לוגו אתר Fresh          

אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ברוכים הבאים לפורום "סקופים וחדשות". להזכירכם, יש לתת כותרות ענייניות לאשכולות אותם אתם פותחים. אני רואה בפורום מעין "היד פארק" שבו יש מקום לכל הדעות. לדבר אחד לא אסכים - לחריגה מחוקי הפורום. חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חדשות ואקטואליה > סקופים וחדשות
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה

ישן 02-01-2009, 08:42
צלמית המשתמש של ori
  ori ori אינו מחובר  
אדמין לשעבר

חבר מתאריך: 28.10.01
"התקיפה הקרקעית לא השיגה מטרותיה". דן, אם כבר לסלף, אז למה לא בצורה נבונה?
בתגובה להודעה מספר 7 שנכתבה על ידי ישראל היפה שמתחילה ב "הכל ענין של מידתיות - יש לתמוך ויש לרדת מן העץ"

ודאי שהייתה תמיכה בפעולה קרקעית - אבל מה שהיה בלבנון לא היה פעולה קרקעית, אלא שימוש ציני
בלוחמים בכדי לנסות להשיג תמונת נצחון על הליטאני או בבנת ג'בל. מכיוון שלא הייתה פעולה קרקעית
(אפילו מה שכן הוצע לבצע, חייב 96 שעות, בעוד שהחיילים נשלחו למבצע כשמעליהם ידעו שיש רק 60
שעות עד להפסקת האש...), הרי ודאי שלא נכשלה.
אתה תומך ב"תגובה צבאית ראוייה", אבל מסקרן אותי לדעת מה ראוי בעיניך, כיוון שהדרום ממשיך
לספוג (בעקבות הרקטות שצברו המחבלים תודות לנסיגות), ואתה כבר רץ להפסיק את הפעולה על סמך
הבטחה של הצד השני לא לירות לתקופת זמן (מה זה "הבטחה לא על הנייר"? אתה תבקש שיישבעו
בהורים שלהם? ומה זה לעזאזל "לתקופת זמן ארוכה"?! יש פרק זמן שאחריו מגיע לתושבי הדרום לחטוף
שוב?...).
ה"מידתיות" שלך לוקה בבעייה אחת: היא מפקירה אנשים שחיים פה בדיוק כמוך, לרקטות של אנשים
שניצלו את הנסיגות שתמכת בהן, בכדי לפגוע באותם אזרחים.
יש מקרים שבהם עדיף למשכיל להדום. מרצ, למשל, צריכה לסתום את פיה, אם אין לה משהו חיובי
להגיד על המבצע ועל הצורך להתמיד בו עד לחיסול האיום על הדרום (איום שלא היה קיים בזמן
ה"כיבוש"). היה ראוי שגם אתה תנהג כך, במיוחד לאור העובדה שגם יומיים לפני המלחמה הקודמת
שבאה עלינו בעקבות נסיגה שאתה התפעלת ממנה, סיפרת לנו כמה כיף בצפון בזכות הנסיגה...
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
ישן 02-01-2009, 08:56
  מצפון מצפון אינו מחובר  

חבר מתאריך: 13.12.01
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי ori שמתחילה ב ""התקיפה הקרקעית לא השיגה מטרותיה". דן, אם כבר לסלף, אז למה לא בצורה נבונה?"

אינני מצדד בדברים של ישראל היפה, אבל הגישה שלך ששוללת גם את הביקורת היא די הרסנית לריבונות השלטון הפנימי בישראל.
אתה מתנגנד נחרצות לתאוריות קונספירציה על יגאל עמיר ורצח רבין, אבל מפתח תאוריות קונספירציה מרחיקות לכת בנושאים אחרים ובראשם השלומיזם שאתה מוביל.
אמנם ועדת וינוגרד היא לא הועדה הכי טובה שניתן היה להמציא, אבל ישבו בה מומחי צבא ומשפט ומומחים נוספים, והיא קבעה כמעט בקול אחד שבמציאות של הימים האחרונים של המלחמה לא היתה כמעט ברירה אלא לצאת לאותו מבצע אומלל בו נהרגו חיילים רבים.
אתה לא היחיד שקרא את הדוחות מתחילה ועד הסוף, והמסקנות ברורות ונהירות לרבים, אני לא מדבר בשם עצמי, אלא במקרה יצא לי לדבר בנושא עם מומחי משפט וצבא.
אפשר לפתוח ולהתוכח על המסקנות, אבל אתה למעשה מוחק במחי יד את מקצועיותים של כל המצביאים/משפטנים שהשתתפו בהרכבת המסקנות, ושוב המסקנות הן שלא היתה ברירה והפעולה אכן היתה נדרשת בהתאם לנסיבות.
הבעיה שאתה דוגל גדול במבחן התוצאה, אבל זה לא המבחן היחיד ואסור שיהיה היחיד בתהליך קבלת החלטות צבאיות. לרקוד על הדם של החיילים שנהרגו בפעולה לצורך ניגוח פוליטי חמורה ביותר.
הקונספירציה שתטען שכל חברי הועדה קנויים, שומטת למעשה את הבסיס הקיומי של מדינת ישראל, שמתקיימת לה למרות חילוקי הדעות כבר 61 שנים.

'In the End We Are All Alone, and No One is Coming to Save You''
john reese

ישן 02-01-2009, 10:59
צלמית המשתמש של ori
  ori ori אינו מחובר  
אדמין לשעבר

אני לא שולל ביקורת - אני שולל ביקורת בידיים לא נקיות...
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי מצפון שמתחילה ב "אינני מצדד בדברים של ישראל..."

מי שתמך בנסיגות ורואה למה הובילו נסיגות אלה - שלפחות ישתוק בזמן שישנה מלחמה כתוצאה מאותן
נסיגות. את קריאותיו לנסיגות ראוי לחדש אחרי שיעבור זמן וישפצו לפחות חלק מהנזקים שנגרמו למבנים
כתוצאה מהנשק שהוזרם לרצועה בעקבות הנסיגות...
אני לא חושב שחובה עליהם לשתוק - אני חושב שצניעות מתבקשת אחרי עשור וחצי של טעויות הרות
אסון, מחייבות מעט שתיקה לצורך הרהורים. אם הם מעדיפים לא לשתוק, ולהמשיך למכור מרכולתם
העבשה - זכותם...
אני לא מאמין בתיאוריות הקונספירציה הקשורות ברצח רבין ז"ל, ואני לא מאמין בתיאוריות קונספירציה
הקשורה בגירוש היהודים מרצועת (למשל, איני מאמין בתיאוריה ההזוייה שגורסת ששרון "גילה את האור"
בגיל 75, במקום להאמין בתיאוריה המעוגנת-בעובדות, שהאיש היה חשוד בפלילים והיה זקוק לכך
שיאתרגו אותו, ולכן הכריז על נסיגה, שהביאה לכך שזכה לאותו אִתרוּג באופן מיידי ומוחלט). לעומת זאת,
אני מכיר בזכותם של תומכי תיאוריות הקונספירציה משמאל (אלה שמאמינים ששרון פתאום נהיה נביא
האנטי-כיבוש) ומימין (שטוענים שעמיר לא באמת ירה, אלא סתם החזיק אקדח והצמיד אותו לגבו של
רבין ז"ל...), להביע את עמדותיהם...
אני דוגל גדול במבחן התוצאה - כיוון שהוא המבחן הקובע. אני מעדיף שאצלנו ימשיכו להגיד "הבנו מה
אתם אומרים ל-א לעשות, אבל מה מציעים כ-ן לעשות?" כפי שנהגו בשמאל לשאול את הימין (ורוב
דוברי הימין הכושלים היו מתחילים לגמגם בשלב זה, משום-מה, במקום לומר את האמת - שאין פתרון
לסכסוך הערבי-ישראלי בדור הזה, ולכן צריך לקבע סטטוס-קוו, גם בכוח, אם אין ברירה, ולחכות לשינוי
בצד השני), בימים הרחוקים, לפני שהיו כאן רבבות פלסטינים, שירו קטיושות על אשקלון ובַּעְדַ בַּעְדַ
אשקלון.
אני קראתי את דברי וועדת וינוגרד, שקבעה מפורשות שלא הייתה ברירה אלא ל-ה-ח-ל-י-ט על
יציאה למבצע קרקעי, ואני מסכים עימם במאה אחוז. היא לא קבעה בשום מקום (ואפילו הדגישה שהיא
נמנעת מכך) שהיו או לא היו שיקולים זרים ביציאה למהלך (שהגיעה יומיים אחרי ההחלטה עצמה -
יומיים שהיו קריטיים ליכולת להגיע לאיזשהם יעדים, כיוון שאם תוסיף יומיים אלה למהלך הקרקעי,
תגיע ל96 שעות שביקש הצבא...). בפועל, החל המהלך הקרקעי א-ח-ר-י החלטה על הפסקת אש,
כאשר הקברניטים יודעים שיש רק 60 שעות למבצע שתוכנן מראש ל96 שעות (גם שם, אחרי שינויים
והתאמות). הקביעה שרצונם של הקברניטים הייץה בתמונת נצחון וש32 לוחמים ולוחמת נפלו למען
פוטו-אופ על הליטאני או במרכז בנת ג'בל, היא לא קונספירציה, ולא בטיח. העובדה שוועדה שמינה
אולמרט (אחרי שבכל כוחו ניסה לחמוק מוועדת חקירה ממלכתית) שאחד מחבריה אמר במפורש
שהם ידעו שיש אפשרות שמסקנות שלהם עלולות להביא להדחת אולמרט שתביא ל"הפסקת תהליך
השלום ועליית נתניהו" (ואיכשהו ניכר בו בדבריו שהוא לא נלהב מאופצייה של ביבי...), גם היא לא
ממש תורמת לאמינות של הוועדה שהתחמקה מלקבוע במפורש את מה שרובנו יודעים בלבנו (למרות
שהראש מסרב להאמין בכך) : שממשלה ישראלית שלחה חיילים למבצע צבאי לשם השגה יעד
תקשורתי-פוליטי-פנימי, ולא למען השגת יעד בעל משמעות צבאי.
ישן 02-01-2009, 11:28
  מצפון מצפון אינו מחובר  

בתגובה להודעה מספר 10 שנכתבה על ידי ori שמתחילה ב "אני לא שולל ביקורת - אני שולל ביקורת בידיים לא נקיות..."

אתה קצת סותר את עצמך ולוקח זכות לבקר את מסקנות הועדה, וגם חמור מכך לבקר/לפסול את כל חבריה.
אם לא היתה ברירה אלא להחליט על המבצע, והועדה הפכה את השאלה הזו מכל מיני כיוונים, המסקנות הן שלך, אלא אם תציג בפני סימוכין מקצועיים שמצדדים בדבריך.
אחרי שקראתי בעצמי, והתייעצתי דווקא עם משפטנים על הסוגיה הזו בפרט, לא הצלחתי למצוא תשובה חד משמעית שתומכת בדבריך.
לגבי מבחן התוצאה, להצמד אליו ורק אליו זו דרך חיים עגומה. זה בערך מה שקורה עכשיו עם השיקולים בעד ונגד פעולה נרחבת. שיטת מבחן התוצאה מסרסת המון אפשרויות. וזאת לא קלישאה, החיים נמצאים איפשהו בין ספקולציות והשערות למבחן התוצאה. אבל בטוח לא עומדים יציבים בצד אחד.

john reese

ישן 02-01-2009, 17:18
צלמית המשתמש של ori
  ori ori אינו מחובר  
אדמין לשעבר

לא סתירה ולא נעליים. אכן, באופן מאוד-לא-חמור, לוקח לעצמי זכות לבקר חבורה של אנשים...
בתגובה להודעה מספר 11 שנכתבה על ידי מצפון שמתחילה ב "אתה קצת סותר את עצמך ולוקח..."

