27-09-2011, 11:39
|
|
|
חבר מתאריך: 02.04.11
הודעות: 45
|
|
תופעת טבע- סדקים קפואים
הסדקים הללו הם דרמטיים ועלולים להיות מסוכנים ביותר. אני כותב כאן סקירה קצרה עליהם, ושלושה מקומות מומלצים כדי ללכת לראות אותם באופן בטוח.
חציית סדק בקרחון איסטון בהר בייקר בוושינגטון (ויקיפדיה)
טיפוס קרחונים וטיול בסביבתם יכול להעלות משמעותית את רמת האדרנלין, אבל גם להיות מסוכן ביותר.
קרחון יבשתי מתנהג למעשה יותר כמו שדה לבה מאשר כמו גוש קרח עצום. תנועה זו על פני היבשה, גורמת לסדקים עצומים בקרח, הגורמים סיכון דומה לזה של צעידה בשדה מוקשים.
הסדקים נוצרים בד"כ כשקרחון "שורט" את השטח, שפניו אינן שוות. הקרח זורם לאט בקצוות אך במהירות יחסית באמצע, דבר שגורם ליצירת סדקים בשכבה העליונה של הקרח, בכיוון מעלה הזרם.
סדקים אלו לעתים מסתובבים כשהקרחון משנה זווית, מה שגורם ל"שתי וערב" של סדקים, חדשים מצטלבים עם ישנים.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.swisseduc.ch/glaciers/new_zealand/fox_glacier/icons/05_crevasses.jpg]
אם הקרחון זורם מהר מספיק (כשהוא דחוס וכבד או נע במדרון תלול מספיק), הסדקים יכולים להווצר במקום שבו חלקים בקרחון נפרדים כתוצאה מכך שהקרח בחלק התחתון נע מהר יותר מבחלק העליון. כאשר מופיע סדק שכזה, התנועה והמשקל של הקרחון פועלים יחד והופכים את הסדק לתהום פעורה.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://mountshastaguide.com/wp-content/uploads/2011/08/Big-Crevasse-Hotlum-glacier.jpg]
הסדקים מתחילים בד"כ על פני שטח הקרחון ועושים את דרכם לעומקו. רוחב הסדק יכול לנוע בין סנטימטרים ספורים למאות מטרים. תיאורטית, עומק הסדקים יכול להגיע עד ל30 מטרים (עמוק יותר הלחץ על הקרח ימנע את התפתחותם), אולם אם מים חודרים לסדק הם "מגלפים" עוד ועוד שכבות מהקרח.
ניתן לצפות בסדקים מעין אלו במקומות שונים- ביניהם בשביל התצפית של קרחון אליוט (על "הר הוד"- Mt. Hood שבמדינת אורגון), במסלול של קרחון גרינל במונטנה (Grinnell Glacier Trail) ובמסלול של קרחון רוט (Root) שבאלסקה.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.distributorcentral.com/websites/TrueSummitPromotions/images/8566Cool_Crevasse.jpg]
לעתים קרובות מכסים "גשרים" של שלג וקרח את הסדקים, ומאפשרים מעבר למטיילים (כשהשלג עוד עבה ודחוס). מזג אוויר חם יותר גורם לגשרים אלו להיות לא יציבים ומסוכנים.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://jeffpflueger.com/dameasy/photo/picture/image/California/Mount_Shasta/Hotlum_Glacier/Climber_crossing_a_snow_bridge_on_Hotlum_glacier_3708_p.jpg]
|