יותר מידי שנים היתה הזנחה בנושא ההיסטוריה במשטרה
אתחיל דווקא מהסוף, כשוטרים חצי מנדטורים (אנחנו עדיין פעלנו ע"פ פח"פ-1936 עד שנת 1977) למדנו ששוטר חותם בפרטיו המלאים, ולכן הייתי שמח לדעת מי אתה.
ישנם שלושה ספרי היסטוריה משטרתית בהוצאת המטה הארצי, מקוה שאצלכם הם קיימים, אצלי כן.
ישנם אלבומי המשטרה החל מהאלבום האדום של שנות ה-70 כאשר הראשונים עסקו בהיסטוריה של ממש והאחרונים בעיקר בתמונות אומנותיות ולאו דווקא היסטוריה.
תחילת שירותי היתה כשוטר המקוף האחרון של משטרת ישראל, שיטה שהמציא עמוס בן-גוריון ושמתה סופית עם יציאתי לקורס סמלים ב-1973 . (סיימתי את השירות בדרגת רנ"ג).
בנדון כתבתי מערך הדרכה הנקרא "שוטרים-מספרים" עם 13 תחנות היסטוריה של משטרת ישראל ברחבי מחוז תל-אביב, חלקם ביפו וחלקם בעיר תל-אביב. חלקם סיפורים שאני מעורב וחלקם אירועים שהיו לפני תקופתי, החל מבית המעצר של אייכמן (היום הולך ונהרס עם בניית מלון במקום המבנה ההיסטורי של משטרת יפו, כי אנחנו מדינה שהורסת את ההיסטוריה שלה בעבור בצע-כסף.....), השוטר אזולאי, גברת אלגרה, שולמן ישלם (שהיה המעצר הראשון שלי), קזבלן (האמיתי- חיים דהן) ובית הזונות שלו, השומרים על רובע בתי הזונות של יפו: נחום גוטמן (צייר/סופר) ולוי אשכול (ראה"מ) מי שכונה מאוחר יותר מכב"י ולמה זה קשור לחברת כנסת לשעבר ???, ועוד כהנה וכהנה סיפורים ואירועים.
אני בין ארבעת האנשים שהקימו את יחידת הבילוש הראשונה היחידתית (עד אז היה רק את המדור המרכזי של מחוז תל אביב) בתחנת חולון (אות קריאה- חול 10): מפקד מפקח ראובן היכל (פריטפרטיג), צביקה גרינברג, ארמונד אזרזר, מאיר שפירא. ב-1974 והיא נקראה "החוליה המיוחדת לחקירות ובילוש" צריך להיות לי עוד כרטיס ביקור מאז.
1975 סופחתי למדור המרכזי שישב אז ברחוב דיזנגוף 221א (למה 221א? גם זה סיפור של המשטרה המנדטורית, לפני שיהרסו גם את הבנין הזה, היום הכל הורסים), ונקראתי כד-77
במבדקים לקורס קצינים, נשאלתי איזה ספר קראתי לאחרונה, ועניתי שאין לי זמן לקרוא כיוון שאני עסוק בעבודה 20 שעות ביממה ואם יש לי זמן אזי אני עוסק בכתיבה או במחקרים (אז הוצאתי לאור את ספרי "נכתב בקרב" על מלחמת יום הכיפורים כמפקד טנק) והם טענו שאני משתחצן כי אין שוטר שמסוגל לכתוב ספר.......
ב-1976 שירות בתחנת חולון כמפקד ניידת דור-28 ואחר כך מפקד יחידת חוף.
אנקדוטה- את דרגת רס"ל קיבלתי ב-1976 והזמינו טלויזיה לטכס, כי לא היה שוטר שהגיע לדרגה כזו במהירות מטאורית כזו. מספרים שזה היה הצילום המהיר ביותר בארץ, באתי לקחתי הלכתי.
היום, כל אחד מתגייס ומקבל דרגות ללא הבחנה, ואתה יכול לראות רס"ר 20 שנה במשטרה ולידו המפקד שלו קצין שהוא בקושי שנה במשטרה.......
מה הפלא שבמקום שדרגות הנגדים יתנוססו בגאווה על היד, מה שהיה נקרא "שעון", היום זה על הכתף מתחזה לקצין......
1977 בדרגה הנכבדת של רב-סמל, קורס חבלה בצהל ואחר כך קורס חבלה משטרתי, לקראת הקמת מערך חבלה במשטרת ישראל עם התגברות הטרור, חבלן בתחנת יפו (דור 19) , מספר תעודת חבלן 27. (אני עוד הספקתי לנסוע לאירועי חבלה עם קטנוע עם סירה.....)
1978 מרד השוטרים נגד הזילזול המחפיר של המשטרה בשוטרים (כחבלן משטרה משכורתי היתה 400 לירות, עובד זבל בעיריית תל אביב השתכר 1200 לירות.....), והקמת איגוד השוטרים הארצי (ואני כמזכיר האיגוד), האיגוד שהוצא אל מחוץ לחוק על ידי הכנסת בשלוש קריאות תוך חצי שעה. אירוע שלא קרה כמותו מעולם לא בארץ ולא בשום מקום בעולם.
1979 חקירות פשעים מרחב דן ותחנת מסובים כראש צוות (בתיקים האישיים שלי, כן לא אחד, יש הרבה תיקים....) צריך להיות מסמך המציין שאני משתייך לקבוצת 30 החוקרים הנבחרים של המשטרה, ולכן, הועברתי למרחב דן כמפקד הצח"מ שעסק בפרשיות סבוכות באיזור מרחב דן.
1983 העברה לבת-ים כחוקר ואחר כך כמפקד איזור סיור
1986 אחרי שירות של שנה כמפקד יחידה במוקד, עברתי לתפקיד ע.קמב"צ מחוז תל-אביב עד סיום השירות בשנת 2000.
