|
13-05-2009, 16:33
|
|
|
|
חבר מתאריך: 03.01.05
|
|
המוח של יחידת ה-101
לפני עשר שנים בדיוק נפטר שלמה באום, מהנועזים בלוחמי ישראל וממעצבי תורת הלחימה של צה"ל וגם בליין, איש רוח והוגה דעות מקורי. בתו, אילאיל באום, נפגשה עם חבריו הרבים, המספרים על לוחם שלא הסכים להתפשר ולא נפרד מהרובה מאז גיל 17 ועד יומו האחרון
אילאיל באום
תמיד היינו משפחה מיוחדת, אבל את זה אני יודעת להגיד רק היום, במבט לאחור. כי בשבילי העובדה שבין אמא לאבא היה הפרש של 22 שנה לא הייתה יוצאת דופן. גם לא העובדה שגרנו באחד המקומות היפים בירושלים, שבין באי ביתנו היו אנשי רוח ידועי שם ואנשי צבא בכירי דרגות, וגם לא העובדה שאבא היה זה שנמצא תמיד בבית ואמא בעבודה. רק מאוחר יותר, כשאנשים התבלבלו לחשוב כי אבי הוא בעצם סבי, התחלתי לשאול שאלות.
מה ששמעתי מחברים וגם מזרים שלא הכרתי זה שאבא שלי היה אחד הלוחמים הנועזים של צה"ל, שידע לבנות תורות לחימה וגם ליישם אותן בקרבות ובפעולות מעבר לגבול. תמיד זכרו שהוא היה האיש הראשון שאריק שרון קרא לו להקמת ה-101, יחידת הקומנדו הקטנה ששינתה את צה"ל. כשאבא נפטר אמר עליו חברו הקרוב האלוף ישראל טל: "הוא היה אחד האנשים הנועזים בקרב לוחמי ישראל. בכל מה שנוגע לאמנות המלחמה והמחשבה הצבאית ראיתי בו מופת, ומבחינות רבות הייתי תלמידו".
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.mynet.co.il/PicServer2/02022009/1946546/yTIK009650_wa.jpg]
שלמה באום (משמאל), עם אריאל שרון (מהאלבום המשפחתי)
אבא שלי, שלמה באום, הלך לעולמו בגיל 70 לפני עשר שנים בדיוק, כשהייתי בת 16. עדיין קשה לי להגיד מת, כי מת זה מישהו זר. שנים לאחר פטירתו עוד נמשכו טלפונים של אנשים שחיפשו אותו. לפעמים, ברגעי חולשה, הייתי עונה שהוא פשוט לא בבית, או, אם נח עלי מצב רוח של הומור שחור, הייתי אומרת שהוא עבר לגור בגבעת שאול.
עשר שנים הן תירוץ טוב לנסות לתאר את הדבר החמקמק הזה שנקרא אבל. אחותי מיה, כיום בת 32, מנסה לתאר את התחושות: "בימי השבעה הראשונים לא יכולתי אפילו לדמיין איך ייראו חיי עשר שנים אחרי. אבל אחרי עשר שנים עוצרים בשביל לאחוז בזיכרונות לפני שייטשטשו לחלוטין.
"אבא היה בעל ידע רחב בצורה בלתי רגילה. כשהייתי בכיתה ד' ביקשתי ממנו עזרה בשיעורי הבית. השאלה שעליה נדרשנו לענות הייתה: 'מה היו התוצאות השליליות של מלחמת איראן-עיראק?'. אבא אמר 'היו לה רק תוצאות חיוביות מבחינת ישראל'. ומה שהתחיל בבקשה תמימה הפך להרצאה רחבת יריעה על המלחמה, תולדותיה, האידיאולוגיה של כל צד וההשלכות. אני זוכרת את עצמי כותבת עד מאוחר בלילה.
"למחרת הגעתי לכיתה בלב כבד. המורה התחלחלה מהתשובה ושאלה מאיפה שאבתי את הרעיונות האלה, עיקמה את האף בנימוס והמשיכה הלאה. מאז למדתי שאם איני רוצה לגרום למורים שלי זעזועים מיותרים, כדאי להיעזר באמצעים קונבנציונליים להכנת שיעורי הבית. ואבא שלי - הבנתי כבר בשלב הזה, ממש לא עונה על ההגדרה של 'קונבנציונלי'".