שהסכימו להתמנות לשופטים ע"י החשוד העיקרי - ולמרבה הפלא הוציאו פס"ד שלא הרשיע אותו באופן
חד משמעי...
צר לי שבעיניך הזכות לבקר היא "דבר חמור", אבל ניחא...
אכן לא הייתה ברירה אלא להלחליט על המבצע. בשום מקום לא נכתב שם שהיה הכרל להחליט על
המהלך הקרקעי דווקא ביום שהוחלט עליו, ובוודאי שלא נכתב שהיה סביר להחליט על המהלך הקרקעי,
ואז להימנע מביצועו עד לרגע שכבר הוסכם על הפסקת אש בטווח זמן קצר יותר מאורך המבצע הקרקעי
המתוכנן. מכיוון שאיני מנסה לשכנע אותך בנוגע לוינוגרד (ריבונו של עולם - אתה עדיין לא מודה שאוסלו
היה אסון לאומי, אז איך אני אמור לשכנע אותך שמבצע שינוי כיוון 11 היה מעשה נבלה מהגדולים
שראינו...
אני מסכים איתך שלהיצמד למבחן זה דבר עצוב - שכן זה גורם לך לחשוב בהגיון ולוותר לגמרי על
ההזדמנות הנפלאה לשגות באשליות, במשך זמן קצר או ארוך, עד שהן מתנפצות לך בפנים. לתומכי
אוסלו, עצם הרעיון של להשתמש במבחן התוצאה כדי להימנע מאותו אסון בשנית/שלישית/רביעית, נראה
מופרך. זו הסיבה שבכל פעם הם מזדע'ים נגד הימין "המהלך אימים על הציבור", וכל פעם "הפחדות
הימין" מתממשות באופן מלא. זה לא בגלל שהימין כ"כ חכם והשמאל כ"כ טיפש, אלא בגלל שמי
שפוקח עיניו, לא יכול להגיע למסקנות אחרות...
ישן 02-01-2009, 18:13
  מצפון מצפון אינו מחובר  

בתגובה להודעה מספר 12 שנכתבה על ידי ori שמתחילה ב "לא סתירה ולא נעליים. אכן, באופן מאוד-לא-חמור, לוקח לעצמי זכות לבקר חבורה של אנשים..."

חבל שאתה מסלף, או שסתם לא הבנת
ציטוט:
צר לי שבעיניך הזכות לבקר היא "דבר חמור", אבל ניחא...

בתור מבקר סדרתי איך אקח ממישהו את הזכות לביקורת ?
אם אתנסח בזהירות יותר, אתה במחי יד והדעה שלך מבטל את הועדה ואת חבריה, כאילו כולם קרואים ועומדים דום לצדו של השליט המושחת.
אתה קובע בפסקנות מסקנות חד משמעיות, אבל לך אין את הגושפנקא המקצועית והנסיון שלחברי הועדה יש. באותו מחי יד אתה לא מקבל את תאוריות יגאל עמיר לא רצח, למרות שדפים שלמים ברחבי האינטרנט מראים בצורה מדעית ומבוססת לא מעט מסקנות שמציירות תמונה אחרת מהועדה שחקרה.
אז איך אתה מצפה לקלב חיזו ותמיכה לדבריך, ללא אלפי עמודים ושרטוטים ומסקנות, ואפילו לא ישבת דקה בחמ"ל מלחמת לבנון השניה (תקן אותי אם אניטועה) אבל אתה אשכרה יודע יותר טוב מחמישה אנשים שביחד או בממוצע יש להם הרבה יותר נסיון מוכח משלך.
אנילא מזלזל בדברים שלך, אני רק מתפלא איך אתה לא שם לב, שמצד אחד אתה מבטל בעלי מקצוע, ומצד שני מקבל את דבריהם, הכל בהתאם לדעה שאתה מנסה להוביל.

לגבי מבחן התוצאה, נראה לי שאתה לא בדיוק מבין את דברי ואת כוונתי.
איכות החלטה לא יכולה להבחן רק ואך ורק על פי מבחן התוצאה. לזה התכוונתי כשאמרתי שזה עלול לסרס החלטות עתידיות. יש אינספור מאמרים וניתוחים בנושא הזה כאשר הדעה המקובלת היא שאין תשובה חד משמעית. זו ויכוח ארוך שנים בלא מעט חוגים אקדמים.
אתה מסתכל על הדברים כפשוטם ואומר שהחלטות ובחירות השמאל בשנים האחרונות לא עמדו במבחן התוצאה. אבל לפעמים צריכים לעבור את השלבים בשביל לקבל את התשובה ואין זה אומר בהכרח שההחלטות היו שגויות.
לא אמרתי לא לבחון החלטה על פי ההגיון ומבחן התוצאה, אמרתי שלא רק.
הנסיון מלמד שכולם טועים, אבל מי שלא מנסה לא עושה וכמובן לא יטעה.
מי שלא לומד מנסיון כמובן הוא אחד שלא לומד ממבחן התוצאה וחוזר על שגיאותיו, אבל שוב, זה לא חד משמעי וזה לא רק פילוסופי.

john reese

ישן 02-01-2009, 18:56
צלמית המשתמש של ori
  ori ori אינו מחובר  
אדמין לשעבר

איך, כמבקר, תיקח מאחרים את הזכות לבקר? לא יודע, אבל אתה נוהג כך גם לגבי זכותם להתבטא
בתגובה להודעה מספר 13 שנכתבה על ידי מצפון שמתחילה ב "חבל שאתה מסלף, או שסתם לא..."

אתה לא ער לכך, למרות שכבר הסבתי תשומת לבך לעניין, שאתה נוהג למחות בזעם על כך שמתאפשרת כאן הבעת דיעותיהם של גולשים שמחזיקים בדעות שונות משלך. מכאן ועד להיות מבקר שמסרב לקבל
שגם לאחרים מותר לבקר, קצרה הדרך עד מאוד...
אני ביטלתי את הוועדה הזו ביום שהוקמה, ע"י החשוד העיקרי. כל האנשים שהסכימו להיות חלק ממנה
(ובהם רות גביזון, שהערכתי עד בלי די, עד לאותו יום) איבדו בעיני את הזכות לשמש כשופטים
אובייקטיביים (לו מונו לתפקידם ע"י גורם חיצוני - רובם היו נראים לי כמועמדים סבירים).
לפני הגשת חלקו הראשון, חשתי שאולי שפטתי אותם לחומרה, וכשהתפרסם החלק הראשון, חשבתי
שאולי בכ"ז הם יתעלו מעל העובדה שהם מינויים של חשודי - אבל לא כך היה. כשהתפרסם החלק השני
הוכח סופית שכל מטרת הוועדה הייתה קבורת חמור לכל בדיקת התנהלות הדרג הבכיר בזמן המלחמה,
ולהתנהלות חשודי בפרט (כל האחרים עזבו עוד לפני פרסום החלק השני).
לשפל הגיעה הוועדה כשחבר הוועדה המאוד-לא-חכם (ייתכן שהדבר קשור לגילו, ובעברו היה תותח-על,
עוקר הרים וטוחנם זה בזה...) יחזקאל דרור סיפר לנו בהרחבה על כך שהוועדה הייתה צריכה לשקול
את ההשלכות של הדחת חשודי, ובהן, רחמנא ליצלן, גם עלייתו של ביבי לשלטון. כל ניסיון לנקות אל
מתחת לשטיח של הדבר הזה (ואכן היו ניסיונות, שהצליחו, לפחות בזירה התקשורתית - שם עצם אזכור שמו של ביבי הוא עילה מספקת לגבות כל אדם שעומד בראש המחנה השני...), לא יכול להצליח
אצלי, גם בגלל שאני ימני מתלהם ופאשיסט, וגם בגלל הנטייה המעצבנת שיש לי, לנסות להחליט לבד
ולא לתת למיה בנגל ודומיה להחליט עבורי (ואני מודע לכך שאם אני לא נותן לעוזרת הפרלמנטארית
לשעבר של זהבה גלאון להחליט עוברי, אני עלול להגיע למסקנות ימניות, למרבה הצער...).

אני חושב שיש לנו אי הבנה בעניין של לקבוע עפ"י מבחן התוצאה: אני לא מתכוון שלא צריך לעשות
כלום ורק לקבוע בדיעבד מה הצליח ומה לא. אני טוען שהתנהלות עתידית שדומה לדברים שנוסו
בעבר, צריכה לכלול גם את הדבר המוזר הזה שנקרא בשם "הפקת לקחים". הסכם אוסלו המקורי
היה אסון. אני חשבתי שהוא יהיה אסון כבר ביום שנחתם (אילצו אותנו בכיתה י' גם לכתוב עליו חיבורים,
מה שבוודאי לא הוסיף להתפעלותי מההסכם ומהנטייה של שרת החינוך אלוני לכפות עליי את עמדות
השמאל הקיצוני שלה), אבל יכולתי גם לטעות. לא היה לי על מה להתבסס בהקשר אלינו, בנוגע
להסכמים שלנו עם אש"ף (למרות שנטייתי להתנגד נבעה מהיכרות עם עברו העשיר של אש"ף בהפרת
הסכמים עם ערבים אחרים...), ולכן אני מבין אנשים שתמכו בהסכם הזה בהתחלה.
בתוך שנה וחצי מרגע חתימת ההסכם, היה ברור שזה קטסטרופה. עראפת הפר את ההסכם בתוך
ימים. נאומו במסגד ביוהנסבורג על כך שזהו "הסכם חדיביה", נישא עוד לפני שנכנס לעזה (כשבמכונית
שלו מוסתר מבוקש). כבר תוך כמה חודשים מונה עמר אבו סיטא (מרוצחיו של אורי מגידיש) לקצין
במנגנוני הבטחון; רוצחי אהוד בכרך ואורי שחור בואדי קלט, נמלטו ליריחו, וזכו שם למקלט, ולבסוף,
החל גל פיגועים ענקי של חמא"ס (זה שהיה אמור לחטוף מעראפת "בלי בג"ץ ובצלם"), שכל-כולו
הופעל מתוך שטחים בשליטת הרש"ף.
נכון שלא ירו קטיושות מאשקלון באותה עת, אבל גם בלי ירי הקטיושות (שנבע מהעדר יכולת, ולא
מחוסר מוטיבציה, חו"ח...), ניתן היה לקבוע בתחילת 1995, שהסכם אוסלו הוא אסון.
למרות זאת נחתם בסוף ספטמבר 1995, הסכם אוסלו ב', שיושם בסוף 1995 ותחילת 1996. תוך
חודשיים חטפנו גל פיגועי ענק, שלפחות את דעת הציבור על אוסלו, הם שינו בעליל, ועלו לממשלת
אוסלו באובדן השלטון, למרות הצבעה בהיקפים חסרי תקדים של הציבור הערבי.
אנשי אוסלו לא נעלמו אחרי תבוסתם, אלא המשיכו לטעון שההסכם הצליח ו"רצח רבין הרס אותו"
(טענה חסרת שחר בעליל, בהתחשב בכך שיישום אוסלו ב' היה אחרי הרצח, ועבר כ"כ בשקט בציבור
הרבה בגלל ההלם המוצדק שנבע מכך שיהודי היה מוכן לבצע רצח פוליטי בהקשר לאוסלו). הם טענו
שביבי "מוציא את החדווה מהתהליך" (אני אפילו לא יודע מה לכתוב על האיוולת הזו, שלולא הושמעה
כ"כ הרבה פעמים בתקשורת בידי הביילינים, לא הייתי טורח להתייחס אליה כאן...), ולמרבה מזלם
נהנו מכך שביבי, תקוף ,תסמונת מנחם בגין" (להראות לשמאל שאני לא מחפש מלחמות...), הלך על
הסכמי חברון ווואי (תחת לחץ לא מבוטל של ממשל אמריקני שלומיסטי בהנהגת קלינטון).
השטח עצמו היה שקט יחסית בימי ביבי (לא לגמרי, אבל באופן שאיפשר לברק לרוץ מבלי שיצטרך
לעמוד מול ציבור זועם שיזכיר לו מה קרה עם אוסלו בפעם הקודמת), למעט לבנון - וברק הבטיח שנצא
משם ויהיה אחלה.
בשלב הזה כבר ניתן היה להבין מה קורה כשאנחנו נסוגים - ובכ"ז, ברחנו מלבנון. היה צריך להיות
ברור מה קורה כשנותנים שטחים לאש"ף - ובכ"ז הלכנו לקמפ דיוויד. בתוך חצי שנה משני אירועים
אלה התחילה מלחמה ביוזמת אש"ף. אין מקריות בעולם.
המלחמה נמשכה, והאש באיו"ש נחלשה רק כשתקפנו וכבשנו מחדש את הערים שם, תוך שמירה על
חופש פעולה שם עד לרגע זה - בניגוד מוחלט להסכמי אוסלו, תודה לאל (הם אפשרו זכות תיאורטית
למרדף חם - אלא שכבר בהתחלה הוברר, אחרי מקרה שני הרוצחים מואדי קלט שברחו ליריחו,
שזכות זו לא תנוצל, "במידה והרש"ף תשפוט את הרוצחים בעצמה").
כל זה לא שינה כלום לתומכי הנסיגות שלחצו לנסיגה - וראש ממשלה מושחת, נכנע ללחציהם (יותר
נכון, יועציו של ראש ממשלה חולה נכנעו ללחצים) ויזם (יותר נכון, יזמו) מהלך נסיגה טוטאלי שכלל
גירוש רבבת יהודים, כאשר נאמר שברגע שניסוג - נחטוף באבי-אבינו.
בלבנון קרה מה שהיה צפוי שיקרה אחרי הנסיגה - הם ירו וחטפו. אנחנו הגבנו בעוצמה לתקופה
מסויימת (שהלכה ודעכה, עד שנוצר צורך נואש של הפוליטיקאים בתמונת נצחון, שהביאה לקטסטרופה
של 60 השעות האחרונות).
ברצועה קרה בדיוק מה שהימין אמר שיקרה (ואמרו לו שהוא מהלך אימים, כמובן...).

