|
10-11-2009, 19:20
|
|
|
חבר מתאריך: 25.08.07
הודעות: 1,097
|
|
הבריגדה הקלה מדווחת
במסגרת מסעות סתימת החורים, יצאתי היום קצת צפונה. התחנה הראשונה - מחלף חדרה. ממש במחלף, על כביש החוף (כמה עשרות מטרים ממזרח לו, ליד הגדרות של בית החולים הלל יפה), מישהו זיהה עמדה. ממש מזמן. התקיים פה דיון די סוער מה עושה שם עמדה, והמקנה היתה, אז, שזו עמדה בריטית, חלק ממחנה צבאי בריטי שהיה שם.
ראיתי אותה כמה פעמים מהכביש, אבל לא עצרתי לידה. עד היום. ובכן, רבותי - זו לא עמדה. למיטב שיפוטי - זה מבנה הנדסי כלשהו. החלונות ממוקמים בגבהים משונים, הגג שטוח, המיקום נחות, החלוקה הפנימית לא הגיונית לעמדה - בקיצור, זה לא. אני די משוכנע.
הנה שתי תמונות ממנה, אולי תוכלו להתרשם בעצמכם.
ובכן, הלאה. מישהו טען שיש "פילבוקס" (לכל אחד יש פירוש אחר למילה הזו) בין מחנה 80 לפרדס חנה. נסעתי הלוך ושוב לאורך הכביש, ולא ראיתי אותו.
מכאן נסעתי לגבעת עדה. הרי לא ייתכן שאין שם עמדות. בדרך נדלקתי על הזולה הזו שמישהו בנה, מין עמדה לימי שלום. היא רק בשביל הסבבה, ולא נגד כדורים שורקים. אבל חוץ מזה - היא ממש דומה לחלק מהבצרונות שמצאנו:
אחרי כמה נסיעות הלוך ושוב ברחובותיה של גבעת עדה (להזכירכם: נוסדה ב-1903. שנה אחרי סג'רה, והרבה לפני דגניה) מצאתי את מגדל המים. קשיש מקומי על קלנועית הודה שהיו פה פעם הרבה עמדות כאלה, אבל אף אחת מהן לא נותרה. אבל הוא זכר כל אחת מהן, ותיאר לי אותן ואת אתריהן. מעבר לצלילות הזכרון הזו, ממש התרגשתי מכך שגבעת עדה היא לחלוטין נטולת זכרון. שום שימור, שום נוסטלגיה. כלום. מין מושב/שכונת וילות נטול אופי, נטול כל סממן המעיד על גילו המופלג (106 שנים. ראבכ!). אז הנה מגדל המים:
הבצרון הבא אמור היה להיות ליד מעין שוני. עמית, או בועז, הלשינו עליו, ולמרות שחיפשתי שוב ושוב לא מצאתי אותו. מצאתי איזה שביל שטרם נסעתי בו, והתחלתי לדהור עליו. פתאום צץ מולי משהו דמוי בצרון. עצרתי וצילמתי, אבל מהר מאד הסתבר שזה בית משאבה. הנה הוא, למקרה שמישהו נוסף יוטעה על ידו:
אך בסוף השביל הזה נמצא הבצרון הנחבא. בין העצים, גדול מאד, עם בסיס אבן - ככל הנראה בית ערבי ישן. להערכתי - היה שם מבנה אבן, ששימש אולי כבית משאבה, וחלוצינו הוסיפו לו קומה שניה שתשמש להגנה וצפייה. יפה ומעניין, ועל הקיר - יפתח שואל את רותם אם היא רוצה להיות חברה שלו.
או קיי. ומכאן לנהלל. גבעת שימרון. גבעה תלולה מאד, גבוהה מאד, ובראשה עמדה ומעליה מגדל תצפית של הקק"ל. מרשים מאד ומבוצר מאד. להערכתי - השקעה כה מסיבית יכולה היתה להתקיים רק לקראת 47, או ע"י הבריטים. פשרה: הנוטרים. עמדות כה מושקעות אינן מאפיינות את המאורעות.
ובקשר לתיאוריה שפיתחתי על בני נהלל הגיבורים, שלא התבצרו אלא רכבו בשדות - אני חושש שהעמדה הזו לא מפריכה את התיאוריה. היא מאד מאד מרוחקת מבתי נהלל, והרבה יותר קרובה לבתי זרזיר, או כפרים ערבים אחרים. על אף היותה עמדה, היא יותר תוקפנית מאשר מתגוננת.
ולמרגלותיה - בית הקברות של נהלל. עם קבריהם של אילן רמון ואסף רמון, של משה דיין ושל זוריק דיין, ואחרים. משום מה זכרתי סיפור על קברי הילדים הטמפלרים שניסו להתיישב שם, אבל כנראה טעיתי. לא מצאתי לכך שום עדות.
|
|