09-01-2009, 23:06
|
|
|
חבר מתאריך: 07.07.06
הודעות: 15,705
|
|
מתוך אתר הפלמ"ח http://www.palmach.org.il/show_item...5933&itemType=0
על 'לידתו' של ההמנון מספר זרובבל גלעד, מגויס בפלוגה א, שהחלה תקופת אימון בסיסי זמן קצר לאחר החלטת המפקדה הארצית של ה'הגנה' על הקמת 'פלוגות המחץ'. בבוקר היום שבו התקיימה מסיבת הסיום של 'תוכנית 200 השעות' של האימון הבסיסי, הטיל מפקד האימון על זרובבל גלעד לחבר שיר למסיבה שתתקיים בערב, ולשם כך פטר אותו מאימונים. גלעד סירב לקבל את הפטור והתחייב לכתוב בשעה שיתן את תורו בשמירה. לעת ערב הושמע 'שיר הפלמ"ח' במסיבה, ופורסם בעמוד השער של עלון הפלמ"ח מס' 5 (אב-אלול תש"ב). השיר שהושר בנעימה רוסית של שיר מוכר על הצבא האדום, שיקף את רעיון 'יחידת הקומנדו' שאפיין את ראשית הפלמ"ח.
מִסָבִיב יֵהוֹם הַסַּעַר
מִסָּבִיב יֵהוֹם הַסַּעַר,
אַךְ רֹאשֵנוּ לֹא יִשַח
לִפְקֻדָּה תָּמִיד אֲנַחְנוּ –
אָנוּ אָנוּ הַפַּלְמַח.
מִמְּטוּלָה עַד הַנֶּגֶב,
מִן הַיָּם עַד הַמִּדְבָּר –
כָּל בָּחוּר וָטוֹב לַנֶּשֶק,
כָּל בָּחוּר עַל הַמִּשְמָר.
נָתִיב לַנֶּשֶר בַּשָמַיִם
שְבִיל לַפֶּרֶא בֵּין הָרִים
מוּל אוֹיֵב דַּרְכֵּנוּ יַעַל
בֵּין נִקְרוֹת וּבֵין צוּרִים.
רִאשוֹנִים תָּמִיד אֲנַחְנוּ
לְאוֹר הַיּוֹם וּבַמַּחְשָךְְ
לִפְקֻדָּה תָּמִיד אֲנַחְנוּ –
אָנוּ אָנוּ הַפַּלְמַח.
מילים: זרובבל גלעד
מנגינה: דוד זהבי
המלים מכילות את כל מרכיבי רעיון היחידה המגוייסת האמורה לפעול ראשונה, לפני כל כוח אחר של היישוב, אמורה להצטיין בכישוריה הגופניים והנפשיים ולפעול בכפיפות מוחלטת לפקודות ה'הגנה'. השיר כולו מתאר את פעילותה הצבאית של היחידה ואין בו זכר לנושא העבודה. הדבר מובן היטב אם נזכור את מועד חיבור השיר, כאמור, חודשים אחדים לאחר שנוסדה מסגרת הפלמ”ח, כשנה לפני שהתקבל 'הסדר העבודה והאימונים'.
על אף זאת השתרש השיר, ובשנת 1943, בשעה שהנוער העובד ושאר תנועות הנוער דנו באפשרות
הצטרפות הכשרותיהן לפלמ"ח, חיבר המלחין דוד זהבי, חבר נען ומבוגרי 'הנוער העובד', לחן עברי לשיר. הלחן החדש פורסם תחת הכותרת 'שיר הפלוגות' בעתון הנוער העובד במעלה, גליון 12 (292), 25 ביוני 1943. מטעמי חשאיות לא נזכר שמו של הפלמ"ח בשיר, ובמקום המלים - "אנו, אנו הפלמ"ח!" נכתב - "אנו, ההולכים בסך!"
בעלון הפלמ"ח מס' 25-24 (נובמבר-דצמבר 1944), הוא נדפס שוב כ'שיר הפלוגות' בליווי הלחן של זהבי, ובנוסח קצת שונה. מלבד הדגשת המסווה המחתרתי 'אנו... 'ההולכים בסך'!", שונתה מילה אחת בבית השלישי: "כל בחור וטוב - לנשק, / בחורה - על המשמר!"
בית זה בלבד, באותו נוסח, הופיע פעם נוספת בשער עלון הפלמ"ח מס' 52-51 (אפריל-מאי 1947), ורק בשני פרסומים אלה ניתן ל'בנות' בפלמ"ח מעמד שווה (כמעט) בהמנון. בפרסומים הבאים של ההמנון מופיע הנוסח הראשון עם השם המפורש - פלמ"ח! (כך בקובץ השירים 'לפתח אוהלנו' מסוף 1946; בקובץ השירים 'מתוך ילקוט הצד' ממאי 1948; בעלון הפלמ"ח מס' 75 (24.10.48); ובעלון הפלמ"ח המיוחד שיצא בדצמבר 1949, לרגל הכינוס השלישי של הפלמ"ח לאחר פירוקו.)
|