המהפכה היחידה בצה"ל
אבא לקח חלק כנער בפעולות ההגנה לפני קום המדינה, לחם במלחמת השחרור, בששת הימים ובמלחמת ההתשה. בתחילת שנות ה-70 נקרא לסייע לאריאל שרון בחיסול הטרור ברצועת עזה, שמוגר כליל למשך שנים ארוכות. לאחר מכן השתתף במלחמת יום כיפור ובמלחמת שלום הגליל. אך מעל לכול זכור שלמה באום כמי שיחד עם אריק שרון הקים ופיקד על יחידת ה-101 - קבוצה קטנה של לוחמים שהוקמה ב-1953 - והצליחו לשנות למשך שנות דור את צה"ל ולהציב ללוחמיו סטנדרטים חדשים של לחימה ודבקות במטרה.
אבא היה מאלה שנשארו בצבא אחרי מלחמת השחרור. שרון הכיר אותו כשפיקד על סיירת גולני בראשית שנות ה-50 ואבא היה הרס"פ שלו, שפיקד על יחידות המשנה של היחידה בפעולות שונות. זמן קצר לאחר מכן עבר אריק לירושלים ללמוד באוניברסיטה ואבא חזר למשק הוריו בכפר יחזקאל. יום אחד, בקיץ 1953, אבא חרש את השדה ושמע צפצוף טנדר. אבא ניגש לנהג וזה הושיט לו פתק משרון: "שוב רצחו שני יהודים. הממשלה החליטה סוף סוף על פעולת תגמול, ואינני רואה סיכוי להצלחתה ללא השתתפותך. קח את נשקך האישי ותגיע לירושלים".
יעד הפעולה היה פיצוץ ביתו של מוסטפה סמואלי מנבי סמואל, שנשבע להרוג מאה יהודים. את סמואלי אמנם לא הצליחו להרוג, הוא נפגע שנים לאחר מכן בידי משמר הגבול, אבל ביתו פוצץ. שמונת הצעירים שקיבץ שרון לפעולה היו הגרעין שסביבו הוקמה ה-101. אבא בנה את תוכנית האימונים של היחידה וגם נתן לה את שמה, שאותו אימץ מיחידת גרילה שהקים הקצין הבריטי אורט ווינגייט, מפקד "פלוגות הלילה", שאותו העריץ אבא כנער, באתיופיה ואריתריאה.
היחידה פעלה רק חצי שנה, מאוגוסט 53 עד ינואר 54, כשבשורותיה פחות מ-60 חיילים ומפקדים, אך ההיסטוריון הצבאי ד"ר אורי מילשטיין מכנה את ה-101 "המהפכה היחידה שהתחוללה עד היום בצה"ל. עד 101 היה ארגון ההגנה. מהפכת ה-101 הייתה נטו שלמה. נכון שיש צורך באנשי הביצוע, אבל באום היה מחלקת השכל של ה-101. אריק שרון היה שר החוץ ושלמה באום שר הפנים.
"הוא לא היה רק התיאורטיקן, אלא גם המאמן שהכשיר את הלוחמים בזמן ששרון היה תמיד בחוץ, נפגש עם הדרג המדיני ומארגן מבצעים. שלמה בנה את תוכנית האימונים, הוא אימן את החיילים וגם עסק בחקר ובנושא הפקת הלקחים, דבר שלא היה כמעט קיים אז בצה"ל".
ב-101 שימש אבא כמפקד משנה על פשיטות אחדות, לרבות הפשיטה למחנה הפליטים אל בוריג' בעזה והפשיטה על קיביה, שבה נהרגו 69 איש, בהם נשים וילדים. בעקבות הסערה שקמה בארץ ובעולם לאחר הפעולה הודיע דוד בן גוריון בכנסת כי שום יחידה של צה"ל לא עזבה בלילה את בסיסה וכי הפעולה הייתה נקמה של חברי קיבוצים צעירים. לאחר הפעולה נקראו שרון ואבי אל בן גוריון והיו בטוחים כי יודחו או לפחות יינזפו. אבא תיאר כיצד כשנכנסו לחדרו של בן גוריון הוא קם לכבודם ואמר "בחורים, אני רוצה לברככם על פועלכם המבורך. לצערי איני יכול לעשות זאת בפומבי".
אחרי שנים סיפר אבי בראיון: "בפעולת קיביה פוצצנו 43 בתים. לצה"ל היו פנסי כיס עוד מהצבא הבריטי, מין דבר שבקושי רואים איתו. נכנסנו עם מגפון, מאירים בפנס וצועקים – 'אם יש פה מישהו שייצא, כי אנחנו עומדים לפוצץ אותו'. היו כאלה שקמו ויצאו. ואז, שמים חומר נפץ ומרימים את הבית. כשחזרנו דיווחנו על 11 הרוגים. זה לא שדיווחנו שקר, פשוט לא ידענו. גם אנחנו הוכינו בתדהמה".
http://www.mynet.co.il/Ext/Comp/Art...3706892,00.html