13-04-2011, 23:18
|
|
|
חבר מתאריך: 11.09.06
הודעות: 10,356
|
|
אם הדיון הוא על שאלה מדינית, רצוי להתרומם מעל הצד המבצעי- שהוא חשוב, אך יש צדדים אחרים.
מה מחזיק את הגבולות עם סוריה ומצריים שקטים? שילוב של הרתעה צבאית ורצון מדיני. במצרים- רצון להיות חלק מהמחנה של ארה"ב, ובסוריה- רצון של המיעוט העלווי לשלוט ברוב הסוני (דבר שאפשרי רק אם יש סכסוך עם ישראל- או אם יושג הישג גדול, דבר שבתורו לא אפשרי ביחסי הכוחות הצבאיים).
מול פלסטין (פשוט לא בא לי לרשום "מדינה פלסטינית"), תהיה לנו:
- הרתעה צבאית: ישנה, אך ידועה ומוכרת לפלסטינים. אני מניח שאם הם לא יסלימו מאוד את הפעילות שלהם, אנחנו נתקשה להגיב בתקיפות שמקובלת בין שתי מדינות. הרי "שוברים שתיקה", "בצלם" וכו' לא יתפרקו.
- רצון מדיני של פלסטין בשקט: כאן המוקש. % ניכר מהאוכלוסיה-הפליטים- לא מתעניינת יותר מדי ברשות, וחולמת על הבית שלהם ברמלה ויפו; יש שיכבה שלמה של צעירים שכבר לא מכירים ישראלים מקרוב (לא עבדו בארץ), וגדלו על הערצת השהידים והחמושים. מולם- ניצבים 7 הגדודים של הגנרל דייטון, המושחתים של הרשות (שנהנים אישית מהמצב הקיים), והמעמד הבינוני הפלסטיני (שמימדיו זעירים). אוכלוסיה שברובה הצביעה חמאס בבחירות האחרונות, היא או תמימה (חשבה שישראל לא תגיב בעוצמה לפעולות של חמאס) או, בפשטות, מעוניינת במאבק אלים על ישראל. בכל מיקרה, זה לא בסיס טוב לשקט.
בהשוואה לעכשיו, כשתוקם פלסטין תהיה לנו בערך אותה הרתעה ויהיה להם מעט יותר רצון לשמור על השלום. להערכתי- לא מספיק כדי למנוע הידרדרות, שבגלל אי- היכולת של צה"ל להגיב מיד תהיה בסופו של דבר חריפה מאוד. מי שתומך במדינה פלסטינית כיום, להערכתי מדרדר את האזור למלחמה.
היות ולטווח ארוך יש לנו אינטרס במדינה פלסטינית (כי מבין הפתרונות האחרים, מדינה דו-לאומית ואפרטהייד, עוד פחות טובים, וטרנספר-אינו ריאלי), צריך לקדם את החינוך והכלכלה שם למצב שכן יהיה להם אינטרס לשמור על השקט.
|