|
24-11-2008, 19:03
|
|
|
חבר מתאריך: 30.09.07
הודעות: 2,855
|
|
המלצות מערכת הבטחון ל2009
מתוך הארץ:
מערכת הביטחון לממשלה: למנוע בחירות ברשות
מסמך שיוגש לשרים מציג תחזית ביטחונית קודרת לשנה הקרובה. ההמלצות: להתכונן בחשאי לתקיפה באיראן ולסגת מהגולן
בשנת 2009 עלולה ישראל למצוא את עצמה מתמודדת כמעט לבדה עם איראן שמחזיקה פצצה גרעינית, עם קריסת הרשות הפלשתינית וירידתו מסדר היום של פתרון שתי המדינות, ועם התקרבות בין ארצות הברית לאיראן ולמדינות ערב, באופן שעלול לכרסם ביתרון המדיני והצבאי של ישראל באזור. התחזית הקודרת הזו מופיעה במסמך שגיבשה מערכת הביטחון לקראת הערכת המצב השנתית שתוצג לממשלה. על מנת להתמודד עם האיומים, ממליצה מערכת הביטחון להתכונן בחשאי לתקיפה באיראן, לקדם הסדר עם סוריה שכולל נסיגה מהגולן ולמנוע בכל מחיר בחירות ברשות הפלשתינית, גם במחיר עימות עם ארה"ב.
בעוד כחודש יציג המטה לביטחון לאומי (מל"ל) בפני הממשלה את הערכת המצב השנתית בתחום החוץ והביטחון. המטה גם ימליץ לממשלה על קווי המדיניות שלפיהם צריכה ישראל לפעול ב-2009, אל מול האיומים השונים. בשבועות האחרונים הגישו משרד החוץ ומערכת הביטחון את חוות דעתם למל"ל, שהחל באינטגרציה שלהן לקראת ההצגה בממשלה.
בראש רשימת האיומים במסמך שהעבירה מערכת הביטחון למל"ל, ניצבת איראן שמוגדרת "איום קיומי". איום נוסף הוא הרקטות והטילים ארוכי הטווח, שאותן מחזיקות כמה מדינות באזור, ופגיעתם בעורף מוגדרת כ"איום אסטרטגי".
אחת המסקנות המדאיגות במסמך היא ש"ישראל ניצבת היום כמעט לבדה אל מול איומים אלה". לכן, "יש צורך ברתימת הקהילה הבינ"ל, והממשל החדש בארה"ב הוא הזדמנות".
בנושא הגרעין האיראני קובע המסמך, כי "חלון הזמן לפעולה מוגבל, לפני שהמחנה הקיצוני בראשות איראן יצליח להשיג נשק גרעיני והגמוניה אזורית". מערכת הביטחון קובעת כי "על ישראל לבסס אופציה צבאית מול איראן למקרה שתישאר לבד במערכה, וכן לקראת הצורך בהתמודדות עם איראן בעתיד". לצד זאת, ממליץ המסמך לדרג המדיני, "לעסוק בדיסקרטיות בתרחיש של התמודדות ישראל עם איראן גרעינית".
חמאס. לקחת סיכון
בנוגע לזירה הפלשתינית, מתריעה מערכת הביטחון מפני האפשרות של "היעלמותו" מהמפה הפוליטית של יו"ר הרשות מחמוד עבאס (אבו-מאזן), בעקבות הסיום החוקי של כהונתו ב-9 בינואר 2009. במקרה כזה, קובע המסמך, תואץ התפוררות הרשות הפלשתינית ויחד אתה יגבר הסיכון לירידת פתרון שתי המדינות מסדר היום. בשל המצב הפוליטי הסבוך ברשות, ממליצה מערכת הביטחון "למנוע בחירות ברשות הפלשתינית גם במחיר עימות עם ארה"ב והקהילה הבינלאומית", וזאת מחשש לניצחון חמאס.
המלצה נוספת שמופיעה במסמך, קובעת שיש להמשיך בלחץ על חמאס לשם בידודו והחלשתו, ומנגד לחזק את האלטרנטיוות לארגון, תוך נכונות לקחת סיכונים גדולים. המלצה בולטת קשורה לרגיעה בעזה וקובעת כי היא תקרוס, "על ישראל לפעול על מנת להביא להפלת שלטון החמאס".
