|
19-10-2010, 12:10
|
|
|
חבר מתאריך: 15.10.04
הודעות: 1,404
|
|
"הספרייה הדיגיטאלית של מגילות מדבר יהודה ע"ש ליאון לוי"
רשות העתיקות ומרכז המו"פ של Google בישראל
במימון קרן ליאון לוי וקרן ארקדיה
משיקים פרויקט ראשון מסוגו -
"הספרייה הדיגיטאלית של מגילות מדבר יהודה ע"ש ליאון לוי"
לתיעוד ולהעלאת המגילות הגנוזות לרשת
לרגל אירועי 20 שנה להיווסדה יוצאת הרשות בפרויקט רחב, המאפשר לשמר את
המגילות ההיסטוריות באמצעים דיגיטליים ולהבטיח את נגישותן לדורות הבאים
19 אוקטובר 2010 - לרגל 20 שנה להיווסדה, משיקה רשות העתיקות פרויקט ענק לתיעוד מגילות מדבר יהודה (המגילות הגנוזות)- הספריה הדיגיטאלית של מגילות מדבר יהודה ע"ש ליאון לוי. הפרויקט יכלול צילום של התגלית הארכיאולוגית החשובה ביותר של המאה ה-20 באמצעים חדשניים והעלאת צילומי 900 כתבי היד (המורכבים מאלפי קטעים), לרשת.
בתוך כך, הכריזה הבוקר רשות העתיקות על שיתוף פעולה עם מרכז המחקר והפיתוח של Google בישראל, שיאפשר את העלאת כלל צילומי המגילות לרשת, ולגולש- את הנגישות לאותם תכנים היסטוריים.
הפרויקט, המתאפשר הודות לתרומה נדיבה של קרן ליאון לוי, תרומה נוספת של קרן ארקדיה ובתמיכת קרן יד הנדיב, יאפשר - לראשונה מאז שנות ה-50 של המאה העשרים, את צילומם של כ- 30,000 קטעי המגילות שנמצאו ומטופלים במעבדת שימור המגילות של רשות העתיקות. כל הקטעים יצולמו בשיטות החדשניות ביותר הקיימות היום בעולם, ויועלו לרשת.
טכנולוגית התיעוד החדשנית, שתגיע לארץ לראשונה בראשית שנת 2011, תאפשר צילום (דימות) של כל קטע וקטע באורכי גל שונים באמצעות מערכת שפיתחה חברת מגויז'ן האמריקנית, וכן ביצוע מעקב אחר מצב שימור המגילות לאורך שנים, בצורה מדויקת ובלתי פולשנית. יצירת דימות אלקטרוני שישווה באיכותו לבחינה פיזית של קטעי המגילות, ימנע את הצורך בחשיפות חוזרות שלהן וישמר אותן למען הדורות הבאים. טכנולוגית הצילום החדשנית תאפשר גם איתור מחדש של קטעי כתב ואותיות ש"נעלמו מהעין" במהלך השנים, וכעת - באמצעות גלי אור שמעבר לתחום הנראה, "ישובו ויתגלו" - צעד העשוי לפתוח צוהר חדש בחקר המגילות.
העלאת צילומי המגילות לרשת תעשה בסיוע צמוד של Google ישראל, והיא תכלול את זיהוי המגילות, התעתיק שלהן ותרגומן. מנועי החיפוש יאפשרו הצלבה זמינה ומהירה של כל המידע החדש שיועלה לרשת.
לדברי שוקה דורפמן, מנהל רשות העתיקות: "מדובר בחיבור הסטורי שיצרנו עם הקידמה, על מנת לשמר את המורשת לטובת דורות העתיד. בתום מחקר מעמיק ומקיף, הצלחנו לגייס את מיטב המוחות והאמצעים הטכנולוגיים לטובת שימור נכס המורשת של כולנו, כך שהציבור יוכל, בלחיצת כפתור, להיחשף להיסטוריה במלוא הדרה. אנו גאים לאפשר גישה בלתי אמצעית לתגלית הארכיאולוגית המשמעותית ביותר במאה ה-20 בתחומי המקרא, ההיסטוריה ותולדות היהדות והנצרות."
פרופ' יוסי מטיאס, מנכ"ל מרכז המחקר והפיתוח של Google בישראל אמר:"אנו גאים לקחת חלק בפרויקט ההופך את האוסף העשיר של רשות העתיקות לנגיש לעולם כולו. פרויקט זה יעשיר וישמר חלק חשוב של המורשת התרבותית של העולם על ידי הפיכתה לנגישה עבור כל גולש מכל מקום. אנו נמשיך במאמץ ההיסטורי להפוך את כל המידע הקיים כיום בארכיונים ומחסנים לנגיש לכל".
ההכרזה הבוקר מגיעה לאחר שלוש שנים בהן בחנה רשות העתיקות את מיטב טכנולוגיות הדימות (Imaging), מערכות המידע, אמצעי השימור, וגייסה את התקציב הנדרש להתחיל בפרויקט. פנינה שור מנהלת את הפרויקט מטעם רשות העתיקות, שמסתייעת במוסדות אקדמאים ואנשי מקצוע מובילים בתחומם בארץ ובעולם: פרופ' סטיב וינר ממכון ויצמן, פרופ' זאב אייזנשטט מהאוניברסיטה העברית, דר' גרגורי ברמן- לשעבר מדען בכיר בנאס"א ובמכון הטכנולוגי של קליפורניה, דיאן ואן דר ריידן, מנהלת מינהל השימור בספרית הקונגרס האמריקאי בוושינגטון, ארה"ב, ופרופ' אמיליו מרנגו ומרצלו מנפרדי מאוניברסיטת מזרח פיימונטה, איטליה.
אודות קרן ליאון לוי: קרן ליאון לוי היא קרן פרטית ללא מטרות רווח. הקרן נוסדה בשנת 2004 מעיזבונו של ליאון לוי, משקיע אגדי בעל מחויבות רבת-שנים למפעלי צדקה רבים. מטרת-העל של הקרן היא להנציח את הפעילות ההומנית שאפיינה את מר לוי, וזאת באמצעות תמיכה בהשכלה גבוהה, ובכך העשרת הידע ושיפור חייו של הפרט ושל החברה שבתוכה הוא חי. www.leonlevy.org
אודות קרן ארקדיה: קרן ארקדיה, מיסודם של ליזבט ראוסינג ופיטר בולדווין, פועלת מאז שנת 2001. עד היום העניקה הקרן מלגות בסכום כולל של 192 מיליון דולר. לפרטים נוספים היכנסו לאתר האינטרנט של הקרן. www.arcadiafund.org.uk
להורדת תמונות ברזולוציה גבוהה הקליקו כאן. קרדיט צילום: באדיבות רשות העתיקות
1. צילום קטע מספר דברים ובו עשרת הדיברות (בעמודה 2 למטה, ובעמודות 4-3). מגילה זו היא העדות
הקדומה ביותר לעשרת הדיברות
2, 2A - במהלך הניסוי
5-3. תוצאות צילום בשלושה אורכי גל שונים של קטע מספר דברים ובו קטע מברכת משה: הכתוב במגילה
מתבהר בהדרגה
6. קטע ממגילת תהילים בעת הצילום באחד מאורכי הגל: החדר כולו, ובכלל זה המגילה, מוארים בצבע
המוקרן באורך הגל. לכל אורך גל צבע שונה.
7. קטע ממגילת הודיות בעת הצילום באחד מאורכי הגל
8. צילום קטע ממגילה מספר דברים באמצעות המערכת
לפרטים נוספים: יוֹלי שוורץ, דוברת רשות העתיקות, 052-5991888 / dovrut@israntique.org.il
יעל הגר, יח"צ Google ישראל/ שטרן אריאלי יח"צ - 0523-584132
_____________________________________
"החטיבה אינה מטה ואינה פיקוד ואינה מערכת של חוקים ופקודות.
החטיבה היא קודם כל מאות זוגות רגליים. הרגליים הובילו אל הקרב – אף כי מתוך פחד. הרגליים עמדו ולא ברחו, אף כי כמעט אבדה התקווה. והרגליים צעדו וצעדו וצעדו בעייפות, בגשם ובבוץ, כשלו וצעדו.
ולכל זוג רגליים היה לב, לב שחש בכאב, שהרגיש בעייפות, שנאבק עם הפחד. בלב הזה התחולל הקרב האמיתי, הקרב שהכריע. בלבו של הלוחם הבודד ניצחה החטיבה. זה הסוד אשר שמו "גבעתי"."
שמעון אבידן
מפקד חטיבת "גבעתי", תש"ח
|
|