|
16-07-2011, 17:44
|
|
|
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
|
|
בעיניים פקוחות - ראיון מבמחנה עם המג"דים של מלחמת לבנון השנייה
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי marloweperelab89035 שמתחילה ב "המג"דים של מלחמת לבנון משתדרגים- כתבה מYNET"
http://www.idf.il/1481-12431-he/Dover.aspx
הם היו דור השטח של המלחמה ההיא: הזיעו בקרב, התמודדו עם המוות, הדפו בכוח את תחושת הכישלון. היום, חמש שנים אחרי, המג"דים ומפקדי היחידות של לבנון השנייה הם כבר מח"טים שמביטים על הדברים אחרת
תאריך: 15/07/2011, 13:37 מחבר: נועה הורוויץ, עיתון "במחנה"
כל הזמן מדברים איתנו על המלחמה הבאה. מהמרים מתי היא תפרוץ, מה מכין לנו האויב בצד השני של הגדר, עד לאן יגיעו הטילים וכמה מהר ניכנס למקלטים. אלא שמי שהיה שם לפני חמש שנים בדיוק, בעומק הסבך הלבנוני, יודע שלהשערות האלה אין אחיזה במציאות. אפשר להתכונן, אפשר להיערך, אפשר לאטום את כל החורים הנכונים - אבל ברגע האמת, גם אם באמת מנסים, לאבק השריפה יש חוקים משלו.
"בכל פעם שזה עולה בשיחה, אני מכין את האנשים שלי לזה שאני לא יודע בדיוק מה הולך להיות במלחמה הבאה", אומר אל"ם עודד בסיוק, מג"ד 82 של השריון בתקופת מלחמת לבנון השנייה. "אני עדיין זוכר את האירועים שפתחו את הכול, איך שאלתי את עצמי אם אני במלחמה ולא באמת ידעתי את התשובה. אני מניח שכשזה יבוא המפקדים של היום יצטרכו לקבל את ההחלטות ולהבין בעצמם באיזו סיטואציה הם נמצאים. זה מה שיכריע בסוף".
בסיוק, שבימים אלה נכנס לתפקידו החדש כמח"ט 7, הוא אחד מאותם מג"דים ומפקדי יחידות שהובילו את חייליהם בבוץ הלבנוני של בינת ג'בל, מארון א–ראס ועייתא א–שעב לפני חצי עשור. מאז המלחמה הם התקדמו בסולם הדרגות, קיבלו לידיהם חטיבות סדירות, חטיבות מילואים וחטיבות מרחביות, וזכו לפלאפל נוסף על הכתף שמסמל את העובדה שבפעם הבאה הם יהיו אלה שינהלו את המערכה. רק הזיכרונות מלבנון נותרו כשהיו, והם מלווים אותם מאז בצריבה מתמשכת.
"אחרי החטיפה נשלח כוח משולב של גדוד 82 וכיתת חי"ר של הנח"ל לחסום את אחד הצמתים שחשדנו שבהם יעברו החוטפים", משחזר בסיוק את הרגעים הראשונים של המלחמה. "במהלך האירוע הזה, עוד לפני שבכלל התחיל משהו, טנק עלה על מטען רב עוצמה ונהרגו ארבעה חיילים. כשטנק מתפוצץ לא נשאר ממנו כמעט כלום, ופיצוץ של כמה מאות קילו הופך את כל הגבעה שאתה עומד עליה לשחורה, כל דבר שאתה נוגע בו הוא שחור. לאחר מכן התפתח שם קרב די ארוך בניסיון של החיזבאללה לחטוף גופות נוספות ובניסיון שלנו למנוע זאת ולשלוט בשטח. גם בקרב הזה נהרג לוחם בנח"ל ונפצעו כמה חיילים. זה היה מצב מאוד קשה של אי ודאות, ואתה מתחיל את המלחמה בסטירה לא נעימה. ועדיין, היינו חייבים להמשיך".
