חיל התותחנים מפתח מגוון אמל"ח חדש
קליעה לרחוק
http://mazi.idf.il/5675-7794-HE/IGF.aspx
כתב: שחר הלווינג, איור: מתן ממן [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://mazi.idf.il/Images/trans.gif]
טעינת פגזים אוטומטית, ירי מדויק של רקטה מתוקנת מסלול, מזל”ט לאיסוף מודיעין עבור המח”ט, משימות אש ממוחשבות ושקיפות מוחלטת של ירי אויב וביצועי כוחותינו. חיל התותחנים מעמיק את התחכום שבעוצמה בתוכניות לטווח ארוך. המסלול הבליסטי של לוחמי התותחנים אוגוסט 12’
שני קצינים במילואים ואחד נוסף בקבע, כולם ממחלקת אמל"ח, עומדים בשבטה ומתבדחים ארוכות במה שקרוי בהומור הפנימי שלהם "מעגל האידיוטים". כשמגיע תורו של רמ"ד מערכות חת"ם רס"ן ברי זיגדון, לתרום את חלקו הוא אומר: "חמש שנים אחרי שאני אשתחרר יגידו 'מה עשה ברי האידיוט הזה?', חמש שנים מאוחר יותר יגידו 'ומה עשה האידיוט ההוא?' ואחרי חמש שנים נוספות יגידו 'פעם היה אידיוט שעשה פה משהו'".
לא צריך להתבלבל. חבורת האמל"חניקים כלל אינה מתוסכלת. "כבר הרבה שנים אנחנו בתחום הזה", מסביר רס"ן זיגדון מאוחר יותר, "זה הומור שמדגים את המשמעות של מה שאנחנו עושים כאן ואת ההשפעה ארוכת הטווח של ההחלטות האלה על צבא היבשה".
עיקר מרצם של אנשי מחלקת אמל"ח מופנה לעתיד הרחוק ולהכרעה באילו כלים ישתמש צה"ל בעימותים הבאים. חיל התותחנים, המעיד על עצמו כטכנולוגי ביותר בצבא היבשה, צפוי להשתדרג בכל המערכים על פני התר"ש הנוכחי. מה ההתפתחויות העיקריות ואיך יתמודד איתם החיל? התשובות בהמשך.
תותחים: רומס את התומ"ת
מאפייני שדה הקרב הנוכחי והעתידי מחייבים יותר ויותר שימוש בתותחים. החזון הארטילרי מתומצת ביותר עוצמה ופחות סד"כ. זאת על בסיס שימור המערך המתמרן ופיתוח מערכות לטווח ארוך יותר ממה שהכרנו עד היום.
המערך הקני, הגדול והחשוב ביותר בחיל התותחנים, הוא "מערך מיושן שמעורבים בו תותחים שפועלים כבר ארבעים שנה", כדבריו של רמ"ד תותחנות במקתמ"ר רס"ן משה צחור. "חלק מהתותחים הגיעו מוייטנאם ולא תואמים את ההתקדמות הטכנולוגית של החיל. היו שדרוגים במהלך השנים, אבל הם נגעו במערכות הניווט והכינון ולא טיפלו בפלטפורמה".
בחיל פועלות שתי פלטפורומות עיקריות של תותחים: תותח נגרר (M–71) בשימוש חיילי מילואים ותותח מתנייע (M–109) בשלושה מערכים: ה"דורס", ה"רוכב" שנמצא בשירות אגדי המילואים ונעדר יכולות כינון וניווט וה"דוהר", תומ"ת סמי–אוטונומי.
