06-07-2011, 17:29
|
|
|
|
חבר מתאריך: 14.12.09
|
|
תודה לך על התגובה. אשתדל להתייחס לרוב הדברים שציינת.
אני מקבל את הטענה ההיסטורית, אבל ברור לשנינו שכלי הנשק שהמרחב הטכנולוגי והאמל"חי השתנו מאז. אולי התוצאה הסופית נשארה זהה, אבל אולי היא השתנתה. הטענה ההיסטורית מעניינת בפני עצמה, אבל לא עונה לשאלה שלי.
הנתון שציינת לגבי מלחמת המפרץ הראשונה קרוב יותר לתשובה לשאלתי, אבל יש נקודה חשובה שאני לא יודע אם התייחסת אליה. המספרים שציינת כוללים את כל הסד"כ הרשמי של המערכה או את אלה שבאמת השתתפו בלחימה? בהרבה מערכות יש הבדל בין הדברים, ואני יכול בקלות לתאר לעצמי מצב שבו חלק גדול מלוחמי היבשה אינם קרובים לעימות (באנלוגיה - יש מלחמה עם מצרים, אבל מתגברים גם את ההגנות באזור סוריה ולבנון מחשש לניצול ההזדמנות; ברור שספירת אבידות מכלל כוחות היבשה בצה"ל כשרק חלק מהם נמצאים בזירה הרלבנטית תוביל לתוצאה מוטה ושגויה).
נקודה חשובה שנייה היא שבמצב בישראל בעשור האחרון, כוחות היבשה נמצאים בעימות עם האויב כל הזמן, בעוד שמטוסי קרב עושים זאת הרבה פחות, וגם כשהם עושים זאת הם נמצאים בסיכון פחות. לא קרה עדיין שמבוקש ביו"ש הצליח להפיל מטוס ישראלי, בעוד שבמלחמות ישראל זה דווקא קרה. תוחלת מחושבת לאורך זמן, ולא במערכה בודדת.
לגבי הדיווח על ה-PTSD, אשמח לשמוע על זה יותר. לכאורה, נשמע קיצוני שהם יחושו מתח גבוה עד כדי כך. זה שהם נמצאים ברשימת המטרות כמובן שלא הופך אותם ללוחמים, ולא טענתי או רמזתי אחרת בשום שלב. (מישהו אחר העלה למעלה טענה בכיוון.)
הפסקה האחרונה שלך קצת דומה למה שאני דיברתי עליו. אני אמרתי שאמנם אינם לוחמים, אבל עוסקים בפעילות מבצעית. במהלך מערכה אמיתית (כלומר, לא מה שקורה בשטחים בעשור האחרון), יש הרבה יותר אנשים שנמצאים בשטח שכפי שאמרת "הם חיונים מבצעית אך לא "קרביים" במובן המקובל", ואני נוטה להסכים ש"חשוב שהמשרתים בהם יוכשרו ויופעלו לפי החשיבות שלהם בקרב, לא רק מבחינת רמה מקצועית אלא גם מבחינת מחויבות".
עם זאת, הטיעון שהזכרת בהתחלה ("הצד הערכי של הכרה כלוחם, מצד יתר הלוחמים") גם הוא חשוב, וכמו שאמרת האנשים האלה אינם קרביים במובן המקובל. אין לדעת כיצד תשפיע החלטה לקרוא להם לוחמים (יכול להיות שכמו שאמרת עדיף לחירניק ולשיריונר שמפעיל המל"ט שלהם יהיה לוחם, אבל גם יכול להיות שלא!), ולכן נראה לי שקל ובטוח יותר יהיה להבין שיש אנשים שעוסקים בפעילות מבצעית, לעתים בשטח - לפעמים מיד אחרי הלוחמים, ולפעמים ממש עם הלוחמים כשאלה האחרונים צריכים להגן עליהם - שאינם לוחמים או קרביים במובן הפשוט והמקובל של המילה.
|