21-07-2009, 14:31
|
|
|
חבר מתאריך: 11.02.08
הודעות: 772
|
|
ארה"ב תמכור להודו מטוסי קרב מתקדמים
שורת הסכמים נחתמו בתום ביקורה של קלינטון בניו דלהי - שיא בהתחממות היחסים בין המדינות [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] שרת החוץ האמריקנית הילרי קלינטון סיימה אתמול (שני) ביקור של שלושה ימים בהודו בחתימה של שורת הסכמים, שאחד מהם - הסכם ההגנה - מהווה, מבחינה מסוימת, שיא בהפשרת היחסים בין שתי המדינות מאז ימי המלחמה הקרה.
הודו מבקשת לרכוש 126 מטוסי קרב, ואם העסקה תצא לפועל כמתוכנן, תהא זו אחת העסקאות הגדולות בעולם למכירת נשק. ההסכם עשוי לחזק את הצבא ההודי, המשתמש עדיין בציוד הסובייטי הישן, ולספק מקור הכנסה לתעשייה הצבאית של ארה"ב. בד בבד, ההסכם יאפשר לארה"ב פיקוח הדוק יותר על הנשק שבידי ההודים ומדיניות השימוש בו כתנאי מוקדם למכירה.
קלינטון בישרה שניו דלהי הסכימה גם לאפשר לחברות האמריקניות לבנות שני כורים גרעיניים לייצור חשמל - עסקה ששווייה מוערך בכ-10 מיליארד דולר, וכי השיחות על יישום ההסכם יתחילו ללא דיחוי. במסגרת ההתחייבות של הממשל האמריקני החדש להרחיב את שיתוף הפעולה עם הודו, שרי החוץ סיכמו על חיזוק שיתוף הפעולה גם בנושאי חינוך, מדע, טכנולוגיה, שינוי האקלים וכדומה.
במהלך הביקור קלינטון נפגשה עם פוליטיקאים, אנשי ציבור, כוכבי קולנוע וסטודנטים; ניסתה לרכך את היחסים הטעונים בין הודו לפקיסטאן (במפגש עם הסטודנטים בניו דלהי אמרה שפקיסטאן "מחויבת באמת" למאבק בטרור), והביעה מחדש מחויבות למלחמה בטרור העולמי. אם כי שרת החוץ האמריקנית אמרה במסיבת עיתונאים כי הממשל משוכנע שמתכנני פיגועי 11 בספטמבר נמצאים בשטחה של פקיסטאן, באזור השבטים שבגבול עם אפגניסטאן. פקיסטאן לא מסכימה עם טענה זו.
השרים אישרו מחדש מחויבות הדדית ל"חזון העולם החופשי מנשק גרעיני" - נקודה חשובה על רקע החשש שהמתיחות בין הודו לפקיסטאן תדרבן את מרוץ החימוש הגרעיני באזור. בהודעה המשותפת עם שר החוץ ההודי, שתי המדינות התחייבו לחזק את השותפות האסטרטגית ביניהן ולחפש יחדיו פתרונות לאתגרים העכשוויים. במסגרת הדיאלוג האסטרטגי, קלינטון ועמיתה ההודי קרישנה ייפגשו אחת לשנה בוושינגטון או בניו דלהי לדון בסוגיות שעל הפרק. בסיכום ההודעה, השרים הצהירו שהיחסים בין הודו לארה"ב הם "מצוינים" ונשענים על קשת רחבה של אינטרסים משותפים וקשרי מסחר.
מקור המאמר:
http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1101764.html
|