למשרתים בחיל מומלץ להתרגל לשם החדש. שלושת מערכי התומ"ת, כמו גם מערך ה–M–71, יוחלפו בתותחי ה"רומס". רס"ן צחור: "עיקר הצורך המבצעי הוא הארכת הטווח ואפשרות לתקוף מטרות בעומק שדה הלחימה, מה שיצריך פחות דילוגים בשטח ויגביר את השרידות של הכלים והכוחות. פיתוח מרעום חדש ישלים את שדרוג המערך על ידי שיפור דיוק הפגיעה לרדיוס של עד 20 מטרים מהמטרה. הקנה יוכל לירות שלושה פגזים במסלולים בליסטיים שונים, כך שינחתו יחדיו. הטענת הפגזים תעשה ע"י מטען אוטומטי ותקל על חיי הצוות שהיום מרים את הפגזים בכוחות עצמו. כך נוכל לצמצם את כוח האדם בצוות תומ"ת. קצב האש, שנתון כיום על ארבעה פגזים בדקה צפוי לעלות לשמונה".
בחיל עדיין בוחנים אם לעבור לרק"מ על גלגלים, שיתרונותיו הם ניידות גבוהה ועלות נמוכה, או לדבוק ברק"מ הזחלי הממוגן יותר.
התו"ל לתותח החדש כבר החל להיכתב. "הכתיבה נעשית בהתאם לתובנות שיש לנו היום בנוסף למה שאנחנו צופים בקרבות העתיד. הכוונה היא להתאים את התו”ל ללחימה גם בעוד חמישים ומאה שנים", אומר ראש מחלקת תורה בחיל תותחנים אל"מ אלון קלוס, "ה'רומס' יירה יותר פגזים בזמן קצר יחסית אבל לא יהווה תחליף לסיוע של חיל האוויר. כמו היום, הוא ימשיך לתת סיוע לכוחות המתמרנים".
מתי יגיע: הסוללה הראשונה צפויה להתנסות בתותח החדש בשנת 2015. חיילי הסדיר והמילואים יעברו הסבה מקצועית עם קליטת הכלי החדש ביחידתם. תהליך הקליטה של ה"רומס" צפוי להיות ארוך ולהסתיים בכל המערך בעוד 20 שנה.
רקטות: מסלול מהיר ומתוקן
בשנת 1995 התחזק חיל התותחנים ביכולת מסוג חדש: רקטות המנתץ (MLRS). למשגר המנתץ שני יתרונות בולטים: יכולת ירי בכל מזג אוויר ותפעול על ידי צוות מצומצם - מפקד ושני מפעילים - כדי לשחרר מן הלוע רקטה הנפתחת באוויר ומפזרת 644 פצצונות שכל אחת מהן בעלת עוצמה גדולה משל רימון יד.
במלחמת לבנון השנייה השתמש צה"ל לראשונה ברקטות המנתץ. מכיוון שבאימונים משתמשים ברקטות גבס, המלחמה היוותה הזדמנות לבחון את יכולתו הרקטית של החיל.
אז התבררו הפערים בתפעול המנתץ: ניידות איטית של המשגרים והעדר אפשרות לעבוד בסיוע ישיר.
"הייתי מסו"ל באימון המתקדם בגדוד רעם, כשביום הראשון של המלחמה קיבלנו הוראה לעלות מיידית לרמת הגולן", נזכר רמ”ד מנתץ במקתמ”ר סרן עידן ברנשטיין. "היינו צריכים מובילים שהעלו אותנו באיטיות של 6–7 שעות לצפון הרמה. היו 27 דילוגים במהלך המלחמה כשהשיא היה בתנועה של סוללת משגרים באמצע הלילה בכבישי הצפון. תנועת המובילים בכבישים הצרים ברמה היתה איטית וחשפה את הכוחות".
משגר הרקטות העתידי שיגיע לחיל יהיה גלגלי עם יכולות ניווט עצמאיות ויוכל לנוע בשטח וגם בכבישים בניגוד לזה המורכב על זחל. המשגר יותאם לירי מדויק של רקטות מסוגי חימוש שונים באמצעות הרמ"מ (רקטה מתוקנת מסלול) שתתקן את המסלול הבליסטי של הרקטה בזמן שהותה באוויר. כך תוכל הרקטה לפגוע באויב גלוי, מחופר או נייד בכלי רכב קלים ולהקטין לכמעט אפס את אחוז הנפל.