אתה מבין, לא מבחן תוצאה הוא המנחה - אלא הפקת לקחים. מותר לנסות את השיטה המוזרה הזו.
יש בה את היתרון המופלא של הימנעות מחזרה על טעויות דביליות מהעבר...
ישן 02-01-2009, 20:02
  מצפון מצפון אינו מחובר  

בתגובה להודעה מספר 14 שנכתבה על ידי ori שמתחילה ב "איך, כמבקר, תיקח מאחרים את הזכות לבקר? לא יודע, אבל אתה נוהג כך גם לגבי זכותם להתבטא"

ציטוט:
תה לא ער לכך, למרות שכבר הסבתי תשומת לבך לעניין, שאתה נוהג למחות בזעם על כך שמתאפשרת כאן הבעת דיעותיהם של גולשים שמחזיקים בדעות שונות משלך

אולי אחת ולתמיד נעשה סוף לסיפור הזה ?
איפה אני מוחה בזעם וסותם פיות ?
על GLSH שדיבר על השמדת כל מוסלמי באשר הוא ללא הבדלי מין גיל ומקום? הוא בעצמו אישר את הדברים.
אין לי אפשרות להכנס איתו לויכוח בלי להשוות לאלו שאסור להשוות, וזה אי שיוויון לא הוגן שמאפשרים דעה כזו בלי יכולת הויכוח וההשוואה.
אבל זה משלשום, אתה טוען כבר שנתיים את אותה טענה, איפה אני משתיק ?
על זה שמראים תמונות של חיילים וקוראים לאנשי הפורום לזכור ולנקום מאחר והם מילאו פקודה של ממשלת ישראל ? זה נקרא לסתום פיות ? או לגלות אחריות ? וממש לא הייתי היחיד, אבל היחיד שהותקף בנושא הזה.
איפה עוד ? שפטריוט אמר שכדאי לאנוס לבזוז להכות לשרוף בשם המלחמה ? אפילו לא דיברתי על חסימה הערה, זה היה ויכוח פעיל ללא שום התערבות חיצונית.
איפה עוד ? שאלביס הצהיר מספר פעמים שאני מוכר חומרי חבלה למחבלים והאשים אותי באספקת החומצה שנשפכה על עינו של החייל המסכן. אז שלחתי אותו לבדוק מה קורה אצלו בבית. וזו היתה תגובה די רגועה. קראתי לחסום אותו ? לסתום פיות ?
איפה עוד ? שהמילה ערבושים התנוססה מדי אשכול וכותרת ולא רק אני התרעמתי, ולבסוף גם המנהלים ואתה השתכנעתם שהיא מיותרת.

אורי, יש לך יכולת כתיבה והבעה גבוהות, אפילו גבוהות מאד. הדברים שלך ברורים ביותר, למרות שמדי פעם קופצות לך האותיות....
אולי תחדל מהנסיונות האלה להציג אותי כסותם פיות ? או שאחת ולתמיד תעלה רשימה של מקרים שיגרמו לי להבין שאני באמת כמו שאתה טוען.

ודרך אגב, להעיר הערה על ביטוי שפוגע או שמפריע לי זה ממש לא:
למחות בזעם על כך שמתאפשרת כאן הבעת דיעותיהם של גולשים שמחזיקים בדעות שונות משלך.
זו זכותי המלאה וחובתי על פי הערכים שלי. אבל מכאן ועד לסתום פיות ? הדרך ארוכה.

עכשיו לגבי מבחן התוצאה, הסקת מסקנות, התפכחות, התפקחות וכיו"ב
אין ספק שנעשו טעויות, נחתמו הסכמים מחוררים למדי, סמכו על אנשים לא נכונים, אבל גם חתמנו ולא קיימנו, אני באמת הייתי אופטימי, ובאמת חשבתי שדברים יוכלים להצליח. וזה לא מאהבה אלא מרצון להפרד ולחיות, ואולי גם לקיים סוג של יחסים. עובדה שישראלים בכל זאת מבקרים בסיני ונוסעים לפטרה. והם לא מתים עלינו הם מתפרנסים מאיתנו. אותו דבר ציפיתי שיקרה בעזה ואיו"ש מה עוד שהכרתי את עזה מצוין, ביליתי שם את מיטב שנות התבגרותי. מהדברים שאתה כותב אתה ממש סובל ואני מרחם עליך. אתה כבר 15 שנה יודע לפרטים בדיוק מה יקרה אבל עולם כמנהגו נוהג והולך כסומא אחרי הלפיד ונופל בכל הפחים שאתה כבר בכיתה י' ידעת עליהם. ואני אמרתי את כל זה ברצינות. ואני עדיין מאמין שאפשר להגיע לסוג של נורמליזציה ביחסים. ברור שהיום זה אחרי מכה קשה, ואם יהיה צורך אז עוד מכה. אבל אתה לפי דבריך מלכתחילה ידעת שאין שום סיכוי לשום דבר ואין לך בעיה עם עם כל עוולות העבר, ועד לאינטיפדה הראשונה זה היה רק השמאל הקיצוני שצעק וצעק ושאר העם בנה ובנה ואפילו חשב לבנות מכלאות לאותם בנאים. פה הויכוח התמידי שלנו. אני לא עיוור, אני רואה מה קורה, אני לא מכור להחזרות ולוויתורים, אבל אני בדעה שיש עוולות שצריך לתקן, ואחרי זה נוכל לעמוד מול עצמינו ולדאוג לביטחוננו. רב רובו של העולם מתנגד להתנחלויות, כמעט חצי עם מתנגד לזה, העם היה קרוב להקרע בגלל זה, אז איך זה מתיישר עם כל מחדלי השלום ? אין מה לעשות אנחנו לא חיים בוואקום אבל בחרנו לסבול כעס תמידי מהעולם ,ההסברה הישראלית היתה גרועה מאז ומעולם וככה הגענו למצב שבו גם היום לא לגיטימי בעיני כל העולם שזכותנו להתגונן בכח רב אל מול איום טילים של שנים. ההתנשאות הישראלית מצויה גם אצלך, אתה יודע לזהות טוב מאד את המחדלים של כולם, וגם את זה אני אומר ברצינות. הניתוחים שלך מעולים אבל חד צדדים. אתה מתעלם התעלמות רועמת ממחדלים שהשחיתו את החברה. למה אנחנו צריכים שיהיו לנו חברים שנדפקו בשמשון או דובדבן ? למה בכלל היינו צריכים להגיע למצב שאנחנו נמצאים שם ? כמה חברים יש לך כאלה ? לי יש, וכואב לי מאד עליהם. ואם אצטרך להכנס לעזה אכנס ואמות תוך הגנה על ישראל, אבל בלב אגיד לעצמי שמלכתחילה לא הייתי צריך להיות שם, אחרי שאבא שלי כבר היה שם. וזה סיפור אמיתי כידוע לך. אין ספק שההתפכחות כואבת. ולא האמנתי מעולם שאחשוב להצביע משהו אחר ממרץ, אחרי שפעם אפילו חשבתי לנסות ולהכנס באופן פעיל לפעילות הפוליטית שלה. אבל עדיין אני יודע שהמצפון שלי לא נקי, ויש הרבה דברים שהיו יכולים להעשות ולא נעשו. ואתה מדבר רק על הבעיות שלהם ואת שלנו אתה פותר כלאחר יד. אתה שדוגל כל כך בשימוש במאזניים.

ורק לסיום, לגבי וינוגרד, זה לא שאתה בעמדת מיעוט והיחיד שטוען את מה שהוא טוען, אבל אתה גם לא הרב, ויש הרבה מצדדים לוועדה ולא כולם נמנים על רשימת ה PAYROLL של אולמרט, קדימה, אלדר, זילברשטיין, ויסגלס, ארד ושאר ירקות.
לכן הנחרצות שלך קצת מוגזמת, ואין מאחוריך עשייה גדולה, אלא דעות מוצקות והרבה אמונה, אבל לבטל ככה בהנף המקלדת את כל העולם זה לא עומד כל כך במבחן התוצאה. עובדה שאולמרט וקדימה עדיין בשלטון, עדיין חזק בסקרים, וזה תופס גם ללפני, לפני שאולמרט נבחר בוצעה ההתנתקות ועדיין קדימה נבחרה. אז יכול להיות שכ-ל העם מטומטם וגם יכול להיות שלא.

john reese

ישן 02-01-2009, 21:30
צלמית המשתמש של ori
  ori ori אינו מחובר  
אדמין לשעבר

בכל פעם שאתה מציין את היותך נרדף פה, ומזדעק על חופש הביטוי שניתן ל"אוייביך"...
בתגובה להודעה מספר 15 שנכתבה על ידי מצפון שמתחילה ב "[QUOTE]תה לא ער לכך, למרות..."

אתה מוחה בזעם על כך שקיים כאן חופש ביטוי גם לאחרים. אני מזמן הפסקתי להתרגש מטענותיך על
אפלייה וקיפוח פה, כיוון שבעיניך העדר אפלייה לטובה, הוא אפלייה לרעה (אני מבין אותך - טבעי שאדם,
אחרי שהתרגל לקרוא בעיתונים, לשמוע ברדיו ולראות בטלוויזיה, רק עמדות שמסכימות עימו - היו מרגיש
מוזר, לו נתקל פתאום במקום שאשכרה נותן פתחון פה גם לעמדות אחרות...).

גל לא כתב בשום מקום שיש ל-ה-ש-מ-י-ד כל מסלמי, וטבעי שאתה מתרגם "אסלאם" ל"מסלמים", שכן
האינסטינקט הוא לתרגם עמדות של הצד השני לשלומיסטית - ואז להתנפל עליהן...
גל מצביע על האסלאם כעל תופעה מלחמתית שעל המערב להלחם בה ללא פשרות. אתה הפכת זאת
לקריאה להשמדת הילדים, הגברים והנשים המסלמים. זה אפילו לא פתטי - זה פשוט עיוות.
אתה לא יכול להכנס איתו לוויכוח בלי להשוות אותו לנאצים? צר לי, אבל אם אתה חש מופלה מכיוון שאינך
יכול להשוות עמדות לא-נאציות-בעליל לנאצים, אתה באמת לא במקום הנכון. אני יודע שאתה חניך נאמן
של הדוקטרינה השלומיסטית שגורסת שבהעדר טיעונים אתה תקרא לימין נאצי/רוצח/לא למדת את הלקח
(השורש ל.ה.מ ייכנס לשימוש עוד קודם...), אבל עניין הנאצים הוא מחוץ לתחום כאן לכל גולשי הפורום,
למעט דן, שלא מסוגל בלי זה...
זכותך המלאה לכעוס על סגנונם של אחרים וזכותם לכעוס על הסגנון שלך - אבל לכולכם זכות
להתבטא, ובסה"כ יש כאן חופש ביטוי נרחב בהרבה מאשר במקומות אחרים...