לא עשינו סוויץ'
ממרחק הזמן, וגם מקץ כמה תפקידים נוספים שמילאו, מצליחים המח"טים של היום להסתכל אחורה ולהישיר מבט אל קיץ 2006. נראה שהקשר הסבוך שלהם איתו עבר כמה גלגולים, ועכשיו הם סוף סוף יכולים לשחזר את שורת הבעיות שהובילו לתוצאות המלחמה הקשות. הכול, הם מספרים, התחיל הרבה קודם, בשנים בהן צה"ל היה שקוע בפעילות אינטנסיבית בשטחים. היעד הראשון מבחינת דרג המג"דים בשטח באותו הזמן היה לעצור את המחבלים המתאבדים שעשו את דרכם למרכז העורף הישראלי. המאבק העיקש הזה בטרור לא השאיר להם פנאי רב, והכשירויות הנחוצות ללחימה כוללת בצפון נשחקו בהדרגה.
"תמיד שוכחים לציין שאמנם היה לנו פספוס אחד ב–2006, אבל היה לנו גם ניצחון גדול בין 2002 עד לאותה שנה", אומר סא"ל אליעזר טולדנו, ששימש במלחמה כמפקד יחידת מגלן וייכנס בקרוב לתפקיד מח"ט "הנשר", חטיבת המילואים של הצנחנים בפצ"ן. "המצב של הטרור ביהודה ושומרון היום הוא תוצאה של המון לילות וימים בקסבות, במחנות הפליטים ובכפרים".
אל"ם רן כהנא, מח"ט אפרים בהווה ומפקד גדוד 932 של חטיבת הנח"ל בקיץ ההוא, יודע שהתקופה לפני המלחמה, בה שהה הגדוד שלו בג'נין, לא עזרה לו לשמור על פוקוס לקראת האולי–עימות–שבדרך. באותם ימים החטיבה עברה למחלקות חד–מחזוריות, ואף על פי שהמהלך דרש תנועות של כוח אדם בתוך הגדוד, הוא מספר כי אף אחד לא חשב כמה צעדים הלאה, מחוץ לגבולות הגדה. "כל עניין המחלקות גרם לאיבוד כשירות מקצועית, כי נוצר מצב בו חיילים שאומנו ככווני 'גיל' עברו לפלחו"ד, שם בכלל אין טילים - אבל זה בכלל לא נראה לנו עניין משמעותי", הוא אומר. "אני זוכר שעשינו דיון ודיברנו על זה שנאבד כשירות של צוות גיל, אבל בכלל לא ייחסנו לזה חשיבות, כי מי בכלל צריך נ"ט באיו"ש? אותו דבר קרה עם המרגמות, פשוט כי הראש והכיוון היו בשטחים. אין מה להגיד, הייתה לנו סטייה בתפיסת הביטחון שלנו ובהבנה לאיזה תרחיש ייחוס אנחנו צריכים להיות מוכנים - ובמובן הזה המלחמה החזירה אותנו לדרך הישר".
"בגלל שהגענו ללבנון אחרי תקופה ארוכה של לחימה בשטחים באמת לא ידענו לעשות את הסוויץ' הזה", אומר אל"ם מרדכי כהנא, אז מפקד יחידת אגוז של גולני שנלחמה במארון א–ראס ובבינת ג'בל, והיום מפקד בא"פ אליקים ומח"ט 9. "אני זוכר שהיה לי חייל במלחמה שראה מחבל וצעק לו 'עצור', כמו בנוהל מעצר חשוד, והמחבל פשוט ירה והרג אותו. אז לקח לנו זמן לעשות את המעבר הזה, בין פעילות בט"ש לחירום, אבל היום אנחנו יודעים לעשות אותו הרבה יותר מהר".
בחזרה למלחמת לבנון השנייה, ההגעה של המפקדים לשטח לא הייתה חוויה פשוטה. כשחסרונם של זמן לאימונים או בניית כשירות מעמיקה מורגש היטב, הם נאלצו להתמודד עם נתוני הפתיחה הלא מעודדים האלה - ועם הרבה בלבול ששרר מסביב. "צרם לי לראות גדודים שהולכים וחוזרים, נכנסים ללבנון ויוצאים, או לראות גדוד שבעקבות התקלות השתנתה לו המשימה", אומר רן כהנא. "אצלנו היה גדוד שנעצר בגלל חוליה של שלושה מחבלים, וזה מה שקורה כשהמשימה שלך לא מספיק ברורה ואתה לא יודע באיזה אקלים אתה עובד. אסור שיהיו דברים כאלה כי המשימה יותר חזקה מכל היתקלות מקומית, וזה כמעט זניח כשמסתכלים על המערכה כולה. בזמן מלחמה יש לחצים מבחוץ, ואתה כמפקד צריך להיות פילטר, לייצר סדר בתוך הכאוס עבור מי שמתחתיך. זה לא היה קל באותו זמן".