"בעתיד נוכל להגדיל את כמות המטרות ואת קטלניות הרקטה", אומר אל"מ קלוס, "עם זאת, לא מדובר באמל"ח שכותבים עבורו תו"ל חדש כי שם המשחק הוא חימוש וטווח".
"הכוונה היא שבעתיד היותר רחוק נוכל למקם את המשגרים בעורף ולהגיע לטווחים של 90–100 ק"מ", אומר סרן ברנשטיין. "המרחק הזה מקנה שרידות מערכתית ללא פגיעה במשימות הנדרשות. נוכל לחנות בשטח עורפי יותר ולהיות מוגנים מארטילרית אויב גם אם יזהו את מיקומנו".
על פי התסריט הזה, תוכל פלגת רקטות להכריע קרבות ולנטרל ביממה את כלל סוללות ארטילריית אויב.
מתי יגיע: למשגר ולרקטות החדשות שיפעיל עדיין לא ניתן שם וטרם נקבע תאריך מבצוע בחיל. עם זאת, הצפי לתחילת ההגעה שלהם הוא לשנת 2013.
כטב"מ: מזל"ט לכל מח"ט
"עד סוף שנות התשעים זלזלו באפשרות לשלב כלי טיס בלתי מאוישים בחיל התותחנים", מספר ראש מדור כטב"מ סרן גיל שמואלזון. "אבל אז מישהו זרק חוברת בנושא לעברו של סא"ל מוני כץ, שהתבקש לברר אם יש צורך ואפשרות בהקמת מערך שכזה. כך הוקמה בשנת 1999 היחידה וסיפקה כטב"מים לחטיבות ולאוגדות עד שהגענו למצב שהיום כל הצבא הירוק רוצה מזל"טים".
למרות שמערך הכטב"מ הוא הצעיר ביותר בחיל, עושה רושם כי דווקא בו עומדת להתרחש המהפכה הגדולה ביותר ובעתיד הנראה לעין. לפי סרן שמואלזון, כבר היום קיימים מזל"טים המשמשים את החטיבות המתמרנות, אך הם מיועדים בעיקר לרמת האוגדה ולכן לא זמינים עבור המח"טים. בעוד הפרויקט החדש והמפורסם של המערך, "רוכב שמיים" בשימוש הגדודים.
"לרוב, כשהמח"טים רוצים חוזי עילי הם שואבים את ה'רוכב שמיים' מהגדודים למרות שהמערכת הזו לא מתאימה לרמת החטיבה, מכיוון שהיא טסה נמוך, שוהה באוויר זמן קצר ולא מגיעה למרחק שמספיק לכסות גזרה של חטיבה ולסגור מעגלי אש. מכיוון שאנחנו רוצים לתת את המענה לגדודים ובו בזמן גם לתת למח"טים כלי שיענה להם על הצרכים, אנחנו עמלים בפיתוח המזל"ט ‘שכבה נמוכה’ שכמו 'רוכב שמיים' אמור להיות כטב"מ טקטי ולשמש 'העיניים של המח"ט'".
המטרה המרכזית של "שכבה נמוכה" היא לאסוף מודיעין לטובת החטיבה לפני יציאה לפעילות מבצעית ולאחר מכן ללוות את הכוחות במהלך ניהול הקרב. המערכת העתידית תוכל לטוס עשרות ק"מ מרכב המשימה, שם יישב הצוות המתפעל, ותאפשר חוזי ביום ובלילה. לכל חטיבה יוקצו שלושה מזל"טים, שיאפשרו ביצוע רצוף של משימה לאורך 10–12 שעות, משך זמן ממוצע של קרב חטיבתי.
