29-11-2008, 22:08
|
|
|
חבר מתאריך: 17.10.06
הודעות: 247
|
|
האם חשיפה לשמש מפחיתה את שיעור סרטן העור מלנומה?
ממטא-אנליזה שכללה שישה מחקרים בהם השתתפו בסך הכל יותר מ-4,500 אנשים ואשר חקרו את הקשר בין 5 תצורות של הגן המקודד לקולטן לויטמין D והסיכון לפתח מלנומה עולה כי רק התצורה Bsml מעלה באופן משמעותי את הסיכון לפתח מלנומה; הממצאים תומכים באופן לא ישיר בהשערה שלחשיפה לשמש עשויה להיות השפעה נוגדת מלנומה דרך הפעלה של מערכת ויטמין D. (רשת רפואה).
מטרה
משערים כי רב-צורתיות של הגן המקודד לקולטן לויטמין D (Vitamin D receptor – VDR) משפיעה על הסיכון לפתח מלנומה. עם זאת, התוצאות לעתים קרובות סותרות, ועד כה לא בוצעה מטא-אנליזה שכללה מידע שפורסם בנושא.
שיטות
. שישה מחקרים – שכללו בסך הכל קבוצת התערבות של 2,152 אנשים וקבוצת ביקורת של 2,410 אנשים - ואשר חקרו את הקשר בין 5 תצורות של VDR - TaqI, FokI, BsmI, EcoRV ו-Cdx2 לסיכון למלנומה אוחזרו ונותחו. החוקרים עשו שימוש בגישה ללא-מודל על מנת לבצע מטא-אנליזה של מחקרים אלה, אשר עסקו בהקשרים מולקולריים.
נתונים
הנתונים הזמינים הצביעו על קשר משמעותי בין התצורה Bsml של VDR והסיכון למלנומה (יחס סיכויים מאוחד – pooled odds ratio – 1.30, רווח בר-סמך 1.11-1.53, P=0.002), כאשר הסיכון שניתן לייחסו לאוכלוסיה עמד על 9.2%. לעומת זאת, נראה כי התצורה Fokl אינה קשורה לסיכון שכזה (יחס סיכויים של 1.09, רווח בר-סמך 0.99-1.21, P=0.07). באשר לתצורות TAql ו-EcoRV – רב-גוניות משמעותית בין מחקרים לא תמכה בהסקת מסקנות בנוגע אליהם. רק מחקר אחד חקר את התצורה Cdx2, והממצאים היו שליליים.
מסקנות
הראיות העדכניות תומכות בקשר שבין תצורה אחת של VDR – Bsml – והסיכון לפתח מלנומה. הממצאים העכשויים מעוררים את הצורך בהמשך חקר הנושא, ותומכים באופן לא ישיר בהשערה שלחשיפה לשמש עשויה להיות השפעה נוגדת מלנומה באמצעות הפעלה של מערכת ויטמין D
שימו לב שמדובר כאן רק בסוג אחד של סרטן העור ויש סוגים כמו SCC ששכיחותם עולה עם הברת החשיפה לקרינהת UV.
|