עדיף סוסים דוהרים
המח"טים האלה, שמובילים היום את צה"ל, התגייסו בשנים בהן ישב צה"ל במוצבים ברצועת הביטחון. בזמן שעבר מאז הם חוו לא מעט מתיחות ואירועים בגזרה הצפונית, אך ברור כי מלחמת לבנון השנייה תופסת מקום מרכזי ברזומה המבצעי שלהם. שם תרגלו הנהגה תחת אש, שם למדו אמיתות חדשות על הצבא ועל החברה הישראלית, שם נפלו להם גם כמה אסימונים.
"המלחמה הזאת היא האירוע הכי משמעותי שיכולתי לצבור ב–20 השנה שאני בצבא, ומבחינתי היא ניסיון שהשפיע עליי מאוד בתפיסה של מיהו מפקד טוב, ומה אני מחפש כשאני מראיין אנשים לתפקידים", אומר בסיוק. "מאז אני מחפש בהם תכונות מסוימות שיותר מתאימות למלחמה. הכוונה היא שיש אמנם אנשים שבשגרה קשה לשלוט בהם כי הם טיפה משוגעים, אבל בזמן מלחמה אני מעדיף דווקא כאלה. מבחינתי, יותר טוב לעצור סוס דוהר מאשר לדחוף שוורים עצלים. אני זוכר, למשל, שבמלחמה נוצרה איזו אגדה שצריך לחשוש לנוע ביום בגלל איום הנ"ט, והיו מצבים שבהם הייתי צריך לנוע עם טנקים בשטחים חשופים בשעות האור. היה לנו קצין שפינה פצועים מתוך קרב, אבל כשאמרנו לו לנסוע שוב חזרה כי מחכים לו הוא לא רצה, חשש שייפגע בדרך. הסברנו לו את החשיבות בכמה דקות, ואחר כך הוא עשה את זה וגם קיבל צל"ש".
גם אם הקרבות עצמם אפשרו למפקדים לגלות בעצמם כוחות הובלה פנימיים, הרי שהיציאה החוצה, בחזרה לשגרה שאחרי, חשפה אותם לצבא הלום שמתמודד עם לא מעט ביקורת. הדוח של ועדת וינוגרד, שחקרה את התנהלות המלחמה, הצביע על ליקויים חמורים באימוני הכוחות ובכשירויות המקצועיות של הלוחמים והמפקדים, בתוכניות האופרטיביות החלקיות לפיהן פעלו הכוחות, בתקשורת בין דרגי הפיקוד השונים ובהיערכות הלוגיסטית. המח"טים של היום מסבירים כי ראו מקרוב את כל אלה, אבל בטוחים שהחסכים הבולטים בציוד ובמזון, למשל, נבעו גם לא מעט מהחלטות של עמיתיהם בשטח.
"אני חושב שבמבט לאחור, מה שהיה במלחמה זה כישלון שלנו כמפקדים ולא של הלוגיסטיקה", אומר מרדכי כהנא. "לא ידענו להקצות כוח שיביא את הדברים, להקצות ציר מאובטח כדי שהציוד ייכנס. ב'עופרת יצוקה' כבר סידרנו את זה בצורה הרבה יותר טובה, והיום, כשאני בא כמח"ט לאשר תוכניות, אין דבר כזה שהמג"ד לא יאשר אצלי איך הוא מביא את את האוכל שלו ומה כמות המים שהוא לוקח איתו. כשמפקדים יוצאים לתרגיל אני מבהיר להם שאם הם לא יארגנו שיירות אספקה, זה פשוט לא יהיה".