"האנשים שיפעילו את המזל"ט יצטרכו לדעת לפענח תמונת קרב חטיבתית", מסביר סרן שמואלזון, "לכן הצוות יהיה גדול יותר מזה של 'רוכב שמיים' וימנה שבעה אנשים: טכנאי ושלושה תתי–צוותים המורכבים מקצין בדרגת סרן ומש"ק. תת–צוות אחד ינוע רגלית עם חפ"ק המח"ט ושני תתי–הצוותים האחרים יישבו עם הטכנאי בתוך רכב המשימה".
לדברי אל"מ קלוס, תפיסת ההפעלה של המעופף החדש נכתבה כבר ובימים אלה מתבצעים פיילוטים ראשונים כדי לתקף אותה. "המח"ט יקבל חוזי עילי, שיאפשר לו לסגור מעגלים ויוכל לאסוף מודיעין גם במה שאנחנו קוראים לו 'שטח ההתעניינות' המרוחק יותר משטח הלחימה".
על פי החלטת סגן הרמטכ"ל, פרויקט "שכבה נמוכה" יתבצע בשיתוף פעולה בין חיל האוויר לבין זרוע היבשה בהובלת חיל התותחנים. כל זרוע תפעיל מוקד אחד לפי צרכיה במשך שנת ההרצה ותבחן אותו בתרגילים ובבט"ש. בסוף אותה שנה יחליטו הזרועות על החברה הזוכה במכרז ועל תפיסת ההפעלה. אז עתידה כל זרוע לרכוש ארבעה מוקדים לשירותיה.
הקצאת המערכת לחטיבות הלוחמות תתבצע לפי החלטת אגף המבצעים בהתאם להערכות מצב מודיעיניות ולאיום בגזרות השונות. בדומה ל"רוכב שמיים", כל צוות יהיה "צבוע" לחטיבה, שתהיה יחידת האם שלו בתרגילים ובפעילות המבצעית בחירום.
מתי יגיע: מוקדי שכבה נמוכה יתחילו לפעול עוד השנה. במשך שנת 2010 המערכת תעבור להרצה מתוך כוונה להפעיל ארבעה מוקדים עד סוף שנת 2011.
שדר חם: הלהיט של קיץ 09’
אם מאחורי כל גבר מצליח עומדת אישה תומכת, הרי שמאחורי כל תומ"ת יעיל צריכה לעמוד מערכת לניהול אש וחישוב נתוני ירי. מאז תחילת שנות התשעים ועד מלחמת לבנון השנייה ליוותה את החיל מערכת ה"ערמון", מחשב הירי של הסוללה שאוסף נתוני ירי. "מערכת החישוב הזאת עבדה היטב במלחמה, אבל היא די מוגבלת. חסרה בה מפת שליטה בשדה הקרב והיא אינה תומכת בפגזים ובמרעומים החדשים של החיל", אומר רמ"ד מערכות שליטה ובקרה בחיל התותחנים רס"ן נתן ליבוביץ'. "מכיוון שהערמון משמש רק לניהול האש ולא לניהול הלחימה, ארבעה גדודי הסדיר עברו לשימוש ב'שדר חם 100'".
מערכת השליטה ובקרה (שו"ב) החדשה כבר ידעה, לצד ניהול האש, לנהל גם את הלחימה ולהתחשב בגורמים כמו תמרון הכוחות וגבולות הגזרה, אך עדיין לא היתה מחוברת למערכת ה'משואה' המקשרת בין כלל כוחות השדה. לכן היא נתנה מענה ברמת הגדוד בלבד מבלי לקשר אותו לפעילויות של החטיבה המתמרנת ושאר האגד הארטילרי.
