ציטוט:
אהה, איך בדיוק הגעת למסקנה הזאת מגרף וחצי?- נכון, החוב הלאומי של ארה"ב במגמת עלייה אבל את המגמה הזאת ניתן לשבור בקלות אם רק ארה"ב תגייס קצת רצון פוליטי. שבירה של מדיניות שער החליפין הסיני היא הצעד הנדרש וסביר שארה"ב תעשה כן במהלך השנים הקרובות. כבר כיום קיימות הערכות שסין תייסף את המטבע בסדר גודל של כ-5%. יש לציין כי שינוי מדיניות השע"ח בתורו יאריך ככל הנראה את אורך המשבר אבל ללא שינוי המדיניות צפוי כי מדינות מתפתחות עצמאיות יתחילו את המירוץ לפיחות (מה שכבר החל לקרות).
[1. תשובה: אתה לא חושב שאילו ארה"ב יכלה לגייס את מס' הקולות הרצוי בסנאט למהלכים שאתה מדבר עליהם היא לא הייתה עושה זאת? פה בדיוק הבעייה, הנתונים שאתה מדבר עליהם הם במידה ו.., מה שכרגע רחוק מאד מלהיות מציאותי , רק היום החליטו בסנאט האמריקאי להעלות את תקרת החוב ב-290 מיליון דולר נוספים, מה שמעלה את החוב לשיא די גבוהה של 12.39 טריליון דולר. דבר שמעמיק את המשבר הכלכלי להחרפה נוספת, בשילוב של עלויות המלחמה בעיראק ואפגניסטן והקיצוצים במיסים. העתיד רחוק מלהיות ורוד, הפרוטקציוניזם המסחרי של היואן (המטבע הסיני) - ממשיך בקו שלו ודורס ברגל גסה , מושבות כלכליות שנחשבו נחלות אמריקאיות בלבד עד לפני מס' שנים, מדוע אתה חושב שאובמה נסע לסין בנוב' האחרון? בדיוק , לנסות ולאזן את העודף המסחרי של סין ואת כמות תיקי החוב הלאומי בדולרים שמוחזק אצל סין. כמובן הניסיון של אומבה העלה חרס , ולא הצליח לבלום את המפולת אלא רק להחריף אותה,.]
- החוב הממשלתי של ארה"ב יחסית נמוך גם לאחר המשבר. חלק ניכר מהחוב הממשלתי נובע מתוכניות Swap של ה-Fed שבתורן נגזרות ממצוקת נזילות מקומיות ולא מחובות ארוכי טווח. משמעות הדבר היא שהתנפחות החוב הממשלתי (שלכשעצמה אינה גדולה במיוחד, החשש העיקרי הוא קצב ההתנפחות ולא גודלה) תסתיים לכשמאזני הבנקים יתאזנו ויחס המינוף יירד לגודל סביר. ככל הנראה, תהליך האיזון ייקח כשנתיים שלוש שלאחריו תראה איך החוב הממשלתי האמריקאי צפוי להצטמצם בקצב לא רע
[2. תשובה: החוב הממשלתי של ארה"ב לא נמוך , והוא גם לא נובע רק מהסיבה שהצגת , הרי ש70% מהפעילות הכלכלית של ארה"ב מונע ע"י הוצאות צרכניות , וכזאת דועכת החוב הלאומי מושפע ישירות.אובמה מנסה לעשות הכל בכדי להגדיל את הצריכה האמריקאית , אבל ללא הצלחה, ודוחות האבטלה הגואה שנוחתים על שולחנו מידי חודש , מצביעים על עליה של 0.5%-0.8% בשיעור האבטלה, כנראה מבהירים לו שמשהו בצעדיו הכלכלים איננו כשורה. אל תשכח שרמת השכר בסקטור הכלכלי צונחת גם היא, ורבים מתקשים לקבל אשראי, אם בעבר ארה"ב חולצה ממשברים ע"י הצרכן , הפעם המקרה מסובך הרבה יותר,רגלי הכלכלה האמריקאית יצטרכו הרבה יותר מזל מבעבר.]- פילוח החוב הממשלתי לא אומרדבר כיוון שתשקיף T-Bill לא כולל סעיף התרה מוקדמת לבעל החוב. כך שאימרה שלסין יש איזשהו כוח מיידי על ממשלת ארה"ב אינה נכונה. גם אם סין יפעילו שריר ויפסיקו לרכוש T-Bill חדשים, כל מה שזה יאמר הוא שריבית המכרז תעלה במקצת וחוקרים כבר העריכו כי מדובר בסדר גודל של כאחוז. משמעותי לתכנון החוב אבל לא משהו שעוצר כלכלה. מעבר לזאת, אם סין תפסיק לרכוש אג"ח ממשלתי, חזקה עליה שהיא תידרש לייסף את המטבע שבתורו יאזן את החוב הלאומי האמריקאי.
[3. תשובה: ראה תשובתי הקודמת ] - לפי מספר לא מועט של מחקרים העוסקים בכלכלת צמיחה, סין עתידה להתנגש במעצור כלכלי שנובע עקב הפיגור של המוסדות החברתיים שלה כשהיא תגיע לתוצר לנפש של 12K-13K דולר לנפש. אמנם בקצבים הנוכחיים ייקח לה עוד עשור או שניים להגיע לשם אבל המחסום עדיין קיים. ללא שינוי חברתי עמוק, לא צפוי שסין תצליח להמשיך לאחר מכן בצמיחה ברת קיימא.
