בתגובה להודעה מספר 2 שנכתבה על ידי הקרדינל שמתחילה ב "טוב, עד שאקבל חוות דעת נוספת..."
לגבי השאלה הראשונה - זה בהחלט נראה כמו ממוצע חשבוני, אבל של e בחזקת n (כי e משתלב אך ורק עבור מה שיש במכנה בסוגריים). ניסתי קצת לשחק עם זה, לא הצלחתי להיפטר בינתיים וגם e^n לא עוזר כשהוא טס לאינסוף... מקווה שבמבט נוסף בהמשך אגלה משהו.
לגבי השני - יש לי תשובה ל-א', את ב' ו-ג' טרם הצלחתי לפצח.
כדי שלסדרה יהיה גבול, היא צריכה להיות חסומה מלעיל ועולה (או חסומה מלרע ויורדת).
במקרה שלנו, די ברור שהיא חסומה מלעיל (כי זה שבר עשרוני אינסופי, A<1). ננסה להראות שהיא עולה ונקבל:
a(n+1)-a(n) = 0.a1a2a3...a(n)a(n+1) - 0.a1a2a3...a(n) = 0.0000...0000a(n+1
מכיוון שזה חיובי, גם אם ממש קטן, הסדרה עולה. אם היא עולה וחסומה מלעיל - קיים גבול.
לגבי השאלה השנייה זה דווקא נראה כי an היא סתם סדרה של מספרים (מ-0 עד 9), לא עולה ולא יורדת ואין לה איזה שהיא חוקיות (אלא אם נאמר אחרת), לעומת זאת את המספר A אפשר לייצג כ: ∑∞n=1an∗10−n
צריך לחשוב מה עושים מפה
אני זזתי עכשיו, אם זה לא יפתר עד שאני אחזור (ואני בספק, יש כאן כמה אנשים די מוכשרים ) אז אני אנסה שוב...
בלי קשר, אנשים פה מעוניינים לעשות איזה "מפגש" פורום סטודנטים-טכניון אולי? נראה שיש פה לפחות 4-5 אנשים...
בתגובה להודעה מספר 2 שנכתבה על ידי הקרדינל שמתחילה ב "טוב, עד שאקבל חוות דעת נוספת..."
לגבי סעיף 1:
A חסומה מלרע ע"י 0 ומלעיל ע"י 1 ולכן היא חסומה.
ככל שה-n-ים גדלים כך המספר גדל או נשאר כשהיה (נוספת ספרה) ולכן A מונוטונית עולה.
מכאן ל-A יש גבול סופי.
אופס.. לא ראיתי את התגובה של kobmyster
לגבי 2 ו-3 אני חושב שיש להשתמש בהגדרה של סופרמום:
1. A≤sup(A)
2. לכל ϵ>0 מתקיים sup(A)<A+ϵ
בתגובה להודעה מספר 6 שנכתבה על ידי hzhz שמתחילה ב "לגבי סעיף 1:
A חסומה מלרע ע"י..."
למעשה גם אתה וגם Kobmyster נפלתם בכשל לוגי, הנחתם שהביטוי הנ"ל הוא בין 0 ל-1 ע"פ צורתו והבנתכם האינטואיטיבית אותו ולא על סמך הגדרתו
בהנחה שמגדירים: 0.a1a2a3⋯:=∑∞n=1an10−n
עדיין צריך להראות שטור זה מתכנס (או לחילופין, שהוא חסום מלעייל ע"י 1 כמו שטענתם)
האמת שאין לי כוח לחשוב כרגע על הוכחה, אבל בכל זאת אמשיך עם הסעיפים הבאים
את הפיתוחים המחזוריים ניתן לפתור ע"י מעבר לגבול של סכומים חלקיים וזכירת סכומו של טור הנדסי
אם an=a1⋅qn−1 אזי Sn=a1⋅(qn−1)q−1
ולכן כאשר |q|<1 קיים גם סכום לטור האינסופי: S∞=a1qn−1q−1=a11−q
אצלנו q=1/10 והאיבר הראשון בסדרה הוא למעשה a110 (a1 מהפיתוח העשרוני, שהוא למעשה שווה גם לכל שאר הספרות בו), ועל כן מתקיים: ∑∞n=1a110−n=limN→∞∑Nn=1a110−n=a1101−110=a11010−110=a110910=a19
עבור 0.3333... הספרה a1=3 ולכן הסכום הוא 39=13
עבור 0.9999... הספרה a1=9 ולכן הסכום הוא 99=1
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי הקרדינל שמתחילה ב "רק רגע... אז מה הכשל הלוגי..."