כאן נכנס לפעולה פרויקט הצי"ד של זרוע היבשה, במסגרתו יקלוט חיל התותחנים את מערכת השו"ב החדישה 'שדר חם 400', או בשמה השני "שדר חם בתשתיות משותפות". רס"ן ליבוביץ': "המערכת החדשה היא לא שיפור של הקודמות, אלא מערכת חדשה מהיסוד. היא תוכל לשלוט בקרב כשכולם, מרמת התומ"ת ועד רמת הגייס שותפים לנתונים של הכוחות המתמרנים והמסייעים. מעכשיו, כשאני אסייע ליחידה כלשהי אני אראה את גבולות הגזרה, אזהה את תנועת האויב שמולם ואבצע הערכת מצב והפעלת אש מדויקת במהירות רבה יותר".
כיאה למערכת בשלבי המבצוע שלה, ההוראות המקצועיות כבר נכתבו והשלב הבא יהיה העמקתן על ידי הספרות המקצועית. אל"מ קלוס: "המערכת הזו תשנה משמעותית את דרך העבודה שלנו. כבר היום קיים בחיל צוות הטמעה שתפקידו לבצע הסבות לגדודים ולחנוך אותם עבור החיילים. ההטמעה תתחיל כבר משלב האימון המתקדם בשבטה".
עם שילוב המערכת יוכל קש"א לתקשר באמצעותה עם מפקד הסוללה ולפתוח דרכה משימת אש הכוללת מטרה, זמן ותחמושת נחוצה, כל זאת מבלי להשתמש בקשר על תדריו החסומים וההפרעות. "המערכת החדשה תדרוש אנשים מקצועיים שיידעו מה לעשות עם כל המידע שהיא תעבד עבורם", אומר רס"ן ליבוביץ'.
מתי יגיע: המערכת תיכנס רשמית לפעילות באימון שתערוך סוללה מגדוד קרן בסוף חודש מאי. כל כוחות הסדיר צפויים לעבור הסבה למערכת עד תום שנת 2011. תוך חמש שנים יפעל ה"שדר חם 400" במערכי האיכון, הרקטות והקנים.
איכון: רז כוחנו
בשתי המערכות האחרונות בלטה יותר מכל מעורבות העורף בלחימה, שהפכה את מערך האיכון למשמעותי יותר מבעבר. מסוף שנות השמונים ועד היום המערך משתמש במכ"מ הנוריות שמזהה ירי רקטות לעבר ישראל, צופה את מקום נחיתתן ומקושר למערכת "צבע אדום" של פיקוד העורף.
במהלך מבצע "עופרת יצוקה" איכנו שלושת צוותי הנורית למעלה מ–90% מהירי לעבר ישראל ותרמו ל–43 סגירות מעגל עם מחבלים ע"י דיווח מהיר על מיקומם לכוחות המתמרנים ולחיל האוויר.
אבל בחיל התותחנים כבר מדברים על הדבר הבא בתחום האיכון: מכ"מ הרז. בניגוד לנוריות, מכ"מ רז יוכל לאכן יציאת רקטות לעבר ישראל ובו זמנית גם לטווח את ירי כוחותינו לעבר שטח האויב. באמצעות “שדר חם 400” מג"ד התותחנים יוכל לראות את התקדמות הכוח המתמרן ובמקביל את הירי של הגדוד שלו.
בזמן הלחימה בעזה ערך מכ"מ רז ניסוי מוצלח. רמ"ד איכון סרן לירוי שפיר השתתף בניסוי וחזר מעודד לגבי העתיד. "במקום להזיז שני צוותי נוריות בכל גזרה יוכל צוות המכ"מ להיות מוצב במקום קבוע ולקלוט שיגורים מכל שטח הרצועה. בכל הנוגע לאיכון מדויק יותר, מהיר יותר וטווח קליטה גדול הרבה יותר - מכ"מ רז הוא ה'בריון השכונתי'".
כיום עובר סרן שפיר קורס לכתיבת תפיסת ההפעלה למערך. "נוכל לעבוד עם כמה סוללות במקביל ועם מספר רב יותר של מטרות והכל בתוכנה שתעבוד אוטומטית ללא מגע יד אדם. במקביל מתבצעת עבודת מטה לרכש מכ"מי LCMR המסוגלים לאכן ירי מרגמות קצרות טווח מה שכמובן ישפר את איכות איכון הירי לעבר שטח ישראל".