בתקופה זו עסקתי בפעילויות רבות תוך הקמת מסגרת תפקיד שלא היתה קיימת עד אז, כולל קביעת איזורי הסיור של כל ניידות המחוז ויחידותיו להפסקת המריבות "למי לא שייך מקום האירוע", הקמת מערך המחסומים המסודר וכו.
אני כתבתי את "תורת המוקד" - 700 עמודים של תורה לניהול המוקד בכל ההיבטים הנושאיים והטכנים, ולראשונה תבעתי שכל מוקדאי יעבור קורס בן שבועיים בהם ילמד את התורה וייבחן,
המצאתי את התואר "מוקדאי" (במקום "קשר") לתת קצת גאוות יחידה, ולכן גם דרשתי שהמוקד יפסיק להיות "מושבת העונשין" של מחוז תל-אביב.
והמצאתי את סמל המוקדאי ואת הסיסמא:"במוקד 100 אנו מאזינים לאזרח ומדברים עם השטח, כי אנו 100% לטובת הציבור". בסמל המצוייר הסיסמה קוצרה ל:"מבצעים תל-אביב 100% בשירות לציבור". (אחר כך היה מי שהעתיק את החלק האחרון למדבקה על הניידות).
בשנת 1988 הגשתי הצעת ייעול למיחשוב המוקד (חיוג 100) והמבצעים.
הצעת הייעול שלי הושלכה לפח (קלסר עבה מאוד ומפורט), אולם כיוון שהעתק ההצעה העברתי לוועדה להצעות יעול הכפופה למפכ"ל (כי ידעתי מה יקרה.....), ההצעה הועברה לעיון למדען המשטרה, שהגיע לבקר אותי, לראות מי כתב כזה דבר חדשני, ונתן לי במתנה מחשב "אמסטראד" (8024- שזה אומר בלי הרדיסק) עם מעבד תמלילים "וורדסטאר" הראשון בעברית, ומאותו רגע מסמכי המבצעים הודפסו במחשב ובמקום לשמור מליון עותקי נייר בקלסירים, נשמר הכל על דיסקטים בנפח עצום של - 175 KB.......
הצעת הייעול שלי יצאה לפועל ב-1990 כשהמוקד היה יחידת המשטרה המבצעית הראשונה בארץ הממוחשבת, ולי כבר היו במשרד שני מחשבים חדישים עם הרדיסק בנפח שלא היה כמותו מעולם של 40 מגה (לא טעיתי). כמובן שהפעלת המערכת התעכבה חודש כיוון שהפיקוד סרב לתת לי שרת עם חמישה דיסקים של 100 מגה כל אחד, אחד לפעולה (המוקד עבד אז ב-דוס) וארבעה לגיבוי כולל אנטי וירוס מקפי, בטענה שזה יותר מידי (כשהם לא מבינים שום דבר במחשבים) עד שהמטה הארצי הכניע אותם.
המרד"מ (מרכז המבצעים) החל לפעול ממוחשב ב-1991 .
אז גם חקרתי את ההיסטוריה של המוקד החל מהמוקד הראשון (כולל המוקדאי הראשון עמנואל רביוב שהכרתי אותו אישית, וגם אביו היה שוטר במשטרת ישראל המנדטורית) כשמטה המחוז היה ברחוב השחר 6, היום כמדומני מסעדת זיגל או קימל (אני כותב הכל מהזכרון).
משך 30 שנות השירות פעלתי בנושאים רבים וחידשתי בתחילה יחד עם אחרים ואחר כך לבדי, פעילויות ונושאים רבים שלא היו קודם, אני יודע שבחקירות עומק ובפעילויות ללא פשרות הרגזתי הרבה קצינים שרצו מה שקראנו "שקט תעשייתי".
משך 30 שנות שירות ניסו כל מיני אנשים קטנים לפטר אותי שלוש פעמים (בעת מרד השוטרים ועוד בגלל עקשנות לחקור מקרים שלא היו נוחים לכל מיני פונקציות) אולם כיוון שהכל היה אצלי מוקפד ביותר, לא היתה לכך שום עילה חוקית, ומי שניסה למרר את חיי, יצא וידו על התחתונה.
אמר לי פעם קצין בכיר מהמטה הארצי: "אי אפשר לפטר אחד כמוך שעשה כל כך הרבה במשטרה, הקים מערכים חדשים שלמים, הביא את המשטרה מדרך חשיבה מימי המנדט לשנות ה-2000, שיש לו 337 פרסים ציונים לשבח, הצעות ייעול ואת "עיטור-השירות של משטרת ישראל".
כעת, אם משטרת-ישראל רוצה בשיתוף פעולה שלי, תצטיידו בכתבן זריז או בציוד הקלטה ובהרבה זמן לשמוע אותי, לגבי חומר שיש לי ואולי אין לכם, נצטרך לקבוע סידור שאבוא איתכם לצלם כי היה לי נסיון רע עם קצינה מתל אביב שכמעט קיבלה ממני חומר שלא הייתי רואה שוב לעולם.
כמו כן, על שנות ה-70 במשטרה כתבתי בזמנו סיפורים , 210 סיפורים נבחרים על חקירות מיוחדות ואירועים בקובץ שנקרא :"שוטרים וגנבים" על מקרים אמיתיים עם שמות בדויים. מחלקת ההיסטוריה קיבלה ממני תמונות, אותן לא ראיתי עד היום......
_____________________________________
מאיר שפירא - מורה דרך
חוקר את כרתים מ-1990
מדריך I.A.T.M. באירופה
מנהל פורום טיולים לכרתים בעברית
www.agenda.co.il/686
|