חומר של אבירם ברקאי בנושא.
מצ"ב קובץ. יהירות הצמרת.
[font='Arial','sans-serif']ב-18 בספטמבר 1973, במהלך סיור מפקדים של פלוגה א' גד' 53, חטיבה 188, בסיבוב ג'וחדר שבדרום הרמה, התהפך נ"נ. שלושת הממ"ים של הפלוגה (צחקי שריג, יוסי גווילי וחיים דמיר) אושפזו בבית החולים רמב"ם. [/font]
[font='Arial','sans-serif']החטיבה נערכה במהירות לאיוש מחדש של סגל פלוגה א'. מגד' 74 הושאל סגן נמרוד כוכבי. תוך זמן קצר התוודעו בגד' 53 למיומנויות הפנומנליות של כוכבי. כל מה שקשור לטנק ולמעטפת שסביבו אין שני לו. ואז נזכרו שלמעשה גם טיל הסאגר רשום על שמו.[/font]
[font='Arial','sans-serif']*** [/font]
[font='Arial','sans-serif']מתישהו בין אוגוסט לספטמבר 1972. מוצב 116 בדרום רמת הגולן. גדוד 74 תופס קו, מחליף את 53. שלושת טנקי גד' 74 נשלחים על ידי המג"ד, רס"ן יאיר נפשי, לתרגולת כניסה ראשונה אל הרמפות שבגזרת רכס הבחטא. [/font]
[font='Arial','sans-serif']קופסת ביסקוויטים חדשה (הממוקמת כזכור לטנקיסטים שבינו בחזית מרכבת הפלדה הבריטית) מבריקה בקרני השמש, מאכנת את הטנק ל"גורם עוין" מצדו השני של ערוץ הרוקאד. משהו לא ידוע, נטול רעש יציאה, פוגע בקופסת הביסקוויטים, מפזר את תוכנה לכל עבר, משפשף את הצריח ומדליק "אור אדום" אצל נפשי. [/font]
[font='Arial','sans-serif']אוקטובר 1972. שנה לפני המלחמה. יום קרב ברמת הגולן. נפשי נע בג'יפ, בראש פלוגת טנקים, הנעה להתמקם ברמפות, בגזרת מוצב 104. תוך כדי נסיעה פוגע דבר מה באנטנה שלו. מזל גדול. טיל נורה לכיוונו, תייליו מסתבכים באנטנה הזקורה והוא מוסט מכיוונו. נופל בסמוך מבלי להתפוצץ, מתרסק מעוצמת הפגיעה בקרקע.[/font]
[font='Arial','sans-serif']למחרת פוקד נפשי על נמרוד כוכבי: "קח כמה חיילים אתך, אסוף את כל הרסיסים/שברים ותגיד לי מה ירו עלי". תוך מספר ימים, בעבודת נמלים יסודית, נבנה הטיל מחדש, מורכב ממאות פיסות פאזל מתכתיות. [/font]
[font='Arial','sans-serif']***[/font]
[font='Arial','sans-serif']לנפשי המג"ד, כמו לפדל'ה המח"ט, חופי האלוף וכל שדרת הפיקוד הצה"לית, זה היום שבו הם מתוודעים לראשונה שבידי הסורים נמצא רכש חדש - טיל סאגר (באגף המודיעין כבר הכירו את ה"דבר הזה" שהופיע קודם לכן בגזרת אנלוק בויאטנם אבל לא ידעו על הגעתו לזירת העימות שלנו).[/font]
[font='Arial','sans-serif']מכיוון שמלחמה בזעיר אנפין יש רק ברמת הגולן (שהרי באוגוסט 1970 מסתיימת מלחמת ההתשה בתעלה) לומדים שם ברצינות מרובה את הטיל החדש. מהירות שיוט של 110 מ' בשנ' (28 שניות לוקח לו לעשות את הטווח המירבי של 3,000 מ'), כושר חדירת שריון? חבל"ז. גם הפלדה הבריטית המשובחת לא תעמוד בפניו. מה עושים? מפתחים תרגולת. [/font]
[font='Arial','sans-serif']בינואר 1973 מתנהל ברמת הגולן יום הקרב האחרון שלפני המלחמה. עשרות טילי סאגר נורים לעבר הטנקים. כלום. חטיבה 188, מעודכנת מממצאיו של נמרוד כוכבי, מוכנה לקראת הבאות: עם תורת לחימה מסודרת - תרגולת טילים שפותחה במיוחד על מנת לתת מענה לנשק החדש.[/font]