[4. תשובה: על מה אתה מדבר? הערכות הם שונות לגמרי, סין אפילו צומחת מעל ומעבר לתחזיות הכלכליות , וכיום היא המדינה המובילה בעולם בקצב הצמיחה, רק ב2009 היא צמחה ביותר מ9.8% אחוזים - כשזה לעצמו נתון מדהים. יש דעה גורפת בשוק שהיא תחליף את יפן בשנה הבאה ככלכלה השנייה בגודלה בעולם , הרי בכדי להתקדם למקום הראשון, סין צריכה לדלג למקום השני קודם. איך שלא תסתכל על התמונה - קצב הייצור התעשייתי הוא זה שיכריע את הכף , והוא אכן צומח (רק בנוב' הוא גדל ב19%).ואין לזה שום קשר למוסדות חברתיים, כל עוד קצב הייצור והיצוא ימשיך לטפס מעלה , אין לסין שום בעיה,במיוחד לא בטווח הארוך,ואחרי ביסוס קשרי מסחר מפותחים עם ארצות רבות.]- אם כבר מזכירים ענקים דועכים, דווקא רוסיה היא אותו ענק דועך. ללא שדרוג משמעותי של מערכת הבריאות הרוסית והבנה עד כמה העושר הנובע ממשאבי הארץ פוגע בפיתוח הכלכלי ארוך הטווח שלהם לא צפוי שינוי משמעותי. הכלכלה הרוסית רגישה בצורה קיצונית למחירי הסחורות. אמנם הסטריליזציה שהם מבצעים בעשור האחרון מנטרלת במקצת את התפתחות "המחלה ההולנדית" אבל הזעזוע של אמצע 2008 היה יכול למחוק את הקרן הריבונית תוך מספר חודשים (ועשה כן ליותר משליש הקרן). עוצמת הזעזוע מעידה על עד כמה הכלכלה הרוסית (ובעיקר הממשלתית) נסמכת על מחירי הסחורות.
[5. תשובה:מסכים , למרות העובדה שרוסיה היא עדיין יצואנית האנרגיה הגדולה ביותר בעולם , נכון שהיא נמצאת במשבר חמור ועד כה רשמה רק צמיחות שליליות בשלושת הרבעונים של 2009 וכנראה גם ברבעון האחרון, למרות זאת היא עתידה להתאושש מן המשבר לאט ובטוח, ובתור מדינה שמספקת גז לכל אירופה יש לה הכנסה מובטחת , היא פשוט צריכה לתכנן נכון את המהלכים הבאים שלה.]- אם אתה מעוניין להראות את היחלשות התרבות המערבית למול מתחרותיה, דווקא הייתי הולך ומצביע על מערב אירופה. בריטניה, ספרד, אירלנד, יוון, איטליה הן מדינות שהכניסו את עצמן למשבר כלכלי חמור בהרבה ממה שמתחולל בארה"ב. כניסתן למשבר כלכלי כה חמור מפעילה לחצים משמועתיים על האיחוד האירופי ומעכבת קשות את תהליך הקונסולידציה. דעיכת בנות הברית של ארה"ב היא אחד הגורמים המשמעותיים להיחלשות התרבות המערבית, יותר מאשר המצב הכלכלי בארה"ב.
[6.תשובה: זה כבר סיפור אחר לגמרי, בספרד בועת הנדל"ן התפוצצה, ויוון בכלל נמצאת על סף פשיטת רגל , אבל בניגוד למדינות אחרות הם עדיין שייכות לאיחוד האירופאי שמחלץ אותם, עליהם לבלוע את הצפרדע ולאבד קצת מהכבוד הלאומי. אבל הם שחקניות משנה , אני דיברתי על סין , ארה"ב ורוסיה.]
אישית, אני חושב שניתוח פוליטי כלכלי דורש הרבה יותר מאשר להראות גרף אחד ועל בסיסו לתפור אידיאולוגיה. יש הרבה משתנים שמשפיעים על המערכת הפוליטית הבין-לאומית וגרף אחד לא יכיל אותם ולא יסביר אותם. גם לא דוקטורט..
[ ולסיכום: הדבר האחרון שאני מתבסס עליו הוא גרף וחצי, רוחות רעות לכלכלה נושבות בכל העולם ולא רק באירופה וארה"ב , אבל אלו הם הדברים ,אפילו אם נהפוך את התמונה ונסתכל עליה מכל הזוויות הנתונים לא מבשרים טובות , הם עדיין מבשרים את האמת כפי שהיא מתרחשת , מי לא היה מקווה שארה"ב תמשיך להישאר דומיננטית בשוק הייצוא, ולהיות שחקנית מרכזית בכלכלה העולמית , הרי בסופו של דבר זה יהיה רק לטובת ישראל , אבל לא כך הם הדברים, יש שחקנים חדשים בשוק, בלי שום קשר לפוליטיקה , הכל סובב סביב אינטרסים כלכלים. תוסיף לזה את העובדה שאיראן כבר למעלה משנתיים שינתה את מטבע הייצוא שלה ליורו וונצואלה מתרשמת ועתידה לחקות את המהלך הזה , ותגלה קשר ישיר לנפילתו של הדולר. אגב התסריט הנ"ל התרחש בעבר - בעיראק - מבוא לעתיד?.אולי]
|
נערך לאחרונה ע"י לוחם מיל בתאריך 25-12-2009 בשעה 19:25.
|