26-04-2009, 19:10
|
|
|
חבר מתאריך: 25.08.07
הודעות: 1,097
|
|
רשמי סיור
היה לי זמן לשרוף, אחר שסיימתי את הפגישה באשדוד, ועד הפגישה הבאה בראשון. לא התאים לי לנסוע לת"א ולשוב ולהדרים. אז עשתי טיולון.
התחלתי בפארק עד הלום, בכניסה הדרומית לאשדוד. עד כאן הגיע הצבא המצרי, המערכה היתה קשה, ושם גם נקבע - בהסכם השלום עם מצרים - להכין פארק שלום, שיכבד את צבאותיהם וחלליהם של שתי האומות.
וחוץ מזה - יש שם פילבוקס, שתמונותיו טרם הועלו לאשכולות הביצורים, למרות שכולנו יודעים עליו.
אז טיילתי, והתאכזבתי קצת מהעזובה, אבל נדמה לי שהיא זמנית ונובעת בגלל בנייתו של המחלף הסמוך. היה מאד מעניין לראות שלטי זכרון על מלחמות, בשתי השפות. אני לא זוכר שיש עוד מקום בארץ שבו מנציחים את חללינו גם בערבית. עומד שם גם האובליסק שהמצרים בנו לזכר חלליהם הם, גם הוא דו-לשוני.
והגשר הממלוקי, שהאצ"ל פוצצו כבר ב-46' (נדמה לי) והיום משחזרים אותו. חכו - אני מקווה שהוא ייראה טוב לכשהעבודות תסתיימנה.
אז הנה תמונות:
אחרי שסיימתי את זה, עדיין נותר לי זמן. אז נסעתי לדרום העיר, למצודת אשדוד. באותו יום ראשון שבו הצטרפתי לפורום הזה, גילש סטר בעוז על לחיי כיון שטענתי שהמצודה צלבנית. כשניסיתי להצטדק, ולטעון שגם מירון בנבנישתי חושב כמוני, הוא הודיע לי שמירון ניחם על טעותו. ואחר כך הוא (גילש) עזב אותנו. בכל אופן - יש שם שלט חדש, שמודיע שגילש צודק, והמצודה נבנתה קודם לכיבוש הצלבני, אם כי שימשה גם את הצלבנים.
המצודה נהדרת. נדמה לי שהיא השלמה ביותר בארץ - יותר מזו שבכוכב הירדן. נורא קל להבין את תבניתה, ונורא קל יהיה להשלים אותה למבנה שלם. היא יפה, והים הכחול הניבט מבין הריסותיה מוסיף ענין. הנה היא:
וראו זה פלא - נותר לי עדיין זמן. אז החלטתי לנסוע לראשון ויה יבנה, כי על קברו של רבן שמעון בן גמליאל שמעתי, אך טרם ראיתי. יפהפה. א-פרופו שלום, הרי לכם בנין אינטר-רליגיוזי אמיתי: הוא נבנה, ככל הנראה, ע"י הצלבנים הנוצרים, שופץ ע"י ביברס המוסלמי האדוק, וכיום הוא בית תפילה יהודי.
מצאתי ברשת מאמר מעניין על הקשתות המעטרות את שערי המבנה. הן דמויות כריות, ולמעשה מדובר במוטיב צלבני מקובל. אבל - זה לא סתם שימוש משני. זה בעליל עבודה ממלוקית, וגם ידוע לנו ממכתיביו של ביברס, שהנושא של קשת כריות היה קרוב מאד לליבו. מדוע, שואלת הכותבת, זה היה כל כך חשוב לו? והיא עונה - כי קשת כריות מסמלת את כל מה שביברס רצה להבליט. היא גם דומה לקשתות של מבנה ערבי קדום בקהיר, מה שמוכיח על המשכיות, ועל כך שהממלוקים הם יורשי הח'ליפים המקוריים; וגם דומה לקשתות הצלבניות, שאותם ביברס הביס ובזז.
אז הנה הוא, קברו של שמעון:
הגעתי לראשון באיחור קל, כמובן, אבל מלא חוויות :-)
|