30-11-2011, 01:37
|
|
מנהל פורום צבא ובטחון
|
|
חבר מתאריך: 04.05.02
הודעות: 22,953
|
|
תשובות והסבר מפורט
תפיסת הבטחון הלאומי והגנת המולדת (במובן הפיזי) של השוויצרים היא אחת הרציניות והמחמירות מבין כל מדינות אירופה (חיילי המילואים של הצבא מחזיקים את כל ציודם בבית, כולל הנשק האישי) - עובדה די מוזרה אם חושבים על כך לעומק, דוקא בגלל שהניטרליות המדינית אמורה להשאיר את המדינה ללא אויבים. בפועל מדובר במדינה שאינה חברה באיחוד האירופי ועם מעט מאוד עומק אסטרטגי, ללא חוף ים ולכן ללא צי, וגם ללא נשק אסטרטגי (טילים, מטוסי הפצצה וכו'). במצב הזה, ההנחה היא שמדינה אחרת יכולה לגרום נזק רב ולכבוש שטחים גדולים במקרה של פלישה קרקעית - ומכאן נגזרה גם התוכנית האופרטיבית להגנת המדינה. בעבר התפיסה הדגישה החזקה בכוח של הגבולות הקיימים מתוך הנחה שפולש חיצוני ירצה לכבוש את כל המדינה, אך כיום התפיסה המעודכנת מכירה בכך שאין למדינה כל אוצרות טבע או נכסים משמעותיים המצדיקים כיבוש מוחלט והפולש כנראה יתרכז בהשתלטות ושליטה על נתיבי הסחר Gotthard ,Great St. Bernard ו-Simplon בהרי האלפים השוויצריים (שלהם משמעות כלכלית עצומה).
בדומה למדינת ישראל, שוויצריה מקיימת גיוס חובה לאחר סיום תיכון. מי שאינו מגוייס נדרש לשירות לאומי אלטרנטיבי, ומשלם תוספת מס של 3% עד גיל 30 (אלא אם שוחרר בגלל בעיה רפואית משמעותית כמו נכות). שירות המילואים נמשך החל מסיום השירות הסדיר ועד גיל 34, כאשר בעלי תפקידים מיוחדים או בכירים משרתים גם מעבר לכך (לכל היותר עד גיל 50). למרות מספר נסיונות רציניים מצד גופים שונים לקצץ משמעותית ואף לפרק את הצבא, כל אותן יוזמות זכו להתנגדות גורפת של הציבור.
למרות ואולי בגלל היותה מדינה נייטרלית, שוויצריה לא נכבשה במהלך המלחמות הסוערות של המאה ה-20 (למרות שהנאצים הכינו מספר תוכניות פלישה מפורטות). היותה צומת פוליטי ותעבורתי בין מדינות הציר לבעלות הברית הפך אותה למרכז פעיל של פעילות מודיעין וריגול,תפקיד שהמשיך גם הרחק אל תוך המלחמה הקרה. במהלך מלחה"ע ה-2 הצבא המקומי פעל נגד כל כוח צבאי שעבר את גבולות המדינה, מה שהביא להפלת מספר מטוסים גרמניים וכן החזקה בשלל ושבי של כמה עשרות מטוסים וטייסים של בעלות הברית.
_____________________________________
גם כשלא היה הרבה, היה לנו הכל
|