ולעניין הרציני (הפקת לקחים ומבחן התוצאה) :
ראשית אני מודה על המחמאות (בין אם ניתנו בכנות ובין אם בציניות...). נטייתי לשכוח מלים ואותיות
קשורה בלקות למידה שאני נושא משחר ילדותי וכנראה שלא תיעלם כבר. אני באמת מתנצל אם זה
מקשה על הבנת דבריי - אני משתדל לקרוא מה שכתבתי, אבל בדר"כ לכותב, שמכיר את מה שכתב,
קשה לזהות שגיאות (שכן בראשו המלים מסתדרות היטב...).
אני לא יכול לרגע לטעון לסבל אישי בנוגע למצב הכללי. אני לא נפגעתי אישי כתוצאה מאוסלו וצאצאיו,
ואיש ממשפחתי לא נפגע ממנו. אני כן יכול לטעון שכאזרח ישראלי שפוטנציאלית הוא ומשפחתו יכולים
להיפגע בכל ורגע, אני חש תסכול עצום מרצף השגיאות הנוראי שיש פה, שכבר בכיתה י', אני (ויותר
ממחצית אזרחי ישראל היהודים) זיהינו. באותה עת היה סיכוי קלוש שאנחנו טועים. תוך חודשים
ספורים הוכח שלא טעינו - ולמרות זאת המערכת המשיכה להתגלגל באותו כיוון. אפשר לטעון שזה בגלל עיוורון ואמונה תמימה (מה שנכון לגבי רוב תומכי המהלך בקרב הציבור וחלק מהתומכים בו
בקרב הפוליטיקאים), ואפשר לטעון שזה קשור בכך שפוליטיקאים הימרו על עתידם הפוליטי בכל הנוגע
למהלך זה, והודאה בכך שטעו, תגרום לשחיטתם ע"י התקשורת, ותחסל את הקריירה שלהם. במקביל
נוצר כאן מעמד שלם מתעשרי אוסלו שגם לו היה אינטרס מובהק לקיים אצטלא של נורמליות, ולדחוף
להמשך מו"מ עם אש"ף.

אני לא מתווכח איתך לגבי שגיאות איומות שעשינו לפני אוסלו בנוגע לשטחים. היה הכרח למצוא פתרון
טוב יותר ממינהל אזרחי והתעסקות שוטפת בחייהם, והדבר לא נעשה. גם הקמת יישובים בלב לבם
של ריכוזים ערביים (לא כולל חברון, אגב, שם אני מאמין שהציונות חייבה חזרה לשם - גם כדי להבהיר
לצאצאי הטובחים שאותנו לא מגרשים מכאן באמצעות טבח) הייתה שגיאה - ובמסגרת של פתרונות
ארוכי טווח, אני חושב שיש על מה לדבר על העתקת יישובים על פני תקופת זמן. עם זאת, זו לא
הבעייה שלנו עם הפלסטינים, וצריך להכיר בכך.

הבעייה שלנו איתם היא לא גבעה 769 ולא האם הבית החום נרכש כדין או לא כדין (הוא נרכש כדין,
אגב, וגם בבג"ץ יודעים זאת...). הבעייה שלנו איתם היא שב1948 הם יצאו נגדנו למלחמת שמד,
הובסו וכתוצאה מכך, מאות אלפים מהם הפכו לפליטים. בגלל השפעה ערבית חזקה, מעמדם כפליטים
הונצח ע"י האו"ם, וכך יש להם רשות פליטים משלהם (UNRWA), בשעה שכל שאר פליטי העולם
מטופלים ע"י רשות אחרת (UNHCR), כאשר פליט רגיל זה דבר שקיים דור, בעוד שאצל הפלסטינים
נוצר מצב שבו הם יכולים להיות דור רביעי וחמישי של פליטים (קל למצוא ברצועה ילדים בני שנתיים,
שאביהם וסבם נולדו בג'באליא והם יספרו לך שהם מיפו...). תופעת פליטוּת נצחית זו היא שורש
הסכסוך, ולא כל הבולשיט של האם המאחזים הם חוקיים או לא. לפני שבכלל יושבים עם הפלסטינים
לדיון על מגרון ד' או גבעות עולם ח' - מוטב להבין מתי לעזאזל הם מתכוונים להסביר לתושבי מחנה
הפליטים ג'באליא שהם לא מיפו, ולא יחזרו אליה בשום דרך בעולם. לפני שההנגה הפלסטינית תתחיל
בקמפיין כזה בקרב בני עמם, לא צריך לוותר על מ"מ אדמה ועל בדל של ריבונות בשטחים.
הסכסוך עם הפלסטינים הוא על האדמה שאתה חי בה, ולא על גבעת הטרשים לשעבר, שעליה הוקמו
עפרה ובית אל. כל זמן ששליש הציבור היהודי שעדיין מדבר על "תהליך השלום" לא יבין זאת, הוא
כל פעם יופתע מחדש שאנחנו נסוגים והם ממשיכים לירות...

שלום עם הפלסטינים ייכון כאשר הם יוציאו עצמם ממצב הפליטוּת הנצחי שלהם, בדיוק כמו שמאות
אלפי פליטים מאירופה ומארצות ערב הגיעו הנה - ומשום-מה לא נותרו במחנות פליטים במשך 60
שנה, ונכדיהם לא עונים לשאלה מאיפה אתה, במשפטים הזויים כמו "אני ממרקש/מלודז'/מבגדאד".
עד שהפלסטינים לא יפנימו שהבית שאבא של סבא עזב ביפו, יישאר כפי שהוא היום (תחנת סמים...),
שלום לא יהיה כאן, גם אם תגרש את כל המתיישבים, תביע חרטה על כל "פשעי הכיבוש" (שאתה
חושב שהחל ב67' והם חושבים שהחל ב48' - ולפחות מבחינת אלה במחנות הפליטים, זה נכון), ותיתן
לג'ומס להרכיב ממשלה...
אם אתה שואל אותי האם אי פעם הם ישלימו עם קיומנו פה, הרי שאני פסימיסט מטבעי בהקשר לכך,
והם סובלים ויסבלו מאי-השלמה זו, הרבה יותר מאיתנו. מי יודע, אולי תוך דור-שניים יקרה אצלם מהפך
מחשבתי - אבל כרגע זה ממש לא סביר, ועצוב מאוד שמתעלמים מסוגיה זו, בשעה שרצים למסור להם
עוד שטחים וריבונות, רק כדי להתפלא שבהמשך הם יעשו בדיוק מה שהם עושים היום (יפרו את
ההסכמים וימשיכו לירות...).

שלושה דברים קטנים לגבי ההסברה הפרת ההסכמים על ידינו ווינוגרד ו"העדר העשייה":
1. ההסברה הישראלית היא אכן גרועה, אבל גם לו הייתה נפלאה, זה לא היה משנה. משנה מה כלי
התקשורת חושב מלכתחילה, וכלי התקשורת במערב הם בשליטת שלומיסטים, בדיוק כמו כלי
התקשורת כאן. כאשר מראש החלטת מי צודק - לא בעייה לסקר באופן שיראה שאכן מי שהחלטת
הוא הצד הצודק. זו, אגב, הסיבה, שמשרד החוץ הוא בעיני המיותר ביותר מבין משרדי הממשלה.

2. ההפרות שלנו את ההסכמים היו בדיחה לעומת ההפרות שלהם, ובוודאי שלא ניתן להשוות את
המהות של הפרת הסכם במישור הבטחוני, לעיכוב מימוש הסכם מסחרי כלשהו. עם כל הכבוד לכך
שהפלסטינים דרשו שסחורה מנמל אשדוד תיפרק בדרך איקס והיא נפרקה בדרך וואי - זה לא עומד
ביחס ישר לכך שמחבלים ברש"ף נהנו מערי מקלט, זירת גיוס ושטח אימונים חופשי ונוח.

3. אין לי מושג מה חושב הרוב על וינוגרד, אבל אני מעריך בזהירות שהרוב לא קרא את הדו"ח, בטח
לא ברמה מספקת לגבש עליו דיעה. מתוך אלה שכן קראו - רוב אלה שיגידו שהדו"ח הזה לא היה
(בנוגע לחשודי, לפחות) גיבוב מתחמק, הם בהחלט אינטרסנטים (גם אם זה ברמה של "חובה למנוע
מאולמרט ליפול כי אז יבוא הביבי הרשע").
אכן, רבים מהצביור בחרו באט"ד, ונצחונה בבחירות אחרי ההתקפלות (ואחרי נצחון חמא"ס בבחירות,
שהתאפשר רק אט"ד, אפשרה לו לרוץ), הם כתם על הציבור הישראלי - אבל רוב עמי העולם מתקשים
לעמוד במניפולציות תקשורתיות מהסוג שהופעלו בבחירות 2006, ומפעלות בבחירות 2009. העובדה
שלבני לא מובילה ב20 מנדטים, היא רק בגלל שמדיניות אט"ד הביאה לשתי מלחמות שניתן היה
להימנע מהן (או לצאת אליהן בתנאים טובים לאין שיעור).
לפחות בכל הנוגע לשימוש במניפולציות תקשורתיות - ההתגייסות להצלת אט"ד, בבחירות אלה, הייתה
ונותרה מוחלטת.
הציבור לא טיפש, אבל רבים מאוד האנשים שקל לשטוף את מוחם. מדובר על כעשרים וחמישה אחוז
מהציבור, לא רוב ולא קרוב לרוב.
ישן 03-01-2009, 03:27
  מצפון מצפון אינו מחובר  

בתגובה להודעה מספר 16 שנכתבה על ידי ori שמתחילה ב "בכל פעם שאתה מציין את היותך נרדף פה, ומזדעק על חופש הביטוי שניתן ל"אוייביך"..."

אנחנו מתקרבים לסוף אני מקווה,
איפה אני מציין שאני נרדף ? נחסם ? מוגבל ?
אני אענה: בשום מקום
GLSH רשם בהתחלה מוסלמים, ואחרי זה תיקן ודייק לאיסלאם.
ציטוט:
המוסלמים, אנשים שככך הנראה יש להם תבונה כלשהי, ובמודע בוחרים לדכא אותה.

להכות באיסלאם בכל מקום ובכל רגע! זו קריאתה של ההיסטוריה העגומה שהותירו פראים אלה. הנחתת מהלומה על המוסלמי חייבת להביא אחריה אך ורק הכנת מכה נוספת

ההתרעמות שלי היתה על המקור ועל חוסר הדיוק המתבקש, ואחרי ההבהרה ניסיתי להכנס לויכוח עניני שנעצר בטרם התחיל.
רגישות בבחירת המילים היא חשובה, כי אסור להשוות לנאצים אבל מותר להתרשל ולרשום מוסלמים כשמתכוונים לאיסלאם כתנועה ולא למוסלמים כבדידים ? גם הגרמנים היו אנשים בודדים אחד אחד ותמכו במפלגה מרושעת אבל ממש לא כולם כאחד.
מעבר לזה התעלמת באלגנטיות משאר הטענות שלי, וזה בסדר.
העיקר שתפסיק כבר להציג אותי כאחד שמתלונן על זכויותיו שנגזלות וניתנות לאחרים.
לא זכור לי שהתלוננתי על משהו ועל זה שסתמו לי את הפה אי פעם.
ואני מקווה שבכך אפשר יהיה להשאיר לפחות את הויכוח הזה והאשמות הסרק מאחור.

אז קודם כל המחמאות היו ברצינות, וההתבדחות על השגיאות היו בהתבדחות, ידוע לי ליקוי הכתיבה שלך, ואני שאין לי ליקוי אבל אני כותב מהר מדי, טועה לפעמים לא פחות ואותיות מתחלפות וקופצות אבל המשמעות אכן מובנת והגהה לא תמיד עוזרת.
(מחמאות נגדיות יתקבלו בברכה....תתאמץ פעם....)