גם לאחר רכישת כמות מכ"מי הרז המסוגלים לכסות את כל שטח מדינת ישראל, הנוריות יישארו בחיל, בעיקר לטובת כוחות המילואים וההכשרות.
מתי יגיע: שלושה מכ"מים כבר נרכשו. הצוות הראשון יוקם כבר באפריל. השלמת המערך צפויה תוך ארבע שנים.
כיסוי כלל עולמי
עתיד התותחנים בארמי האמריקאי ובצבא הגרמני
שני ההבדלים העיקריים בין רקטת העתיד הישראלית לזו האמריקאית הם דרך ניוד הרקטה ותכולתה. בעוד בצה”ל בונים על רקטה מתוקנת מסלול, שתשדר מהאוויר את מיקומה ותקבל תיקונים מהקרקע, הרקטה האמריקאית מכילה מחשב טיסה המבוסס של GPS שינחית אותה בדיוק במקום הרצוי.
רקטת ה–GMLRS תסמן עבור האמריקאים את המעבר משימוש ברקטות מצרר לרקטות אחודות שיתפוצצו כולן ולא ישאירו נפלים. הרקטה, שתגיע לטווח של 70 ק”מ, תענה על הצורך לפגוע ולהשמיד מבנים שלמים בעקבות המעבר ללחימה במתארים אורבניים.
בעתיד ייתכן שגם חיל התותחנים הישראלי יעבור לשימוש ברקטה מסוג דומה.
תותח ה–NLOS¯C הוא עתיד התותחנות האמריקאית. בדומה לרומס, התותח יאפשר ירי של כמה פגזים שיפגעו יחדיו במטרה. מערכת הטעינה תהיה אוטומטית לחלוטין ותאפשר את צמצום הצוות לשני אנשים בלבד. רכב טעינה יעמוד בסמוך לתומ”ת ויהיה זה שיישא ויספק לו את החימוש. מהירות הנסיעה: יותר מ–50 קמ”ש.
צבא ארצות הברית החל לקלוט סדרות ראשונות של ה”אקסליבר”, פגזי 155 מ”מ מונחים. הפגז מצויד בכנפונים הנפרסים אחרי יציאתו מקנה התותח. החברה המייצרת טוענת כי הפגז בעל יכולת דיוק מירבי והוא מאפשר צמצום הנזק הסביבתי. הניסויים בפגז אמורים להסתיים השנה.
הצבא הגרמני מפתח את ה”לונה” הכטב”מ מקביל ל”שכבה נמוכה” של צה”ל. המזל”ט הגרמני במשקל 37 ק”ג, נושא מצלמת אינפרא אדום, טווח הטיסה שלו מגיע ל–40 ק”מ והוא מסוגל לשהות כשעתיים וחצי באוויר. כלי הטיס מופעל ע”י פלוגה בת 35 חיילים שיכולה לעבוד עם שני מוקדים במקביל.
משנת 2001 משתמש הצבא הגרמני בכטב”מ לצרכיו בלחימה המשותפת עם כוחות הקואליציה באפגניסטן.
בימים אלה מנסים הגרמנים להחליף את המצלמה במכ”מ שיחדור גם עננות ומזג אוויר קשה.
ירי תומ"תים:
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://mazi.idf.il/sip_storage/FILES/5/5005.jpg]
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.zarnuk.co.il/wp-content/uploads/2009/01/3175080692_01e8f2eef6_o.jpg]
שדר חם 400:
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://mazi.idf.il/sip_storage/FILES/9/5009.jpg]
תפעול מכ"ם הרז:
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://mazi.idf.il/sip_storage/FILES/3/4183.jpg]
נערך לאחרונה ע"י dorratz בתאריך 02-05-2009 בשעה 01:34.
|