כתבה מוואלה: מפקד בה"ד 1 לא פראייר של אף אחד
מפקד בה"ד 1 לא פראייר של אף אחד
יום שבת, 20 בדצמבר 2008, 7:22 מאת: יהושע בריינר, מערכת וואלה! חדשות
מעריץ מתנחלים, אבל לא מפחד להתעמת איתם. מתלונן על הצפונים מת"א, אבל מגדל שם את ילדיו. תכירו את מפקד בה"ד 1, אל"מ אהרון חליווה
"לכמה מכם קראו פראיירים?" הפתיע מפקד בית הספר לקצינים אל"מ אהרון חליווה את הצוערים החדשים של בה"ד 1 בשיחת הפתיחה עימם. תחילה השתררה שתיקה באולם, אך אט אט החלו הידיים להתרומם מעלה, עד שכמעט כל הידיים הונפו אל על.
חליווה לא הופתע, הוא כבר רגיל לתופעה, ומודה שעל אף גילו (41) הוא עצמו מכונה על ידי חבריו, לא פעם ולא פעמיים פראייר. "לי לא אכפת שתופסים אותם כפראיירים", אמר חליווה, "אבל כל עוד מעריכים אותם ורואים בהם דמויות מנהיגות, אני מוכן לחתום על העסקה. אין לי ספק שאלה שקוראים לנו פראיירים, יש להם גם מבט של קנאה בעיניים, ואני בטוח בכך באלף אחוז. הם מקנאים בצעירים האלה שיכולים לתת מעצמם, הם מחזיקים מהם. גם החברים שלי שרואים שאני כמעט לא בבית ובקושי רואה את הילדים עוד קוראים לי פראייר, אבל אני בטוח שהם עוד יותר מעריכים אותי. הם אומרים את זה כי הם יודעים שהם לא היו מסוגלים לעשות את זה".
"קצינים הם אזרחים טובים יותר"
כמעט 35 שנה אחרי אותה מלחמה ששינתה לחלוטין את יחס החברה כלפי אנשי צבא, ושנתיים וחצי אחרי משבר האמון בצה"ל כתוצאה ממלחמת לבנון השנייה, אל"מ חליווה מתעקש לטעון שבישראל 2008 קצין זה עדיין מותג. חליווה מתגאה בעובדה שבבסיס שלו כבר אין מקום לכל הצוערים, כל המיטות כבר תפוסות מזמן וחדר האוכל עובד שעות נוספות כדי לספק קלוריות לאלפים שפוקדים את הבה"ד כל שנה. הוא עצמו יזם בנייה חסרת תקדים בבסיס על מנת לאכלס את כולם, וכבר מכונה 'הורדוס' בשל תנופת הבנייה האדירה שמתקיימת כיום בבה"ד הדרומי.
"אין לי ספק שקצינים הם אזרחים טובים יותר", הוא פוסק בנחרצות, "עוד 20 שנה תעבור על רשימת האנשים שסיימו את בה"ד 1 ותראה כמה משלמים מסים בזמן, כמה הולכים למילואים. וכמה נשארו בארץ ולא ירדו ממנה, כמעט כולם. לא מזמן שמעתי ברדיו אייטם על אדם משדרות שרצח את חברו. בדיווח של 2 דקות אמרו לפחות שלוש פעמים שהרוצח הוא קצין צה"ל. הרצח הוא אירוע טרגי בלי שום ספק, אבל כששמעתי שכל מילה שנייה היא קצין צה"ל שמחתי. שוב, לא בגלל הרצח חס וחלילה, אלא כי למרות הכל עדיין יש תחושה בציבור שקצין צה"ל צריך להתנהג אחרת".
חליווה ממשיך לפאר את מעמד הקצין "חודש לפני כן דיווחו על אל"מ במילואים שהונה את הבנק. אם אדם רגיל היה עושה את זה, לא היו מזכירים את הסיפור, אבל בחשיבה שלנו לא עולה על הדעת שקצין יעשה דבר כזה. קצין צריך להיות דמות ומנהיג, אדם שמהווה דוגמא לא רק כשהוא על המדים, אלא גם כשהוא על אזרחי. בישראל 2008 אנחנו עדיין רואים בקצונה סוג של שליחות, סוג של דמות, משהו שהרבה מעבר למקצוע. קצין הוא אדם שהוא דמות לחיקוי, מופת ומבין בדיוק את רוח צה"ל ומיישם אותה במעשיו".
אני וצ'יקו, צ'יקו ואני
שאלה: אבל בפועל אנחנו רואים שקצינים הם לא טלית שכולה תכלת. מפקד אוגדת עזה וחברך הטוב תא"ל צ'יקו תמיר מואשם בעבירות קשות, וכולנו ראינו את המג"ד מניעלין בסרט של 'בצלם'.