סוריה. למרות המחיר
המסמך מעביר מסר ברור ביותר בנושא סוריה, וקובע כי "יש לקדם את ההסדר עם סוריה, למרות המחיר הכבד שישראל תשלם, תוך ניצול חילופי הממשל בארה"ב לשם גיוס תמיכה בתהליך". מערכת הביטחון סבורה כי הוצאת סוריה ממעגל העימות תביא להסדר גם עם לבנון, ובכך תחליש משמעותית את הציר הקיצוני איראן-סוריה-חיזבאללה-חמאס.
בנוסף, המסמך ממליץ שישראל תתמוך במחנה המתון בלבנון לקראת הבחירות לפרלמנט שיתקיימו בחודשים הקרובים, אך לא על חשבון אינטרסים ישראליים. במקביל, יש לפעול לחיזוק ההרתעה מול חיזבאללה ולפעול "בחתימה נמוכה" נגד הברחות אמצעי הלחימה והתעצמות הארגון.
שורת המלצות נוגעת לחיזוק הקשר עם המחנה המתון בעולם הערבי הסוני, בדגש על סעודיה. מערכת הביטחון קובעת כי "יש לבחון דרכים להרחבת ההידברות עם סעודיה סביב אינטרסים משותפים שונים". מנגד, על ישראל לפעול כדי לנטרל סיכונים שעלולים להתפתח בסעודיה, כגון פיתוח יכולת גרעינית, רכש טילי קרקע- קרקע וסגירת הפער האיכותי של צה"ל.
ירדן, הודגש במסמך, נמצאת בתהליך של מצוקה גוברת ומשבר פוליטי וכלכלי חריף. "ירדן חשה נטושה בהתמודדות האזורית וממשיכה לראות בישראל ובמערב משענת אסטרטגית", נכתב. ההמלצה העיקרית היתה כי "חיזוק הקשרים עם ירדן וייצובם חיוניים לביטחונה של ישראל. יש להעמיק את שיתוף הפעולה ולהרחיב את הקשרים הכלכליים".
ארה"ב. מחלוקות
המסמך מתייחס גם ליחסים בין ישראל לארה"ב ומצביע על שורת מחלוקות שעלולת לעלות לדיון עם כניסת ממשל אובמה. מערכת הביטחון גורסת כי "ארה"ב מעוניינת להקים מערך אזורי ובינלאומי נגד איראן, וישראל היא זו שעלולה לשלם את המחיר":
* איראן. צפוי להיפתח דיאלוג בין איראן לארה"ב, ועל ישראל "לפעול כדי למנוע הסדרה בעייתית מבחינתה".
* סוריה. ממשל בוש התנגד לשיחות עם סוריה, ויש לשכנע את הממשל החדש לתמוך במו"מ ולקחת בו חלק.
* הפלשתינאים. על ישראל לוודא כי תוצרי העבודה שהכינו בשנה האחרונה הגנרלים האמריקאים המתאמים בין ישראל לפלשתינאים בנושאי ביטחון, ושיוצגו לממשל החדש, יהיו תואמים לאינטרסים הישראליים.
* לבנון. ארה"ב תדרוש מישראל לסייע בחיזוק המחנה המתון ע"י פשרות בחוות שבעא ובכפר רג'ר.
* סיוע צבאי. מערכת הביטחון מתריעה על כך שארה"ב מחמשת את מדינות המחנה המתון, בדגש על מצרים וסעודיה, "בצורה שמכרסמת ביתרון האיכותי של צה"ל, במיוחד בתחום האווירי".
צה"ל. הכרעה
במסמך, מתייחסת מערכת הביטחון בצורה כללית למדיניות התגובה הצבאית שעל ישראל לנקוט, במקרה של פרובוקציות מצד חמאס או חיזבאללה. המסר העיקרי הוא שעל ישראל להימנע ממלחמת התשה. לפי ההמלצה יש לנסות תחילה טקטיקה של "הכלה", אך אם תימשך ההסלמה, על ישראל "לשקול כניסה לעימות נרחב כדי להכות ביריב בצורה קשה ולסיים את העימות בתוך זמן קצר ועם תוצאות ברורות ככל האפשר".
|
|