אני לא מציג את עצמי כסובל וכפגוע, למרות שאני מאמין שיש בי צלקות כלשהן, אבל הן מתגמדות לעומת צלקות של אחרים שחלקן אנימכיר אישית.
השירות שלי בצבא צרוב לי עמוקות, מן הסתם עד סוף ימי. מנהל אזרחי רואה דברים אחרת מחי"ר. אני טיפלתי במקרים הומנים קשים, אני הבאתי גופות מאבו כביר וליוויתי קבורות מחבל, זיהוי על ידי משפחות, ביקרתי במסגדים בלילות, חיפשתי בבתים אחרי מבוקשים וגם עשיתי סיורי גבייה, ירו עלי, זרקו עלי בקתבים, הפעילו מטענים, רצו לעברי תושבי כפר במועסי שמתנחלים שרפו (אל תתחיל שוב), חטפתי אבנים, יריתי, הרבצתי, שכחו אצלי בבסיס ילד במעצר ללא מים, התעללו בעצירים כפותים, נפצעו חיילים, נפצעו חברים, נדפק השכל לחברים, הואשמו מפקדים בירי לא חוקי, שלפו עלי סכינים, נתתי אישורי כניסה, מנעתי כניסה, אכלתי קבב מקומי והציעו לי שוחד, הרבה פעמים. ומעולם לא לקחתי ועוד ועוד ועוד - עשיתי גם מעשים רעים, אפילו רעים מאד, אבל כמובן שבעיקר ורב הזמן עשיתי טוב ועל פי החוקים
כל זה כלום בריבוע ויש כאלה שעברו פי אלף ממני.
היה לי חשוב לציין את זה מאחר ויש הרבה מאד חיילים ששרתו בשטחים. בעזה ובאיוש. זו ההשחתה שאני מדבר עליה, שחלק ממתכנני השלום אין להם מושג בכלל מהי, למרות שהם היו רוצים שלא תהיה.
אני לא גיבור, ועשיתי את המוטל עלי. וקיוויתי בכל מאודי לא להיות שם יותר. לא לעמוד בטרמפיאדה ולראות אחד אחרי השני רכבי מתנחלים חולפים עם מקומות פנויים ולא לוקחים אותי הביתה. ביום שישי. בצהריים. אחרי שאני דאגתי לשלומם. נסעתי עם ערבים בניגוד להוראות, רציתי להגיע הביתה, פתחתי ניצרה ופעם כמעט דרכתי על מישהו שנסע דרך ציר שאסור היה לי להיות בו.
זה היה חרא גדול כל השהות שם, ושמחתי להיות בין אלה שמפנים בידיים שלהם, ואכן הייתי מופקד מנהלתית על פינוי הבסיס ששרתתי בו. הגשמתי חלום.
אבל לא הכל, רציתי שתהיה התנתקות (כן, כבר ב 94). הם שם ואנחנו פה.
לצאת מהרצועה, שלא יהיו יותר חיילים ואזרחים ישראלים שנוסעים בנתיבים ומסביב ערבים.
אני לא מאוהב באף אחד פרט לעצמי. אני מניח שהנקודה הזאת לא מחדשת כלום לאף אחד.
יש בי יכולת להכיל צער ומסכנות של אחרים וזה לא מחייב אותי לאהוב או להתאהב.
במפגש הראשון של רבין ועראפאת במת"ק בארז, פיתחתי שיחה עם הנהג של עראפאת, הוא השוויץ לי איך המרצדס שלו ממוגנת בפני טילים והראה לי אותה מבפנים, והראה כמה החלון עבה. איזה כיף, אני ליד עראפאת האויב הגדול במרחק 20 מטר ממני ואני מעשן סיגריה עם הנהג שלו.
ברור שזה היה החלום והתגשמותו, והיום מתברר שזה הסיוט וההתעוררות.
אבל הגישה שהצגתי ואני עדיין מציג מגיעה מאיפשהו ולא ככה סתם בוקר אחד אימצתי גישה.
אני גם לא לוחם מהולל או גיבור ישראל, אבל פטריוט ורוצה לא להלחם.
כמוני יש עוד הרבה, שגם בלי להיות שם אימצו את אותה הגישה. גישה פייסנית, גישה שאומרת שיש להסדיר את חטאי העבר, ואחרי זה לדבר, ואחרי זה להגיע להסכם, גם אם יודעים שאנחנו לא מדברים באותה השפה, ולא מדובר בערבית. מדובר במנטליות.
אמרו לי לא מעט תושבי הרצועה שיהיה גרוע אחרי שנלך. הם מכירים את עצמם, הם יודעים איך מתנהלת חברה ערבית. זה היה לי ברור, אבל עדיין מנסים. עדיין מנסים להמליך מלך חדש מלאכותי, רק בשביל שאפשר יהיה לנסות להסדיר איתו את הענינים.
יחסי מסחר, ניהול אורח חיים תקין תמיד היו הבסיס לשקט. בחגים תמיד היה יותר בלאגן. בשביתות, בסגרים. אתה מנסה לייצר מערכת שתגרום לכולם להיות עסוקים וככה לא להתעסק בכמה חרא להם וכמה הם רוצים לאכול ולהשמיד אותך. והם באמת לא רוצים. לא כולם. יש להם הנהגה אגואיסטית מפוצצת בכסף שרוצה עוד כסף, בערך כמו בכל מקום בעולם, רק ששם הפערים עצומים.
לא כולם מדברים על לחזור ליפו, חלק רוצים לקום בבוקר עם חיוך וללכת לישון שבעים בערב. אלו הכנופיות שרוצות יותר שמטפטפות להם ארס ורעל ולא נותנות לאנשים הפשוטים מנוח. הפלשתינאים מנוצלים ניצול מכוער על ידי הכנופיה שהבאנו מטוניס, וכל האומה הפלשתינאית אם באמת ניתן לקרוא לה ככה, מנוצלת על ידי כל העולם המערבי והערבי במיוחד. כולם מניאקים וכולם מנצלים את כולם. היוזמה הסעודית היא בדיחה על חשבון כולם. אם המלך היה רוצה, בהנף השרביט הוא היה יכול להפוך את עזה לסינגפור או מלזיה, או לפחות למשהו כמו ויאטנם שהולכת וכובשת את עולם הייצור ההמוני והזול. וזה למה ? כי מזרימים אליה הזמנות ותו לא. הכל אינטרסים בעולם והכל גועל נפש בעולם. טוב לכולם שיש בעייה פלשתינאית שמסיחה את הדעת מבעיות אחרות, ובעזרתה אפשר להמשיך ולהחזיק את ישראל בת ערובה, את ארה"ב כמגנה על ישראל, ובינתיים כולם עושים עסקים עם כולם.
והפלשתינאים בונים לנו בתים. וערביי ישראל מנפנפים לנו שיפודים. כולם אשמים את זה אמרתי כל הזמן. לא משנה חלוקת האשמה, כולם אשמים.
דרך אגב המעבר הבטוח הוא לא סעיף מסחרי, אלא סעיף מהותי שישראל הפרה, ואני כבר הייתי בטוח שאוטוטו הוא נפתח, וכבר תודרכתי לגבי נהלים כלשהם בנידון. והיו עוד הפרות, ואין ספק שהם התחילו והם גם הגזימו. אבל בכל זאת, ה DCO היה כיף פעם. סיורים משולבים, אופטימיות, יד ביד, נשקים לא שלופים אחד על השני אלא לעבר מטרות משותפות.
אז מתנצל על השתפכות הנפש הזו, אבל המצב די סבוך. מצדדי השלום נשארו עם בלונים כחולים ולבנים מפוצצים בידים, הפלשתינאים הפשוטים נשארו באותו מצב מחורבן, והפתח והחמאס מתחרים בינהם מי יותר בוגד בעמו ותוך כדי גוזל אותו ומנסה לפגוע בישראל.
פתרון ? אין לי מושג. ניסינו ? ועוד איך והיינו חייבים לנסות עוד ועוד, ואולי עדיין לא סיימנו לנסות.
כואב לי שאין הנהגה מקומית נורמלית אלא רק חיות אדם כרגע. החברה מטוניס באו לעשות ביזנס ולהמשיך לעשוק את עמם. אפילו ברגותי שהראה סימנים חיוביים פתאום הפך את עורו. למה ? קשה להסביר. עצות אחיטופל ותאוות כח ושכרות או שגעון מהכח. האם הוא יכול לחזור בו ולהנהיג בחזרה את הפלג שלו לשליטה ויחסים תקינים ? אני מאמין שכן. הוא פעם ניסה ועמד אל מול עראפאת בניסון שכזה.
אצלך הכל מובן מכיתה י', ויכול להיות שזו הסיבה, שלהם זה לא היה מובן, אבל אנשים שלהם זה ברור הראו להם שהתקווה שצמחה בשני הצדדים היא לא באמת והיא גחמה של תמימים מצד אחד ורשעים מהצד השני. והיתה תקווה, והיו יחסים, והיו עסקים, ולא רק של מקורבים, אלא של אנשים אמיתיים. שגדלו באשקלון ועברו לעזה או חאן יונס, וטוב להם שם, כי הם סוחרים גדולים ועשירים, וכל מה שהם רוצים זה להיות יותר עשירים ולאו דווקא על חשבוננו אלא בעזרתנו.
ההתפכחות כואבת, אבל לא מבטלת עקרונות.
כרגע אין תקווה, עשינו ככל שניתן היה, למרות שלא תמיד התכוונו וגם הכשלנו מראש ולא נתנו צ'אנס.
אבל באמת שניסינו והם ניסו פחות. ניסו פחות להתקרב ויותר לפגוע.
אז עכשיו באמת הזמן להחזיר מלחמה, ולהעיף קיבינימאט את הרוצחים המתועבים. לפגוע כמה שפחות באזרחים תמימים, להקטין את מעגלי האיבה ולהתמקד בכנופיות. לא לירות לכפרים ככה סתם ולמחוק משפחות. אחרת גם העוד עשרים שלושים שנה יהפכו לעוד עשרים דורות.
להידבר כל הזמן, עד שיקום הגיבור גואל העם. זאת לא קלישאה. אפשר להלחם ולהדבר כל הזמן.
להגיע להסכמים, להראות להם שיש להם דלת פתוחה לנסות ולוותר על המלחמה, ואם ינסו שוב, נטרוק להם את הדלת בפנים וכל פעם בצורה יותר חזקה.
החמאס נבחר כי הפתח פישל ולא בהכרח משנאת ישראל, ומי ויתן ויקום הפתח החדש, או איזה מפלגת התקווה האמיתית ולא מזויפת. יש אנשים מסכנים שגרים בבתים עלובים שהיו שמחים שיהיה להם פורום לכתוב בו, ולא רק לשמוע שהם צריכים להיות שהידים.
אני את שלי ניסיתי כחייל, ניסיתי כאזרח ועכשיו אני מנסה לשתף ולהעביר שהתקווה עדיין לא חלפה מן העולם. ציניקנים אגואיסטים קיימים בשני הצדדים. צריכים הנהגה חדשה, גם אצלהם וגם אצלנו. עד שלא יתחלפו בשני הצדדים, נאלץ להמשיך להלחם.
ההתפכחות כואבת, וכבר רועדות לי הידיים, אבל חייל שנלחם רק בשביל להרוג ולא בשביל להשיג מטרות כלשהן, עדיף לו שלא יצא למלחמה, כי מנגד יחכה לו חייל אכזרי יותר ממנו שגם הוא רוצה רק להרוג. אז אולי המוזות לא באמת שותקות, הן פשוט קצת מפחדות

john reese

ישן 03-01-2009, 04:30
צלמית המשתמש של ori
  ori ori אינו מחובר  
אדמין לשעבר

לתשובה כנה יותר לא יכולתי לצפות, ואני מעריך, ממש מעריך, תשובה זו
בתגובה להודעה מספר 17 שנכתבה על ידי מצפון שמתחילה ב "אנחנו מתקרבים לסוף אני..."

כתבת כאן טקסט סופר-חשוב, הן בכל הנוגע לבהירות שלו (וכן, הניסוח טוב מאוד - רצית מחמאות...),
והן בנוגע לכנות ולפתיחות שיש בו. טקסט כזה בדיון בין ימין ושמאל הוא בדיוק הדרך לבסס נקודות
הסכמה שקיימות בכל מקרה, בתוך הקונצנזוס הציוני.

אין טעם לחזור ולדוש בנקודות הויכוח (שלא נגיע לגביהן להסכמה) בנוגע לצורת ההסתכלות שלך לגבי
דרכי התבטאות לגיטימיות ולא לגיטימיות של גולשים אחרים בפורום, או לגבי הטענות שלי שאתה טוען
שאתה מקופח. אין טעם, כיוון שבסופו של דבר זה עניין של הרגשה אישית.

אני רוצה לדון בסיפור האישי המאוד-חשוב שהעלית פה לגבי חוויותיך כקצין צה"ל בתקופה שקדמה
לאוסלו, ובימי אוסלו. אין לי בדל של ספק שאתה התרגשת מהרגעים ההם. אני מכיר המון אנשים
שהתרגשו באותם ימים, ומבין כל אחד ואחד מהם. אני מאמין ש90 אחוז מהימין היה שמח לטעות
באותם ימים, ולראות שתחזיות השמאל מתממשות (כביש ישיר לאירופה, מוסכים זולים ולא מסוכנים ממש
בפאתי גוש דן - דבר שהיה נכון לתקופה מסויימת בימי האופוריה - וכיו"ב). אני בוודאי יכול להבין
שאצלך, כמי שחי את הקושי העצום שבניהול חיים של אוכלוסיה אזרחית זרה, הדבר היה מוחשי הרבה
יותר מאשר אצל הישראלי הממוצע שתמך בהסכם. אני מבין לגמרי את זה שראית בפינוי סוג של
התגשמות חלום. התקווה מובנת מאליה: אנחנו יוצאים, הם נכנסים - ועכשיו יהיה טוב.