"על זה בדיוק אני מדבר. אם סתם אדם היה עושה את מה שצ'יקו לכאורה עשה, בכלל לא היו מדברים על זה. אבל בגלל שהוא אוגדונר אז יש כותרות. בסופו של דבר זו הוכחה שמדובר בבני אדם, ואסור לשכוח שגם תהליך המיון בצבא הוא לא מושלם, וזה בסדר. אני מאוד מקווה שתמיר יצא זכאי. הוא קצין סופר מקצועי והייתי שמח מאוד שלילדים שלי יהיה מפקד כזה. אני גם שמח שהאירועים נחשפו, כי ביקורת על צה"ל היא חשובה מאוד. אנחנו יודעים שבמקצוע הזה שבחרנו בו יש לקיחת אחריות".
לדבריו, "יכול להיות שבעוד חצי שעה יקרה כאן משהו בבה"ד ואני אחראי לו. אני החלטתי, כמו צ'יקו, להיות מפקד בצה"ל ולהוביל אנשים, ואני יודע שאני יכול לקבל צל"ש ואני יכול לקבל בעיטה. אנו מודעים היטב לכך שיש מעשים שאנחנו יכולים לשלם עליהם את המחיר, אבל אני מעדיף שקצין שעשה טעות קודם כל יבוא ויגיד 'זה מה שעשיתי ואני לוקח אחריות על המעשים', ואנחנו נחליט אם זה שווה העפה או שווה נזיפה".
דו שיח טוב עם דניאלה וייס
חליווה עצמו כבר זכה לעמוד מול אימת וועדות החקירה. הוא עצמו היה מג"ד בגבול הצפון באירוע חטיפת שלושת החיילים באוקטובר 2000. אז כמג"ד בצנחנים, התרחש האירוע על גבול הגזרה שלו. ועדת החקירה לא מצאה את חליווה אשם, אבל מפקד האוגדה דאז, תא"ל צביקה גנדלמן, הודח מתפקידו. האירוע הזה הוא הכתם היחידי בקריירה של חליווה.
הוא גדל בחיפה והתגייס לצנחנים, ובמהרה מצא את עצמו מכיר בעל פה את גבולה הצפוני של המדינה, וזכה להכיר את הבוץ הלבנוני המפורסם מקרוב. לאחר שמילא כמעט את כל התפקידים האפשריים בחטיבה, הוא עבר לפקד על חטיבת אפרים שבפיקוד מרכז, שם הצליח להתחבב אפילו על המתנחלים ובמיוחד על ידי דניאלה וייס, אז ראש מועצת קדומים. "לא שמעתי ממנה הרבה זמן", מספר חליווה. "אבל היה לי איתה דו שיח טוב וזכיתי לשיתוף פעולה של כל אנשי ההתיישבות. גם כאשר התפיסות שלי כמפקד לא התיישבו עם התפיסות שלהם, עדיין, כשדפקתי בדלת פתחו לי אותה. אני מעריץ ומוקיר אנשים עם תפיסה חלוצית ועם אמונה ורצון לתרום". אומר חליווה.
אין לו מניירות של קצין בכיר: הוא מדבר בצורה ישירה וחדה, לא מנסה שיאהבו אותו. תפקידו העכשווי כמפקד בה"ד 1 ידוע כמקפצה ישירה לשולחן המטכ"ל, ולא מזמן הוא התמנה להיות מפקד חטיבת הצנחנים הבא. ההנחה בצה"ל היא שלפחות זוג חרבות על הכותפות, אם לא למעלה מזה מצפות לו בעתיד. חליווה נהנה מיתרון נוסף: הוא נחשב מקורב לרמטכ"ל גבי אשכנזי.
למרות הכל, הוא עדיין חובב גדול של כדורגל ולמרות שכבר נטש את חיפה, עוד תוכלו למצוא אותו ביציעים של קריית אליעזר. חליווה נשוי פלוס ארבעה, ואה כן, הוא גר בתל אביב, ולא סתם בתל אביב. בצפון תל אביב.
"אין הרבה תל אביבים בבה"ד 1"
שאלה: כבר שמענו את ההתבטאויות של מפקד בה"ד 1 לשעבר האלוף אלעזר שטרן על כך ש'אין שכול בתל אביב'. קצת אירוני שדווקא מפקד בית הספר לקצינים מתגורר בעיר, לא?
"שטרן היה אלוף, תרתי משמע, באמירות שגרמו לציבור להתעורר. נכון שאין הרבה תל אביבים בבה"ד 1, אבל היום אני בתחושה נוחה מאוד עם החלוקה הגיאוגרפית כאן. בוא נקרא לילד בשמו: זה לא רק תל אביב, זה גם כפר סבא, גבעתיים, רמת גן, מה שנקרא הצפונבונים. אבל היום אני רואה שההתפלגות כבר נעשית יותר נורמלית, ואני חש שקולו של הצבא נשמע במקומות שבהם נשמע פחות בעבר. שמע, לא רחוק ממני גר מפקד אוגדת איו"ש ויש לא מעט קצינים תל אביבים".
לדבריו, "בסופו של יום צריך להלחם על כל לוחם, והאמירות נועדו לשים את הדברים על סדר היום הציבורי. היום אין בית ספר שיבקש לבוא לבה"ד ולא יקבל ביקור וי איי פי, ואני בעצמי כבר נסעתי לכל נקודה בארץ לשוחח עם תלמידים".
