01-01-2009, 11:59
|
|
|
חבר מתאריך: 04.04.05
הודעות: 3,125
|
|
שנים עשר גיבורי ישראל לא היו לבדם / עפר דרורי
מן המפורסמות היא העובדה שבסיומה של מלחמת השחרור הוענקו לשנים עשר חיילים עיטור "גיבור ישראל" שהומרו בשנת 1973 לעיטור הגבורה. עוד ידוע כי בהוראת בן גוריון נבחרו שנים עשר חיילים בלבד לקבלת העיטורים כייצוג סמלי למספר שבטי ישראל.
בפועל המצב שונה ובמלחמת השחרור שנמשכה כעשרים חודשים ותבעה כששת אלפים קורבנות הוענקו צל"שים רבים אחרים אשר נשכחו, חלקם בגלל חלוף השנים וחלקם בגלל היותם בצילם של שנים עשר גיבורי ישראל אשר זכו לפרסום הולם.
במהלך עבודתי בהקמת אתר הגבורה הגעתי לחומרים שונים ומגוונים מהם ניתן ללמוד כי הומלצו צל"שים רבים במלחמת העצמאות, לחלק מהם גם הוענקו במהלך הקרבות ציונים לשבח.
כפי שלא יעלה על הדעת לשכוח ולהשכיח למעלה מחמש מאות עיטורים וצל"שים שהוענקו לאחר מלחמת יום הכיפורים בגלל שבאותה מלחמה הוענקו שמונה עיטורי גבורה כך לא יעלה על הדעת להעלים ממורשת הקרב של צה"ל את אותם עשרות רבות של צל"שים שהוענקו במלחמת השחרור בגלל שנים עשר גיבורי ישראל שהוענקו במלחמה זו.
הבעיה המרכזית היא שאין בידי צה"ל רשימות מסודרות של כלל מקבלי הצל"שים בתקופה זו. במיוחד נכון הדבר לגבי צל"שים שנתנו מח"טים במלחמת העצמאות. בהערת אגב אציין שחוסר כזה קיים לא רק לגבי מלחמת העצמאות אלא גם בהתייחס לתקופות מאוחרות יותר. לא קיים רישום מלא של צל"שים שהוענקו ע"י מח"טים או מפקדי אוגדות או אלופים. אתר הגבורה ממלא חוסר זה והוא המקום היחיד בו ניתן לקבל רשימה כזו הכוללת צל"שים של מח"ט, מפקד אוגדה ואלוף מקום המדינה ועד היום. לצד שמם של מקבלי הצל"שים קיים מידע על פרטי הצל"ש ובחלק מן המקרים גם מידע נוסף כמו תמונת בעל הצל"ש, סיפור הקרב ועוד. המחקר שלי באתר הגבורה כולל בין היתר איתור כלל מקבלי הצל"שים מקום המדינה ועד היום. עד כה איתרתי 97 צל"שים שנתנו מח"טים, 97 צל"שים של מפקדי אוגדות ו-305 צל"שים של אלופים. אני משוכנע שקיימים צל"שים נוספים שטרם איתרתי.
תרומה נוספת להנצחת הבעיה היא תחולת סעיף 20 לחוק העיטורים. בעניין זה כתב אביתר בן צדף בהזדמנויות שונות וציין כי בחוק העיטורים שחוקק ב-1970 ונכנס לתוקף ב-1973 נקבע כי ההערכה מחדש של הצל"שים הישנים והמרתם לעיטורים תעשה רק על צל"שים שניתנו ע"י הרמטכ"ל בעוד שמרבית הצל"שים שהוענקו בעבר הרחוק היו מטעם אלופי פיקוד ומפקדי חטיבות. החוק לא פסל (למזלנו) את הצל"שים מהעבר אלא רק סייג את תכולת ההמרה. לפיכך גם אם לא ישונה החוק (דבר שראוי שיקרה מוקדם ככל האפשר) כל הצל"שים שהוענקו במהלך מלחמת השחרור ואחריה הם בתוקף וקבילים כמו כל צל"ש אחר.
אתר הגבורה לקח על עצמו לנסות לאתר ולחשוף לציבור את כלל מקבלי הצל"שים בצה"ל מקום המדינה ועד היום תוך מאמץ רב לאיתור אותם צל"שים לא ידועים ביניהם, צל"שים של מח"ט ממלחמת השחרור וממלחמות אחרות, צל"שים של מפקדי אוגדות וצל"שים של אלופים שניתנו בתקופות שונות.
קושי נוסף באיתור הצל"שים האלה נעוץ בעובדה שבעבר הענקת צל"ש נעשתה בדרך צנועה השונה מהיום. צל"ש ניתן בצורת מכתב אישי או במסגרת פקודת יום שהוקראה במסדר ללא טקס רב רושם וללא תעודת קלף והגרוע מכל ללא תיעוד מסודר אצל גורם מרכזי בצבא.
>>> לכתבה המלאה ולסיפור הצל"שים של מלחמת השחרור <<<
נערך לאחרונה ע"י offerd בתאריך 01-01-2009 בשעה 12:04.
|