פיתוח הנגב
כתב: יותם קניספל
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://mazi.idf.il/Images/trans.gif]
מקלע נגב הפופולארי עבר כשמונים שינויים לנוחיות הלוחמים ולטובת לחימה בשטח בנוי. מהמקלע החדש נגב 2000 נהנים כבר היום המתאמנים בבא”חים.
האמל"חיה
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://mazi.idf.il/sip_storage/FILES/3/5703.jpg]
רע"ן נשק במחלקת טילים ונשו"ת סא"ל טל אהרון מדבר כמו קוסם המחמם את הקהל לפני הטריק הגדול, ובצדק. להרבה מהדברים שהוא מציג מגיבים בהתלהבות שוטפת מצדדים שונים מהמטה ועד לשטח. הוא כמו Q בסרטי ג'יימס בונד. הוא זה שיציג לך את כלי הנשק שתצטרך לפני שתצא למשימה והתלהבותו מהם היא בהתאם.
לפני כל פריט שהוא מציג הוא סוחף את הנוכחים בפתיחה, שבה הוא מציג צורך ומיד מוריד לעצמו להנחתה עם המענה שביכולת הענף שלו להעניק.
על שולחנו מונח דו"ח הנגב דור ג', המתאר את פיתוח השיפורים שנעשו לאחרונה לאחר תהליך הפקת לקחים טכנו–אג"מיים שונים מהתנסויות של יחידות המשתמשות במקלע המוכר בשטח. "זה משהו חם, טרי מהתנור", הוא אומר. "לאחרונה התקבלו כמה דרישות לפיתוח שמטרתן לשפר את אמינות המקלע ולהתאים אותו בצורה מיטבית לפרופיל המבצעי בצה"ל. בימינו צורכי הלחימה בשטח בנוי שונים מהצורך שלשמו הושמש המקלע בעבר". המקלע, תוצרת ישראל, הוא מקלע אוטומטי קל בקליבר של 5.56 מ"מ. הוא משמש כנשק תקיפה כיתתי וכיום הוא המקלע הסטנדרטי של צה"ל. יתרונותיו במשקל הקל יחסית שלו בגודל הקומפקטי שמאפשר הסתערות מהירה ובעמידות שלו בתנאי מדבר קשים. המקלע יכול לשמש גם כנשק אישי עבור הלוחם עם אופציה לירות כדורים בבודדת.
דור ג'
בשנת 1995 סיימה תע"ש לתכנן את המקלע עפ"י מפרט של צה"ל, שהגיש דרישות למקלע קל המבוסס על מקלע המא"ג M–240 (במשקל 11 ק"ג) והמיני–מי M–249. בשנת 1997 נרכש המקלע בהיקפים גדולים והפך למקלע הראשי בצה"ל. סא"ל אהרון: “כמו כל כלי נשק מזדקן, הנגב החל להיות בעייתי בהיבטים שונים כמו ריבוי מעצורים, התרחבות בגוף המקלע וסדקים בריתוכים, עיוותים בתוף ההסתערות או הופעת חלודה באזורי הבלוק הקדמי ובוכנת הגזים".
לכן, מסביר סא"ל אהרון, הוכנסו שיפורים שונים שמטרת–העל שלהם היא שיפור הנדסת האנוש ללוחם. לתוצר שיוצא בסופו של עניין מהתהליך יקראו נגב 2000. "אנחנו מדברים על 80 שינויים חימושיים ואג"מיים", הוא אומר ומתייחס בין היתר לידית אחיזה חדשה ארגונומית ונוחה יותר לשימוש, מנגנון דריכה פשוט יותר, אפשרות החלפת תוף מהצד, קת מתכווננת כמו ב–M–16 ושיפור יציבות הדורגלים. "בנוסף, בנגב 2000 תתאפשר יכולת התקנה בו–זמנית של כמה אמצעים אופטיים, וזאת כדי להבטיח את אמינותו ואורך חייו של המקלע היעיל הזה גם במתארים לש"ביים".
אל תסתכל בקנקן
"הענף שלנו מוביל תהליכים של פיתוח מערכות נשק מול התעשיות והגורמים החימושיים המאחזקים, מול יחידות אחרות בזרוע והגורמים המבצעיים תוך מתן מענה הנדסי ואחזקתי לעשרות סוגי נשק שונים", מסביר סא"ל אהרון. "כולם משלבים בתוכם יכולות בקרת אש, בקרת צריח ואינטגרציה מערכתית. זאת לצורך סגירת מעגלי אש מהירה ושיפור האפקטיביות המבצעית של הלוחם".
לדבריו, לא ניתן יהיה לראות מבחוץ את כל החידושים שבנגב 2000. "הענף מטפל באינטגרציית המערכת ולאו דווקא בקנה היורה. בשלב הראשון הוכנסו שינויים פנימיים בעלי השלכה על עמידות המקלע לאורך זמן. אפשר להתייחס לזה כמו להשתלת כליה חדשה - אומנם לא רואים כלום מבחוץ, אבל השינוי מבפנים מאפשר להמשיך לחיות ולהתקיים".
נגב לאלפים
כמה אלפי מקלעי נגב 2000 נרכשו בתצורתם הנוכחית, עם שיפורי האמינות הקלים, וקליטתם תסתיים בסוף 2009. מנה ראשונה של כמה מאות מהם כבר החלה להיקלט בבא”חים השונים. הכמות כולל השינויים הסופיים ייקלטו בשנת 2011.
מפרט טכני
משקל: 7.6 ק”ג
משקל תוף ( 150 כדורים): 2.7 ק”ג
אורך: 1,020 מ”מ עם קת פתוחה
אורך הקנה: 460 מ”מ
קצב אש: 700–850 כדורים בדקה, או 850–1000 כדורים בדקה
מהירות הלוע: 920 מטר לשנייה
מתוך אתר זרוע היבשה:
http://mazi.idf.il/5773-8137-HE/IGF.aspx
ועכשיו לשאלה המרכזית:
- עם התבור פתרו את בעיות האמינות, האם זה גם המצב עם הנגב הישן/החדש?