[font='Arial','sans-serif']התרגולת פשוטה ויעילה בתכלית: עם תחילת יום הקרב יורים ארטילריה למרחק שלושה קילומטרים מהרמפות על מנת לפגוע במשגרים האלמונים (שממוקמים ככל הנראה בחורשות האלונים שמול גזרת 104-5). אצל הטנקים עצמם מתבצע ירי צמד - טנקי המ"מ והסמל יורים לסירוגין, מתקנים זה את זה, ומודעים לכך שייתכן ויאלצו לעוף אחורה מהעמדה במידה וזוהה טיל סאגר שיצא לכיוונם. את פעולת זיהוי הטיל מבצע טנק הגור – "צופה טילים" המתריע על יציאתם (המזוהה על ידי השובל האדום הצמוד למעופם). [/font]
[font='Arial','sans-serif'][/font]
[font='Arial','sans-serif']איכשהו, התורה הזו נשארת רק בחטיבה 188 ולא זולגת ומוטמעת בשריון כולו. [/font]
[font='Arial','sans-serif']ואומנם זה עניין משונה ביותר כיון שאת ימי הקרב ניתחו כל גדולי השריון. חלקם אפילו נכח בימי הקרב כחלק מן החיכוך הקרבי של מפקדים, אנשי מטה והדרכה – ובכל זאת, כאשר החלה המלחמה, הגיעו חטיבות השריון לרמה ולסיני ללא תו"ל מסודר. התוצאות ידועות.[/font]
[font='Arial','sans-serif']"אני לא מבין מה קרה" אומר לי יאיר נפשי "כמג"ד קרבי בעל ניסיון בימי קרב ופשיטות ללבנון הוזמנתי להרצות בערבי יחידה בקורסי פיקוד (מט"קים וקצינים). סיפרתי חוויות. הסברתי את התרגולת שפיתחנו. על השולחן הנחתי את הטיל שנמרוד הרכיב".[/font]
[font='Arial','sans-serif']הסבר חלקי לנתק שבין חטיבה 188 וכלל צה"ל מוטל כמובן על כתפי ההיבריס הלאומי - אותה זחיחות דעת ויהירות מגדרית, בעיקר צבאית, שאפיינה כל כך את שכבת האלים (גנרלים) וחלחלה עד אחרון הלוחמים. שנות האאופוריה הגדולות שבין ששת הימים ליום הכיפורים קבעו ש"הכי טוב זה לדבוק בשיטה הקיימת. מה שהיה הוא מה שיהיה". [/font]
[font='Arial','sans-serif']חיזוק לכך מצאתי בסיפור נוסף של נפשי: "מתישהו בין אוקטובר 72 לינואר 73 מגיע מפקד גייסות השריון, האלוף אברהם אדן (ברן), לצפות בתרגיל גדודי. אנחנו מפעילים את תרגולת הטילים. ברן רותח. הוא קורא לי להגיע אליו, נוזף בי ושואל: 'מה פתאום אתה משנה תרגולות ולא משאיר טנק בעמדה עד השמדת המטרה/גמר סדרת הירי?'. אני מגמגם משהו על "האורח חדש" בגזרה שלנו. טיל הסאגר. 'המפקד, הכנו תרגולת חדשה, הולמת, כדי לקדם את פני הרעה'. ברן מסתכל עלי ומסנן בכעס: 'אתה לא תשנה כאן תורת לחימה של שנים. בפעם הבאה שתעשה זאת אדיח אותך מתפקידך'. אני מנסה לענות בקול ענות חלושה ופדל'ה המח"ט מרגיע אותי. אחרי הכל לא מתחצפים למפקד הגייס". [/font]
[font='Arial','sans-serif']"אני כמעט בטוח" אומר לי נפשי בסערת נפש "שכבר לפני המלחמה יצא חוזר של תח"ש, שהודיע על הופעת הגורם החדש בזירה. טיל הסאגר. תרגולת? לא היתה שם התרגולת שפיתחנו. ולמה שתהייה אם ברן לא היה מוכן לקבל אותה?" [/font]
[font='Arial','sans-serif']"אמרתי למ"מ של 7 שיפסיק עם סגירת המדפים הזאת" מספר יאיר דויטש, מפקד טנק גור בגד' 74 שלחם בצוותא עם אנשי גד' 82 של חטיבה 7 בגזרת מוצב 111 "הרי סאגר חודר את הפלדה שלנו ולמפקד יש די זמן לזוז אחורה ובכלל אמרתי לו שישים צופה כשהוא יורה ואז ידע איך להגיב."[/font]
[font='Arial','sans-serif']"הסברתי לגידי מקלף ואיסי סיטקוב מחטיבה 7 איך לעשות את תרגולת הירי מול הסאגרים" מספר עודד בקמן מ"מ בפלוגה ג' גד' 53 בגזרת מוצב 115. [/font]
[font='Arial','sans-serif']מה אומר ומה אדבר.[/font]
|