06-06-2009, 18:23
|
|
|
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
|
|
מהסקר הארכאולוגי של עמק חפר - עמוד 9
http://www.hefer.org.il/STORAGE/files/8/17658.pdf.
תל עם שרידים מהתקופה הישראלית י"א לפני הספירה ולמהדרין תקופת הברונזה התיכונה והמאוחרת.
מתוך: http://www.syt.co.il/print_version.asp?id=554
"תל זרור,הנו אתר ארכיאולוגי הנמצא כ – 4 ק"מ מזרחית לעיר חדרה של ימינו ומזוהה על ידי מס´ חוקרים כעיר "צרר" המופיעה ברשימת הכיבושים של מלך מצרים תחותמס ה – 3 ששלט על מצרים הפרעונית במאה ה – 15 לפנה"ס ואילו אחרים מזהים את המקום כעיר "מכתר" מאותה רשימה.התל מאופיין בשתי פסגות סמוכות, המופרדות ע"י שדה מעובד ונערכו במקום מספר חפירות ארכיאולוגיות כאשר הראשונה בוצעה בשנת 1928 ע"י הארכיאולוג האמריקאי ג´ון גרסטנג אשר ערך במקום חפירה קצרה בת יום אחד.בין השנים 66 – 1964 חפרה במקום משלחת ארכיאולוגים יפנית ונמצא כי מדובר בעיר מתקופת הברונזה התיכונה (המאות ה – 19 ו – 20 לפנה"ס) כשהיא מוקפת סוללה שהקיפה שטח של כ – 50 דונם.בתקופת הברונזה המאוחרת שכנה במקום עיר פרזות נחשפו מתקופה זו מבנים גדולים ורובע של חרשי נחושת עם תנורי התכה וכיורי היתוך שהם גם כלי חרס מקפריסין שהייתה ככל הנראה מקור לנחושת באותם ימים.בימי המלוכה של שלמה המלך,במאה - 10 לפנה"ס הוקמה במקום מצודה גדולה מוקפת חומה ובגבעה הדרומית נמצאה קערה ממורקת ועליה חרוטה כתובת בעברית עתיקה "לאלסמך".הישוב חרב על ידי האשורים במאה ה- 8 לפנה"ס וכנוראה נושב שוב בתקופה הפרסית עד לתקופה הרומית ברצף ומתקופה זו נחשף מגדל שמירה על הפסגה הצפונית של התל.בתקופה הביזנטית שכן הישוב מדרום לתל ובתקופה הממלוכים הוקם על הגבעה הדרומית כפר ערבי בשם תל א – ד´רור אשר היה קיים עד למלחמת העצמאות"
מתוך אתר 'רשות העתיקות': התקופה הכנענית התיכונה, מאות 20-18 לפני הספירה). בתקופה זו אנו למדים על תנופת ישוב וביצור רבת היקף בארץ ישראל, שכן אתרים רבים וגדולים באזור השרון כגון תל אפק (ליד ראש העין), תל פולג, תל בורגה, תל זרור ותל חצור בוצרו כולם בסוללות עפר אשר בפיסגתם היו אף חומות ומגדלים.
בתקופת הברונזה תיכונה 2 יתכן ומצוי כ'אחד מבנותיה' של אפק יחד עם ישובים חקלאים פרוזים באזור דרום השרון כדוגמת: תל פולג, תל חפר(על נחל אלכסנדר), ותל-בורגה.
האם מישהו יכול לשים ידו על כתבה בטבע וארץ מ1968? מ' כוכבי, 'חפירתו של תל זרור בשרון', טבע וארץ, י , 4, (1968), עמ' 242 – 245.
נחפר ככל הנראה בפעם הראשונה ב1928 ובהמשך ע"י מ.כוכבי, א. זרטל [?] ומשלחת יפנית
מתוך שלל המידע שהובא - ברור כי מה שחשבנו לעמדה הינו למעשה שריד מהמצודה שבאקרופוליס העיר של גויי הים ולמעשה מהווה עדות לבניה המוקדמת ביותר בבטון בא"י 3000 שנים לפני בית המשאבות שבמעלה הירקון.
|