כמו שכתבתי, הכשל הוא שהם מניחים שה"מספר" הוא קטן מ-1 בגלל צורתו (אפס נקודה משהו) וזה דבר שלא נובע מהגדרתו כטור
כדי להוכיח שקיים גבול צריך להוכיח שהטור הנ"ל מתכנס תמיד.
עכשיו חשבתי על הוכחה שאני מקווה מאד שלא נגועה במעגליות
היא מסתמכת על כך שכבר הראינו ש-0.9999... מתכנס
אנו יודעים ש-0≤an≤9, כי אלו ספרות
ומכאן גם 0≤an10−n≤9⋅10−n, כי כפלנו בגורם חיובי
ולכן ע"פ מבחן ההשוואה נקבל שמכיוון ש-∑∞n=19⋅10−n מתכנס (ל-1 כדלעייל), אזי גם ∑∞n=1an10−n מתכנס
בתגובה להודעה מספר 20 שנכתבה על ידי RP. שמתחילה ב "מרחבים וקטוריים - או איך איבדתי את השפיות שלי"
צריך לבדוק אילו מאקסיומות המרחב הוקטורי צריך להוכיח
סגירות לחיבור נתונה
קומוטטיביות ואסוציאטיביות החיבור, אסוציאטיביות כפל בסקלר, אדישות כפל באיבר היחידה, ו-2 חוקי הפילוג (דיסטריביוטיביות) נובעים בתורשה מהמרחב הכולל
נראה כי וקטור האפס נמצא בתת-הקבוצה
וכמו-כן, נראה שלכל וקטור בתת-הקבוצה גם הנגדי לו נמצא בה
נתון שהמרחב הוקטורי הוא מעל שדה סופי Zp, לכל שדה סופי קיים מאפיין ראשוני, במקרה שלנו p
כלומר לכל איבר בשדה a∈Zp מתקיים p⋅a:=p⏞a+a+⋯+a=0 (חיבור של p איברים)
מכאן נקבל שלכל v∈V מתקיים p⏞v+v+⋯+v=p⏞1⋅v+1⋅v+⋯+1⋅v=(p⏞1+1+⋯+1)v:=(p⋅1)v=0⋅v=→0
ולכן מכיוון שתת-הקבוצה סגורה לחיבור, וקטור האפס נמצא בה
לגבי הוקטור הנגדי, פשוט ניקח את (p−1)v:=p−1⏞v+v+⋯+v הנמצא בתת-הקבוצה בגלל הסגירות לחיבור, וממה שנכתב לעייל נובע ש-v+(p−1)v=→0
נו, זה גם פשוט, שהרי מדובר ב-Zp (למעשה כל שדה סופי איזומורפי לאחד מהם)
מה שאומר שכפל בסקלר, שהוא מספר שלם בין 0 לp-1, בוקטור כלשהו הוא כחיבור אותו וקטור באותו מספר של פעמים
אם n∈Zp, כלומר 0≤n≤p−1, ואז: n⋅v=(n⏞1+1+⋯+1)v=n⏞v+v+⋯+v
ושוב, כיוון שתת-הקבוצה סגורה לחיבור, הסכום הנ"ל נמצא בה
בתגובה להודעה מספר 23 שנכתבה על ידי ShoobyD שמתחילה ב "נו, זה גם פשוט, שהרי מדובר..."
זה ברור לי (האמת שאת רוב הדברים הצלחתי להבין כבר בדרך חזרה בהליכה מהטכניון לדירה-אבל אתה עזרת לי להפוך את זה מהג'יבריש בראש למתמטיקה ).
שאלה - בשדות Zp המספרים הם רק שלמים או שגם שברים יכולים להיות שם?
ד"א - איך עושים אותיות של מרחבים (F,Z, Q וכו') ב-latex?