העניין הוא שאוסלו, מתוך רצון מובן לחתום על מה שניתן להסכים עליו, היה התחמקות שלנו (לא של
הפלסטינים) מהנקודות הקשות. אנחנו שילמנו במטבע קשה (שטח, אמל"ח, ריבונות), בשעה שהם נתנו
לנו התחייבות כתובה על קרח, שבמחינתם אפילו לא כללה סתירה לתכנית השלבים מ1974 (אפילו השם
שנבחר ליישות הפלסטינית "סלטה וטניה פלסטיניה", נלקח ישירות מהמסמך של אבו איאד מ1974).
עשינו הכל לעקוף נקודת מחלוקת, וחשבנו שאנחנו יוצרים דינאמיקה שתאפשר חיים בצוותא.

אתה צודק במליון אחוז שרוב הפלסטינים לא חושבים על יפו בכל רגע - אבל אלה מהם שפותחים עשור
שביעי במחנות פליטים, ורואים שכל ההסדרים היפים שנחתמו עם מנהיגיהם, העשירו את עשירי
השטחים, והביאו מעמד נובו רישי שלם מטוניס - לא ממש רואים פתרון לבעייה שלהם. כל זמן שיש
להם בעייה - יש לנו בעייה. כל זמן שאנחנו לא תובעים מההנהגה הפלסטינית לפתור בתחומה (או
בעזרת מדינות שלישיות כלשהן) את בעיית הפליטים באופן שיאפשר להם שיקום מכובד, הרי שחבית
חומר הנפץ הזו,תישאר מונחת לפתחנו, ולא משנה כמה נוותר בכל מה שמעבר לקווי 4 ביוני 1967.

הפת"ח וחמא"ס לא בגדו בעמם, לפחות הם לא רואים זאת ככה. הם פעלו ופעלים לפי מיטב שיפוטם
כדי להגשים את מה שמגיע לדעתם לעם הפלסטיני: מדינה שכוללת פלסטין כולה. יש פליטים שהגיעו
לרועה ב1948, והתעשרו. הרוב לא, ואתה יודע זאת הרבה יותר טוב ממני. אנשים אלה חיים בבור
בלי תקווה, כאשר שביב האור היחיד שמספרים להם עליו, הוא חורבן ישראל וחזרה לחיים הנפלאים
שהיו להם לפני הפלישה הציונית.
אנחנו לא נקיים מעוון, וכבר כתבתי על כך - אבל אין מה להשוות. אני ממש לא מעוניין לשלוט
בפלסטינים ולקבוע להם את גורלם, אלא שכעת האלטרנטיבות היחידות שלהם לשלטון עצמי רוצות
בחורבני, בין אם מדובר בחמא"ס, ובין אם מדובר בפת"ח (ואני לא עוסק באבו מאזן החלוש, אלא
בברע'ותי, שאתה ממשיך לקוות שיראה פרצוף אחר מזה שנתגלה לנו בשנים האחרונות, ואני סבור
ששחרור רוצח זה, רק ישכנע אותו שהכוח ניצח).

אוסלו היה הימור, ואני מסכים איתך שבהחלט ניתן לראות בו הימור שאפשר להבין - היה נורא לו היינו
מתעלמים מאפשרות לסיום הסכסוך, בשעה שהייתה הזדמנות. ההימור נכשל, והימורים נוספים
(שאותם איני מסוגל להבין ושלהם לא הייתה הצדקה, כיוון שקלפיו וכוונותיו של הצד השני כבר נחשפו)
נכשלו גם הם. בשלב כזה צריך לקום מהשולחן ולהודות שניסינו ולא הלך. נחכה בסבלנות עד שהעם
הפלסטיני יזכה בהנהגה אמיצה מספיק שתגיד לו שיש חלומות שלעולם לא יתגשמו, ושתפנה אלינו
בבקשה לסייע להם להגשים את החלום החדש: שיקום הפליטים וסיום מוחלט וחד משמעי לבעייה
זו. פתרון בעיית הפליטים הוא יסודו של תהליך שלום אמיתי עם הפלסטינים, ועד שבצד השני לא יהיה
מי שיודה בכך (ועד שאצלנו לא יהיה מי שיגיד להם שזהו הצעד הראשון במפת הדרכים האמיתית
לשלום), אנחנו נהיה נידונים לעוד הרב טקסי חתימה, הרבה פשרות ונסיגות - ואחריהן הרבה טרור
שבתורו יגרום לנו להכות בהם בצורה קשה, שכן בסופו של דבר אנחנו חזקים מהם, והם משלמים
מחיר כבד בהרבה מאיתנו על הטרור שהם מפעילים. עד שזה לא יקרה (וכאמור, אני לא רואה את זה
קורה בדור הנוכחי, ואולי גם לא בדורות הבאים) - אין טעם לוותר על כלום, כיוון שהמשמעות תהיה
בסה"כ, עוד שטח שממנו יירו עלינו.
ישן 03-01-2009, 09:16
  מצפון מצפון אינו מחובר  

בתגובה להודעה מספר 18 שנכתבה על ידי ori שמתחילה ב "לתשובה כנה יותר לא יכולתי לצפות, ואני מעריך, ממש מעריך, תשובה זו"

קודם תיקון קל כראוי לאמינותי המוקפדת
לא הייתי קצין למרות העשייה הרבה
הסיבה מצחיקה והיא שרבתי עם אחד המושלים ולכן לא יצאתי
למי שלא מכיר את מבנה הרצועה, המושל היה אל"מ שלמעשה פיקח על ראש העיר המקומות, וגם פיקד על הנפה בה שירתו חיילי וקציני המנהל האזרחי.
יכול להיות שהעובדה שלא המשכתי למסלול פיקודי עזרה לעצב סופית את סלידתי מצבא וממלחמות.

שמתי לב שמפאת השעה שכתבתי הושמטו כמה נקודות שבעבר רציתי לכלול בפרסום שכזה, אבל בגדול המסר הועבר בצורה הרצויה.
אני חוזר לויתורים ולהבנתי למה יש להם תמיכה רחבה בעם, דבר שמוכח כבר בחירות אחרי בחירות.
ההכרה הקשה שהשטחים לא שלנו באה לנו תוך כדי אלימות ופיצוצים. נתנו למצב לגעוש ולרעוש שנים עד שהלכי הרוח שונו והחוקים השתנו ויכולנו פתאום לדבר עם הצד השני.
עם כל הכח שלנו הגענו להסכמים חלשים ותוך כדי אינתיפאדה.
הטעות בעיני היתה ועודה, האנשים שבחרנו שיהיו נציגי העם הפלשתינאי. זו אכן טעות שמאלנית שמתקיימת אצל תמימי דעים, שחושבים שמתק שפתיים הוא דברי אמת. קשה לי להגיד שזו היתה הונאה, אלא פשוט אמונה עיוורת שזה יצליח. שהמרצחים יניחו את נשקיהם ונוכל לחיות יחד בשקט. אתה קורא לזה שלומיזם, אבל היו מקרים שבהם לוחמים גדולים השיגו את מטרתם וזנחו את דרך החרב. במקרה שלנו מדובר בחבורת ציניקנים רצחניים שהשהות בגלות לימדה אותם שאפשר להתפרס ולחיות טוב מסבלו של העם שאותו אתה מנסה לייצג. אני מאמין שבאמת היתה תקווה, ובאמת היתה אפשרות, והסכמי אוסלו הם הסכמים מצוינים, רק חתמנו עליהם עם האנשים הלא נכונים.
אני תמיד ציפיתי לראות מנהיג חדש כריזמטי ובעל שיעור קומה, שיסחף את העם לצאת מדרכי העבר. מנהיג ישראלי, שיגיד בפנים למדינה, אנחנו יושבים על אדמות שכבשנו וגרים בהם גם אנשים. צריכים לתקן את העוול וזה אומר וויתורים. אבל היו אלה לוחמים ממלחמת השחרור שחתמו על ההסכמים, הדור היה צריך להתחלף ולא התחלף. דעת הקהל הישראלית הוקסמה מהצ'אנס שקיבלנו והיתה נהירה והליכה עיוורת גם כאשר תל אביב חטפה אוטובוסים מתפוצצים ומחבלים מתאבדים. כמובן שאין מה להשוות, אבל כל אלו שמלגלגים היום על יושבי המגדלים שמתעלמים ממה שקורה בשדרות, שוכחים שהביטוי קורבנות השלום נאמר על תושבי הערים הגדולות, ותל אביב כסמל לליבה של המדינה ספגה פיגועים ברמה קשה ביותר, ועדיין עמדה על תילה, ועוד המשיכה להיות שמאלנית.
וזה לא לוותר ולוותר כי ככה יהיה שלום, אני חוזר על זה שוב, אני מקווה שההכרה שהתעוררה אצלי מוקדם הגיעה מאוחר יותר ליתר האזרחים, והבינו שכל הסכם יתחיל בכך שנפסיק את השלטון על עם אחר כולל על אדמותיו הכבושות שלאחר קום המדינה. את תל אביב לא נחזיר בחיים הרי ובצדק, ולא כי אני גר פה, ועל כך אנחנו כמעט מסכימים שההתנחלויות הן מכשול עתידי שהצבנו אי שם לפני הרבה שנים.
אז אחזור להנהגת הפת"ח או אש"פ שייצרו מצג שווא לפי דבריך, וכבר בעת החתימה בקהיר עם הפיילוט המפורסם, תכנן עראפת את פרטי הקזינו והחשבון בבנק לאומי בקרליבך (שאמרו שהיה המקום הכי בטוח בתל אביב בימי הפיגועים הרבים).
אני עדיין נוטה להאמין שהסכמי אוסלו טובים, והפרטנר בגד בנו, בגלל שהוא ראה שהוא לא באמת מנהיג את עמו, אלא רק את הכנופיה שלו שהיא זאת שחתמה. טעינו בראיית המציאות, בגלל שעל ערבים אי אפשר להמליך מלך בצורה שאנחנו עשינו. אשפ ניכס לעצמו את האינתיפאדה ואת האוכלוסיה המקומית, אבל כפי שאמרתי, שמעתי את זה בשיחות טרום ואחרי הפינוי הצבאי הראשון. אמרו לי מקומיים בעזה שעדיף שישראל תשאר עם כל הרע, כי אלו שבאים מטוניס יעשו יותר רע.
אחזור שוב לימים הנפלאים ולאופוריה, לאוטובוס הראשון ברצועה שנכנסו בו שוטרים. אפילו צילמתי עם המצלמה האישית שלי, והתמונות שמורות אצלי איפשהו. אז באמת לא ידעתי שאלה שאנחנו סומכים עליהם שיקחו את העם שלהם ויובילו אותו לדרך חדשה, יודעים בעצמם שזה לא ממש אפשרי, או אפילו קשה, לכן הם ידאגו להקים רש"פ שעיקר תפקידה יהיה להתקיים.
למי שלא הבין, להתקיים אבל לא ממש לפעול. הרבה כסף הגיע והאנשים האלה תמיד אהבו הרבה כסף ומרצדסים שחורות. הם לקחו לעצמם את הצאנס שישראל נתנה לעם הפלשתינאי, אבל לא התחלקו בו עם עמם המסכן. זו גם הסיבה לעליית החמאס לאחר כל שנות הפתח. הפתח גנבים היתה אמירה כל כך חזקה וקשה היה להפריד את שתי המילים.
יכול להיות שכבר אז היינו צריכים להכנס בכח, אבל אכן קשה להודות בטעות, והמחיר של לחזור לאחור הוא קשה. אני לא תמכתי בו אז וגם לא תומך בו היום.
ואז רבין נרצח, והנצחנו את חוסר המוכנות שלנו כעם והראנו לפרטנר הלא ראוי שלנו שכמו שהעם שלו לא מוכן, אז גם אצלנו אין מוכנות ויאללה בלאגאן.
מאז יש שכרות משני הצדדים, המשכנו לוותר והמשכנו לבנות בהתנחלויות, הם המשיכו להבטיח והמשיכו להתפוצץ לנו בפנים. נכנסנו לסחרחרה שאפילו ביבי שכולם תולים בו תקוות (לדעתי תקוות שווא) המשיך וחילק וויתר והחזיר, ולפני זה טרח גם לפתוח את מנהרת הכותל והדליק את השטחים.
אז המנהרה היא שלנו, והגיע הזמן לפתוח את הפתח המחורבן ההוא, אבל ההתעקשות לעשות את זה כמעשה סמלי חד צדדי, ללא התחשבות, אכן הדליק מהומות מיותרות.
הדור החדש עדיין לא מוכן.
אני תליתי תקוות בדחלאנים והמראונים ואולי גם הג'יברילים כפי שאתה נוהג לכנות אותם.
חברה צעירים סביב 40-50 שיכולים וגם רואים חשיבות רבה בדיכוי האלימות, אז ופעם, עד שנכנסו גם הם ונשאבו לתוךהשחיתות האלימות, ובראשם ברגותי, ממש יקיר הפורום לאחרונה.
אבו מאזן ואבו עלא היו צריכים מזמן לפנות את הזירה, הם זקנים ואני לא מאמין להם.
הצרה שאין מנהיג, לא אצלנו מאז רבין, ולא אצלהם מאז אבו-עאמר הידוע לשמצה שיכול לסחוף אחריו ולהיות כריזמטי.
חסר לנו אותו אחד שיכול לדבר וללטף ביד אחת, וביד השנייה לרסק התנגדות.
הרי רבין טבע את לשבור להם את הידיים והרגליים בממשלת שמיר, ונבהל מהציות המלא, אבל ידע לחתום גם על הסכם מרחיק לכת.
אריק שרון גם היה כזה, ובדיוק כמו שאצלנו יש שחיתות שמעיבה על האדם האמיתי ופועלו, גם אצלהם יש. הם אוהבים כסף לא פחות מאיתנו ואפילו יותר. הכסף סימא וטימא את הכוונות של הרש"פ, ואולי גם את כוונותיו של שרון. אני מאמין שהוא עשה לביתו, ובעיקר לחבריו, מתך שכרון הכח, אבל אמונתו שיש לוותר ויש להכות אם נוכה היתה חזקה. לוחם דגול וגדול ברמתו של יצחק רבין מימי מלחמת השחרור ימכור את המדינה בשביל נזיד עדשים ?
אז אותם הסינדרומים שהכשילו אותם מכשילים גם אותנו.
אנחנו עכשיו בדיוק באמצע, לא בחוץ לא בפנים. תקועים לרוחב הנתיב. אי אפשר להחזיר את המצב לאחור, ואי אפשר להתקדם לשום מקום.
אני בדעה גמורה שרב המהלכים, הויתורים וההסכמים היו על פי הסדר הנחוץ, ואולי לא בקצב הנחוץ, אבל שני הצדדים הכשילו את המהלך, וכמובן שאנחנו לא התפוצצנו להם בכפרים לכן הם יותר אשמים, אבל חוסר המנהיגות ההדדי, והכניעה לטרור ואי המלחמה הראויה בו הן אשמות. אש"פ של פעם נשאר אותו דבר, הדור הצעיר לא הצליח להשתלט עליו. ישראל של היום היא ישראל מושחתת, כבדה מסואבת. המנהיגים החדשים עדיין לא צמחו לנו מבפנים, ואני מקווה שזה יקרה בקרוב.
רק שלא יבחרו אותם באיזה תוכנית השרדות על אי בודד, כמו שנראה שזה מה שמעניין את העם היושב בציון, האם הערביה או ההומו יודחו בפרק הבא.........

