ישתנו פני הדברים ומקורות חדשים יֵחשפו שם. עד אז, כל המסקנות שנוכל להסיק יהיו חד צדדיות למדי, ועיון קצר בביבליוגרפיה יראה שהן משקפות בעיקר את נקודת המבט של הצד הישראלי.
העבודה תיתחלק לחלקים הבאים: מבוא קצר למלחמת יום כיפור. התכנון הסורי של המלחמה ומטרותיה. התכנון להגנת הגולן מהצד הישראלי. תאור הקרבות הרלוונטיים לעבודה זו, קרי התמקדות בעיקר בדרום רמת הגולן בימיה הראשונים של המלחמה, ולבסוף, הסיבות לאי ירידת הסורים מקו המצוקים של הרמה.
|
|