הדתיים לא השתלטו על צה"ל
שאלה: אבל בינתיים התל אביבים והקיבוצים באים פחות, ויש כאלה שאומרים שהדתיים השתלטו על הצבא
"הם לא השתלטו, אבל הם בהחלט מנוע משמעותי בצה"ל. החשש הגדול שלי זה שאנחנו נאבד את הקשב של הצעירים. כדי להביא את האנשים לצבא הם צריכים להרגיש שזו משימה לאומית. יש לי חוויה מתקופת הנסיגה מלבנון, שאנשים שלי בגדוד לא רצו לחתום קבע. 'אנחנו לא רוצים לשרת בצבא של שלום' הם אמרו לי אז. במקום שבו אתה מסביר את חשיבות התרומה והשליחות- אנשים באים. למרות ההתנתקות ואירועים נוספים, הרוב המוחלט של החבר'ה הדתיים הבין את חשיבות הדמוקרטיה".
שאלה: אתה לא חושש שביום פקודה הם יקשיבו לרב ולא לך?
"החיילים האלה מבינים את חשיבות הסדר הציבורי ויעשו את המוטל עליהם. הרוב יקשיבו לחליווה ויהיה מיעוט שלא יקשיב, אבל זה אותו מיעוט שלא רצה להיכנס ללבנון במלחמה. ההתעסקות עם שלטון החוק הם דברים שמדברים עליהם בבה"ד 1 וחשוב שנמשיך לעסוק בכך. על בית המריבה למשל לא דיברנו כאן, אבל כן דיברנו על חשיבות החלטות בג"ץ והממשלה. גם בנושא הקידום שלהם בצבא, אני חושב שצריך לשים את העדתיות והכיפה בצד ולהתרכז במקצועיות וביכולות של הקצין. כמו שלא היה עדיין רמטכ"ל דתי, גם לא היה רמטכ"ל מרוקאי. צריך להתרכז בקצין עצמו, ולא במה שמסביב".
הכל יחסי
אם תרצו, חליווה הוא הגירסה החדשה לאלעזר שטרן: נלחם בשיניים בהשתמטות, רואה בצה"ל מקום מקודש, בעל אמירות חריפות שעוד יעשו כותרות. הוא עצמו כבר נתפס בעבר באמירה בעייתית כשצוטט אומר לחייליו כשפיקד על בסיס ההדרכה של הצנחנים ש"חלקם יחזרו בארון". הוא גם עומד מאחורי מעשיו, למרות שהם עלולים להראות כקיצוניים. "לפני חודש הדחתי שני צוערים ימים ספורים לפני סיום הקורס", הוא מספר, "זה היה ביום שישי, והם עלו לשמירה וקראו עיתון. פתאום הם שמעו רעש, נבהלו, והחביאו את העיתונים. הם הציצו מהמגדל וראו רוכב אופניים עובר בכביש. מה הם עשו? חזרו לקרוא עיתון". השניים אגב, לא ידעו שרוכב האופניים התמים היה למעשה קצין בבסיס.
"הדחתי אותם על 'פגיעה בביטחון הלאומי' ", מפתיע חליווה, "נגיד שהבאתם עיתונים לשמירה, עובר אזרח ואתם חושבים שאם זה לא קצין מותר להמשיך לקרוא? אם זה באמת היה אזרח, הוא היה חושב לעצמו: אם אלה הקצינים שאמורים לשמור עלינו מחר להוביל אותנו, במלחמה הבאה בטוח נפסיד. וכן, המלחמה הבאה מתחילה מזה ששומרים כמו שצריך".
פרסומת
חליווה גם מעריץ את הנוער של היום. הוא טוען שהם שואלים יותר שאלות, מתעניינים יותר, ומרוצה מאוד מכך שרבים מהצוערים שמסתובבים בבה"ד רשמו בעברם שנת שירות. "אז אוקיי, הם מצביעים ל'אח הגדול' וזה על הכיפאק, ואחר כך הולכים לראות את 'מפרץ האהבה' או כל תוכנית אחרת שיורדת נמוך בשביל רייטינג. אבל בסוף האנשים שבאים לכאן הולכים בלילה לנווט, ולא מתחמקים בשביל לראות טלוויזיה. אז תגיד לי שיש מקומות אחרים שהנוער לא כזה, וזה נכון. אבל אם הנוער מבין מה רוצים ממנו ולמה, הוא מתייצב.
אז אולי לא כולם יודעים מי זה הרמב"ם, אבל פעם כולם ידעו מי זה ביאליק? צריך לראות הכל ביחס הנכון. אולי אחד לא יודע מי זה הרמב"ם אבל יודע מי זה צ'כוב. מה שחשוב בעיני זה שיתעסקו בצדקת דרכנו, והם עוסקים בכך. האנשים שבאים לכאן, וגם כאלה שהולכים ליחידות אחרות, מבינים שאם הם לא יהיו שם, אף אחד אחר לא יבוא. היום מכבדים יותר למרות שהם שואלים למה הם עושים את זה. אני מעדיף שישאלו מאשר שיעמדו דום".
http://news.walla.co.il/?w=//1400663
מה אתם חושבים, הרממטכ"ל הבא?
|