john reese

ישן 03-01-2009, 19:08
צלמית המשתמש של ori
  ori ori אינו מחובר  
אדמין לשעבר

הדור הצעיר של פת"ח מורכב, במקרה הטוב מראשי כנופיות מושחתים, ובמקרה הרע מרבי מרצחים
בתגובה להודעה מספר 19 שנכתבה על ידי מצפון שמתחילה ב "קודם תיקון קל כראוי לאמינותי..."

מחמד דחלאן סיפר בשעתו כיצד תיאר בפני בני שיח ישראליים שלו, במהלך המו"מ, כיצד חנק במו ידיו
משת"פ, ובני שיחו לא הגיבו. מובן מאליו שהיה ברור שדחלאן הוא מחבל (שאז קיוו שהוא מחבל לשעבר),
אבל העובדה שהוא הרגיש חופשי מספיק לתאר מעשה זוועה שחולל, מלמד רבות על האיש שבו תלו
תקוות. בסוף שנת 2000 ביצעו שלוחי דחלאן, בראשות סגנו רשיד אבו שבאכ, פיגוע זוועה נגד אוטובוס
הילדים של כפר דרום. שני מבוגרים נהרגו ושלושה ילדים ממשפחת כהן איבדו את רגליהם.
אל מעללי ברע'ותי תקצר היריעה מלתאר, ופסק דינו של בית משפט, עשה זאת טוב ממני.

מבין האנשים שעומדים בראש ההנהגה הפלסטינית (מהדור המבוגר ומדור הביניים כאחד), אין אחד
שראוי לסמוך עליו.

סדר המהלכים באוסלו היה שגוי, כפי שציינתי קודם, כיוון שנתן להם תשלום במטבע קשה, בטרם הראו
בדל של ניסיון לעמוד בהתחייבויות שלהם - מה ששכנע אותם להמשיך לצפצף עלינו ולהמשיך בטרור,
מתוך ידיעה שההנהגה הישראלית מצאה עצמה נסחפת בכיוון אחד - של ויתורים ללא גבול, שהביאונו
עד הלום.

צריך להבין, אין בתולדות הציונות מהלך שהוביל לכ"כ הרוגים אזרחיים מקרב תושבי הארץ היהודיים,
כמו מה שמכונה בשם "תהליך השלום". אלף אירועים בסדר גודל של האנתאצ'ה הראשונה, לא יכלו
להביא לכמות הנפגעים שהביאו עלינו אוסלו וממשיכיו. גם אם נקבל שאוסלו היה צעד שניתן להבין
(רצון לבדוק אם יש תקווה לשלום), הרי שאחרי יישום אוסלו א' (עזה ויריחו), כבר היה ברור מי זה
הפרטנר, וכאן המשיכו בכחש, בדיוק כפי שממשיכים בכך עד לרגע זה ממש (שים לב שהרקטות שנורות על אשקלון, אשדוד, ב"ש וכד', מכונות בתקשורת בשם "גראדים" בעוד שכאשר רקטות מסוג
זה נורו על קריית שמונה, הן כונו בשם "קטיושות". זה לא מקרי, שהתקשורת נמנעת משימוש במילת
ה-ק' - היא יודעת שקטיושות על אשקלון היה אחד מהבולטים בטיעוני הימין נגד אוסלו, ושרבין נשא
נאום נרגש על "פחדני השלום" שלא מבינים שלא יהיו קטיושות כאלה...).

בדרך בה מתנהגים הפלסטינים היום - פשוט מסוכן לאפשר להם להשאר חמושים. לפרק אותם מנשק
זה דבר שיעלה בדם ובזמן (עוד דבר שהזהיר הימין מפניו ב"אל תתנו להם רובים"...), אבל מותר
לאזרחי ישראל לצפות לשקט, גם כשהם גרים 20 דקות ומעלה מת"א. המחיר של פירוק הפלסטינים
מנשק יהיה יקר היום, ויהיה יקר פי אלף מחר, כשנמצא עצמנו נאלצים לעשות זאת בתנאים קשים עוד
יותר (כשם שהמחיר היה זול פי אלף, לו עשינו זאת כבר בשנת 2000 כשהתפוצץ אוסלו באופן סופי,
וכשם שהמחיר היה אפסי לול נ-מ-נ-ע-נ-ו מלכתחילה מלתת להם נשק, ואישרנו להם רק משטרה
אזרחית חמושה באקדחים ונשק קצר קנה בלבד).
זה לא יקרה, כמובן, ואנחנו נצטרך לכבוש בעתיד את הרצועה, בתנאים קשים בהרבה, כשם שאני
יכול כבר הים להודיע שמלחמת לבנון3 תהיה גרועה בהרבה ממלחמת לבנון2, בגלל הדרך שבה
אפשרנו את בזיון 1701 (וההתעלמות מאי-יישומה ע"י חזבאללה), שנתן לחזבאללה להיות חזק לאין
שיעור מכפי שהיה ב'2006, עת המטיר על העורף למעלה מ4000 רקטות.
ישן 02-01-2009, 20:24
  ישראל היפה ישראל היפה אינו מחובר  

חבר מתאריך: 25.10.04
כל יום שקט הוא יום של כיף.
בתגובה להודעה מספר 8 שנכתבה על ידי ori שמתחילה ב ""התקיפה הקרקעית לא השיגה מטרותיה". דן, אם כבר לסלף, אז למה לא בצורה נבונה?"

אני הייתי בצפון בזמן הקטיושות, כאשר ישבנו בתוך לבנון. אני חזיתי בסבלות התושבים. בריקנותם של הצימרים ובהתיבשותם של השדות החקלאיים. אני גם הייתי שם בזמן הגאות הכלכלית שבאה לאחר היציאה.

העובדה שלא הגבנו תגובה ראויה, מיד עם ההתקפה/החטיפה הראשונה, איננה פרי פעילותי. היו חייבים להגיב באופן חריף ובמידתיות מתאימה.

בכלל למרות שאני בעד כל יציאה מהשטחים הכבושים וחזרה הביתה אל תוך מדינת ישראל - כרע במיעוטו, אני מודע לעובדה שיציאה חד צדדית ללא הסכם אינה משיגה את מלוא המטרות.
היום נראה כאילו שנוצר חלון הזדמנויות להגיע להסכם רגיעה יציב, על פי תנאים שמדינת ישראל תכתיב - אל לנו לפספס. למלחמה ניתן לחזור בכל רגע.
ישן 02-01-2009, 20:51
צלמית המשתמש של ori
  ori ori אינו מחובר  
אדמין לשעבר

כל יום של שקט, שמאפשר לאוייב להביא ליום מ-א-ו-ד לא שקט - הוא סכנה מוחשית
בתגובה להודעה מספר 21 שנכתבה על ידי ישראל היפה שמתחילה ב "כל יום שקט הוא יום של כיף."

הניסיון למכור את העתיד בעבר כמה ימים של אשלייה של שלווה, כבר נוסה פה לא פעם ולא פעמיים.
אדם שאינו דתי אדוק היה אמור להבין שאם תיתן לטרוריסט, שנמצא ממש מעבר לגבול, לצבור עוד ועוד
אמל"ח - הוא בסוף ישתמש בהם נגדך, ואז יהיה ה-ר-ב-ה יותר גרוע מאשר אם תתקוף אותו ראשון,
בטרם הגיע לרמה של צבירת אמל"ח שתאפשר לו להיות היוזם.
זה קרה לנו באוסלו (שם אנחנו בעצמנו סיפקנו חלק גדול מהאמל"ח, ואת שטח האימונים...), זה קרה
לנו בלבנון אחרי הבריחה בשנת 2000, זה קרה לנו ברצועת עזה בשני חלקים (אחרי הנסיגה מ86%
מהשטח ב1994, ואחרי הגירוש ב2005), וזה יקרה בכל מקום שבו נראה ארגוני טרור צוברים אמל"ח
מעבר לגבול, ללא הפרעה מצידנו.

כל "ימי הכיף" בין 2000 ל2006, נמחקו להם ב34 ימים שאם סופרים את כמות ההרוגים בהם, ומחלקים
אותה ב6 שנים, מגלים שנהרגו בממוצע יותר ישראלים מאשר בשנה ממוצעת של ישיבה באזור הבטחון,
כשלחזבאללה לא הייתה יכולת לירות רקטות עד דרומית לחדרה...

יש האומרים שלא חוכמה ללמוד מטעויות של עצמנו, ועדיף ללמוד מטעויות של אחרים (זה מה שעשו
מתנגדי אוסלו), אבל אני מבית הלל ואומר שגם מטעויות של עצמנו חשוב מאוד ללמוד.
הדבר הגרוע ביותר הוא לא רק להתעלם מטעויות של אחרים, אלא גם מאלה שאנחנו כבר עשינו
בעבר. אתה רואה מה הביאו כל "הפסקות האש" עם חזבאללה וחמא"ס בעבר, ועדיין מוכן להפקיר
את הפריפריה לצבירת רקטות נוספת שלהם, שבאופן ודאי ומוחלט תביא למלחמה נוספת, כשהם
חזקים יותר. זה כוחה של אמונה דתית, שכן רק אמונה דתית יכולה לסתור הגיון פשוט, בצורה כ"כ
חד משמעית.
ישן 02-01-2009, 21:45
  .ישראלה היפהפיה .ישראלה היפהפיה אינו מחובר  

חבר מתאריך: 07.07.06
לא מכבר בילינו סופשבוע בצימר גלילי. אותו מקום אליו אנו נוהגים לסוע בקיץ מזה שנים.
בתגובה להודעה מספר 22 שנכתבה על ידי ori שמתחילה ב "כל יום של שקט, שמאפשר לאוייב להביא ליום מ-א-ו-ד לא שקט - הוא סכנה מוחשית"

ספר האורחים ממוספר הדפים והתאריכים של בית הארוח מעיד על איכותו ועל נועם ההליכות של המארחים - אך גם על אגדת השגשוג בצפון.

