|
25-08-2010, 19:46
|
|
|
חבר מתאריך: 25.08.07
הודעות: 1,097
|
|
תל צפית
בזמנו התוודיתי על שורה ענקית של חורים שיש לי בידיעת הארץ, הגיאוגרפיה שלה וההיסטוריה שלה. אני עושה כמיטב יכולתי לסתום אותם.
אחד מהם היה החור הכנעני. אשכרה - עד לפני שנים בודדות לא ממש הייתי מודע לקיומן של ערים כנעניות, ולכל הזרם הזה שחוקר את מה-שקרה- כאן במאה הי"ב לפנה"ס. כלומר ידעתי שיש אורוות שלמה במגידו, ואולי עוד דבר או שניים, אבל זכורה לי הפתעתי כשהתגלגלתי לבדי, ללא ידיעה וכוונה, לתל ערד. עיר כנענית גדולה, שלמה למדי, התגלתה לעיני - על רחובותיה, בתיה, חומותיה, שעריה ומקדשיה. וכמובן - על הציטוטים הנהדרים מהתנ"ך העוסקים בה.
בשנתיים האחרונות קצת נכנסתי לאמוק בנושא הזה, והשתדלתי לסתום את החור, שלא תהיה שום נזילה. בזו אחר זו כבשתי את הערים "המוסדרות" - דן, חצור, מגידו, תל קסילה, באר שבע, ואפילו אשקלון. אחר כך עברתי לפחות מוסדרות - לכיש, אל אחוואת (כולכם קוראים את הספר עכשיו, נכון?), והיום כבשתי את גת (תל אל צפי או צפית).
לצערי - על אף שפע המידע במרשתת על התל ועל החפירות (יש אתר נהדר של החופרים: http://faculty.biu.ac.il/~maeira/index.html ויש עוד חומר טוב על התל) לא ידעתי לקראת מה אני הולך, ובעצם סתם שוטטתי על התל, צילמתי בכיף, ולא ידעתי מה אני רואה. הסתבר לי, לאכזבתי, שגם מי שקורא ספר שלם של אדם זרטל בלגימה אחת לא מוכשר עדיין ללכת לאתר חפירות ולהבין מה הוא רואה. מהאתר של החופרים הסתבר שיש איזו דרך לקבל הסבר מפי החופרים, אבל אין לי מושג איך מגיעים לזה.
למי שלא יודע: נוסעים בכביש 6 עד ליציאה לאשקלון. יוצאים לכיוון מסמיה. שמאלה לכפר מנחם-גוש עציון. ימינה ליער חרובית. ממשיכים בדרך העפר לפי השילוט, מחנים לפי השילוט, ועוקבים אחרי השביל לפי השילוט. כדאי מאד להביא הרבה מים.
הנה כמה תמונות. ראשית - מראה כללי של התל ושל הנופים בסביבותיו:
זו הפסגה של התל. רט"ג הציבו שם מראה כיוון לכל הערים הפלשתיות בסביבה, אז הסתובבתי סביב השלט הזה וצילמתי את הנופים (כשאני מנסה להתחמק מהשמש). שימו לב לנופים ולטווח הראייה בכל ארבעת הכיוונים:
ברור שנקודה כה שולטת לא נעלמה מעיניהם של הצלבנים, שאהבו לשלוט בנקודות שולטות, ואכן הם בנו שם מצודה. על הפסגה, איפה שהוצב השלט ההוא. שמה היה בלאנש גארד, יענו המשמר הלבן, אבל לא מצאתי שום עדות לקיומה, למעט מתי מעט אבנים רבועות. קצת הלאה מצאתי שריד של קיר, שנראה בהחלט צלבני:
בשרידי המבנה, שהקיר היה חלק ממנו, ראיתי מה שבהחלט נראה כמו מלט או מליטה כלשהי. בערימת האבנים (הרבועות) שהונחה לידו, אחת מהן היתה גדולה במיוחד, ונראה היה בעליל שהיא מבטון מזוין. כיון שהיה כאן כפר ערבי שהתאיין בשם תל אל צפי, לא ממש התפלאתי - אבל אהבתי את הברזל שמשמש לזיון הבטון: אין לי מושג מה זה, אבל זה לא ברזל בנין:
ולסיום, קצת חפירות טריות מאד, שכאמור - לא הבנתי כלום מלהתבונן בהן, אבל הטקסטורות די ריגשו אותי. גת, אכיש המלך, דוד המשוגע, בנות הערלים הצוהלות...כל אלה גרו ממש כאן:
נערך לאחרונה ע"י ארדיכל בתאריך 25-08-2010 בשעה 19:53.
|
|