גם מבחינת האימונים, מפקדי יחידות השדה של המלחמה מודים כי אכן חל כאן שינוי משמעותי, ושגרף התרגילים באמת כורע תחת עומס התרח"טים והתרג"דים. עם זאת, המלחמה ההיא לימדה אותם שאימון אפקטיבי לא מסתכם רק בתכנון מדויק של הסתערות - ולכן, אם אפשר, רצוי שתשלבו להם גם כמה בלת"מים בדרך.
"לעשות תרגיל שייגמר כמו שתכננת זה קל, אבל תרג"ד שמתחרבש לך הוא הרבה יותר טוב", אומר רן כהנא, שפיקד עד לאחרונה על בא"ח נח"ל והכשיר דורות חדשים של לוחמים. "תכננת שהפלוגה תכבוש כיפה והיא לא מצליחה? תכננת מיעוט נפגעים ובסוף כולם יצאו מכשירות ואתה צריך עתודה? זה טוב. אמנם העמסת מידע על המפקד והוא מרגיש חבול, אבל בסוף הוא יבין שמתוך האובדן והבלבול הזה אפשר לצאת. אני זוכר איך לקראת סוף הלחימה התקדמנו בעקבות גדוד 931 שנתקל באש חזקה בכפר רנדוריה, שהיה ערוך טוב מאוד עם לוחמי חיזבאללה. לצה"ל היו שם המון פצועים, ולמרות שהייתה לנו משימה אחרת ביקשנו אישור ונכנסנו ללחימה, עשינו איגוף וכבשנו את הכפר מהצד השני. לא היו לי עזרים עליו ולא ידעתי איך הוא בנוי, אבל חזרנו לבסיס של הסתכלות על השטח, קביעת תוכנית התקפה ומתן פקודות הכי פשוטות שיש. היום, כמח"ט, אני מבין שכשאתה מתאמן הרבה בצורה של חוסר ודאות, קל לך לממש את העקרונות הבסיסיים".
גם טולדנו, שחווה עם מגלן במלחמה פעילות אינטנסיבית ברכס אשקדון בניסיון לאתר ולפגוע במקסימום משגרי רקטות, ואף העביר לא מעט שעות במארון א–ראס, יודע שבסופו של דבר השטח הוא הקובע - והוא ממהר לצנן את חגיגת הפרגון העצמי. מבחינתו, למרות האימונים הסדירים שעוברים היום כוחות היבשה, הרי שכל עוד לא הוכחנו יכולות בעת מלחמה כוללת, עוד מוקדם לטפוח לעצמנו על השכם. "אסור לנו לומר לעצמנו כל הזמן כמה למדנו מ–2006 כי בעצם עוד לא למדנו כלום, וגם אם למדנו, עוד לא נבחנו על החומר", הוא קובע. "קל גם לדבר על אימונים היום, אבל צריך לומר ביושר שמאז המלחמה המצב הביטחוני יציב יחסית. האתגר יהיה עצום כשנהיה במציאות של מבצעים או אירועים צפופים ועדיין נצליח לקיים כשירות למלחמה, עדיין נצא לתרגילים בזמן כשמתפוצצים מטענים בירושלים ובתל אביב".
לא להתבייש לשנות
בחמש השנים שעברו מאז הקיץ הלבנוני ההוא נדרשו הארבעה לא רק להתמודד עם ההשלכות האישיות של המלחמה עליהם כמפקדים, אלא גם לנסות ולצאת להגנתו של צה"ל בעיצומה של הסערה הציבורית. בעוד הקולות בתקשורת כותשים את מקבלי ההחלטות בדרגים הגבוהים ומוחים על המחדלים, המח"טים לעתיד הרגישו, כמי שהיו שם בפנים, שהם פשוט חייבים להצביע על כמה נקודות אור.
"אנשים אצלנו יצאו החוצה וקראו על הכישלון בעיתונים וזה לא התחבר להם עם מה שהיה חמש דקות לפני כן בלבנון", אומר בסיוק. "היה אמנם בלבול מסוים בהיבט של מה בעצם רצינו להשיג שם, אבל מבחינתי משימות הגדוד בוצעו. היו בעיות במלחמה, זה נכון, אבל גם היה מספר לא מבוטל של יחידות שהגיעו מוכנות יחסית. הגדוד שלי יצא מהמלחמה מחוזק, למרות מה שחושבים".