בשנים 1997-2000 עת החזיקה המשפחה דירת ארוח אחת ורק החלה את צעדיה בענף עמדו לרשותה מעל 100 ארוחים. בשנת 2000 נבנתה דירת ארוח נוספת וראו זה פלא - שתי הדירות גם יחד הכילו פחות מ80 ארוחים בשנים 2000-8/2006 ופחות מ15 ארוחים בשתי הדירות גם יחד בשנתיים ומחצה שחלפו מאז. תשאל בוודאי מה מסתתר מאחרי הימור כלכלי ובניית דירת ארוח שניה שלא החזירה את ההשקעה שבבנייתה ע"י משפחה צנועה ושקולה? התשובה פשוטה - מענקים נדיבים אשר נועדו לזרוע את האשליה כי הצפון משגשג לאחר נסיגת ברק החפוזה. העיתונאים וכוהני שלום הדמים כנראה הטיבו להסתיר את המציאות שיצר החיזבאללה בגבול הצפון אך מי שעלה לשם וחזה בעוד כביש סגור והוזהר על עוד מקום מוכר שפעם היה פופולרי ואין לבקר בו - הבין ונמנע.

חדרי הארוח של מושבי מקורות הירדן שגשגו ללא קשר לנסיגה מלבנון. השגשוג במושבי הקו הראשון בגליל המערבי היה בעיקרו אגדה למעט כמובן מספר מארחים יחודיים אשר השכילו לשרוד.
ישן 02-01-2009, 22:16
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  

חבר מתאריך: 25.12.05
שגשוג הצימרים הוא מהטיפשיים שבמדדים שאי פעם הומצאו...
בתגובה להודעה מספר 23 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "לא מכבר בילינו סופשבוע בצימר גלילי. אותו מקום אליו אנו נוהגים לסוע בקיץ מזה שנים."

את בעיית המשברים התכופים במושבים של הגליל העליון (מושבי העולים מצפון אפריקה כמובן, לא אלה של המיוחסים) שכל מי שהיה חי בשנות ה-80 זוכר, פתרו לכאורה ע"י כך שאפשרו לכל לולן לשים שתי בקתות עץ על חורבות לולו.

ומה יהיה כשמאלף ואחת סיבות שיכולות להביא לסופו של ה"טרנד" יפסיקו להשאיר עם ישראל 600-800 ש"ח ללילה בצימר מושקע? יחזרו להיות ספקים של תנובה?

יוצא לי לבלות הרבה בצורות לינה אלה, כחלק מהעבודה, ולא פעם אני מרחם על בעלי המקום שהפכו להיות עבדים שלו ותלויים בו לחלוטין.

זה לא עושה את הענף לרע: אבל הסחף הגורף לכוון של תלות כלכלית של הגליל במין תיירות שבירה כזאת, הוא מסוכן. מוטב היה לו היו למדים מתופעות דומות בחבלים שלמים בארה"ב שעלו וירדו חזק.

ישן 03-01-2009, 05:21
  ישראל היפה ישראל היפה אינו מחובר  

חבר מתאריך: 25.10.04
מענין מי שאיננו לומד מטעויות
בתגובה להודעה מספר 22 שנכתבה על ידי ori שמתחילה ב "כל יום של שקט, שמאפשר לאוייב להביא ליום מ-א-ו-ד לא שקט - הוא סכנה מוחשית"

האדישות שלנו במציאת דרכים להסדר היא זאת שבעוכרינו. אנחנו טובים מאד במלחמות - מנצחים את כל אויבינו. איננו יודעים כיצד לסיימן ולנצל את יתרונותינו.
יש מי ששוכח, שסעדת בא אלינו, כחשוד ויצא מאיתנו עם הסכם שלום חתום - המחזיק מעמד עד היום. הספקנים יאמרו, הגם זה שלום ? - כן כאשר אין יורים ואין הורגים זה שלום. הספקנים יותר מסוגו של אורי ושות', יאמרו הרי "מחר" המצרים יבטלו את השלום ויפתחו במלחמה נוראה, בעקבות התחמשותם בזמן השלום, אז מה שווה לנו כל השלום הזה - שווה ושווה הרבה.

יש מי ששוכח שהסכם השלום עם ירדן בא בעקבות הסכם אוסלו - נכון גם כאן ההסכם איננו אידאלי, אבל השקט נשמר.

עם הסורים לא היינו מספיק חכמים וזוהי אם כל הצרות. נכון שהסורים שומרים על שקט בגבולם בצורה הקפדנית ביותר. אבל דואגים ששליחיהם החיזבאללה והחמאס, ימררו לנו את החיים.

אפשר להגיע לרגיעה, בתנאים מועדפים עלינו כבר מחר בבוקר - אנחנו סרבנים וגאים ולא נכנעים. אנחנו רוצים להלחם עד לערבי האחרון וזה ימשך הרבה הרבה הרבה זמן.

אינני פוטר כהוא זה את הסרבנות הערבית היא ידועה ואני אינני יכול להשפיע עליה.
אני כובל על האטימות שלנו של הישראלים ובטוח שניתן להפגין הרבה פתיחות. המלחמה ושפיכות הדמים יכולה להמתין ולבטח שהיא תמתין ואולי היא "תתמסמס" ותתבושש לבוא ? בינתיים אנחנו מתבוססים בבוץ - תרתי משמא
ישן 03-01-2009, 07:24
צלמית המשתמש של ori
  ori ori אינו מחובר  
אדמין לשעבר

דן, לערבב תפוזים ואגסים זה נחמד, אבל לא משפר במאומה את הטיעון הקלוש שלך...
בתגובה להודעה מספר 25 שנכתבה על ידי ישראל היפה שמתחילה ב "מענין מי שאיננו לומד מטעויות"

סברתי, ועודני סבור שההסכם עם מצרים היה גרוע ושהם לרגע לא ראו בו סוף פסוק. עם זאת, להסכם זה
היה סעיף בטחוני שלא יכול להתקיים בשום הסכם עם מדינה ערבית אחרת, ושלבדו מקטין למינימום
סכנת מלחמה בחזית מצרים שלא נהיה מוכנים לה: פירוז חצי האי סיני.
אתה מבין, דן, אנחנו אמנם נסוגנו מסיני והעברנו אותו לריבונות מצרים - אבל הכוח הצבאי שמחזיקה
מצרים בסיני הוא זניח, כך שבינינו לבין הצבא המופרז-לחלוטין-בגודלו שמחזיקה מצרים - מפרידים
מחסום מים רחב (תעלת סואץ) שיש רק מספר מצומצם של גשרים ומנהרה אחת שחוצים אותו, ו300
ק"מ של מדבר. אם תארגן לי פירוז של 300 ק"מ עם הפלסטינים, אהיה מוכן לוותר גם על פתח תקווה...

יש מי ששוכח שהסכם השלום עם ירדן לא שינה בגרוש את מערכת היחסים האמיתית של ישראל איתם.
המלך חסין נפגש כמעט עם כל ראש ממשלה ישראלי מאז לוי אשכול (כולל יצחק שמיר), גם בלי חתיכת
נייר שמאוד מרגשת אותך. שלום עם ירדן קיים מאז שהצלנו את חסין ב1970, והוא הוכיח זאת ב1973
כשאשכרה ניסה להזהיר אותנו מפני מזימה מצרית-סורית לצאת למתקפת פתע נגד ישראל. רואה, דן?
אפילו לפני אוסלו היה שלום עם ירדן...

אני מסכים איתך שעם הסורים אנחנו לא מספיק חכמים. היינו צריכים לפגוע בהם בכל העוצמה כשסייעו
לחזבאללה. אתה כמובן מסתכל על הגולן ורואה עוד הזדמנות למסור שטח לערבים תמורת פיסת נייר
שתאפשר לשיר שירי שלום, ולעצום עיניים חזק עד שגם משם יירו עלינו (יש אנשים רעים שמספרים
שירו על הגליל כשהסורים ישבו על הגולן, אבל אנחנו לא מאמינים להם, נכון דן?).

אכן, כבר מחר בבוקר אפשר לגרד עוד פיסת נייר שתאפשר לחמא"ס לתגבר את כוחותיו מחדש, עד
לרגע שיוכל לחדש את האש נגדנו מתי שירגיש שהתעצם דיו.

היכולת שלך לא להפיק לקחים היא מופלאה. אחרי הקטע שלך בקיץ 2006 וסיפוריך היפים על השקט
הנהדר בגליל (שנעלם בשנייה שחזבאללה רגיש חזק מספיק לצאת למלחמה, שבה נפגעו לנו יותר
אנשים מאשר בשש שנים ממוצעות של ישיבה בלבנון), היה ראוי שתהיה מעט שקט יותר לגבי הצעות
לרגיעה שמאפשרת התחמשות ברקטות של ארגוני טרור. לפני הגירוש מרצועת עזה, הבעת דעתך
שעכשיו יהיה שקט שם. גם בנושא זה אני עדיין מחכה למעט ענווה מצידך.
יפה מצידך שאתה לא נותן למציאות הימנית והמתלהמת לבלבל אותך, ואתה עדיין מחזיק בקסדת
המציאות המדומה שבמסגרתה אנחנו מוסרים שטחים ונשק ומקבלים בתמורה פיסות נייר (שאפילו
כנייר טואלט אינו ראוי, בגלל יכולת הספיגה הנמוכה שלו...).
ישן 03-01-2009, 15:47
צלמית המשתמש של ori
  ori ori אינו מחובר  
אדמין לשעבר

כל הדמגוגיה השלומיזסטית לא תכסה על העובדה שתאוות הרגיעה של שכמותך הביאה נהרות של דם
בתגובה להודעה מספר 27 שנכתבה על ידי ישראל היפה שמתחילה ב "כל אחד והלקחים שלו - כל אחד רואה את המציאות בעינים שלו"

כל יום של שקט מהסוג שאתה אוהב - מבטיח שבועות של לחימה מול אוייב, חמוש פי אלף יותר טוב
מכפי שהוא חמוש באותו יום שקט שסידרת, וכמות הדם בימי הלחימה העתידיים שנוצרים בגלל ימי
השקט שלך - גדולה לאין שיעור מכמות הדם שהייתה נוצרת לו עמדת על שלך ודאגת לבטחון אזרחיך.

את הפוזה של דאגה לשקט ושלום, ראוי למכור למי שלא פגש ופוגש אותך על גבי הפורום, שם אתה מפגין
בוז מוחלט לסבלם של תושבי הפריפריה, והבנה מופלאה למחבלים שמבצעים פיגועים ("מעשי משובה",
כפי שאתה קורא להם...).

אגב, היה משעשע לראות איך אחרי ששוב עומתת עם עובדות, חזרת לעסוק בסיסמאות השלומיזם על
"רצונך בשקט ורצוני בדם"...
ישן 02-01-2009, 09:56
צלמית המשתמש של looklook
  משתמש זכר looklook looklook אינו מחובר  

גם אני בפורשים - החלטתי לפרוש מהמקום ה - 8 ברשימת מימד - התנועה הירוקה
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי g.l.s.h שמתחילה ב "רעידת אדמה במר"צ (והמפלגה ההיא של הסלבים):אבתיסאם מראענה הודיעה על פרישתה"

לא לא , חברי, אל תנסו לעצור אותי, ההחלטה נפלה, לא אוכל להשאר בתנועה שמחד מקדשת את הרב מלכיאור ומאידך טוענת שהיא נגד זיהום סביבתי. החלטתי לעבור יחד עם כל נכסיי האלקטוראליים למקום ה - 9 במפלגת "עלה ירוק" שם כבר אוכל להסביר את הסתירות הפנימיות במצע המפלגה בכך שקופטש קיבל השבוע חומר טוב במיוחד. סקר שנערך השבוע, חוזה לנו עשרה מנדטים - כך שמצד אחד המקום שלי בהחלט ריאלי, נמצד שני לך תסמוך על סקר שנערך במחלקת נוטלי הפטריות המוזרות באיכילוב.

נצעד יחד, נשלב ידיים, נלחץ חזק, נגלה ורידים ונזריק!

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום

כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 09:45

הדף נוצר ב 0.11 שניות עם 11 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר