מבט אישי של ד"ר שמואל גורדון על הנושא, כפי שהתפרסם החודש:
http://www.tzevet.co.il/Index.asp?A...ryID=373&Page=1
ציטוט:
שומה על אלו שביטחון ישראל עומד בראש מעיניהם, שמודעים למשאבים שאינם מספיקים לנהל דיון ציבורי גלוי ונוקב שעשוי להוביל לשינוי באסטרטגיה הלאומית והצבאית, במבנה הצבא ובהיררכיה המקצועית והמבצעית שלו. דעהאל"מ (מיל') ד"ר שמואל גורדון 10/07/11
ביום חגו של חיל האוויר לא היה מקום להשבית את השמחה ולהעלות לדיון סוגיה כואבת המעכבת את חיזוק ביטחונה הלאומי של ישראל. אבל כעת, לאחר החגיגה, לאחר שהכובעים נזרקו אל על וצנחו לידי הבוגרים, אפשר להיכנס לעולה של תורה ולדוש בסוגיה עד דק.
הסוגיה היא: איזון חדש בין הזרועות הלוחמות באופן שהשקלים והדולרים המוקצים לביטחון ייצרו את העוצמה המרבית האפשרית. הבה נבחן כמה מהמשימות והתפקידים העיקריים ומי מסוגל לבצע אותם באופן הטוב ביותר. כאשר אומרים "טוב יותר" מתכוונים לומר, חסכוני יותר באבדות ואמל"ח, מהר יותר, ותוך השגת הישגים נדרשים מרביים.
תפקיד ראשון הוא הסרת איומים קיומיים רחוקים כמו הכורים בעיראק ובסוריה בעבר, ובעתיד, כמו הקומפלקס הגרעיני באיראן, וייתכן אף רחוק יותר – בפקיסטן. אל נא תרימו גבה בספקנות; מדינה מוסלמית זו ניצבת על כרעי תרנגולת, ארגוני המודיעין וביטחון-הפנים שלה נקובים ככברה ומלאים באנשי טרור. מישהו זוכר כיצד נפלה קובה לפתע פתאום בידי הגרילה של קאסטרו? כך עלול לקרות גם בפקיסטן, ואשרי האדם המפחד תמיד. איזה כוח ביצע תפקיד זה בעבר ואיזה כוח אמור לבצע זאת בעתיד?
תפקיד שני הוא הסרת איום טילים ארוכי טווח ורקטות קצרות טווח. איזה כוח מסוגל להשמיד מערכי טילים? איזה כוח מסוגל להשמיד (באמצעות "כיפת ברזל", "שרביט קסמים" ו"חץ") טילים ורקטות במעופם? איזה כוח הוא בעל יכולות התקפיות והגנתיות כמעט מעבר לכל דמיון?
תפקיד שלישי הוא דיכוי ארגוני טרור באשר הם. מי יפגע במנהיגיהם הנחבאים במחילות? מי ישמיד את כוחותיהם המתעצמים? מי יפגע בבונקרים, במוצבים, באספקת אמצעי לחימה ממדינות-אם כמו אירן וסוריה לארגוני טרור בלבנון, בעזה ובעירק?
תפקיד רביעי הוא הרס תשתיות לאומיות, אסטרטגיות וכוחות צבא גדולים (כמעט ללא אבדות לכוחותינו). איזה כוח מסוגל להגיע לכל תשתית, להרוס כמעט כל אתר וכמעט כל כוח צבאי?
נסתפק בתפקידים עיקריים אלו. ישנה תשובה אחת לכל השאלות – הכוח האווירי מסוגל למלא אותם, במהירות, בחיסכון באבדות, והשגת הישג נדרש מרבי. מובן שאין הוא נותן מענה לכל המקרים והנסיבות, ועדיין יידרשו כוח קרקעי וכוח ימי לצורך פגיעה בטרוריסטים. ישנו אפילו תפקיד אחד שהכוח האווירי נזקק לסיוע יבשתי חיוני כדי לעמוד בו, והוא הגנת גבולות המדינה בפני מתקפת הפתעה של כוחות שריון ניכרים. מותר לשער כי רוב אלו הבקיאים בלוחמה, באמצעי לחימה ובאסטרטגיה מעודכנים, תומכים בהערכת מצב זו וכאן נמצא לב הבעיה.
ממסד הביטחון הלאומי קרי, צה"ל, משרד הביטחון, קהילת המודיעין, משרד ראש הממשלה והקבינט, אמור לבנות כוח צבאי כשהכוח האווירי יתפוס בו מקום דומיננטי. לא עוד כוח "סיוע", לא עוד כוח "משתתף" או "משתלב", אלא כוח עיקרי שחילות שריון, ארטילריה וחי"ר, מסייעים לו למלא את תפקידיו ולהשלים את משימותיו.
והנה הפתעה: הנהגת הכוח האווירי לא תבעה מעולם את שינוי המבנה הארגוני של המטכ"ל כך שמחציתו בערך תהיה אנשי אוויר; לא תבעה הקצאת משאבים בסדר גודל של כ-75% מהתקציב ופוטנציאל העלית של המתגייסים; לא תבעה שינוי מהותי של האסטרטגיה, תורת הלחימה ותפיסת הפעלת הכוח שישקפו את השינוי המהפכני ביכולות הזרועות השונות. גם כותב שורות אלו נזהר מזה 30 שנים מהגדרה מהפכנית של מוקדי הכוח הצבאי.
מדוע? בעיקר כדי לשמור על שלום בית, על שקט תעשייתי, על הבנות בעל פה, וכן הלאה. אבל למדנו כי ללא שינויים מהפכניים ימשיכו לשלוט שמרנות, אווילות, הקצאת משאבים לכוחות ארכאיים, והצבא יידרדר עד עברי פי פחת: שנתיים בתוך מלחמת העולם השנייה היו לצרפת יותר טנקים מאשר לגרמנים, אך הם פוזרו בין דיוויזיות החי"ר ולא יצרו מסה קריטית הנחוצה לעוצבות שריון. התוצאה הייתה תבוסה צרפתית שכמעט אין שנייה לה. האמריקאים שלחו לויאטנם כוחות סדירים לא מתאימים ללוחמה נגד גרילה ונוצחו במלחמה. האם גם ישראל תעצים אוגדות שריון, חי"ר, וארטילריה מוגבלים ביכולתן? האם צה"ל ימשיך להחזיק בתפיסתו של סאדאם חוסיין שמלחמת שריון בשריון היא "אם כל המלחמות"? במקום למקסם יכולות אוויריות שיביאו לנו הישגים גדולים ביעילות גבוהה וחיסכון מדהים באבדות?
זרוע האוויר מסוגלת לנצח כמעט כל אויב אך בשדה הקרב הפנימי, הבין-זרועי, אין לה סיכוי. שומה על אלו שעיניהם בראשם, שביטחון ישראל עומד בראש מעיניהם, שמודעים למשאבים שאינם מספיקים; שומה עליהם לנהל דיון ציבורי גלוי ונוקב שעשוי להוביל לשינוי באסטרטגיה הלאומית והצבאית, במבנה הצבא ובהיררכיה המקצועית והמבצעית שלו.
לסיום, יש להזכיר כי המבנה החדש יורכב מ"המשולש הקדוש" קרי, כוח אווירי, מודיעין עדכני, פרטני ומדויק, וחיל כוחות מיוחדים, ועל כך ב"מבט אישי" אחר.
הכותב, אל"מ (מיל') ד"ר שמואל גורדון, היה טייס וקצין בכיר בחיל האוויר