Zp מוגדר כשדה השאריות מסדר p, באופן מופשט מדובר על המספרים השלמים בין 0 לp-1 כאשר מוגדרים עליהם חיבור וכפל מודולו p
(למען האמת ההגדרה הפורמלית היא מעט יותר מסובכת ומשתמשת במושג "חוג מנה" שהוא בעקרו מחלקת שקילות, רק שבמקרה ש-p ראשוני מתקבל שדה)
למעשה ניתן לומר שאלו לא מספרים שלמים אמיתיים, במובן אותו אנו מכירים, וזה כי הם לא פועלים לפי כללי האריתמטיקה הרגילים
לרוב מסמנים אותם עם קו עליון להבדילם משלמים רגילים
מכיוון שמדובר בשדה, אתה יכול בעקרון להגדיר בו חלוקה, או שברים (היינו-הך), רק שהמשמעות שלהם תהיה שונה מהרגיל
לדוגמא ב-Z5 ההפכי של ˉ2 ביחס לכפל הוא כידוע ˉ3 שכן ˉ3⋅ˉ2=ˉ6=ˉ1
כך שאם תגדיר את ½ להיות ההפכי של ˉ2 אז תקבל ש-½ = \bar{3}
או תקבל לדוגמא גם ש-\frac{1}{2} = \frac{4}{3} באותו השדה
את הסימולים עושים בעזרת הפקודה mathbb
לדוגמא \mathbb{N} יניב את סמל קבוצת המספרים הטבעיים \mathbb{N}
אם יש סימונים שאני משתמש בהם לעיתים ואתה רוצה לדעת איך, אתה גם יכול לעשות ציטוט על התגובה שלי ולראות את הקוד ישירות
בתגובה להודעה מספר 23 שנכתבה על ידי ShoobyD שמתחילה ב "נו, זה גם פשוט, שהרי מדובר..."
בלי קשר אני חייב להגיד לך תודה ענקית על כל מה שאתה עושה פה בפורום, על התשובות המפורטות והמושקעות והאווירה בפורום באופן כללי
ועכשיו לישון, עוד 6 שעות מתחיל יום סיוט...הרצאה חדו"א,תרגול מדמ"ח,הרצאה אלגברה, הרצאה מ.ספרתיות...ובין לבין צריך איכשהו "לחגוג" יום הולדת לחבר טוב ולנשום.
יש לי תחושה, אני מקווה שזה ייתן לך כיוון
התחושה אומרת שזה תלוי מה גדול יותר מבין a ו-b ההתחלתיים
נניח ש-b גדול יותר, אז הסדרה שלו תרד מונוטונית בעוד סדרת ה-a תעלה מונוטונית
ולהיפך אם a גדול יותר
ובסך הכל 2 הסדרות מתכנסות לאותו גבול שאין לי מושג מהו..
בתגובה להודעה מספר 32 שנכתבה על ידי הקרדינל שמתחילה ב "הן תמיד חביבות אחרי שמפצחים..."
הרבה פחות נחמד לגלות אח"כ שיש טעות בסיסית בחישובים ולא להבין איך מתגברים עליה...
אמרתי ש a_n>b_n ואז אמרתי שAn מתכנסת ל-0 ו-Bn לאינסוף וזה לא כל כך מסתדר...
יש לך טעות במעברים האחרונים \lim_{n \to \infty}\frac{a_n+b_n}{2a_n} < \lim_{n \to \infty}\frac{2a_n}{2a_n} \lim_{n \to \infty}\frac{\sqrt{a_n}}{\sqrt{b_n}} > 1
אם a_n < b_n זה לא אומר ש-\lim_{n \to \infty} a_n < \lim_{n \to \infty} b_n (אלא רק קטן או שווה)
קח לדוגמא את \frac{n}{n+1} < 1 < \frac{n+1}{n} ובכל זאת שלושתם מתכנסים ל-1
אני די בטוח ששתי הסדרות מתכנסות ולאותו הגבול
אני די בטוח ששתי הסדרות חסומות מלמעלה ב-a ומלמטה ב-b פשוט אין לי כוח להראות זאת..
בתגובה להודעה מספר 37 שנכתבה על ידי הקרדינל שמתחילה ב "ראה, אינטואיציה היא בהחלט דבר..."
טוב נו, אני רואה שנטשתם את זה
זה די פשוט מתברר..
לכל n, a_{n+1} := \frac{a_n+b_n}{2} > \frac{b_n+b_n}{2} = b_n > b כי סדרת הb-ים מונוטונית עולה
ולכן סדרת הa-ים חסומה מטה בידי b ועל כן מתכנסת
באופן דומה מראים שלכל n, b_{n+1} := \sqrt{a_n\cdot b_n} < \sqrt{a_n\cdot a_n} = a_n < a כי סדרת הa-ים מונוטונית יורדת
ולכן סדרת הb-ים חסומה מלמעלה בידי a ועל כן מתכנסת