"כשהגענו הביתה הייתה תחושה של חוסר הבנה. אנחנו יצאנו מנצחים והדימוי של המלחמה יצר צורך להסביר את זה. פתאום לא היה כל כך ברור שניצחנו", מוסיף רן כהנא. "מכיוון שהדינמיקה הייתה כזאת שמיד התחילו לדבר על רמת המפקדות, הביקורת דילגה מעלינו, אבל באמת ברמת הלוחם בגדודים הייתה הצלחה, הוא עשה עבודה פיקס".
מבחינתו של רן כהנא, הרי שבטווח הארוך המלחמה הזאת הפכה אותו למח"ט שיודע הרבה יותר טוב איך להתמודד עם המציאות היומיומית של לוחמיו. "מפקדים שהיו בלבנון מחוברים יותר לשטח, אין לי ספק בכלל", הוא קובע. "מי שחווה את זה, ולא משנה באיזו רמה, זה נצרב לו חזק בתודעה. אחרי לבנון השנייה, כשהיו שואלים אצלנו בגדוד על מי ירו, הסיפורים מאיו"ש פתאום בכלל לא היו רלוונטיים. על כולם ירו נקודתית בשטחים, אבל עכשיו זה כבר נראה להם כמו קפצונים. השאלה הייתה מי נלחם פנים מול פנים עם אויב בשטח כפרי בלבנון, על מי ירו טילים ונפלו פצמ"רים".
גם טולדנו יכול להסתכל לאחור ולהצביע על הלקחים שסחב איתו היישר ממארון א–ראס ועד ללשכה החדשה. זה לא רק בדקויות או בדגשים, אלא בגישה הבסיסית שקובעת שתמיד חייבים להיות תמיד ערוכים.
"היום, כשאני נכנס לתפקיד מח"ט, למלחמה יש חלק עצום בתהליך ההכנות שאני עושה, ובטוח שגם באופן שבו אפקד על החטיבה", הוא אומר. "אני צריך להאמין כל הזמן שמחר תהיה מלחמה, ולפני כל דבר אני צריך לבדוק איך זה משרת אותה. בין אם זה ערב מג"דים, ערב פלוגה או צביעת בתים לזקנים בשדרות. אחרי הכול, אנחנו לא בונים יחידות לשגרה אלא לרגע בו תישמע השריקה".
מבחינתו, הבחירה לחשוב כל הזמן על המלחמה ההיא היא מסלול שיש בו לא מעט בורות. עם כל הרצון להפיק לקחים מהעימות ב–2006, הוא קובע, אסור לדרג השטח של המערכה האחרונה לשקוע בהכנה למלחמה הקודמת - וחייבים כל הזמן לחשוב צעד אחד הלאה. "זה תמיד החשש אצלי", הוא אומר. "אם אתה קובע שהבעיה היא בהתמודדות עם שמורות הטבע ורק על זה מתאמן, בינתיים האויב יכול לשנות טקטיקה ואז אוי ואבוי לך. צריך כל הזמן להתעדכן, לא להתבייש לשנות. אחת השגיאות שלי כמפקד יחידה, למשל, הייתה שהתמכרתי לעימות המוגבל - אבל לצה"ל אין את הלוקסוס להיות מוכן רק לפלח אחד בתוך קשת האיומים. אם נתמכר רק לתרחיש אחד אנחנו עלולים לצאת מופסדים, ולכן זה טוב שהצבא היום חושב רחב יחסית".
"המודיעין שלנו כל הזמן מתעדכן ולפיו גם האימונים", מאשר מרדכי כהנא. "אנחנו מלמדים גדודים שמגיעים להתאמן את כל מה שאנחנו יודעים שקורה עכשיו בצד השני, ואין ברירה אחרת. אנחנו מציידים את המילואמניקים בטכניקות מכל סוגי הלחימה המורכבת בלבנון, לא חוסכים כלום, ובעיקר - מראים להם שזה אפשרי".
|
|