|
21-03-2011, 14:16
|
|
מנהל פורום: דגמים לבניה עצמית, סקופים וחדשות, צילום ווידאו, וכן.... הצ'קלקה הכחולה של פרש
|
|
חבר מתאריך: 01.02.09
הודעות: 6,279
|
|
צביעה בעזרת מכחולים.
אחת השיטות הבסיסיות לצביעת דגמים היא בעזרת מכחול.
סוגי הצבעים המתאימים לצביעה בשיטה זאת הם כל אותם צבעים שלא צוין עליהם במפורש שהם לשימוש באייר בראש בלבד.
ניתן להשתמש בצבעי אנמל, אקריליים וצבעי שמן.
כאשר נגשים לצביעה בעזרת מכחולים, יש לקחת בחשבון ששלב זה הוא שלב "כמעט סיום" הדגם. כלומר, שלב זה נעשה לאחר שבוצעו כל ההתאמות, ההדבקות מילוי חריצים והחלקה.
למרות האמור לעיל, ניתן לבצע תיקונים קטנים של פגמים שהתגלו במהלך הצביעה, אולם תהליך זה יאריך את זמן בניית הדגם, לכן רצוי לסיים את כל התהליכים לפני הצביעה.
יש מצבים שבהם נאלץ לבצע צביעה, גם תוך כדי בניית הדגם, למשל בתי כן-נסע, כונסי אוויר, תא הטייס במטוסים, מאחורי הבוגיס או פנים תא הצוות ברק"מ, תא הנהג/נוסעים בכלי רכב ועוד.
ורלינדן, שהוא אחד האומנים בבניית דגמים כתב פעם באחד המאמרים שלו "לכל מקום שהעין מגיעה, לשם צריך להגיע גם המכחול".
כעקרון, אין צורך בצבע יסוד (פריימר) כאשר משתמשים בצבעים ייעודיים לדגמים, אולם יש גם יוצאים מהכלל, למשל כאשר בתהליך הבניה משתמשים בחומרים מיוחדים כגון חומר מילוי לחריצים, ריזין או חלקי מתכת.
שימוש נוסף בפריימר הוא כאשר אנחנו רוצים "להסב" את הצבע של הפלסטיק של הדגם לצבע הדגם הסופי. למשל: הדגם יצוק בפלסטיק אדום ואנו רוצים גוון סופי לבן.
בזמן שימוש בחומרים אלו, מומלץ לצבוע שכבה דקה אבל אחידה של פריימר, אני משתמש בפריימר של יעקובי וזאת בגלל שהוא מגיע במיכל ריסוס, הייבוש הוא מהיר, הגימור הוא עדין.
בבחירת המכחולים והצבעים, עדיף לרכוש מכחולים איכותיים וצבעים המותאמים לצביעת דגמים, יש צבעים שאינם מיועדים לצביעת דגמים, אולם לאחר דילול מתאים הם יתאימו לצביעת דגמים כגון צבעי השמן של טמבור.
בדגמים כמו בשאר הדברים בחיים תופס הכלל "הטעם הרע של איכות ירודה, שורד יותר זמן מהטעם הטוב של המחיר הזול".
לפני הצביעה עצמה מומלץ לשטוף את הדגם במיים המכילים דטרגנט כגון סבון כלים, ולייבש היטב את הדגם, וזאת כדי להסיר כל כתמי שומן שנדבקו לדגם בתהליך הייצור והבניה של הדגם.
לפני הצביעה יש לערבב היטב את הצבע בתוך המיכל המקורי עד העלמות המשקע שנמצא על קרקעית המיכל.
מספר כללי יסוד בצבעי אנמל – בעיקר של המברול.
צבעים מבריקים – יש לערבב היטב
צבעים מתכתיים – יש לערבב כל פעם שטובלים את המכחול בצבע.
צבעי מט או סטן – יש לערבב את הצבע עד העלמות המשקע בתחתית המיכל, לסגור את המיכל לארבע או חמש שעות לערבב שוב, ורק אז הצבע מוכן לשימוש.
דילול צבעים, רוב הצבעים אינם דורשים דילול – בזמן השימוש במכחולים, אולם אם נתקלים בצבע סמיך מדי, ניתן לדלל בעזרת טינר – ורצוי הטינר המקורי של יצרן הצבע.
לאחר שרוכשים ניסיון, ניתן להשתמש במדללים אחרים כגון טינר 21 ועוד.
הצביעה עצמה נעשית בשיטה שתמיד צבע כהה עולה על צבע בהיר, כלומר עם נדרשת סכימת הסוואה, אני אצבע קודם את הכתמים הבהירים, ורק לאחר שהתייבשו לחלוטין אני אצבע את הכתמים הכהים.
יש לשים לב לעובדה שגוונים בעלי גימור מט/סטן, "משקרים" אותנו, כלומר לנו נראה שהצבע כבר יבש, אולם זאת רק השכבה החיצונית, מתחת לקרום העליון הצבע עדין לח.
תמיד עדיף לצבוע שתים או שלוש שכבות דקות (עם זמן יבוש מתאים בינהם) מאשר צביעה בשכבה אחת עבה.
כאשר היינו ילדים, לימדו אותנו שצביעת משטחים נעשית ע"י צביעה של המסגרת החיצונית ואחר כך מילוי בפנים. כאן שיטה זאת אסורה בהחלט. יש להתחיל את הצביעה מנקודה אחת ולהמשיך ולכסות את כל המשטח כולו מאותה נקודה.
ניקוי המכחולים לאחר השימוש: יש לנקות את המכחול מיד לאחר השימוש, מכחולים ששימשו לצביעה בצבעי אנמל או צבעי שמן, יש לנקות בטרפנטין מינראלי רגיל, מכחולים ששימשו לצביעה בצבעים אקריליים יש לנקות בעזרת מיים זורמים או טינר 21.
את המכחולים יש לשטוף במיים וקצת נוזל לניקוי כלים, ויש לייבשם בעזרת מטלית או נייר טואלט.
יש להקפיד לא "לשבור" שערות, שערה שהתכופפה, יש לגזור בעזרת קוצץ ציפורנים או מספריים,
את המכחולים יש לאכסן בצורה שלא "ישברו" שערות, אני משתמש בכוסית כאשר המכחולים נמצאים במצב הפוך, כלומר הידית בתוך הכוס והשערות בחוץ.
יש להקפיד על סגירה נאותה של מיכלי הצבע. פחיות עם מכסה יש לסגור היטב תוך הפעלת לחץ סביר על המכסה, רצוי לנגב היטב את פתח המיכל או הבקבוק של הצבע.
בזמן הפתיחה יש לנקוט במשנה זהירות כדי שלא ישפך צבע. כאשר נתקלים "במכסה עקשן" שלא רוצה להיפתח, יש מספר שיטות לפתיחה כגון להפוך את הבקבוק (הסגור) בתוך קערה עם מיים חמים למספר דקות. או שימוש במגבת או סמרטוט כדי להגביר את "הכוח" המופעל על המכסה.
כעקרון, ניתן להגיע לתוצאות מעולות גם בצביעה במכחולים רק שנדרש המון ניסיון, ניתן להתאמן על אריזות של מוצרי חלב כגון מכסים של קופסאות קוטג' ועוד. הכי חשוב, שאם קרתה תקלה, ללמוד ממנה.
_____________________________________
|
|